Laktace po 14 měsících od samoodstavu dcerky. Jak to řešit?

ivule95
27. únor 2022

Zdravím maminky,
chtěla bych se zeptat, jak řešit tuhle situaci...Dcerka se sama odstavila v roce a čtvrt, nekojím již 14 měsíců. Nicméně před týdnem jsem zjistila,že z jednoho prsu stále vyteče pár kapek mléka. Dát tomu ještě čas,nebo řešit s lékařem? Jde i o to,že po ukončení kojení se mi hodně rozházel cyklus a špiním třeba týden před MS. Na to mi Dr. loni v květnu napsal HA,že se to srovná...no do prosince katastrofa... Špinila jsem kromě týdnu celé platíčko. V lednu jsem se na nějaké zobání HA vyprdla a ejhle,už jsem špinila ,,jen,, týden před MS.
Četla jsem,že pomáhá šalvějový čaj, za jak dlouho myslíte,že může pomoci? Případně uvítám jiné rady,jak ukončit laktaci a zároveň srovnat MS.
Děkuji 🙂

jancazao
27. únor 2022

@ivule95 s MS neporadím, ale s mlékem jsem to měla úplně stejně. Radila jsem se s laktační poradkyní a ta mi říkala, že pokud tam není krev, je to v pořádku. Některé ženy prý mají mléko celý život. Můj syn má 10 let a pokud si dám hodně teplou sprchu, zase něco vyjde.

martiniquest
27. únor 2022

Je to normalni. Muze to pretrvat dlouho. Nebo taky naporad. Pokud mleko netece proudem, neresila bych to.

zuzkasim
27. únor 2022

Měla jsem to takhle ještě 4 roky po ukončení kojení. Teď je to 6 let a už nic. Považuju to za zcela normální, nikdy mě nenapadlo to řešit.

ivule95
autor
27. únor 2022

@jancazao děkuji,to je pro mě nová informace 🙂 Já právě řeším ten rozhozený cyklus...že by to mohlo být zvýšeným prolaktinem...ale že by mi vzal krev 🙄...a prášky ,,jen tak,, brát nechci. Ale jestli to některé ženy mají celý život,tak to asi nemá význam...

ivule95
autor
27. únor 2022

@zuzkasim Já bych to neřešila,kdyby mi doktor neřekl,že by to mohlo stát za těmi výkyvy v cyklu...brát prášky jen tak nechci a krev mi nevzal...

ivule95
autor
27. únor 2022

@martiniquest Děkuji za informaci🙂

lenerka1
27. únor 2022

Nevím, jestli řešit pravděpodobnou přetrvávající zvýšenou hladinu prolaktinu HA je zrovna nejšťastnější řešení, když sama HA může tento problém způsobovat. Štítná žláza je v pohodě? Problémové jsou i léky na vysoký tlak, psychofarmaka, léky na žaludeční vředy, a z bylinek i třeba kopřiva, co se často používá na jarní detox. Problém s prolaktinem může vyvolat i stres či nedostatek spánku. Prolaktin se dá snížit přírodní cestou, zkusila bych z bylinek šalvěj nebo mátu, pomáhá i peruánská maca, do jídla si přidávat nať petržele, z vitamínů se zaměřit na B6, E, zinek ideálně formou přírodní čili z potravin. Taky jsem slyšela dobré reference na cvičení hormonální jógy.

ivule95
autor
27. únor 2022

@lenerka1 moc děkuji za radu❤️ štítná žláza je v pořádku, žádné jiné léky neberu. Měla jsem půl roku jen tu HA...Je pravda,že ve stresu jsem hodně a spánku moc nemám 🙄😔No největší vtip byl,že mi Dr. tvrdil,že to HA určitě není,to zhoršené špinění...Jen co jsem jí vysadila,spousta problémů zmizela.... akné, nafouklé břicho, i to špinění se zmírnilo...Já vím,že nejsem lékař,nechci si na něj hrát...ale cítila jsem,že něco není správně...

lenerka1
28. únor 2022

@ivule95 Doufám, že něco z toho pomůže. Já si furt říkám, že můj gynekolog je chlap a vše ohledně fungování ženského těla má vlastně jen z doslechu 😀 Takový super poradce, ale já jsem se sebou 100% času a znám se lépe. Tak ať je brzy lépe!

ivule95
autor
28. únor 2022

@lenerka1 Děkuji ❤️ Něco na tom bude, prostě intuice mi říká něco jiného...🙂