Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci
Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.
Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.
Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.
@bielamacka Děti ještě nemám, ale kamarádky s dětmi ano. Jestli to nejde, tak to nelámej přes koleno a dávej UM. Pro díte je lepší mít spokojenou matku a UM, než zoufalou matku a stále hlad 🙂
@bielamacka Ahoj, taky nebudu radit, at zkoušíš dál. Máme chlapečka 3 týdny a prošli jsme si tím samým. Měla jsem těžký porod a přiložen byl až hodně pozdě, nechtěl sát a mlíko se nerozteklo. 4 den v porodnici jsem začla přikrmovat UM a už jsem nepřestala. Parkrát za den odstříkám, když je klid a čas, a tak dvě dávky denně má mé mateřské, zbytek čepujem Hipp, prcek je spokojen a já už to neřeším a jsem taky v klidu...bojovali jsme 14 dní, přikrmovali přes stříkačky, neustále jsem přikládala, jen se vztekal a nikam to nevedlo. Navíc i ted když odstříkávám, vidím, že by mi umřel hlady. A buď v klidu, dr. to vubec neřešila. Řekla jsem ji hned po příchodu z porodnice, že mám prostě mlíka málo a kojím jen zčásti. Ať si kdo chce, co chce říká, hlavně buď ty v pohodě a pak bude i miminko 🙂 Hodně štěstí 🙂
Já jsem taky hodně bojovala, už v porodnici hned po narození dali malému um i přes můj vyslovený nesouhlas! A tak jsme bojovali na střídačku se strikackou,pak flaškou.. po Dlouhé době se to upravili, ale můj nazor je, ze dulezitejsi je klidná usměvavá maminka a prcek s plným briskem než mamka před zhroucením a hladové neprospivajici miminko!
Nejsi v tom sama!!! Sláva tomu, kdo vynalezl UM 😉
zazivali sme si to iste s Matym jen ja jsem mnela uz v porodnici na treti den problemi s mleckem a neochotny persobal mi odpovedat na otazky a pomoct mi nejako. taky jsem sla na cisara bohuzel.ale abych to shrnula po prichodu domov z porodnice mi proste teklo coraz mene mleka tak jsem taky musela sahnou po um ja su ztoho bila nanervy i ted jsu proste mi to je lito ze jsem syna nekojila.sla jsem stimto problemem i za matyho lekarkou a ta zistila ze ma koliku a musime specialne mleka pouzivat ale snazit se kojit ale ja porad odstrikavala max 20ml s obou prs ☹ uz ani nevim kdy jsem to vzdala ale proste neslo to nedarilo se trapila jsem se ja maty mno tak jsme skoncily na nutrilonu.
@bielamacka mala som to podobne,snad vsetky problémy při kojeni,mala sa stále pustala prsa a bola nekludna,odsavala som kazde 3hod.a prikrmovala,zo zaciatku striekackou a potom som nevydrzala a dala flasku.Strasne obdobie,nevyspata,unavena a s dcerou som vobec nebola.Odsavala som asi 40-60min.a ked som skončila za 2 hod.mohla zacat znova i v noci.Manzel i mama pomahali,ale ja uz som chcela zmenu,byt s malou a normalne aspoň 1x denne kocikovat.Dohodli sme sa ze vydržíme do 4 mes.a nakoniec uz som si kupila caj na zastavu laktacie a tak často neodsavala,skusila som malu dat k prsu(mala skoro 4 mes.) a ona pekne papala.Sice zase nekludna ale napala sa a vydrzala!Skratim to,kojim doteraz a uzivam si to.Kdo to nezazil,neviem ci pochopi.Zrazu som mala cas i na prechadzku,sice mi malu rozmaznali a teraz len nosim na rukách ale neda sa to srovnat.Velmi som chela kojit a neslo a potom ked uz som o to nestala, sa to samo od seba rozbehlo.netlac na pilu,si len chvilku po porode,kludne dokrmuj UM a prikladaj k prsu-skusaj.A ked nepojde nevadi.Mozno to i teba prekvapi a este sa možno rozkojite.Neber to tak vazne a uzivaj,mas zdrave dieta!S kojenim je vela problemov a snad kazda mamicka si tym presla.Viem je to narocne,sama mam po sekcii a zo zaciatku mlieka nebolo a neslo to.Ale hlavne je ze ste porod obe pekne zvladli.
Dekuju, zeny. Ja koupila Beba 1 Pro - davali ho i v porodnici a zatim krmim zcasti MM a zitra reknu pediatricce, ze chci uz jen na UM. Nechce se mi prejit nasilne, i kdyz mala to prso uz moc nechce - asi ze me citi ten stres. Mne neprijde tezke vyvarit lahev, prevarit si na celej den koj. vodu a namichat mlicko, v mem pripade je to kratsi proces nez cele to s*ani s kojenim. A po tom UM je mala vesela a v pohode.
Na tomhle je nejtěžší si sama pro sebe najít tu hranici, kdy si opravdu s klidem v duši můžeš říct, tak jsem zkusila vše a nejde to, musíme to tedy udělat jinak. Plně ti rozumím, s prvním synem jsem bojovala s kojením stejně jako ty. Můj den byl jen o kojení (jedno kojení hodinu, po ´poradě s laktační poradkyní stáhnuto na 40 minut), odstříkávání, dokrmování kalíškem a vyvařování. K tomu kloboučky kvůli plochým bradavkám, velká prsa, takže stejně jako ty kojení na fotbalistu a aby toho nebylo málo, tak do toho během jednoho týdne, zánět v prsu s antibiotikama, bloklá záda, že mě odvezla v noci rychlá a zánět v zubu (jako bonus rozbitý teploměr rtuťový přímo pod postýlkou malého, takže ještě k tomu všemu stěhování z ložnice). Jenže já chtěla hrozně moc kojit, já blázen si do nemocnice, když mě vezla rychlá brala s sebou jedinou věc - osávačku a odsávala jsem i v noci na chodbě s kapačkou v ruce.......Doma jsem nezvládala nic jiného než kojení a vše kolem něj a malej stejně nepřibejval☹. Vydržela jsem to 4 měsíce, pak už jsem začala dávat UM a trošku si oddychla. Malého jsem si začala užívat až v půl roce, kdy začal dostávat příkrmy. Krásně jedl a přibýval a já měla konečně čas si ho trošku užívat. Jinak ten úbytek v porodnici je myslím ok, dítě přijde po porodu o 10% z porodní váhy. Důležité je jak přibývá teď. Takže podle mě je nejdůležitější, jak se s tím dokážeš srovnat ty. Ono pak člověk může to ukončení řešit jako selhání. Záleží, jak se s tím dokážeš vyrovnat a jestli je podle tebe opravdu už teď ten okamžik, kdy sama už víc udělat nemůžeš, abys měla pak klid. Přeju, aby byla malá zdravá, to je nejdůležitější!
kojila jsem 4měsíce a ne, děkuji už nechci! U druhého prcka to nechám náhodě, bud´dto to půjde a nebo ne... Svět se nezboří! A ty radu typu zkoušej to dál,a měla by jsi kojit apod, jsem si vyslechla taky! To radí maminy,kterým to jde od začátku samo a nebo mají čas se takhle trápit.. Vždyť já ke konci kojila 40min,dělala dokrm a odsávala další hodinu. A za půl hod nanovo! To je šílený! Takže za mě, nelámat to přes koleno, když to nejde,tak to nejde!
jsi se spíš chtěla vypovídat a obhájit se -což nemusíš, kojit nechceš, tak nekoj, to je tvoje věc. Radit ti nemáme, tak to dělat nebudu...
U syna jsem z kojení měla podobné pocity taky. Kojit jsem chtěla strašně moc. Zkoušela jsem různé pomůcky. Kojení mě hrozně bolelo. Ačkoliv miminka nemají zuby, malý mi dokázal "odkousnout" kousek bradavky. Přesto mi každý říkal, že se malý přisává správně. Prostě jsem měla asi málo mlíka (mám od přírody velká prsa a v těhotenství ani po porodu se mi nikdy nezvětšily a i odsávačkou jsem odsála maximálně 15 ml). Doslova jsem nenáviděla kojení. Zároveň jsem to nechtěla vzdát a kdybych přešla na UM jen tak, tak bych měla špatný pocit, že to dělám jen z pohodlnosti.
Naštěstí mi UM doporučila i pediatrička (asi jsem to "povolení" potřebovala slyšet od někoho erudovaného) a s první lahvičkou všechen stres ze mě spadl. Malý byl najedený a vydržel chvíli bez jídla (před tím jem měla pocit, že nedělám nic jiného než že kojím, nebo odsávám). Pro svůj dobrý pocit jsem vždy před lahvičkou zkoušela malého krmit sama, ale už to bylo bez obav, že bude hladový a po nějaké době kdy mě to přestalo bolet, mi i kojení přestalo vadit (ovšem neříkám, že mě začalo bavit 🙂). Laktace se mi nikdy nerozjela a hlavní a jedinou výživu měl z UM, přesto jsem vydržela "přikojovat" až do 5. měsíce.
Teď čekám druhé a doufám, že tentokrát se to povede. Ale i kdyby ne, tak bez výčitek UM nasadím mnohem dříve. Lepší spokojená matka, než uzlíček nervů. Skutečně jsem si malého začala užívat až když jsem byla v pohodě i já.
Co mě ale nepřetalo štvát je "šikana" nekojících. Při každém rozbalení Nutrilonu na mě vykoukla cedulka s poznámkou, že kojení je pro dítě lepší (jako bych to nevěděla) a dále, že na počáteční UM nejsou v obchodech akce (už vidím jak kvůli slevě přestanu kojit 🙂)
Navíc i UM má několik výhod. V krmení mě mohl zastoupit manžel, nebo kdokoliv jiný a malý vydržel v noci déle spát.
Takže za mě jednoznačná rada, když to nejde, tak to nejde a raději UM než nic 🙂
Ja to jako selhani neberu, ja se hroutim z toho, ze bych timhle stylem mela zit treba pul roku, to by ze me byla troska. Ja mela fakt ted pocity, ze tohle proste nechci a nemam vubec radost z toho miminka. To me potom probralo - lepsi jit na UM, nez zacit to dite nenavidet. Ona za nic nemuze. Nebudem se prece nechat sikanovat nejakou propagandou magorek z laktacni ligy. Mimochodem mne LP fakt nepomohla, naopak, zhorsilo se to.
@bielamacka Kojení z nikoho lepší matku neudělá, hlavně nečti místní články o UM 😀 . Já jsem taky měla málo mlíka, kojila jsem co hodinu a každý večer jsem sotva chodila, jak jsem byla vyčerpaná, malá nepřibírala. Taky jsem vyzkoušela všecho možné a nemožné, ale nic nepomohlo. Poprvé jsem dávala Nutrilon se strašným svědomím, protože já ty články bohužel četla 😀 A od doby, co je malá částečně na UM, prospívá a je spokojená. A já jsem v klidu. Nevím, kde se bere ten mýtus, že vyvařit lahvičku je strašlivá složitá práce. 😉
kojila jsem 4měsíce a ne, děkuji už nechci! U druhého prcka to nechám náhodě, bud´dto to půjde a nebo ne... Svět se nezboří! A ty radu typu zkoušej to dál,a měla by jsi kojit apod, jsem si vyslechla taky! To radí maminy,kterým to jde od začátku samo a nebo mají čas se takhle trápit.. Vždyť já ke konci kojila 40min,dělala dokrm a odsávala další hodinu. A za půl hod nanovo! To je šílený! Takže za mě, nelámat to přes koleno, když to nejde,tak to nejde!
@bielamacka Buď úplně v klidu. Svou starší jsem kojila 14 dnů, málo mléka. U mladší jsem zkusila vše, měla jsem i laktační poradkyni, kojila jsem 14 dnů, málo mléka. Když mi děcka i po nakojení řvala hlady, kojení jsem vzdala a dala UM. Můj názor je, že zkusit se má vše, ale kojení za každou cenu včetně utrpení matky je pro mne blbost. Takže neřeš to, že nekojíš, a užívej si prcka.
@bielamacka Byla jsem na tom úplně stejně jako ty - sekce, reoperace, bolestivý břicho, velký prsa, ragáda hned po prvním přisátí, vpáčený bradavky, dítě se neumělo vůbec přisát, technika nanic a odsavačkou jsem si strhala kůži na dvorcích... Taky jsem si několik týdnů vyčítala, že něco tak přirozenýho nezvládám, ale nakonec jsem se na to normálně vykašlala a oběma se nám ulevilo. Dítě se normálně najedlo z flašky a já to měla pohodlný a bezbolestný (jen dražší).
Jediný, co ti můžu poradit je, aby ses na to vyprdla, koupila umělý mlíko a začla malé dávat to. Ano, kojení je sice pro dítě to nejlepší, ale ne za každou cenu. Pokud nechceš být totálně vyhořelá, unavená a možná začít svý dítě vyčerpáním nenávidět, dej jí UM a hotovo. Můj syn ho pije prakticky od narození (dohromady jsem ze sebe při vší snaze vycedila možná 3 deci) a je doteď zdravej jak řípa, úplně v pohodě přibýval, vyvíjel se i rostl a i když jsem docela silný alergik, u něj se za 2 roky nic takového neprojevilo.
Držím palce, abys přežila šílený šestinedělí bez psychických následků a opravdu se nenech zfanatizovat všeobecně prosazovaným názorem, že pokud nekojíš, jsi špatná (neschopná/sobecká) matka!!!
LP To, co popisujete, je poměrně klasický průběh. Z mého pohledu - nevím, o jakou LP šlo, ale zaráží mě, že Vám nedoporučila dokrm cévkou - výrazně usnadní dokrmování a dítě u prsu nakrmíte do syta. Nenaučila přisávat bez kloboučků či alespoň nedoporučila vhodný postup, jak se jich zbavit. Nenaučila I jinou polohu než na fotbalistu, nedoporučila přesný postup jak kojit, co sledovat, kdy střídat prsa, stlačovat? Nevím, možná ano. Říci kojte půl hodiny a bude dobře mi připadá jako šarlatánství. Některé dítě je nakojené za 10 jiné za 40 minut. ALE - UM není jedovaté a hodnotit kvalitu mateřství jen podle kojení je hloupost. I špatné matky kojí a I skvělé matky se nerozkojily. Někdy je obtížné nalézt místo, kde je zakopaný pes a proč kojení nefunguje. I rady odborníků se liší, co LP, to názor. Já maminkám říkám - stanovte si svůj časový plan, jak dlouho se budete snažit (např 14 dní), podle toho, jak se to bude vyvíjet, zda uvidíte určité výsledky, se rozhodněte dál. Znám maminky, které rok po porodu řeknou,že kvůli fanatické snaze kojit kojit a kojit, odstříkávat, nespat, kojit a kojit si z prvních měsíců s miminkem nepamatují nic hezkého, jen vyčerpání a slzy. A to je škoda, takže určitě platí - spokojená maminka = spokojené miminko.
@bielamacka to co jsi popsala mi silně připomíná naše začátky ... dnes je malé 16 měsíců a stále kojím, už jen ráno a večer ... a to jsem nikdy na kojení nijak extra nelpěla ... jak jsme to zvládly ti sem vypisovat nebudu, to tě, jak píšeš, nezajímá ... jsi rozhodnutá nekojit tak nekoj, je to jen na tobě ... sama víš že, stejně jako spousta dětí nikdy neokusila UM, tak spousta dětí nikdy pořádně neokusila kojení, a všechny ty děti vyrostly, takže v čem je problém? ... jen nechápu, proč svoje rozhodnutí potřebuješ obhajovat v diskuzi ... proč potřebuuješ, aby ti to tady diskutérky posvětily? ... že bys ještě tak úplně rozhodnutá nebyla? 😠
@bielamacka
nejhorší je šestinedělí..
u první dcerky se zažívala něco podobného, nakonec i rozkousané bradavky, krve jak z vola , ale nakonec sem to vybojovala...
Hlavní je být v pohodě, můžeš zkusit přiložit a když to nepůjde, dát UM ... uvidíš, budto si prsa zvyknou a půjde to, nebo to nepůjde..
hlavní je , aby maminka miminka se cítila dobře - pak se bude cítit dobře i miminko 🙂
Chapu, rozumim, i kdyz v sobe si to porad nesu...:-/ Moje prsa kojit umi, ale zas jen 2-2,5 mesice (jasne, je to vic nez 2 tydny, ale jen jako informaci) - nezavisle na typu porodu (první sekce s odloucenim dítěte na 3 dny, další dva porody prirozene, bez zasahu, s bondingem a neopusteni dítěte byt na pul hodiny) umim kojit krasne 2 mesice a pak mi během par dnu dojde mleko, ale tak, ze najednou ani kapka, dite vresti, hubne, prestane spat. Prvního jsem malem "ukojila k smrti", jak říká moje mama - mmch pediatra. Neverila jsem tomu, dělala při kusy aby to tak nebylo, ale proste neslo. Zaplatbuh za um, všichni tri na tom vyrostli/vyrustaji a ve srovnani s vrstevníky jsou většinou nejzdravejsi z davu..😉
@kvakuska Pravděpodobně to sem zakladatelka píše proto, že masáží laktační ligy a jim podobných fanatiků má dojem, že jako matka selhala. Proto potřebuje podporu a ujistit, že tím, že nekojí (ani se jí nedivím po tom všem, co píše), ditěti neublíží a že to má někdo podobně.. což samozřejmě někdo, komu mléko teče skoro proudem samo, nikdy nemůže pochopit..
@bielamacka Tohle jsem zažívala 3 měsíce a lituju toho, že jsem na UM nepřešla dřív. Bylo to pro mě peklo. Takže teď pokud se to bude opakovat, neváhám 🙂
@bjoucik.15 no přesně.... taky mi to přijde, že tyhle rady udílejí holky, který můžou kojit to dítě hlavou dolů nebo za chůze a v pohodě.... pro mě je to vždycky minimálné 40 minut prostocviků. To ti pak na odpočinek a jiné činnosti zbyde opravdu "hodně" času....
@somalicats no já jsem ji zkusila vážit a vytáhne si tak 40-50 ml, ale potom je děsně brzy hladová a řve. Musím jí dát tak 30 ml z odsávačky a s tou mi to někdy jde a někdy ne. Mám pocit, že fakt nedělám nic jinýho, než vytahuju kozy a ždímu (krom toho, že ji člověk musí nechat odříhnout, přebaluje, je věčně poblitej a posranej...... Já jsem děti nikdy moc nechtěla, Marušku sice miluju, ale byl to víc manželův popud - on děti děsně moc chtěl a mě na tom rozčiluje, že on nic z tohohle podstupovat prostě nemusí....
@soleilll hele já si to nevyčítám, já k tomu pomalu začínám mít odpor.... bradavky mě bolí i přes ten klobouček, odsávačkou je to ještě horší.... moje máma mě nekojila - měla mlíko max 3 týdny, takže u nás doma je obecný názor, že nic proti UM.....
@emin sorry, když já už jsem z toho tak unavená a rozčílená, že opravdu nechci vymýšlet další šaškárny, už se vidím, jak si po hodině spánku lepím na tělo cévku a dělám dítěti divadýlko, jak pije z prsu.... já už jsem zralá na to jít si stoupnout na Nuselák, ne na to zkoušet x dalších cáklých metod s pofidérním výsledkem.... ona každá LP má totiž i blbé kecy na ty ostatní LP, jejich názory jsou fakt co člověk, to odlišnost.... to bych fakt za chvíli skončila v Havlbrodě....
@kvakuska ne, spíš hledám někoho, kdo měl stejné pocity..... je lepší, když člověk není na svoje trable sám, ne?
@japona děkuji, v podstatě tak nějak...
@bielamacka U mě byl rekord v porodnici - 50 ml (a to jsem byla po sekci), pak už to šlo dolů. A to jsem zkoušela vše možné i nemožné - dokrm cévkou, prokojit noc... Kromě toho, že jsem měla fakt rozhryzaná prsa, se nezlepšilo nic. Je fakt, že teď podruhé jsem s tím už počítala, u nás v rodině drží rekord ségra s kojením 3 týdny, poprvé jsem z toho byla celkem zklamaná, teď jsem prostě vytáhla flašku a byl klid. Doma jsem malou nevážila, ale to už máma pozná, jestli je dítě spokojené nakrmené, nebo hladové 😉.
co si tak vzpomínám ze svého kojícího období tak jsem neměla sebemenší problém, mlíko teklo, mladý pil jak o duši, přibíral krásně, ale mě to tak nebavilo! Většina žen z toho má zážitek, ale mě osobně kojení vyčerpávalo, hubla jsem, bylo pro mě hrozně nepohodlné. Kdybych měla problémy, které popisujete, tak se na to vykašlu, takhle jsem to překonala a kojila osm měsíců, protože své dítě miluju a chtěla jsem pro něj to nejlepší. Ale fanda fakt nejsem, proto Vaše pocity naprosto chápu.
ahoj, já jsem na tom byla před třemi a půl lety stejně. taky kloboučky, z porodnice jsme šli už s Bebou a doma bojovali dva týdny. Malej jen řval hlady u prsou tak šíleně, že ještě ted mám z toho osypky, nebyl trpělivý, aby jsem překonali ten obtížný začátek. Tehdy jsem poslouchala všechny ostatní, musíš tohle a takhle dlouho kojit apod. a měla jsem šílený stavy z toho. A do toho lidi kolem - musíš kojit, nebo otázky, kojíš? nekojíš? Hrůza. Po dvou týdnech, kdy jsem stále neměla rozjetou laktaci, snažila jsem se i odstříkávat a nic mi z nich nešlo, jsem se na to vykašlala. Chtěla jsem být spokojená mám se spokojeným miminkem. A pak to bylo už v pohodě. Ale malý pak řval, že ho bolelo bříško a to jsem si užili zase:DDD Ted mám druhé miminko, holčičku a s kojením na začátku úplně stejný průběh. Akortá s tím borovským rozdílem, že holčička je strašně hodná a trpělivá a já jsem se vyprdla na všechny ty pos...rady, zahodila klobou, odsávačku dala do skříně a řekla si, že jí zkusím dva dny nedat UM a jenom jí zkusím kojit, kdykoliv bude chtít,i když mi zase nic neteklo. A světe div se, my jsme ty dva kritické dny překonali, sice jsem byla na prsu nonstop, ale nějak jsem to zvládly a ted kojím. Kdybych to tehdy udělala stejně, asi bych taky kojila. Tím chci říct, že jako prvomaminky prostě nevíme co a jak a hlavně chceme mít spokojené miminko. Strašně tě chápu a neměj výčitky. Mě se totiž objevili posléze, co jsem se rozhodla, že kojit nebudu. Měla jsem je až doted. ale syn je zlatíčko a to, že nebyl kojený, na něj nemá vliv. Máme nádherný vztah a to je nejdůležitější. A kojení, kterí jsem zvládla ted se mi zdá jako bonus a jsem na to pyšná, že jsme to s holčičkou zvldály. Držím ti palce, aby jsi dala na svou intuici a pocity a čím déle budeš máma, tím lépe tu intuici vyslyšíš. Teda aspon u mně to tak je.

Opravdu mi prosím nikdo neraďte další rady, jak se to povedlo vám. Já vám to věřím, ale každý člověk je jiný. Taky mi neraďte, jak je to dobré na imunitu, mě máma kojila 3 týdny a já byla nemocná jednou za uherský rok, alergická nejsem a děti mé švagrové, kojené do dvou let, stůňou 2x do měsíce. Tohle je podle mě věc náhody.