Kojení podruhé. Jak vám znovu naskočila laktace?

gbp
26. črc 2022

Vím, že to bude individuální, ale ráda bych věděla, co asi můžu očekávat. Na konci května jsem přestala kojit první dceru (po dvou letech), na konci září mám termín porodu druhého mimča. Tedy přestávka 3-4 měsíce. Prosím o vaše zkušenosti jak vám znovu naskočila laktace. S první dcerou jsme měly trochu těžší rozjezd, narodila se dřív, ale mlíko se tak nějak od 3. dne rozjelo s pomocí odsávačky. Z počátku jsem používala kojící kloboučky, homeopatika a kojící čaje. Dlouho jsem musela používat lanolin na bradavky, tedy i prsní vložky, pak jsem ale měla problémy s kvasinkou.
Jak jste to měly podruhé?
Samozřejmě když bude vše v pořádku a mimčo se bude normálně kojit. Předpokládám, že kojící kloboučky už nebudou potřeba, ráda bych to zvládla i bez toho lanolinu, vložky asi ano? To předpokládám bude podobně, než se laktace znovu ustálí. Přemýšlím, jestli mají cenu ta homeopatika a kojící čaj?
Díky za vaše zkušenosti.

martiniquest
26. črc 2022

Za me jsou homeopatika i kojici caj zbytecnost. Kojeni se rozjede vzdy, akorat proste ne par hodin po porodu. Trva to i nekolik dni a presto je to tak normalni. Mne se mliko rozjelo v obou pripadech az 72hod po porodu. Purelan jsem vyuzila i podruhe a taktez vlozky, i kdyz oboji zhruba polovinu doby nez poprve.

gbp
autor
26. črc 2022

@martiniquest ja sem byla za kojici caj i homeopatika fakt vdecna. s tou odsavackou a dcerou v inkubatoru, kterou jsem mohla prikladat jen 2x denne na 5 minut mi to vazne pomohlo. ted tajne doufam, ze by to mohlo byt vse tak jak ma a kez by to nebylo potreba ☺️
diky za zkusenost 👍

pe_tu_ss_ka
26. črc 2022

@gbp u syna jsem držela laktaci přes měsíc odsávačkou a hodně dlouho potom jsem pila gravimilk a kojící čaje, homeopatika jen do ustaleni laktace. U dcery jsem začala stejně, ale druhý den po porodu jsem musel vše vysadit, protože bych nakrmila celý šestinedělí.. pila jsem pak jen kojící čaje, než jsem vypila to, co jsem si koupila před porodem. Po druhé to bylo vše rychlejší a snazší, jak byla v termínu.

herminka
26. črc 2022

Měla jsem to podobně, odstavila jsem v lednu a v květnu jsem začala kojit znovu. Je to ale už docela dávno nevzpomínám si přesně, kdy se mi spustilo mléko atd., ale bylo to velmi brzo po porodu, určitě dřív než poprvé. Jen vím, že u prvního jsem s kojením taky celkem bojovala, ale u dvojčat to bylo jednodušší - jednak proto, že jsem přece jen už byla znalejší, ale podle mě právě i proto, že se laktace obnovila do pár měsíců.

martiniquest
26. črc 2022

@gbp No jo, dite v inkubatoru je ale specialni pripad. Ja mela oba porody fyziologicke v beznem terminu. A proto si myslim, ze pro normalni porod je to zbytecnost.

andelka
26. črc 2022

Já měla delší pauzu. 9 měsíců mezi odstavením staršího a porodem mladšího. Kojení šlo úplně v pohodě. Mléko od druhého dne. Po 3 dnech měl vyšší váhu než porodní. Jednou jsem měla náběh na zánět,asi v půl roce prcka a jednou ucpaný mlékovod,ale všechno se vyřešilo doma v pohodě rychle. Kojila jsem 15 měsíců. Caro a kojící čaje jsem pila. Ne příliš,ale jo. Vložky do podprsenky jsem používala, určitě prvních asi 8 měsíců.
No a pak u třetího jsem byla vystresovana,když laktace nenabehla hned a musela jsem tři dny v nervech čekat.

krisstina93
26. črc 2022

Ja ten začátek měla tak nějak u všech dětí podobný, trvalo to chvíli, druhý den se něco začlo tvořit, třetí den sem plně kojila. První týdny se mi prsa nalevaly, tvrdlo to, bolelo, pak se to ustálilo. Bez vložek do podprdy neudělám krok ani v půl roce ditete. Odsávačku sem používala chvíli, než se to ustálilo a dělalo se víc mlíka, než dítě dokázalo vypít. Čaje apod sem nikdy nepoužila.

cherie24
26. črc 2022

@gbp naskočila hned, bylo to všechno rychlejší a jednodušší 🙂 Malou jsem odstavila nějak na přelomu prvního a druhého trimestru. Bradavky mě chvíli bolely, ale už jsem měla sebou do porodnice ty hydrogelové polštářky, ty jsem používala jen pár prvních dní, pak už nebylo třeba. Ze začátku prsa občas protekly :D ale vypotřebovala jsem asi jen jednu krabičku. Na podruhé je to pohoda 🙂

me_druhe_ja
26. črc 2022

Mě se kluk odstavil v 8,5m když jsem byla ve třetím měsíci (odstav červenec, dcera se narodila únor). Moc přesně si to nevybavuju, ale měla jsem klasicky mlezivo a mlíko bych řekla tak 2-3 den po porodu.

areh
27. črc 2022

Měla jsem pauzu rok a kojení naběhlo úplně krásně, hned. Žádné kojící čaje a pod. nebyly potřeba. Už v porodnici malej vypil 40-50 ml 😁

antoinet
27. črc 2022

Podruhé to šlo senzačně 🙂 Tělo ví, co má dělat, i bez podpůrného placeba, rozhodující bylo, že už jsem znala techniku, uměla jsem krásně napoprvé přiložit dítě, byla jsem v klidu a to dopomohlo rychlému rozpapání. U prvního to bylo trápení na celé šestinedělí.

pipi_puncocha
27. črc 2022

Já jsem kojila do ledna a teď od konce června znova. Mléko se spustilo druhý den po porodu, ale ze začátku jsme dost bojovali s druhým synem, nemohl se přisát, částečně z toho viním právě ty nalité (a obrovské) prsa, první cca týden jsem ho částečně krmila mým odsátým přes stříkačku, teď má měsíc a už bez problémů, krásně pije, prsa se nenalévají nějak přehnaně, celkově si to sedlo dříve, než s prvním synem, tam bych řekla, že to bylo fakt v pohodě až v půl roce.

darinka84
27. črc 2022

@gbp mě to trvá několik dní než se skutečně rozjede.. Ale i přes nádherný porod, druhé dítě prostě neskutečný jedlík.mela jsem jej na prsu pořád, sám se přisál a už nepustil v podstatě 2roky 😂 takže i přes ideální podmínky jsem odstříkávala,nakojila, přes stříkačku dokrmila a pak ještě umělým..po Asi třech týdnech se to postupně vše,, rozplynulo,, a já už jen kojila.. takže záleží i jaké bude dítě... kdybych toto nezažila, stále zarytě tvrdím že příroda ví a že mlíko stačí...no řval hlady a skončil dehydratovaný... prostě mě to trvá fakt několik dní

vladienka
29. črc 2022

Mala som pauzu 6 mesiacov.. laktace sa rozbehla klasicky na 3.den spis 4… co ma ale prekvapilo tak prsia sa mi takmer nenaliali, nemala som bolesti, ani tlaky, proste pohoda, ani vlozky som moc nepotrebovala

eviicka
29. črc 2022

U prvního to bylo náročné, plnohodnotná laktace mi naskočila až za 14 dní. Pak jsem kojila 1,5 let z obou a do 2,5 let jen z pravého. Po odstavu jsem rodila za 15 měsíců a bylo na pravém prsu krásně znát, že si "to pamatuje", plně jsem kojila už od čtvrtého dne.

alousek99
29. črc 2022

S první jsme bojovali, byla malá, pořád by spala. Navíc po CS. Zachránila nás odsávačka a kojící kloboučky, které jsme cca po měsíci odbourali, pak jsem ji kojila 13mesicu. Teď, po 6 letech jsem rodila znovu, tentokrát přirozeně. Vyzbrojena odsávačkou a kloboučky a vůbec nic nebylo potřeba. Všechno šlo tak nějak automaticky, mlíko se spustilo hned druhý den, tak že malej nevěděl co s tím 😁. Takže žádný stres, navíc bych řekla, že po tak malé pauze vám to půjde hned

michalusenka
29. črc 2022

No vidíš a já mám opačnou zkušenost, první dcera na termín,měla jsem jen ruční odsávačku,bojovaly jsme s kojením 4mesice, pak jsem to vzdala. Druhá se narodila měsíc dřív a já byla ráda za elektrickou odsávačku, kterou jsem rozjela lip laktaci, možná že jsem měla i na to víc klid když byla v inkubátoru a nemohla jsem ji přikládat a stresovat se tím.kojila jsem do roku a půl,pro mě mega úspěch. Čaje a homeo super též.u druhého žádné kvasinky, kloboučky či UM od poc