Nemám děti u sebe, vidím je 1x/2dny, odsavám maličko mléka

zuzlana25
20. čer 2019

Zdravím! Jsem týden po císaři a mé nedonošené děti jsou v inkubátoru. Já za nimi jen dojíždím. Každé tři hodiny odsávám mléko, ale stimulace, kterou se snažím provádět vždy, když se vidíme ( kůže na kůži atp... ) nestačí. Problém je, že dvojčátka zkrátka nemám u sebe. Homeopatika jsem si koupila, piji 3,5 l denně, snažím se jíst věci výživné, ale.... Odsaju při každém odsání cca 15-20 ml. Dvojčátka teď momentálně vypijí při každém "krmení" 45 ml. Mám šanci? Co dělat?

veri31
20. čer 2019

@zuzlana25 Podle mě děláš vše, co je ve tvých silách. Ale otázka je, proč s dětmi nemůžeš být více? Pro kojení je stěžejní být v kontaktu s miminkem. Lze to nějak udělat, aby si s nimi byla častěji?

zuzlana25
autor
20. čer 2019

Je to hodina a půl cesty. Všichni mi říkají, že nejdůležitější je být odpočatá, abych měla mlíko, manžel mně zakazuje tam jezdit denně, protože se pořádně nevyspím kvůli odsávání... A pravda je, že ta cesta v těchto vedrech mě skutečně nesmírně zmáhá po tom císaři. Je to dvojaké... Vidět je/odpočinout si.... Ale snad za pět dní už mě s nimi hospitalizují...

widowblack
20. čer 2019

A jak odsavas mleko ? Ja po cisari taky mela dcerku v inkubatoru a tak sem se snazila odsavat mleko odsavackou a prd ... tak sem to vzala rucne ( mackala sem jak kdyz se doji 😂😂😂) a po dni a kousek sem mela mlika pro cele oddeleni - sestry uz pak mléko vylivali .... zkus rucne odstrikavat 😉 sic to ze zacatku trochu boli ale zato to stalo a kojila sem 7 mesicu nez sem pak musela ze zdravotnich duvodu prestat

veri31
20. čer 2019

@zuzlana25 Ještě mě napadá. Jestli si tam nemůžeš třeba na těch pár dní sehnat nocleh... Každopádně doporučuju na Facebooku skupinu Podpora kojení.

fouskovi
20. čer 2019

Jak píšou možná by to stálo za to zajistit si tam někde ubytování na pár dní než s nima budete a aspoň by jste tam u nich mohla být déle a každý den

janule1940
20. čer 2019

Podle úmluvy o právech dítěte (nadřazená vnitřním radum nemocnic),mate právo být se svými dětmi nepřetržitě.klidne i na karimatce vedle inkubátoru.nemocnice je povinna vám to povolit a spolupracovat.pokud Vás zajímá víc,jak být se svými dětmi driv,přidejte se do FB skupiny Podpořte mě v osvete.Tam Vám fundovane poradi,co a jak.Pisi z mobilu,omluva za pripadne chyby.

bayt
20. čer 2019

@zuzlana25 Také nerozumím tomu, proč vás tam neubytují :O

janablizka
20. čer 2019

Musí Vás ubytovat máte na to právo.

jipe
20. čer 2019

Hospitalizované děti mají právo na nepřetržitou přítomnost rodiče (vyjma operační sály, apod.). Nicméně je mi jasné, že po císaři nemáte asi moc síly kempovat vedle inkubátoru na karimatce nebo židli. Mně hodně pomohly kojící čaje s jeřabinou, caro, birell a el. odsávačka. Určitě máte šanci, až budete s dětmi, produkce mléka se přizpůsobí poptávce

fandysek_1
20. čer 2019

@zuzlana25 šance je určitě. Vydrz a jak budeš u nich vše se zlepší. Pokud by šlo ubytování někde blíž teď hned je to taky řešení.

radecka1
20. čer 2019

Pro všechny. Neubytují, ne protože je to výmysl nemocnice a házejí schválně maminkám klacky pod nohy, ale protože nemají místo. Věřím, že v nemocnici se snaží, aby v okamžiku, kdy to bude jen trochu možné (a uvolní se jim nějaké místo), tam maminka byla. Jen pro info, např. U Apolináře je asi 20 nedonošenců na ARO a JIRP a cca 20 na IMP1 a IMP2 (přibližně odhaduji, co si pamatuji) a míst pro maminky měli jen 7. Bohužel nemocnice není nafukovací. Kempování u inkubátoru si opravdu nedovedu představit, například proto, že dítě není v místnosti samo, ale je tam několik dalších dětí. Pro @zuzlana25 Pokud by to šlo, zkuste si zaplatit ubytování někde v hotelu nebo u známých poblíž a vydržte, snad Vás ubytují co nejdříve. Teď odsávejte, důležité je hlavně v noci a určitě se to zlepší, až budete s miminky. A věřte, že kojit budete, to hodně pomáhá. Případně napište SZ, mám podobnou zkušenost.

normalnimatka
20. čer 2019

bejt tam s dětma.
rozumim tomu, že nemocnice na to nemusí bejt zařízená, chápu, že se s tím prostě ještě pořád tka nějak "nepočítá", ale faktem zůstává, že máš na to plný právo, a já bych hodně usilovala o to, abych ho mohla využít. jak to reálně udělat, je problém nemocnice, ne tvůj.

merope
21. čer 2019

Zajímalo by mě, zda tu radí ti, co někdy aspoň zdálky viděli, jak to funguje u nedonošenců a matek po císaři a tak. Manžel má pravdu - hlavně se pořádně vyspi a odpočiň si. Já mám porodnici kousek a myslela jsem si, jak jsem krkavčí matka, pokud vynechám nějakou možnou návštěvu u malého (takže každý den ve 12, 15, 18 a nejlíp bych přišla ještě ve 21). A jak se blížilo to, že tam nastoupím, uvědomila jsem si, že ještě pár dní a budeme pořád spolu - a teď je hlavní dodělat a nachystat si doma vše pro něj a odpočinout si. Chodila jsem max 3x, ale pak spíše 1-2x a jinak chystala a relaxovala.

Jakmile tě hospitalizují, tak se moc nevyspíš (zvláště s dvojčátky) a po příjezdu domů už vůbec. Tak odpočívej a buď v klidu. A že odsaješ jen asi půlku toho, co pijí? No a co!! Mlíčko máš, to máš. Ono se to dorovná. Já odsávala podobně a navíc jsem to kvůli lékům vylívala a čekala, až to vůbec bude malý moci pít. Po návratu domů jsem krmila jednu dávku UM a jinak měl moje mlíko, v jednu chvíli měl i plně moje mlíko. Pořád mi špatně saje z jednoho prsa (velké bradavky) a tak odsávám a dokrmuji, což mu ničí techniku, tak saje blbě i z toho druhého, ale pořád má většinu mlíka mého. A kdybych si víc hlídala pitný režim, mohlo by to být ještě lepší (a odsávala víc v noci, ale když mě budí 1x za noc, víckrát nevstávám, i tak jsem občas jako zombie a navíc odpočívat musím, jinak mi blbne tlak).

Jinak tady na MK je skupina Nedonošené děti - kdyby ses chtěla na cokoli ptát, můžeš. Mít děti v inkubátoru je psychicky náročné samo o sobě, dítěti prostě nemáš jak pomoci, nejvíc mu pomůže to, že bude spát a spát a spát, nebudit, nerušit, jenom na krmení. U nás dokonce to bylo tak, že první noc hospitalizace s malým měly matky "volno" a sestřičky se staraly - od druhé noci pak matka přebírá péči i v noci. A musím říct, že jsem zpětně byla ráda, že mi doporučili toho volna využít, i když jsem si říkala, že jako konečně jsem s ním a bylo pro mě těžké ho odvézt sestřičkám, ale byla to pak na dlouhou dobu poslední noc, kdy jsem se opravdu vyspala (no, vyspala - o půlnoci jsem ještě opečovala a pak na šestou zase "nástup").

Držím pěsti, ať se dvojčátkům daří!

plea
21. čer 2019

@zuzlana25 mala som to podobne - nedonosené dvojčatá, narodené 30+6 sekciou, prvých 10 dní na JIP. Ja som teda bola stále v nemocnici, ale na JIP len každé tri hodiny, odsávala, klokanila a množstvo mlieka bolo aj tak nedostačujúce... Po 10 dňoch už sme boli spolu na izbe ďalší mesiac a napriek enormnej snahe sa mi plne kojiť nepodarilo nikdy. Ale do 10 mesiacov boli kojené aspoň čiastočne, v kombinácii s odsávaním "zbytkov", ktoré nevytiahli, podávaním fľaškou a dokrmom UM... V mojom prípade zavážila asi aj závažná preeklampsia a to, že telo malo čo robiť aby prežilo, produkcia mlieka bola v rebríčku priorít asi nižšie... Ľahko sa to hovorí, ale treba sa s tým čo najmenej stresovať, pokračovať vytrvale v tom, čo robíte - pitný režim, kontakt s deťmi, odsávanie a keď sa bude dať aj prikladanie. Buď sa vám podarí sa rozkojiť úplne, alebo holt nie a deti budú mať dokrm, bola by ale škoda sa na to vykašľať úplne kvoli tomu, že to nejde naplno. Držím palce!

bayt
21. čer 2019

@merope Nerozumím tomu, proč by si matka nemohla odpočinout i v nemocnici, to by se o ni nepostarali?

radecka1
21. čer 2019

@bayt Protože v nemocnici si neodpočine tak jako doma. Pokud je hospitalizovaná jako doprovod, tak jí dají najíst, rozhodně se o ni nikdo nestará a musí dodržovat režim, tj. chodit za dítětem u určitých intervalech, ráno ji vzbudí, protože začíná běžný nemocniční provoz, atd. Když dochází, tak může max. sedět někde celý den na křesle nebo židli a to si opravdu po císaři moc neodpočine. Při klokánkování sedět 1-2 hodiny bez hnutí, případně ještě přidržovat nějaké hadičky, aby se dítěti špatně nedýchalo. Často se děti ještě nemůžou kojit, protože nemají vyvinutý sací reflex a krmí se sondou. V okamžiku, jak je dítě schopné kojení, tak se snaží maminku přijmout, ale ne vždy to jde, jak jsem psala výše. Doma už si to může uzpůsobit podle sebe a možností dítěte a třeba celý den nevylézt z postele. Opravdu si tam nedonošence nenechávají jen tak ze srandy, ale protože by bez této specializované péče nepřežili nebo měli nějaké následky.

hanulkaha
21. čer 2019

Zkus se na chvili vyprdnout na odsavacku a vezmi to do "vlastnich rukou" 😉
Odsavacku by jsi spravne mela pouzivat pri nalití prsou jen do ulevy... Kazdodenim pouzivanim a snahou vyzdimat ze sebe co nejvic mlicka by si mohla napachat vic skody jak uzitku, vim o cem mluvim ☹️
Zkus to a uvidis, ze potece mnohem vic mlicka 😉 hodně štěstí! 🍀✊✊

bayt
21. čer 2019

@radecka1 Tak já nevím, co ty děti potřebují. Jestli jde, aby byly s mámou na pokoji. Každopádně bych ale nedojížděla, byla bych tam...to je přece ještě víc únavné.

radecka1
21. čer 2019

@bayt Pokud jsou v inkubátoru, tak téměř není možné aby byly na pokoji. Jsou pod lékařským dohledem 24h denně a jen se za nimi dochází. Jak je to možné, ze zdravotních i z kapacitních důvodů, tak se snaží je přesunout na pokoj k mamince. Předtím maminku většinou ubytují a pár dní za dětmi dochází. Většinou je na těchto odděleních nával a snaží se propouštět domů jak jen to zdravotně jde. Některé děti jsou v tom inkubátoru i několik měsíců a bohužel tolik "hotelových" míst pro maminky nemají, tak se to řeší, že nárok na ubytování mají přednostně maminky u kterých je předpoklad, že jejich děti půjdou za chvilku domů.

radecka1
21. čer 2019

@bayt A ty děti potřebují hlavně klid. Určitě i mateřskou lásku, ale jakákoliv manipulace je většinou dost vyčerpává, tak třeba když byl nějaký zákrok (odběry, sono, apod.), tak mi sestřička nedoporučila (dle pokynů lékaře) ten den klokánkovat. Moc mě to mrzelo, ale raději jsem preferovala pohodu dítěte a byla jsem ráda, že třeba nepotřebuje přidávat tolik kyslík, než abych trvala na tom, že si ho zrovna dneska budu chovat. Chovat znamená asi 2 hod. polosedět bez hnutí s dítětem na hrudi, často držíte přívod kyslíku doufáte, že se to děťátku líbí a nepíská mu monitor, že má málo kyslíku.

merope
21. čer 2019

@hanulkaha Co se stalo? Já odsávám, co to jde.

merope
21. čer 2019

@radecka1 Ještě záleží, jak jsou velcí - pokud za pár dní má nastoupit, tak u nás to nebylo o klokánkování, ale o přebalování, koupání, krmení sondou nebo stříkačkou/flaškou. Klokánkovala jsem všehovšudy jednou a to asi 15 minut, pak jsem toho měla dost (po císaři), pak další den chlap krmil, pak jsme nějak přešli na krmení a ani jsem si vlastně o klokánkování neřekla. Ale možná klokánkují děti do 1500 g, pak už to tak ani nehrotili a prostě jsme chovali. Nicméně když matka ví, že dítě potřebuje hlavně spát a čerpat síly, tak chová přiměřeně.

merope
21. čer 2019

@bayt V nemocnici můžeš být jako zdravý doprovod dítěte. Opravdu velký rozdíl - když jsem byla na oddělení a chodila za malým, tak jsem dostala najíst, noční košili, vložky, kontrolovali mi jizvu a vše kolem. Když mě pak hospitalizovali u malého, tak jsem dostala najíst, dítě na pokoj (už byl ve vozíku), prala jsem si sama, vložky i všechno jsem si zajišťovala sama. Jediné, co tam bylo, byl toaleťák a dezinfekce + mýdlo (to tam je ale všude bezdotykové a pořád se myješ). Když jsem potřebovala na převaz kvůli jizvě, musela jsem si domluvit, že mi malého vezmou sestřičky a budou mi ho hlídat a šla jsem normálně na ambulanci a tam čekala. Sice mě jako kojící a hospitalizovanou brali přednostně, ale taky jsem tam čekala 2 hodiny. Prostě opravdu to je pro zdravé. Jo, chodí se tam v normálním oblečení, ven je nutné se převlíkat, šílená hygiena všude a ještě při nástupu kontrola, že je člověk opravdu zdravý (ve smyslu infekce).

emamaira
21. čer 2019

A máš elektrickou odsavacku na obě prsa? Je to základ, já jsem byla v podobné situaci a odsavala jsem víc jak rok. Hodně stesti🙂

bayt
21. čer 2019

@merope A jaký je tedy rozdíl oproti tomu, kdyby byla doma...? Min. jí uvaří.

merope
21. čer 2019

@bayt Uvaří jí, ale očekává se, že se tím pádem bude o dítě starat - na Bulovce je teda matka hospitalizovaná až je dítě venku z inkubátoru a to ho má normálně s sebou na pokoji a přebírá veškerou péči. Maximálně může říct sestřičkám, že jde na procházku a ty jí zatím dítě pohlídají. Takže vstávání po 3 hodinách i v noci, koupání, krmení - všechno. A ano, uvaří jí, ale zase má klasicky nemocniční stravu i režim. A ano, oproti tomu, když pak přijde domů, to je ještě pořád pohoda. Na druhou stranu v podstatě neexistuje něco jako "dítě se budí na kojení jinak, posunu si ho" - to prostě nemocniční režim neumožní. A protože dítě nevypije z prsa celou dávku, nejde si ho krmit někdy jindy jinak.

xantista
21. čer 2019

Já jsem při plném kojení odsávačkou po týdnu dala max 20ml..a při kojení hnedka až se malá dávila 😊

puhelin
21. čer 2019

@merope Kdo hlida interval kojeni?

bekyc
21. čer 2019

Umíte si představit, že jste po náročné operaci a spíte na karimatce vedle inkubátoru v místnosti s x dalšíma dětma? I když myslím, že matky jsou i po porodu celkem nabušený, tohle bych asi nedala.
Spíš bych si domluvila hotel, dokud vás neubytují, v noci se vyspala a přes den byla s dětmi, co to půjde. A odsávačka je na nic, zkuste to rukou.

alcar
21. čer 2019

Doporucuji se na tohle ptat ve skupince nedonosenatek. Tyhle rady, ze mas pravo byt na JIRP na karimatce s nedonosencem v inkubatoru, plus s dalsima dvema nedonosencema a dalsima dvema matkama na karimatkach, ktere by taktez bezhlave a zcela iracionalne uplatnovaly pravo na camping vedle inkubatoru, pricemz sestry a lekari by na boxech asi levitovali, jsou u teto problematiky opravdu mimo misu.
Jinak doporucuji urcite odsavat kvalitni a osvedcenou elektrickou odsavackou, pokud pujde, tak idealne na obe prsa naraz, muzes zkusit i rucne. A vsechno odsate mleko navic uchovavat (rozhodne ho nenechat sestry vylivat, jak tady zaznelo). Nevim, v jakem tt se ti dvojcatka narodily, ale predpokladam, ze jsou krmene jeste sondama. Priprav se na to, ze kojeni nemusi jit hned. Nedonosenci mivaji slaby saci reflex, takze zpicatku se kojeni kombinuje jeste s krmenim sondou. Maminka nakoji, zvazi se mimco, kolik vypilo a zbytek vypocitane davky se da do sondy. Az si mimco vypije plnou davku nekolikrat za den, tak se pak sondicka vytahuje a zkousi se jen kojeni. Po kojeni doporucuji jeste ten “zbytek” z prsou odsat. Drzim pesti, at jsi s prckama co nejdrive. Ja dojizdela za prckama na neo 1x denne na 4 hod. 7 tydnu, pak uz me hospitalizovali k nim. Je to narocne, ale zvladnes to... Drzim pesti.