icon

Kojení - bojovala jsem, ale vyčerpalo mě to, už nechci

bielamacka
14. pro 2014

Ahoj ženy, mám doma malou dva týdny a posledních pár dnů pro mě bylo fakt peklo.... jsem po sekci a mlíko se mi rozjíždí blbě, když malá ten první týden vytáhla 25, byl to zázrak. Mám celkem velká prsa a fakt mi nejde lehnout si s malou do postele a kojit ji vleže, zkoušela jsem to a mě bolí celé tělo a ona se jen rozčiluje. Také mám vpáčené bradavky a musím používat kloboučky, tudíž stejně musím vstát, klobouček umýt, nasadit si ho - ona ho navíc někdy sáním stáhne z bradavky pryč, musím kojení přerušit, nasadit znova, ona se vzteká atd. Můžu ji kojit jen vsedě na "fotbalistu", stejně mě z těch velkých koz bolí záda. V porodnici mi půjčili elektrickou odsávačku, takže s tím naopak mám 3x tolik sraní - nevidím na tom nic pohodlného ani příjemného pro mámu i dítě. My u toho trpíme obě. Aby vůbec něco vypila, musím jí dát pít tak 12 minut z jednoho prsa, 12 z druhého, dát tak 30-40 ml odstříkaného z lahve, aby neřvala hladem, potom odstříkat další várku, hodina a čtvrt pryč a kdy mám spát? Předevčírem jsem celý den probrečela a upřímně jsem si myslela, že se půjdu zabít a bude klid. Ten den se o malou musel starat muž, protože já ji ani nedovedla pochovat, abych se u toho nerozbrečela a máma si myslela, že mi zavolá nějakého psychiatra. Říkala jsem si, že tohle je nájezd na poporodní depresi jak blázen.

Pro kojení jsem zkusila udělat všechno - čaje, homeopatika, poslouchala jsem sestry v nemocnici a budila ji co 2,5 hodiny, nikdy si nevytáhne sama dost a pořád brečí. V porodnici mi nechtěli dát příkrm a nakonec chudák spadla z 3930 na 3560 a já ty lidi úplně nenáviděla, proč mi to UM nedali dřív. Měla jsem tu minulý týden laktační poradkyni a stejně mi nic kloudného neporadila, malá akorát začala řvát po kojení hlady ještě víc než předtím (rady typu "nechte ji sát půl hodiny z jednoho, ona si to vytáhne") - upřímně jsem ztratila trpělivost a na kojení kašlu. Zítra jdeme k pediatričce, už teď o víkendu jsem malou přikrmila UM, jinak byl furt řev, přece ji nenechám umřít hlady - doktorce řeknu, že jestli mě někdo bude dál nutit do kojení, tak si asi něco udělám. Už jsem z toho psychicky úplně na dně. Podle mě je snad zásadní, aby dítě i matka byly v pohodě a ne že budu za každou cenu "zkoušet vydržet". Byla bych dřív v Bohnicích.

Prosím nedávejte mi rady typu "musíš to zkoušet". Já zkusila dost. A cítím, že další zkoušení by mi jen vyvolalo odpor k mateřství. Už tak cítím, že tohle není ten směr, kterým se chci dát, nechci být doma coby pochodující mlíkárna a řešit akorát posraný plínky, měla jsem v plánu tak za měsíc pomalu zase pracovat (jsem OSVČ a s mužem se můžeme prostřídat, on péči o dítě miluje). Chci jen vědět, že v tom nejsem sama.

zuza01
14. pro 2014

@bielamacka Já taky dlouho kojila a kojím, ale když to nejde, no tak to nejde. Právě moje dr. má v ordinaci maminku, co odmítla kojit s tím, že je jí to prostě nepříjemné - a dr. to respektuje. Kojící matka není víc, než nekojící, teď je kojení módní a dost se to přehání. Jsou matky, co do dětí cpou vodu s moukou a fridex, nad tím by se supermatky měly pozastavovat, ne nad UM 😉

mysicka_lb
14. pro 2014

Nestíhám číst všechny příspěvky, ale naprosto Ti rozumím. Nějak jsem na tu kojící propagandu nebyla psychicky připravená a z porodnice mě málem odváželi na zcela jiné oddělení, protože nám (mně a malému) to prostě nešlo. Kojení mi tam svým nucením do něj úplně znechutili, jsem ten typ, co se šprajcne, když něco "musí". Jsou to mé nejhorší vzpomínky, horší než na samotný porod, na stěhování v šestinedělí, na cokoli jiného, co jsem do té doby zažila. Hned po první den po návratu z porodnice (který proběhl jen díky jedné hodné sestřičce, která zamhouřila očko nad nepřibíráním) běžel manžel koupit UM. Nečekali jsme ani na návštěvu dětské doktorky, měla jsem pocit, že už to nevydržím ani hodinu. Vyslechla jsem si samozřejmě miliony keců, rad a kázání (od rodiny, doktorka byla rozumná) a všechny jsem je s klidným svědomím okamžitě pouštěla druhým uchem ven. Odsávačku a kojící čaje jsem zahodila a dělala spíš vše pro to, abych po pár dnech/ týdnech mohla říct "lituju, ale nemůžu kojit, došlo mi mléko". No a rozkojila jsem se. To UM jsem dávala ještě dlouho jako takovou svoji formu protestu, ale malý začal čím dál více láhev odmítat a chtít moje mléko (strašili mě samozřejmě opakem). Je mu 8,5 měsíců a kojím stále. Vůbec ale nechápu ten dnešní trend "kojit za každou cenu" a je mi to silně proti srsti.

monasek84
14. pro 2014

@bielamacka vidis, vis, ze jsi zkusila co slo, chces se na to vyprdnout, davat UM (neodsuzuju, konstatuju aby nedoslo k nedorozumeni 🙂, tak neni treba to pitvat (hlavne tady, kde jsou nektery v urcitych tematech jak smecka hladovych psu). TY musis byt hlavne spokojena, vsem nam trvalo najit tu cestu, ktera bude vyhovovat.

giovanna2012
14. pro 2014

Já kojila asi tak týden. Mléko jsem měla, ale strašný bolesti bradavek. Kloboučky odmítala. Po kojení brečela. Budila se každou hodinu a pořád brečela. Já brečela s ní. Byla jsem na všechny hnusná. Nevyspalá, nervozní, až jsem začala být nepříjemná i na malou. V tu ránu jsem se rozhodla pro UM a v tu ránu spala krásně celou noc. Musela být hladová. Ze začátku jsem měla výčitky, ale to mě během chvilky přešlo. Malá je zdravá, prospívá, není vůbec nemocná. Vztah máme nádherný. To bude v pohodě. 🙂

cacenka_d
14. pro 2014

@bielamacka V klidu, ja mela prvni nedonosenou, bojovala jsem hodne, pila fakt malo a v 7. tydnu proste mliko jak kdyz utne (a jo od 4. mesice jsem zase z domova delalo jde to, koncila jsem tyden pred porodem druhe 🙂 Druha pila super, vsechno v pohode a v 7 tydnu doslo mliko... Nestresuj se, neposlouchej tvoje mama kojila do 2 let nebo nevim co fakt to neni geneticky dany. Nestresuj se, kdyz ti to nesedi a nejde vykasli se na to, dulezity je abyste ty a mrne byli v pohode, holka nez sla do skolky maela za necely 3 roky 1 virozu a je od 2 mesicu na UM, takze vsechny kecy o zdravi... Bud to tak priroda a ty chcete nebo ne 🙂 Drzim pesti, at to okoli pochopi a uz se blbe nepta 🙂

lu777
14. pro 2014

u nás v rodině 4 děti, z toho 2 mnohem častěji nemocné, z toho jedno kojené a druhé nekojené... to samé u těch druhých dvou zdravých jak řípa...

a okolo mě všechny děti co měly ekzém tak byly kojené (fakt do jednoho)... jako ukamenujte mě, ale já tomu nerozumím 😕 😕 fakt nekecám a to nebyly drobné ekzémy, ale ekzémy od hlavy k patě.... jak je to možné?

lu777
14. pro 2014

@bielamacka vykašli se na to, kojení je jen kojení 😉 ... já staršího nekojila skoro vůbec, byl to hroznej boj z mnoha důvodů... a máme super vztah, i ve skoro 7 letech mi v družině vletí do náruče a pusinkuje mě, domů jedeme tramavají a sedí mi na klíně 😵
a antibiotika měl jednou v životě ťuk ťuk ťuk 😉

hlavně si užívej miminko!! oni hrozně rychle rostou a té práce kolem je tolik, že člověk může lehce zapomenout na to, prostě si je poňuňat 😀 😵 😉 tenhle čas se už nikdy nevrátí 😉

hlavně na sebe buď hodná, jsi v šestinedělí, porodila jsi krásnou holčičku, jsi dobrá 😉
mateřství není žádná soutěž, ač někdo k tomu tak přistupuje a bude Ti to vnucovat 😝 🤐 nenech se do tohohle přístupu zatáhnout, sežere Ti to plno energie a času, které je lepší strávit s dítětem 😉

nonnni
14. pro 2014

@lu777 ja mam ne uplne nepodlozenou teorii, ze je to otazka kombinace poluce ovzduci, sracky, ve kterych zijeme (plasty, umelotiny...) a tresnicka na dortu jsou GM potraviny, kterym se nelze vyhnout...jsem na prednasce z bioetiky minuly tyden zjistila, ze v CR je prakticky nedostupna jakakoliv krmna smes pro zvirata ktera by nemela pridane GM prvky...takze naprosto hypoteticky (a i fakticky) zadne jidlo vypestovane v CR nemuze byt bio...bavime se o mase, vejcich, mleku a produktech z nej...

No a to, ze GM potraviny maji za nasledek kompromitovanou plodnost je prokazano a muzeme se mrknout na statistiky narustajiciho mnozstvi lidi s problemy s fertilitou...a nejen ji, krom problemu s plodnosti a alergiemi narusta pocet deti z dysfaziemi, PAS a ADD a ADHD a dalsi lahudky...jasne, ze tam lze polemizovat o tom, ze je to dopad lepsi diagnostiky, ale neni to jen v tom...

Takze jestli umele, nebo materske..jasne, ze materske je ve sve podstate daleko lepsi, ale je otazka, zda je lepsi i v te forme, kdy k diteti profiltruje vsechny srajdy, se kterymi prijde matka do styku...

To same s prikrmy...varit si sama, nebo dat skelnicky, ktere maji alespon nejake monitorovani...podle meho je vse kolem nas natolik kompromitovane a kontaminovane, ze nejake kroky k prevenci toho, ci onoho nas nespasi...zrasuje nas to stejne, z jedne strany, nebo druhe...

ivasad.
14. pro 2014

@bielamacka skutečně se před námi nemusíš obhajovat, když to nejde, tak to nejde a zda kojíš nebo nekojíš - to je tvoje věc. Dr. to určitě pochopí.

ija1
14. pro 2014

ja tady nebudu obhajovat duvody proc a proto jsem nekojila, ale mam obe deti nekojene, obe spokojene a taky rostou......... alergie maji i kojene deti, a vubec se dneska laktacni mafie snazi navod "dojem", ze nekojici matka je neco spatneho, omyl, neni, kojeni neni vsespasne, je urcite levnejsi, praktictejsi, ale kdyz to nejde, tak to proste nejde, kazda mame jinou miru tolerance, odolnosti stresu, a ja muzu rict ze dvou zkusenosti, ze nejdulezitejsi je spokojena pohodova maminka, pak je spokojene i miminko, a u druheho ditete to u nas plati dvojnasob........

mon_88017
14. pro 2014

@bielamacka nekoj, když to nejde, tak to nejde, přes to vlak nejede a laktační teroristky se možou pos*at třeba metr do vejšky 😎 Já si hrála na vysokoužitkovou dojnici osum a půl měsíce aniž bych o to nějak extra stála, vysilovalo mě to, nedávno jsem odstavila natvrdo a jsou spokojený všichni 😎

maki73
14. pro 2014

No já jsem kojila plně jen v porodnici, což bylo 5 dní, neměly jsme vyloženě nějaký problém, ale bylo to spíše tím, že mi bylo vnuceno, že dobré matky prostě musí kojit (ne v porodnici, maminka co byla se mnou na pokoji dokrmovala, protože měla velké problémy a nikdo na to nic neříkal, dokonce jí dali na výběr několik typů UM, aby miminko nemělo změnu, až přijdou domů) ale ze strany manželovy rodiny, tam to mají prostě jasné, kojí se do dvou let, protože se tím ušetří (geniální důvod) a já přeci nebudu blbá, abych platila tolik peněz za něco, co můžu dát malé zadarmo - byla jsem vážně blbá, že jsem ty kecy poslouchala a akorát jsem se měsíc zbytečně trápila, protože jsem opravdu neměla mléko, vlastně jsem ani kojit nechtěla, ne z vlastního přesvědčení a bylo to hodně poznat i na malé, sama jsem kojená nikdy nebyla (někde jsem se dočetla, že to má vliv, zda byla matka kojená, nebo ne), každopádně po třech měsících jsem to vzdala a teď u druhého jsem už naprosto vyléčená a nebudu nic lámat přes koleno, domů si nachystám balení UM, abych neměla zbytečný stres, kdyby náhodou a nechám tomu volný průběh...

peroli
14. pro 2014

@bielamacka já patřím k těm které mají to štěstí, že jim kojení nedělá vůbec žádný problém (všechny děti mám kojený a nejmladšího kojím dodnes, má půl roku) ale vím, že kdyby to nešlo tak by to prostě nešlo no... určitě se tím zbytečně nenervuj a nestresuj a když to nejde tak to s klidným svědomím zabal.. 😉 hlavní je abys byla i ty i malinká v pohodě a komu bude za 30 let záležet na tom jestli byla malá krmená UM nebo MM? přejdi normálně na sunar a neřeš to.. a na blbé otázky typu "kojíte" odpovídej stejně blbě "ne, krmím sušenými cvrčky" 😀 jediný malinký problém v nekojení je v tom že kamkoliv pak jdeš musíš se ohlížet na to aby byl kde udělat sunar nebo aby byla kde ohřát voda ale to rychle vychytáš.. 😉 ve většině restaurací, kaváren, apod většinou není problém požádat obsluhu o ohřání vody ve flašce v mikrovlnce.. 😉

ija1
14. pro 2014

@peroli ja odpovidala na tuhle otazku s vazne nahozenou tvari........a vy soulozite?.......
vetsinou se dotycny omluvil a zmizel 🙂))))

peroli
14. pro 2014

@ija1 😀 😀 😀 taky dobrýýýý!!! 😀

lenicka07
14. pro 2014

Pro mě první impuls, kdy bych se na kojení vykašlala, by bylo nespokojené hladové dítě. Byla jsem rozhodnutá kojit, pokud to půjde bez větších problémů a nějak tak smířená s tím, že to asi nepůjde (v podstatě z blízké rodiny bych byla asi jediná). Jo šlo to kupodivu hladce ale i tak ta buzerace v porodnici, nerada na to vzpomínám. Nechápu že je kolem toho kojení pořád takové "vzrůšo" že se to tolik řeší! Řeší se to takovým stylem, že čtu o hladových miminkách, vystresovaných maminkách, narážkách okolí atd. Nějak si myslím že blahodárnost MM asi nevyváží situaci, kdy to fakt jde bídně, maminka u toho trpí, dítě není spokojené, a maminka je přesvědčená že dělá to nejlepší, protože jí to všichni dokola tvrdí, že kojit se musí. Je to blbost. Pokud se mají oba trápit, je to k ničemu!

boban
14. pro 2014

@bielamacka Nic si nevyčítej..prostě někomu to není přáno..já jsem u prvního syna neměla jediný problém s mlíkem a kdybych nemusela v 6ti měsících přestat kojit, kojila bych dlouho...a u druhého syna jsem prožívala to co ty, jen s rozdílem 6ti týdnů..bylo to pro mě neuvěřitelné peklo, jen jsem brečela, měla deprese..malý brečel..od dr. jsem je slyšela at vydržím, že dost přibírá, pak zase že málo přibírá, at dávám jednu dávku moji, druhou UM 🙄 😝 byla jsem totálně zoufalá a řekla si a DOST!! nebudu šaškovat s kojením a ještě s UM..dala jsem se jen na UM a bylo to...ještě teda podotknu, že v porodnici jsem měla prsa totálně nalité..první večer doma jsem dala sprchu a ráno jsem se vzbudila s prázdnýma prsama 😕 prostě jsem cítila, že se mi nenalívají a není vnich nic...6 týdnů jsem bojovala a pak jsem byla během 3 dnů úplně bez mlíka (jak jsem přestala kojit) nic jsem nemusela odtříkávat, prostě najednou nebylo..takže jsem určitě neměla dostatek mlíka pro malého, i přesto, že jsem na podporu laktace vyzkoušela snad vše 😝

Dej malému UM a bude fajn vám všem a hlavně tobě 😵 😵 😵

handula83
14. pro 2014

Ahoj,co blbneš? Já se taky hroutila a bylo mi to k ničemu.prostě mléko nebylo a LP mi řekla že ani mít nebudu,Tudíž jsem se vykašlala na odsávačky,kde stejně nic nebylo a začala dávat Um.Přestala jsem být vyčerpaná tím stresem a odsáváním a znovu pokusech o kojení a začala se soustředit na dítě.Někdo říká,že jeho nekojený dítě je stejně,nebo mín nemocný jak to kojený,Tak ted si vyber.Já dávala ještě k UM Lactobacili.

japona
14. pro 2014

@maki73 Jaká úspora, nový kozy taky něco stojej, ne?🙂)

maki73
14. pro 2014

@japona no tak to se místně takhle neřeší, čím větší tím lepší, takže vytahat až po paty a kojit klidně 4 roky :D :D :D

bunny123
14. pro 2014

@bielamacka Tvrdíš, že jsi vyzkoušela vše. Nezlob se, ale za 14 dní jsi vyzkoušela velký prd. Makej matko, kojení je dlouhodobý boj, ale stojí za to. Někdy stačí zpočátku dokrmovat a pak se rozkojíš krásně. Jasně, většina ti tu bude psát, ať se na to vykašleš, že spokojená matka = spokojený dítě a jiný bláboly, já tvrdím pořádně se do toho opřít, NIC není momentálně důležitější, než nastartovat laktaci. Pokud chceš dát svému dítěti to nejlepší min. pár měsíců, tak si teď sedni na prdel a koj a koj a koj. ŽÁDNÉ UM není namíchané na míru tvého dítěte tak jako tvoje MM. Česká pediatrická a WHO považují za NEZBYTNÉ kojit alespoň 6 měsíců, ideálně 2 roky. Vykašli se na OSVČ i jiné krávoviny, pij 3l denně, jez denně polívku, přikládej, odsávej atd. Jasně, třeba se to nepodaří, ale alespoň řekneš "Pokusila jsem se, udělala maximum, ale nešlo to." Takhle si můžeš pogratulovat za "Dva týdny jsem to zkoušela, ale nemám na to dál nervy, protože se nemíním kvůli děcku takto omezovat." Jak nedospělé...

tamarila
14. pro 2014

@bunny123 Tak toto je jednoznačně nejvtipnější příspěvek co jsem za roky na MK četla. Gratuluji

katyxq
14. pro 2014

@bielamacka Promiň, ale co jsi vyzkoušela, nebyly zrovna účinné věci (naopak dělaáš věci, které kojení narušují ještě více - používání kloboučků, kojení podle hodinek, dokrm lahví) ... a ta LP byla velmi mizerná ☹ (neměla by radit, jen kazí jméno profesi a matkám kojení). Problém - napravitelný - je, že se miminko přisává špatně (a ty to kazíš ještě víc) a nepije efektivně.

Pokud bys měla zájem dál kojit, dobré rady najdeš tady https://www.modrykonik.cz/jak-kojit a ve skupině Laktační poradna https://www.modrykonik.cz/group/2356/ - pravděpodobně i v tvém, třeba ale ne nejbližším, okolí alespoň jedna dobrá LP je. A vyjde levněji než UM, plus je to o prospěsnosti kojení pro zdraví miminka a tebe (ano, i tebe).

Pokud chceš takto brzo pracovat, kdo se bude starat o dítě? Proč jsi si ho teda pořizovala? (ano, jsem tvrdá)

maki73
14. pro 2014

@bunny123 Vy si opravdu myslíte, že třeba i 3 měsíce stresovaná matka, které nejde kojit je lepší než dítě na UM? Ten komentář mi přijde tedy nevkusně útočný, snad každá žena pozná, kolik toho psychicky snese, aby se zároveň dokázala naplno věnovat miminku, jistě že kojení je přirozené, na tom se nedá nic popřít, ovšem v dnešní době, kdy i BIO potraviny jsou nasáklé kde jakou chemickou "vychytávkou" mají mnohé matky dokonce pochybnosti, o vhodnosti kojení, natož pak jeho nutnosti, a to je nevyvratitelně ekologicky ověřený fakt, proti kterému se nedá nic říci - jedině tak, že je dobré zvykat děti na tu chemii už od narození, aby to pak organizmus při přechodu na pevnou stravu lépe zvládl. Taky si myslím, že se to s nutností kojení v dnešní době přehání, kdysi hold kojili všichni, protože nic jiného nebylo a kdo nemohl, tak tomu kojila sousedka, známá nebo kde kdo, kdo měl zrovna mléka na rozdávání, ale dnes, když existuje spousta prověřených alternativ, nevidím důvod odsuzovat matky, které kojit nemohou, nebo nechtějí a tvrdit, že proto nejsou dobrými matkami, to mi přijde opravdu ubohé...jinak bych osobně zkusila vydržet déle, pokud je to v silách matky, je pravda, že 14 dní je krátká doba na úplné odstavení, pokud to není nezbytně nutné, ale jak už jsem psala, já definitivně odstavila po 3 měsících a tedy nic si nevyčítám - musím dodat, že jsem to mléko ochutnala a byl to fakt hnus, kyselé a prostě ble, se nedivím, že to malá nechtěla, přitom co se jídla a doplňků týče, chovala jsem se opravdu svědomitě, takže někdy to prostě nefunguje a basta, myslím, že je to hlavně v hlavě a když to nejde, tak to nejde, pokud si může maminka říci, že udělala vše, co bylo v jejich silách, tak není potřeba nic dodávat.

hojda
14. pro 2014

@bunny123 Možná by bylo tedy dobré uvést tedy tvojí osobní zkušenost, jak jsi bojovala o kojení a jak to dopadlo. Jaké jste měli problémy a jak jsi je řešila.

katyxq
14. pro 2014

@maki73 tvoje znalosti o kojení a složeni UM jsou fakt k pláči - co asi myslíš, že žerou ty krávy, z jejichž mlíka se děla UM? Realita - hlavně geneticky modifikovanou sóju a kukuřici 😉. Plus UM postrádá stovky jedinečných látek, které se vyskytují v MM. Jasně, uč si svoje děti na chemku, ať to pak vyžadují, toxiny se hromadí, stravovací návyky dílo dokonají, umřou dřív a a na jejich léčbu bude potřeba méně peněz. Ostatní budou mít radost (možná trochu drsnéji nadsazuju, ale výzkumů se na tohle téma dá najít dost)

tarra27
14. pro 2014

myslím, že kojení je dobré a vhodné pro deti, pokud to jde....pokud to nejde, netřeba si vyčítat a nechat se stresovat okolím...nesmysl.....snažit se, ale ne až na pokraj sil, kdy se budu hroutit,.

To zda žena kojení nebo nekojí není soudem pro to, zda je nebo není dobrá máma... 😉

Držte se, nesresujte se, pokud to nejde, nejde, svet se nezboří. To co nejvíc díte potřebuje je hodná milující máma...ne uzlíček nervů jen kvůli prsu...v závěru to není ani lenost, protože matka si naopak ještě "naloží" starosti s mytím lahví, vstáváním - nevytáhne prso v posteli, ale musí připravit jídlo atd.....a finančně jak bby smet.
Držte se, stejne ty deti jsou kojene do roka....pak jsou na příkrmech a časem normal strava....

Klid, na miminko s láskou a nevyčítejte si nic. To že nekojí, vůbec neznamená, že díte nemiluje...a hlavně kašlete na okolí....berte to jako trenink, behem života vašeho dítete se na vás povalí nejen kojení, ale nočník, plenky....mluvení, chození, lezení....dudlík....a pak začne školka a bude srovnávání tam...pak ve škole....

Takže tak 😉 brante a chrante svoje deti a nenechte se rozhodit. 😉 když to pujde pujde, nepujde nepujde...asi bych pro svj pocit kontaktovala laktační poradkyni....a jinak nabehla pro UM 😉

luciamala1979
14. pro 2014

@bielamacka co tak skusit odsavat? Mne to vydrzalo 8-10 mesiacov, ako u kt. dietata. Kojenie mi proste neslo, deti protestovali,mne to nesedelo. Takto boli na materskom mlieku a ked bolo malo som prikrmovala a postupne odislo odstavilo. Ak nie, tak nejde no.. nevravim, ze materske mlieko nie je dolezite. Ale rovnako dolezite je aby si bola v pohode Ty a dietatko s tebou, nestoji to za to. Imunitne ano, prakticky nie. Je to na rozhodnuti kazdej z nas, matky. drz sa!

luciamala1979
14. pro 2014

@maki73 to jez vlastne, moje materske mlieko bolo neskutocne sladke.. pokial nebolo mrazene, to bolo fakt na zbliti.. myslim, ze to zavisi od toho, co matka zje..

luciamala1979
14. pro 2014

@katyxq proc ubohe? proste vyjadrila svoj nazor, nemyslim, ze by sa z prispevku dali hodnotit jej znalosti. Uvidite, ked porodite, ci to pojde, drzim palce. Proste len chcela povedat, podla mna, ze to nie vzdy ide..

Strana