icon

Kojení. Jak mám přestat, aby to vypadalo, že to nejde?

26. dub 2020

Zdravím, vím že spousta mě asi odsoudí ale nechci už kojit. Malá má 3 měsíce a už teď ji občas dám UM. Je po něm klidnější dokonce se vklidu vyprdi a vykaka... A já mám čas na spoustu věcí. Už teď vím že druhé dítě kojit nebudu. Jenže manžel mě do kojení nutí. Že tím že prej přestanu ji ubližuji. Poraďte jak mám přestat aby to vypadalo tak že to nejde? Už jsem z toho fakt zoufalá. ☹️

Strana
z6
eithelwing
26. dub 2020

Sama jsem dost uvažovala o ukončení kojení, vyslechla si tisíce rad, jak se tulit nahá, nosit, udělat ze sebe živý dudlík. Dcera stejně řvala. Kojit jsem tedy chtěla, mě děsila představa UM alchymie. 🙂 Každopádně u nás se odhalil problém v krční páteři, dcera se poté uklidnila a kojení začalo být na pohodu.
I tak jsem měla pocit, že jsem veřejný nepřítel číslo 1, protože uvažuji o ukončení kojení. Jenže, kdo si ty těžké situace neprožije, lehko soudí. A mně chybělo především pochopení. To jsem naštěstí měla u manžela. Nakonec se vše vyřešilo a kojení nám zůstalo. Ale o to víc jsem si uvědomila, že to není vždy jednoduché a že je nutná především pohoda maminky.

Takže bych poradila především důkladnější rozhovor s mužem. Za mě tedy příprava UM není o nic lehčí, mně to fakt přijde jak alchymie, ale nějaké odsávání taky asi není výhra. To jsem naštěstí řešit nemusela a fakt je bez toho kojení pak super. Rychleji připravené mléko už není. 🙂
Když by si přešla na UM, tak by se pak i partner mohl víc zapojit, byla by si zastupitelná. Některé muže to docela přitáhne k mimču, které jinak vyžaduje jen maminku.

aklin
26. dub 2020

@neomenia ja byla asi taky líná, když dcera je od porodnice na UM, protože jsem nemohla. Druhé také kojit nebudu.

elinkav
26. dub 2020

Kojila jsem jen v šestinedelí, bolelo to jako prase, déle už jsem to prostě nevydržela. Kojila jsem 40 minut, někdy i hodinu, aby se malá trochu napila a po půl hodině měla zase hlad. Nepřibírala. Po kojení jsem šla další půlhodinu odsávat, abych ze sebe dostala 20ml mlíka 😄 nechápu, jak jsem mohla vydržet tak ,,dlouho,,... kojila jsem jen proto, že se to přece musí a aby někdo něco neřekl...
Teď čekám druhé dítě, budu se snažit kojit, ale ne za každou cenu. Moje psychická pohoda a zdravé a spokojené dítě je důležitější 🙂
Moje nekojená dcera je zdravá, zdaleka tolik nemarodí jako děti kamarádek, které byly kojené (jedno dokonce do 3 a půl).
Pokud se ti uleví, určitě UM dej. Není to žádná ostuda a je to JEN tvoje rozhodnutí 😉🙂 nikdo další do toho nemá co kecat. 🙂

aklin
26. dub 2020

Na chlapa bych se vykašlala. Evidentně je omezeným člověkem. Jestli chcete UM dávejte jen to. Začněte pít šalvějový čaj. A pak mu oznamte, že smůla, mléko došlo.

jjasmina
26. dub 2020

@elinkav U nás to s kojením byl největší boj v porodnici, to mě tak bolely bradavky, že jsem se obávala dalšího kojení :(

me_druhe_ja
26. dub 2020

Já jsem měla v porodnici první tři dny problémy s rozkojenim. A přísahám, že kdyby to trvalo týden, kašlu na to a jdem na UM. Pak se to nějak rozjelo a jde to. Každopádně až zavedu maso, ovoce, lepek a tak, začnu kojení ukončovat. Dýl než do roku rozhodně ne, navíc pak půjdu pracovat. Kojení je fajn - je to levný, vždy ready, pro dítě nejpřirozenější. Ale má to i spoustu negativ: kojeny děti se v noci většinou víc budí, matka se nemůže vzdálit na delší dobu, nikdo jiný nemůže dítě nakrmit a často se těžko odstavuje. Navic flaška se může dát kdekoliv, kdežto kojení je horší (ne, nejsem zastánce kojení v restauraci apod). Co se zdraví týče - já byla kojena a do 14 let jsem byla nejnemocnejsi dítě široko daleko (mj i 7 zápalu plic, astma, alergie. .). Spousta dětí na UM jsou zdravé jako ripy a dnes je UM na vysoké kvalitě. Jen drahé. Každopádně já si to kojení nijak extra neužívám a ani mě to nijak extra nesere. 😀 hlavně si dělej co chceš, klidně na manžela zahrej divadlo, ať máš klid. I když co jsi psala, je to sobeckej debil, ale ty sis ho vybrala a zplodila s ním dítě.

jjasmina
26. dub 2020

@me_druhe_ja já si myslím, že v kojení si extra žádná vyloženě nelibuje, ale nijak extra mi to nevadí

me_druhe_ja
26. dub 2020

@jjasmina no, bych se přela. 😀 takový ty militantní kojilky, co kojí pomalu do nástupu do školy si to užívat musí. 😀 a i celkově spousta žen píše, jak je kojení úžasné pouto s miminkem a jak je to super....já to tak necítím, pouto si vytvářím jinak. 🙂

jjasmina
26. dub 2020

@me_druhe_ja Pouto vznikne asi i tak, já kojim plně,nějak extra mi to nevadí ani nebolí, ale do tří let taky kojit nehodlám 🙂

kasandra33
26. dub 2020

Ahoj,určite sa neboj povedat svoj nazor,je to tvoje telo.Aby ti mlieko zmizlo tak stači ked si daš šalviovy caj🙂Držim moc palce🙂

lolam10
26. dub 2020

Mne teda prijde vic prace pripravovat UM ale jinak si delejte co chcete.jen prosim pocitejte ze s ditetem je HODNE prace a hlavne cim dal vic

dendy26
27. dub 2020

@neomenia v čem jsou nekojené děti chudáci...?

jako_mala_holka
27. dub 2020

Ach ty... predsudky? Ja byla kojena 2 mesice, manzel je zase narozeny sekci a oba jsme zdravi, mame dobrou imunitu, nemocni nebyvame, nejsme ani autisti, nemame alergie ani astma... zvlastni 🙂 kazdy jak muze a chce

hanulkaha
27. dub 2020

@elinkav jakoby si mluvila o me 😉 do pismenka stejna situace a ve vysledku podvyzivene dite (protoze prece musim jen kojit, dokrmem UM zabijim kojeni!) a ja psychicky v prd**i, prsa rozmordovany do krve z neustaleho kolotoce hodinoveho kojeni pulhodiny odsavani a tohle porad dokola 😕 nebyt manzela, ktery uz se na to nemohl divat a rekl mi, at uz se proste na nejake kojeni vykaslu a dam UM, skoncim ja u Chocholouska a mládě na kapackach. Zarekla jsem se, ze s druhym dítětem uz tohle nedopustim a pokud ye situace bude opakovat, okamzite dacam UM... A bylo to jako pres kopirak, uz od porodnice, kde maly z por vahy 3800 g zhubl na 3300! Ja prsa nality, ale malej to proste ze me nevytahl (mam prsa vel E a jeste takove ty plácačky psí uši), prijeli jsme domu, zkousela jsem to dva dny, prsa na prasknuti, malej prisatej ukazkove, 40 minut na prsu a vytahl 10ml!!! Tak jsem se na to vykaslala a byli jsme spokojeni oba dva 😊
Jedine, ceho lituji, je to, ze s prvnim synem jsem to nechala zajit tak daleko a nechala si vtloukat kliny do hlavy, ze kojeni kojeni a nic nez kojeni...

hanulkaha
27. dub 2020

Pokud vis, ze kojit nechces, tak to utni, rozhodne tim tvoje dite nebude chudak, mozna prave naopak, pokud se uz do toho vylozene nutis, mala to vyciti a vis jak... Spokojená máma=spokojené mimi 😊
Bud chlapovi prostě rekni, ze te to boli (at o sam si predstavi nechat si 6xdenne hodinu cumlat bradavky a pak je jeste mordovat odsavackou) a pokud s nim ani pres to nebude rozumna domluva, zasla bych si klidně na gyndu pro leky na zastaveni laktace, nebo to muzes zkusit sama. Taky jsem rozjete kojeni zastavila sama, proyte jsem nekojila a kdyz se prsa nalila, jen do ulevy jsem odstrikala a nic vic. Do tydne se mi mleko prestalo tvorit a musele jsem odstrikat uz jen jednou v noci nebo nekdy az rano. Mam dva kluky, prvni na UM od cca 4 mesicu, dryhy od 5dne po narozeni a rozhodne zadni chudaci nejsou, nestradaji a pouto k sobe mame krasne i bez toho, aniz by mi nekolikrat denne viseli na 🐐🐐 Drzim moc pesti a hlavne, NEDEJ SE, BUD SILNA A STUJ SI ZA SVYM! 🍀✊✊

la_amanita
27. dub 2020

Je blbost končit s kojením jen kvůli tomu, že chlap se chová jako vůl. To tvé problémy nevyřeší, jen odsune. Dítě bude postupně živější, pohyblivější, bude vyžadovat tvou pozornost a společnost jinými způsoby... jak ho ošidíš pak?

sudylichozrout
27. dub 2020

@lolam10 Co je na tom pracneho? Vezmu vodu, dam ji ohrat, naleju do flasky, zasypu praskem, zamicham a hotovo. S varnou konvici prace na 2 minuty.

sudylichozrout
27. dub 2020

@la_amanita UM neni sizeni. Je to jen jina varianta vyzivy, ktera ale take splnuje vsechny nutricni pozadavky. Sizeni by bylo, kdyby detatku zakladatelka davala jakoukoliv variantu, ale v nedostatecnem mnozstvi. Nekdo kojit proste nechce/nemuze a tak to proste je. A je ciste na konkretni matce, jak se k tomu postavi. Ja jsem kojila obe holky do sedmi mesicu. Pak proste mliko doslo a fakt jsem odmitala saskovat s opetovnym rozkojenim v dobe, kdy dceram uz rostly zuby a jedly maso. Do roka byly na UM, pak mi i UM hodily obe na hlavu. Jedna v roce, druha v roce a mesici. Ted opet kojim, ale kdyby to neslo, tak se fakt hroutit nebudu a klidne prejdu na UM.

puhelin
27. dub 2020

@sudylichozrout Jenze ty ke kojeni pristupujes jen jako k potrave. Jenze to neni jen potrava, ale jistota, uklidneni. Proc se dudliku rika siditko? Protoze nahrazuje prso, tzn., ze sidi miminko.

kuttu
27. dub 2020

@sudylichozrout No...neni rychlejší vyndat prso???Chvili trvá,nez se v tom člověk zaběhne,nez to vychytá,nehledě,ze se musi sterilizovat lahve,je to drahý jako prase,

sudylichozrout
27. dub 2020

@puhelin Ano, to asi ano. Nepouzivam prsa jako nastroj na uklidneni. Bude to asi znit pro nekoho drsne, ale ja to nechtela nikdy a nechci. Mazlim, chovam, houpu, zpivam, ale nedavam dumlat prsa. Tu jistotu ze me urcite ditka citila a citi i bez toho, protoze je hodne chovam, mluvim na ne, hladim je. Osobne nezastavam postoj, ze dite musi mit k takovemu pocitu prs v pusince. Ale neberu ti, ze to vidis jinak.

kacenka115
27. dub 2020

@puhelin protože jinak než prsem se dítě uklidnit nedá... 🙄 Nechápu jak může někdo dítě uklidňovat prsama, jak pak uklidní miminko táta? Lepší zvolit jinou metodu. ;)

@kuttu no jestli paní skoro hodinu kojí, pak ještě odsává, což taky musí do sterilizovaného. Tak flaška bude jednodušší. ;) Říkám jako někdo kdo kojil i dával flašku.

sudylichozrout
27. dub 2020

@kuttu Lahve jsem nikdy nesterilizovala. Jen normalni myti a obcasne vyvareni savicky. Ale urcite ne na denni bazi, to bych se zblaznila. Ale ja jsem vseobecne dost salamista, takze nedelam hromadu veci, kterymi si maminky komplikuji zivot a kvuli kterym rikaji, ze nemaji na nic cas. 😉
Junak rozdil je cca minuta a pul. Nic zavratneho.

me_druhe_ja
27. dub 2020

@sudylichozrout normálně s tebou většinou moc nesedí nesouhlasím, ale tady teda podepisuju vše. 🙂 Mě teda kojení pomáhá s uspávánim a to dost značně, ale bojím se právě, že se mi to jednou vymstí...jinak mám v mrazáku odsáto asi 4l mlíka, dvakrát jsem mu dávala s lahvičky a nádoby na odsátí a lahvičku jsem sterilizovala jen před prvním použití. Stejně jako nepoužívám kojeneckou vodu teď, jen prevaruju v konvici.

puhelin
27. dub 2020

@kacenka115 To nevim, jak uklidnuje tata. Ja s miminkem muzu byt 24/7, takze prso je pripravene porad.

puhelin
27. dub 2020

@sudylichozrout Ja si v noci nedokazu predstavit, ze chovam, houpu nebo zpivam. To bychom byli rano vsichni jak zombie :/ Pres den jo, treba v aute zpivam porad, abych mimco uklidnila, ani jeden si jizdu autem neuzival (nema dudlik).

pleskot
27. dub 2020

A proč vaříš, venčíš a uklízíš? Teď máš kojit, spát jíst relaxovat, kojit, spát jíst, relaxovat.

oresvo
27. dub 2020

Já bych ti doporučila začít s prikrmy. Postupně to omez, pokud je ti to neprijemne nenut se do toho. I to dítě to vycítí. ve finále budete oba dva podrazdeni. Je to tvoje rozhodnutí. Ty musíš být v pohode. Dítě co vyroste na UM bude stejne v pohode jako kojene. Já jsem vyrostla na UM, jsem zdravá, nijak se to na mě nepodepsalo.
Syna jsem plne kojila 3-4 měsíce. Pak jsme začala s prikrmy a v 10,5 úplně odstavila. Také to bylo mé rozhodnutí. cítila jsem to tak. Manžel by tě měl spis podpořit. Po tehotenstvi, porodu se v tobě bijí hormony, měl by stát při tobě. Ale neboj . Ty jsi matka, ty si to musíš rozhodnout.

cikitkapb
27. dub 2020

Nebudu řešit kojení vs. nekojení. Mám na to svůj názor, ale respektuji rozhodnutí každého. Co by mi ale jako člověku jedno nebylo, jak se mnou lidi jednají... Tvůj chlap se chová jako debil, a to je asi důvod, proč máš potřebu mu lhát. Dělej jak myslíš, ale vážně ti takovejhle vztah vyhovuje? 🤔

lolam10
28. dub 2020

@sudylichozrout a co teplota vody?casto to mam moc horky nebo malo...jinak oproti 5 krokum s um a vopruzem jestli je voda akorat tepla je 1 bod-zvednu triko a mam mliko o teplote 37...

Strana
z6