Odsávání mléka. Praktikoval někdo také?

majaa123
4. říj 2022

Ahoj holky, moje dcera je stará 6 týdnů večera na kontrole u lékaře zjištění že malá málo přibírá jen 200g na 14 dnů do teď jen kojena. Verdikt lékař dále kojit co 2 až 3 hodiny přikládat na střídačku k prsů tak nechat sát 15- 20 min a poté dokrmit umelim mlékem a za týden na kontrolu. Chci se zeptat zdali se stim někdo setkala. Mléko v prsů mám jen než se malá přisaje tak už mi to "kape" ale už tak po 5 minutách sání usně tak jsem si říkala vyzkoušet možnost odsát mléko s prsa a dát jí to vypít a tak budu i vědět kolik toho vypila. Praktikoval to někdo také tak? Děkuji za odpověď a rády jo a podotýkám že je to první dítě 😇😂

gbp
4. říj 2022

@majaa123 moje taky usinala. byla teda nedonosena a mela jeste zloutenku, takze hodne spava. ze zacatku mela problem s prisatim, takze sem musela dokrmovat v nemocnici i nutrilonem a doma pak prave tim svym odstrikanym. nechci te od toho zrazovat, ale je to hrozny voser 🙈 pokud kojit chces, ja bych do toho zbytecne zadne lahve a odsavacky netahala.
me laktacni radila stridat nejen prsa, ale i polohy pri kojeni, aby se prubezne budila, davat mezitim odrihnout, krmit dokud ji. jak casto ji davas? kdyz si rekne nebo nejaky interval? ono kdyz ji to das lahvi, sice budes vedet, kolik vypila, ale zase ti u te flasky muze zlenivet a nebude se ji pak chtit z prsu. protoze z flasky je to proste snazsi. 🤷🏼‍♀️
zvazovala si laktacni poradkyni? co dudlik, ma?
taky to muze byt jen jednorazovy vykyv, treba vic poprostla do delky. my sme meli limit 100g za tyden, coz vy ste splnily. ja bych to nevidela tak fatalne, rozhodne ne na dokrm umelym mlikem, abys splnila nejake tabulky.🤷🏼‍♀️

vikysek0987
4. říj 2022

@majaa123 Také jsem tak dceru krmila-snažila jsem se kojit,ale měla jsem málo mléka, takže jsem i dokrmovala a snažila se pak odsát co nejvíce, aby aspoň něco měla, až jsem to jednoho dne vzdala.....

nikkigingerbread
4. říj 2022

200g na 14 dnu mi neprijde zas tak malo.. mne mala taky usinala a pak se vetsinou jeste poblila a kolikrat vazila min nez pred kojenim, ale vzdy to nakonec dohnala.. pribirani nam vychazi stale stezi 100g/tyden a doktorka rekla, ze dokud pribira aspon takhle a jinak je spokojena, tak dobry. Ma 2 mesice a 4400g.. proste bude drobna po mne. Uz neusina, ale blije porad :D

jjasmina
4. říj 2022

@majaa123 jsem vcelku ráda, že v tomhle ohledu jsem měla dobrého pediatra a dokud malá pribirala, tak to neřešila ani mě hned nenutila um. Ono přírůstek 200g mi přijde za dva týdny ok, schválně jsem koukala u nás prirustek byl 240g a rozhodně jsem nedokrmovala a jenpokud si rozhodnuta kojit, tak nejlepší je zbavit se lahve a odsavacky a kojit, kojit a kojit, aby se laktace pořádně rozjela

jjasmina
4. říj 2022

@gbp mě to opravdu přijde, že dnes je to nějaký trend, kdy každý druhý dr cpe umko. Na to když si představím, že umko za našich maminek bylo jen na předpis, navíc ho psát doktoři ani nechtěli a maminky musel vyjít

krisstina93
4. říj 2022

Já v tomhle věku krmila častěji, jak po 3 hodinách, víceméně na mě děti visely skoro non stop. Odsávat můžeš zkusit, ale je to děsná otrava, zabere to hrozně času a někdo (třeba já) neodsaje skoro nic. Taky bych nedokrmovala flaškou, pak se může stát, že už nebude chtít prso.

gbp
4. říj 2022

@jjasmina podle me maj prachy za propagaci 🤷🏼‍♀️ misto aby rozdavali kontakty na kvalitni laktacni poradkyne...

majaa123
autor
4. říj 2022

@gbp kojim ji tak co 2a půl hodiny (kromě v noci to ji nechám až se vzbudit) ano Dudík má

gbp
4. říj 2022

@majaa123 a kdy ji ho davas? ja treba s dudlikem neumim pracovat, tak radsi nedavam 😅 ale treba poradi nekdo jiny. davas ji ho, kdyz breci? jak treba vis, ze se potrebuje jen uklidnit a ne treba jeste ducucnout mlika? neni mozne, ze s tim dudlikem zaspava hlad?
a za 2,5 hodiny si rekne nebo ji das ty?

limali
4. říj 2022

@majaa123 nechcem byť zlá ale lekár nie je laktačný poradca a fakt o tom vedia mnohokrát veľmi malo a riadia sa nejakými tabuľkami z nich. Kontaktovala by som kvalitnú laktačnú poradkyňu 😊 Zatiaľ by som miminko viac prikladala, kojila na požiadanie (namiesto dudlika), pila viac tekutín a kojace čaje). Kľudne by som podporila tvorbu mlieka odsávaním.

europa00
4. říj 2022

@majaa123 ahoj tvůj doktor je debil a v podstatě ti rádi jsk si odstavit vlastní dítě od kojení aby skončilo úplně ns umělém… až už mě opravdu začíná vytáčel jací kreteni dělají pediatři dnes s denně stejná písnička. Tvé dítě přibírá úplně normwlne normy je 100-150 za týden navíc kojení děti přibývají skokově. Jednou ďas láhev a už se vezes děti nejsou blbé láhev je pohodlná nemusí se tolik snažit a začne ti dřív nebo později odmítat prso tobě klesne laktace a už zo bufe boj o par kapek a to už gvf dítě nebude vůbec akceptovat protože z flašky teče pořad stejně a lehce… žádné uměle mléko nenahradí tvé… opravdu ho neposlouchej tvé dítě he normálně krásné živelné buď rada ze kojis.🙏🙏🙏🙏 nevzdavej to a blbec nepoślouchej. Laktacni by ti řekla úplně zo samé držím palce

kubesovaadelka
4. říj 2022

@majaa123 holky co píšou výš, mají pravdu , mě malá teda přibírala krásně, ale furt řvala hladem a já měla prsa už krvavé a nedávala jsem to, tak na poslechnutí Mudr. Jsem začala přikrmovat a najednou malá prso přestala chtít, pak teda jen v noci se ošulila, ale mlíko mizlo víc a víc a do měsíce možná dýl nebylo nic a pak mě to mrzelo, že jsem nevydržela, ale zas poslouchat malou jak furt pláče sem nechtěla a po UM hned spoko usla. Nicméně pokud máš mlíčka dost tak flašku fakt ne, mě v porodnici ještě radili, když malá usínala u krmení šimrat pod bradičkou anebo za ouškem a to sala furt🥰😁

marketanovakova14
4. říj 2022

@majaa123 Vím, čím si procházíš. Řešila jsem to s malou také a vlastně řeším kojení celých jejich 6 měsíců. U kojení od mala spala, méně přibývala a měla jsem pocit, že mléka nemám dost. Myslím, že usínala hlavně proto, že mléko neteklo rychle, musela sát a dřív se unavila. Zkusím vypsat, co pomohlo nám, i když budu hodně opakovat, co už je tu psané.
1. Nenech se rozhodit doktorem. Chodila jsem na vážení před a po kojení k dr. Radil nekojit dřív než po 2,5-3hod. Doporučoval um PO kojení…ale na radu jak, když spí už u kojení neodpověděl. Ze začátku mě to rozhodilo. Teď mu to odkývu a dělám si to po svém.
2. Koj kdykoliv, když dcera pláče i když vypadá spokojeně. Já kojila častokrát i po 30min - 1hod, pila sotva 5min. Přikládala jsem ji často, i když hladově nevypadala. Měla jsem pocit, že nic jiného nedělám celé dny. Ale věřím, že hlavně díky tomu kojím dodnes.
3. Pozvi si laktační, zkontroluje přisátí, poradí, podpoří.
4. Nedávej dudlík, pokud nemusíš. Může maskovat hlad.
5. Střídej prsa. Já střídám doteď i víckrát za kojení. Z jednoho bych nenakojila nikdy. Přebalovala jsem mezi kojením. Jedno prso, odříhnout, přebalit, druhé prso, zase znovu první prso, druhé prso. Často usnula i než jsem přehodila. Snaž se ji nenechat usnout - mně pomohlo jen píchat si do svého prsa, usla o chvíli déle. Šimrání malé, studená plínka, nic jiného ji od usnutí nepomohlo.
6. Nedávej klasickou láhev. Pokud chceš dokrmovat, zkus přes cévku. Dá se i zjistit, jestli při dokrmu cévkpu méně usíná. Popř. láhev Medela. Malá se na ni naučila a kojení nám to nenarušilo. Navíc jsem věděla, že pokud mám pocit, že pláče hlady, můžu dát Nutrilon z lahve, nenaruším kojení a nebude o hladu. Tím se mi dost ulevilo.
7. S odsáváním uvidíš. Já časem neodsála nic moc. Ani nevím, jak bych ji to dala, když usínala. Ale můžeš zkusit. Dlouhodobě je to myslím ale těžko zvládnutelné.
8. Koj v noci po max 3 hod. Pokud se ti malá nevzbudí a nechceš budit, tak alespoň odsávej. Noční kojení zvyšuje produkci mléka.
9. Hodně pij, kojící čaje, odvar z fenyklu, kmínu, hodně jez.
10. Pokud můžeš, zalez si s malou na 2 dny do postele, měj ji jen v plínce, buď bez trika a mazlete se. Zvyšuje to produkci a tok mléka. Nám to pomohlo.
11. Noční spoluspaní. Byla jsem proti, první 2-3 měsíce bych si netroufla, ale pak začla spát se mnou část noci a teď spí celou. Kojí se tak často a pomohlo to. Ale chápu, když někdo nechce.
12. Pokud chceš zjistit, kolik vypije, pujč si váhu a važ ji před a po kojení. Já to kolikrát zvažovala, ale pak jsem to neudělala, protože bych byla jen více ve stresu. Ale za mě lepší než zjišťovat vypitím z lahve.
Je to náročné, často jsem to obrečela. Ale stojí to za to. Držím palce ❤️