icon

Málo mléka a příkrmy

dockysbazar
31. kvě 2017

Prosím o radu, jsem už velmi zoufalá. Mám doma 2 týdenní miminko. Jsem po císařském řezu a v porodnici se nepodařila rozjet laktace, resp. mám mléka málo a malej musel dostat příkrm, protože byl na hranici úbytku váhy. Také hlady měl celodenní úplně hysterické záchvaty až se zalykal a pak se ani nechtěl přisávat. Momentálně tedy nejdřív dávám prso a pak dokrmuji. Laktace se z původních 1 - 8 ml zvedla zhruba na 20 - 25 ml, ale pořád je to málo. Doktorka říkala, že můžu zkusit vysadit příkrm a dávat častěji prso (místo 3h každé 2h třeba). Tak to tedy zkoušíme ale opět se vrátil ten hysterický pláč. Úplně z toho až ztrácí hlas. Je ticho jen když mu dám prso, z každého tak 10 min saje, pak vypadá že usne a do 2 min zase hysterickej pláč... jsme z toho s partnerem úplně vyřízení, nevyspalí, třeští nás hlava. Jsem z toho celá špatná, brečím a fakt nevím jak se nestresovat a mít dostatek spánku, jak všude píší že je důležité. Nemáte prosim někdo podobné zkušenosti nebo jakoukoliv radu? Budu vděčná za cokoli...

Strana
z3
hanulkaha
1. čer 2017

@dockysbazar Ahoj, nečetla jsem všechny komenty, ale zažila jsem téměř to stejné. Máme 4týdenní miminko a teprve před pár dny se mi plně rozjelo kojení. Malý v porodnici u kojení pořád spinkal, netvořilo se mi mléko a nakonec zhubnul přes 300 gramů, já odcházela domů nerozkojená a s příkrmem, prvorodička, nezkušená, vystresovaná "tabulkovými" ciframi, kolik musí mimi vypít, psychicky vyřízená, že nemůžu svému miminku dát mlíčko.
První dny doma jsem probrečela, malý téměř nepil, plakal a já nevěděla co dělat. Půjčila jsem váhu a po každém kojení se opět stresovala, že malý měl vypít tolik a tolik a nevypil, ikdyž vypadal spokojeně...
Ze zoufalství jsem kontaktovala LP, neuvěřitelně mě psychicky podpořila a dala několik rad 🙂
Kojit nejlépe kůže na kůži
Kojit když si miminko řekne, nejdýl však po 3 hodinách
V noci nebudit na papání, pokud se sám nevzbudí, nejdýl však po 6 hod
Aby se mlíčko tvořilo, musí být odbyt, takže po každém kojení zkoušet ještě odstříkávat, aby mozek dostal impulz, že miminko má větší potřebu, tak musí víc tvořit
Pokud máš větší prsa, je dobré je před kojením prohřát, promasírovat a lehce v předklonu protřepat
Během kojení střídat prsa
Vyprdnout se na vážení a spoléhat na vlastní instinkty, pokud bude mimi spokojené, je napapané dostatečně, pokud si vzalo málo, o to dřív si řekne o další 🙂
Raději než UM dát svoje odstříkané mlíčko
Být v pohodě a nestresovat se
Zkusit babské rady na podporu tvorby mlíčka, mě osobně velmi pomohla melta!
Efektivní kojení by mělo trvat 30-45 minut max, pokud mimčo po této době už jen dumlá a občas si cucne, dát ho od prsa

Takže, buď pozitivní, vykašli se na čísla a tabulky, krm malé, jak si řekne, klidně i po hodině, zkus odstříkávat, dbej na správnou techniku přisátí, to dělá taky hodně a buďte ty i mi i v pohodě (pohodlná poloha pro oba, žádné rušivé elementy, miminko přebalené).

Přeji, ať se vše co nejdřív srovná 😉

dockysbazar
autor
2. čer 2017

Holky a myslíte, že je třeba odsavat, když teď přikládám častěji? Upřímně, když už malej konečně usne, tak si jdu radši rychle lehnout taky, abych načerpala aspoň nějaký síly a na odsávání nemám zrovna moc pomyšlení. .

bledulka84
2. čer 2017

@dockysbazar dobre delas, kdyz se misto odsavani radsi poradne napijes a najis a nebo si jdes lehnout jak pises, urcite tomu pomuzes vic 🙂 tvoje telo taky potrebuje nejak nabrat silu.

luckylee
2. čer 2017

Mi se ted libil clanek co jsem nedavno cetla.Treba ti taky neco da. http://jsemtehotna.eu/proc-nepouzivat-zavinovac...

Ja kojeni vzdala po tydnu.Manzel s nama nebyl doma a ja se hroutila.Ted uz jsem smirena ale vycitala jsem si to dlouho protoze jsem silela ze maly hodne spi,malo pije,jen rve hlady nebo ho boli brisku z neceho co jsem snedla-tak jsem radsi nejedla vubec....ze mi zhubne a tak dale.Ted uz vim jak jsem delala jednu blbost za druhou.Ano,nejdulezitejsi je to abys byla v klidu ty a ridila se jen a pouze tim miminkem.Zadny cas,zadne vazeni...proste ty zacatky byt na sebe prilepeni ve dne v noci.Ono treba nerozumi tomu proc byl 9mesicu neustale u tebe a citil tvuj tep a vuni a najednou je v tom velkem svete sam treba v postylce.Sem tam se muzes napit kminoveho odvaru-treba ho boli brisko.A zase naopak u nas nejvetsi problem byl kojici caj s fenyklem.Fenykl se cpe temer vsude a syn z nej ma koliky doted.Jako novorozenec z toho musel trpet silene.
Uplne chapu spatne se citis ale dej tomu cas.Proste se k sobe prilepte a nabizej mu to prso porad.Vsak na to SPOLU prijdete.Pozvi LP z mamily a jestli ani potom se to nezlepsi tak klidne to UM dej...ale budes vedet,zes pro to udelala maximum co bylo v tvych silach.Moc drzim palce at to vyjde ale jak uz bylo psano- kojeni skvelou mamu nedela.☺

kackacka37
2. čer 2017

Neodsavej mimi si odsaje, odsavacku chapu kdyz je zdravotni problém, mimi se neumi prisat, nebo je na jipu, kdyz mamina si musi odbehnout nekam a ten kdo hlida mohl dat mliko, jinak jen tak mezi kojenim odsavat pak nakojit a dokrmit odstrikanym mlikem to jsem nepochopila to bych sr na to kojeni taky vyprdla takhle si ho komplikovat.Myslim, ze uz tu bylo vse receno😉a myslim, ze to zvladnes, ted kdyz mu hned zbytečně nenabizis Um misto toho nabidnes znovu prso, budes mit brzy mlika dost.Nezapomen ,ze maly miminka proste nekdy placou, neni to vzdy hlady a je to normální, porad se to mění, ze dne na den kolikrat. Přeju hodne zdraví hlavne to je nejdůležitější a uzivej si to, rychle roste😉

Strana
z3