icon

Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci

bielamacka
14. pro 2014

Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.

Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.

Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.

terezas4
21. pro 2014

a proto jsem se zapojila do této diskuze, zakladatelce jsem napsala že v tom sama není a já svou první dceru přestala "kojit" ve třech měsících

kajalka
21. pro 2014

@hojda To ale není pravda. Začátek kojení jsem měla hodně mizerný, na to, jak jsem si to představovala 🙂 Já teda nevím, co všechno doma potřebuješ mít udělaný a jak dlouho ti to zabere. Já do toho třeba ještě zvládla látkovat. Zapnout pračku nebo naházet věci do trouby zas tolika času nezabere. Dítě se mi kojilo hodinu a půl a kolikrát za půl hoďky chtělo zas. Bylo to sakra náročný, i když jsem s ním trávila většinu času buď v posteli nebo venku na prochajdě, nikde nepíšu, že je to procházka růžovým sadem. Ale kojení pro mě bylo jedinou možností a tak jsem si ho vydobila.
A rozhodně nepíšu, jak to stíhat s vícero dětma, rozjet kojení je důležité především pro prvorodičky.

terezas4
21. pro 2014

jj, za tu dobu co jsem měla mladší u prsu, jsem se v klidu věnovala starší, čtení, malování a i jiné tvoření se dá zvládat i s kojícím se miminkem 😝

marcicek84
21. pro 2014

Mně už to tu přijde směšné, ať si kadý dělá co chce, pokud někdo kojit nechcenebo nemůže, ať nekojí, kdo chce, ať si kojí třeba do 3 let, ale nikdo tu necpěte druhým, že ta vaše volba je jediná a nejlepší...každý máme hranice únosnosti jinde, já mám problém s kojením, musím dokrmovat, ale nevzdala jsem to úplně, moje hranice je půl rok max., mám ten názor, že po půl roce už kojení nepřináší dítěti takový užitek, jde jen o závislost, jsem zvědavá jak to zvládnu odstavit úplně, opravdu jsem závislá na tom, jak se mi dcera přisaje k prsu...možná proto jsem to úplně nehodila do kytek, když z prsů mi vytáhne 30-40 ml a 100-130 ml ji ještě musím dokrmit...

hojda
21. pro 2014

@terezas4 Tak tě uvedu do reality, co bys mi tedy poradila, co jsem měla udělat v mém případě. Syn se narodil jako donošený s porodní váhou 2,72 kg a měřil 52cm. Apgar 10-10-10. Na porodním sále neměl zájem o přisátí. V podstatě mi ho dali jen k prsu, ke kterému se vůbec nepřisál, Zkoušelo se to několikrát, ale usnul a spal pořád, o kojení zájem vůbec nejevil, takže jsem ho na kojení začala budit, což se ne vždy podařilo, 2O minut jsem se snažila, aby se vůbec přisál, což bylo samo o sobě dost těžké, mám ploché bradavky (ale druhé dcera to zvládla bez problémů). Navíc měl maličko žloutenku, proto byl taky spavý a to je důležité, aby pil a vyloučil ty látky z těla, to nedělal, takže se spavost jen protahovala. Takže už v porodnici mi začal kolotoč odsávání a dokrmování. Domů nás pustili s váhou 2,5 kg a věř mi, že na takovém dítěti je poznat každá gram, který ztratí. Zkusila jsem homeo, karo, kojící čaje a nevím, co vše dalšího na to aby bylo mléka více, ale malý stejně nepil. Kojila jsem hodina nakojeno 20 ml. Bradavky jsem měla rozedraný do krve, do odsávačky mi kolikrát kapala krev a mléko jsem musela vylít. Byla jsem u laktační poradkyně, kojení jsem měla z hodiny zkrátit na 40 minut a to bylo asi vše, co jsem tam dozvěděla (samozřejmě jsem si vybrala špatnou laktační poradkyni - to je okamžitá odpověď, když tu maminka napíše, že laktační poradkyní už zkoušela a nepomohlo to). 7 den po porodu mi vylítla teplota, zimnice a 9 den jsem skončila na gyndě se zánětem v prsu a antibiotikama. 10. den jsem jsi zablokovala záda (pravděpodobně s dlouhého sezení při kojení v jedné poloze - kojit šlo s velkými prsy pouze na fotbalistu),, tak že jsem se nehnula (v polosedě jediná poloha ve které jsem vydržela jsem kojila a odsávala) a ve 3 hodiny v noci mě dovezla rychlá do nemocnice, tam jsem dostala kapačku, při které jsem si odsávala mléko na nemocniční chodbě, kde mi tu kapačku dali. Od té doby jsem malého nesměla nosit (bolest stále vystřelovala a bych schopná ho upustit). 12. jsem běžela k zubaři se zánětem v zubu (u zubaře jsem byla 10. dní před porodem na prohlídce). O domácnost jsem se nestarala vůbec, vše dělal manžel. Já měla na starost jen kojení a sníst si jídlo, které mi vozil z práce a stejně jsem nikdy dost mléka neměla. Malej přibejval 100 g za týden a to fakt vydřené. Takže co jsem ještě měla udělat, abych se rozkojila? Abych to shrnula moje problémy: spavé dítě nejevící zájem o kojení - jak řešit? Nalitá prsa a ploché bradavky plus slabý spouštěcí reflex (nahřívala jsem prsa před kojením, pila teplý nápoj, odsávala na začátku kojení, aby se mléko spustilo). Zánět v prsu (studené obklady, obklady z tvarohu a následně antibiotika) . Ragády (prsa neměla moc času se hojit, stále jsem kojila z obou prsů a z obou stále odsávala, za tu hodinku se neměli čas zahojit. Neřešila jsem jeden problém, ale problémů několik a řešení jednoho většinou komplikovalo problém druhý. Psychicky jsou bylo totálně na dně, nedokážu své dítě nakrmit a ani se o něj nepostarám, protože ho nemůžu nosit. Kde jsem tedy udělala chybu? Co jsem měla ještě udělat? Na plno věcí, které jsem zkoušela už jsem asi i zapomněla.

hojda
21. pro 2014

@kajalka A jak dlouho to trvalo, než se ti kojení rozběhlo? Co potřebuju mít udělaný? Vyprané prádlo, aby se dalo v něčem chodit, nakoupené a uvařené jídlo a umyté nádobí, aby se dalo z něčeho jíst, nic z toho jsem nebyla schopná udělat. Když kouknut, na to co píšeš, ta jsi řešila jediný problém a to dlouhé kojení, navíc píšeš, že jsi jí dávala do šátku, vím že hodně maminek kojí jen tak mimochodem ani o tom neví, prostě vyndá prso a dítě si pije, takže v tomto stylu se dá kojit a něco dělat, Pokud máš prsa XXXL, tak dítě nedáš ani do šátku, není to pohodlné. Pokud píšeš, že jsi kojila a k tomu dělala i jiné věci, tak jsi opravdu problémy s kojením neměla. Já musela opravdu jen kojit, nic jiného se u toho dělat nedalo. Seděla jsem a držela jednou rukou dítě a druhou prso, třetí ruka mi bohužel nenarostla 😉 . Malej, když něco dělá, tak potřebuje, abych mu k tomu něco podala, přidržela, prostě nemůže u toho jen sedět a koukat, Opravdu nemám pocit, že jsi měla nějaký vážný problém s kojením.

terezas4
21. pro 2014

@hojda tak samozřejmě laktační poradkyni, pokud ti první nepomůže, není jediná, je jich spoustu, nejlépe některou s těmito zkušenostmi, zkoušela jsi jich více? a proč se mě na to ptáš? postrádá to smysl, potřebuješ ted pomoct? pokud pomoct mohu se poptat na laktační poradkyni, která má zkušenosti se spavými nedonošenátky, mám se o to pokusit? mé dítě mělo 4kg a nespalo

mafeska
21. pro 2014

Já nějak nechápu proč je tady 15 stran o tom co je mimo téma. Z úvodního příspěvku bylo jasné že se zakladatelka potřebuje vypovídat a přišlo mi že už je rozhodnutá dávat UM tak mi tohle tady přijde zbytečný 🙂
Hezký zbytek neděle všem 😉

terezas4
21. pro 2014

@hojda a proto, pokud se objeví problém s kojením v diskuzi, se najde spousta, dle tebe zřejmě fanatiček, které dávají spousty rad, protože každá má zkušenosti s něčím jiným, pokud máš nyní vážně problém s kojením zkus také založit vlastní vlákno, třeba ti někdo s podobnými zkušenostmi poradí

hojda
21. pro 2014

@terezas4 Ano, někdo tu píše, že si má maminka na 6 týdnů zalést s dítětem do postele : ..... kajalka @hojda A v tom je podle mě chyba. Maminky nejsou ochotné dát dítě na první místo v tom smyslu, že by si s ním zalezly do postele, soustředily se jen na něj a nechaly čas prostě plynout a to po většinu šestinedělí. A věřte mi, jde i to s nefungujícím partnerem.

katyxq
21. pro 2014

@hojda Dostala jsi během porodu jakoukoliv medikaci (oxytocin, něco proti bolesti - oboje negativně ovlivňuje kojení)? A jak ti ho dali na por. sále k prsu? Zavinutého? Pak by se nebylo čemu divit, že spal a nepřisával se moc dobře.

hojda
21. pro 2014

@terezas4 Nemám vážné problémy s kojením, šestiletého synu už kojit opravdu nebudu 😉 . Jen by mě tedy zajímalo, když tu máte rady, že v podstatě se má maminka vykašlat na vše okolo a řešit jen to kojení, tak já to dělala a nějak to nefungovalo......, tak jsem chtěla vědět, co jsem tedy měla dělat, když jsem se snažila 4 měsíce a pak jsem začala přikrmovat UM, co je tady bráno skoro jako smrtelný hřích 😔 .

hojda
21. pro 2014

@katyxq Neměla jsem žádnou medikaci, porod byl celkem rychlý a bezproblémový. Ano syn byl zavinutý, ale tohle já těžko ovlivním, v porodním plánu jsem měla napsáno, že ho chci na břicho, nestalo se, bohužel jsem po dotlačení neměla fakt sílu se domáhat toho, aby ho zase rozbalili a dali mi ho na břicho. Dceru mi dali taky zavinutou a přisála se hned,

hojda
21. pro 2014

@terezas4 A kolik jsem jich měla oběhnout, aby to bylo dost? Kde zjistím, které je dobrá a kde najdu čas na to to zjišťovat, když jsem ráda, že funguju v nouzovém režimu já i moje rodina.... Nemá přece smysl obcházet stovky laktačních poradkyň.......

hojda
21. pro 2014

@terezas4 Ne vadí mi tu výroky ve stylu, jak maminky škodí svým dětem, tím že dávají UM a že se mají raději víc snažit. Jak víc???? Kolik je dost?

terezas4
21. pro 2014

@hojda nevšimla jsem si že by tu někdo psal že maminky co dávají UM škodí dětem, to je hloupost ☹ , škodí nedostatek informací, tlak firem vyrábějících UM na nemocnice i maminky, porodnice by v první řadě měli zajistit laktační poradkyně a zajistit co nejlepší rozjezd kojení, s tím ale souvisí změnit přístup k porodům, resp. době bezprostředně po porodu, je mi jasné že vždy to nejde, ale u většiny případů ano, a vadí mi osočování těch které radí a chtějí pomoct za fanatičky, protože tohle tvrzení mě fakt nastartovalo a setkávám se s ním poprvé 😖 , doufám že naposled

lu777
21. pro 2014

@somalicats
@terezas4 holky to máte jako když já potkala jednu paní a ta měla 2 lehké porody tak mi tvrdila, že k tomu mít snadný porod stačí si to vizualizovat a hodně to chtít...

s porodem je to velmi obdobné jako s kojením - je nemalá skupina žen, které měly těžší porody... mají si to dávat za vinu? měly se víc snažit?

věci v životě nejsou černé a bílé 😉

lu777
21. pro 2014

@terezas4 jako fanatické můžou lidi vnímat příspěvky kde dotyčný vidí jen jednu stranu... já to u Tebe tak nevnímám, ale v některých k tomu máš nakročeno...
a věř, že maminky co nekojily to mrzí kolikrát ještě po letech 😔 😔 😔 zkus se vžít do jejich kůže...

stejně jako třeba ty co měly císaře 😔 mám fakt známé co i po 10 letech mi skoro se slzami v očích vypráví jak je mrzelo, že to "nezvládly"...

nezvládly?? holky, pokud máte doma zdravé miminko, tak porod takový nebo makový, kojení takové nebo onaké, užívejte si toho štěstíčka 😵 😵

málo se chválíme!!!! 😉 😉

katyxq
21. pro 2014

@hojda jenže pro dobrý start kojení, je kontakt na kůži a nechání miminka dospět k samopřisátí dost prospěšné - a obzvlášt u spavých dětí (zavinutí výrazně omezuje možnosti vjemů pro miminko - uspává, navíc miminko nemůže zaujmout ideální polohu pro přisátí) ... je že tohle je právě to, co by v porodnicích měli vědět a podporovat ... a obvykle to nedělají ☹ (a že to jde i po císaři, viz třeba porodnice Krnov, není to o technickém vybavení, ale jen a jen o vůli a ochotě personálu - a taky informovanosti maminek)

tria002
21. pro 2014

Prosim o pomoc.. O radu.. Ctvrty den po porodu, maly vcera nadherne sal, kojeni slo,jak na bezicim pasu. Mleka mam dost. Dneska v noci jsem ho ale chtela prilozit, hledal, co by do te pusinky dal, kdyz nasel, dvakrat cucnul, ani nezabral, a odpadl. Zkousela jsem to skoro hodinu, vzdy jen cuc a konec. Rano totez. Na konec ho sestry dokrmily pres strikacku a to mam ted delat i ja. Nechce tahat. Prso hleda, pres strikacku ji super.. Tak, co mam jeste vyzkouset,aby se pricucl ke me? Zmenila jsem polohu na krmeni, zkousela odstrikat, aby rovnou teklo, ja tivovat kapkami na prsu. Jsem totalne znicena.

hojda
21. pro 2014

@katyxq Nevěřím tomu, že můj problém s kojením vzniknul tím, že mi dali malého zabaleného k prsu. Nikdo nemůže dopředu vědět, jestli dítě bude spavé nebo ne . Ani matka ani personál. Ano měli by tak dávat všechny děti, ale neděje se to. Nevěřím tomu, že nikde se při začátku kojení neudělá žádná chyba. V každé porodnici se najde něco, co nedělají ideálně. U druhé dcery to bylo úplně stejně, ale problém nenastal. Plno tvých rad je o tom, jak by to mělo vše ideálně fungovat (u porodu, při kojení), ale nikdo nežije v ideálním světě, prostě všechno není, tak jak by to mělo být a s tím se musí člověk smířit. Pokud mi vznikli problémy při kojení, tak je stejně nevyřeším tím, že budu chtít změnit minulost, mohu ovlivnit jen budoucnost a ne minulost. Přece to není tak, že ty všechny moje problémy s kojením vznikli kvůli tomu, že mi nedali syna nahého k prsu.

hojda
21. pro 2014

@terezas4 katyxq maki73 tvoje znalosti o kojení a složeni UM jsou fakt k pláči - co asi myslíš, že žerou ty krávy, z jejichž mlíka se děla UM? Realita - hlavně geneticky modifikovanou sóju a kukuřici emoticon. Plus UM postrádá stovky jedinečných látek, které se vyskytují v MM. Jasně, uč si svoje děti na chemku, ať to pak vyžadují, toxiny se hromadí, stravovací návyky dílo dokonají, umřou dřív a a na jejich léčbu bude potřeba méně peněz. Ostatní budou mít radost (možná trochu drsnéji nadsazuju, ale výzkumů se na tohle téma dá najít dost)

katyxq
21. pro 2014

@hojda ale taky si přečti ten příspěvek plný bludů, na který jsme takto (a přiznaně nadsazeně) reagovala 😉
A ano, ranný kontakt kůži na kůži a samopřisátí snižuje pravděpodobnost (výsledky statistik) vzniku problémů s kojením. Možná byste měli problémy i tak, možná ne, to nejde zpětně říct.

hojda
21. pro 2014

@katyxq Takže jsem to kojení měla vlastně zabalit hned v porodnici, protože mi ho zabalili a já si to neohlídala a to je moje chyba. V tohle stylu jsou většinou všechny tvoje reakce na problém s kojením. Udělala jsi špatně to a to, v porodnici udělali špatně to a to, laktační poradkyně udělala špatně to a to a přečti si to a to....a je to vyřešené, pokud ne, tak se málo snažíš, máš málo nastudováno a chudák tvoje dítě dostane UM. Trošku mi v těch v tvých příspěvcích uniká realita, jen studie a statistiky. Proč jsi si tedy ty nechala dokrmovat v porodnici svoje dítě stříkačkou? Proč jsi se nechala při porodu vmanévrovat, do toho co jsi nechtěla. Občas mi to přijde ve stylu po bitvě je každý generál...... Navíc když má člověk první dítě, tak občas ani aktuálně neví, jaký ten problém je, co vlastně je problém, aby to mohl řešit. Nepozná, že je dítě špatně přisáté, že se mu dělá zánět v prsu atd. Nemá tu zkušenost, na které může stavět.

tamarila
21. pro 2014

@terezas4 Tak názorů že UM je škodlivé je tady na koníkovi spousta, viděla jsem jich dost také. Jinak někdo kdo chce pomoci pro mě není fanatik. Ale rétorika některých takových pomocnic je velice urážlivá a kontroverzní, a potom na mě takový člověk jako fanatik působí. Ty chceš jenom pomoci těm co se jim kojení nedaří. Ale mnoho jiných na mě působí jako by chtěly jenom ukázat jak jsou dobré a ty co to dělají jinak mizerné matky. Působíš na mě rozumně, tak mě zajímá, v čem vidíš pomoc v otázkách proč si zakladatelka pořizovala dítě, v konstatováních o jejím sobectví, neochotě něco obětovat, radách ať se vykašle na všechno že je NEZBYTNÉ kojit (ty verzálky v příspěvku byly také) atd. Opravdu bys chtěla takovou pomoc a podporu? Já jsem obě své děti kojila a taky chci pomoci. Ale pomoc je dle mě o povzbuzení, a ne o odsouzení

katyxq
21. pro 2014

@hojda a že ten vliv brzkého kontaktu kůži na kůži na kojení je dost velký - viz třeba http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22699241 ... zhruba 95% (2 dny po porodu) a 90% (6 týdnů po porodu) plně kojených dětí s kontaktem kůži na kůži po porodu trvajícím alespoň 2h versus cca 38% a 28,5% plně kojených dětí ve skupině bez raného kontaktu kůži na kůž.
Ale nikdo netvrdí, že jsi to měla zabalit hned ... spousta problémů jde i pak napravit, ale už to nemusí jít snadno. A že jsem malou dokrmovala stříkačkou, ano, taky dnes vím, že to byla chyba a nejen to. Že je žena při porpdu manévrovatelná, to je realita, na kterou jsme nebyla připravena, spoléhala jsem na propagační řeči porodnice a nepředpokládala, že se to může stát, ano, byla to moje chyba a sama si nesu následky (ten konec porodu mě štve doteď, nástřih zhojený zrovna ideálně taky nemám). Jenže to beru jako věci, které už nezměním. A už teď se připravuju na druhý porod, aby právě proběhl, stejně tak i začátek kojení, pokud možno jinak 🙂.

katyxq
21. pro 2014

@hojda A možná právě proto mě štve ta spousta špatných info o kojení nebo UM, co v téhle diskuzi padlo ☹.

hojda
21. pro 2014

@katyxq Já ti to věřím, ale k čemu mi bude tato statistika, když jsem maminka po porodu, které to dítě nedali kůži na kůži a mám teď problém s kojením a chci ho nějak řešit. To že mi pošleš tyto info mi pomůže v mé situaci konkrétně jak? Už se to stalo, nejde to změnit. Ideální podmínky na začátku kojení má minimum maminek, ano je to chyba systému, ale pak tu nastoupí kojící masáž, že musíš kojit, jinak svému dítěti škodíš a ten tlak je pro rozběhnutí kojení opravdu hodně špatný!

tamarila
21. pro 2014

@katyxq Ty jsi fakt neuvěřitelná. Já to tady ne vlastní oči nevídat, tak by mě ani nenapadlo že je něco podobného možné 😀 Zase mě život dokáže překvapit o něco méně 🙂

katyxq
21. pro 2014

@hojda ano, co se stalo nejde změnit - ale třeba si to přečte ještě někdo před porodem (ať už prvním nebo druhým) ... a jak lze zkusit pomoct později jsem tu už psala, opakovat se nebudu 😉
... ale OK, ještě trochu energie tomu věnuju - třeba skupina Laktační poradna https://www.modrykonik.cz/group/2356/detail (máme tam i několik LP)

Strana