Otázky ke kojení po porodu...

6. říj 2021

Ahoj mamky.
V úterý 0.15 se mi narodila holčička po 21h porodu.
Jsem ráda že jí mám.Ale začínám mít deprese z nemocnice..Kdybych tady měla napsat jednání u porodu tak tu budu na dlouho.Ale proč píšu. Mám tehu cukrovku a proto dostávám jidlo co dostávám..Ale už z toho mám nervy..nejedla jsem 4dny pořádně nic..Známe nemociční stravu..Ale tak domů jsem se snad Nikdy netěšila..Snad nás v pátek pustí a ja se vklidu najím..Ale proč píšu..
Chápu děti budit každé 3h aby přibraly. Proč ne doma se to zavede jinak popřípadě.Ale to že v 7 dám UM (ještě nekojim) před 8 úspim malou.V pul 9 přijde Dr vzbudí jí. Tak na 9h ji zas uspim.A v pul 10 přijde personál uklízet že mi ji zase vzbudí..Chápu jsme jen lidi..Ale tohle mi přijde trochu zbytečné..Nekojim a mrzí mě to strašně moc.Snad se rozkojim, protože to je jediné co chci.A ne chodit si pro UM k sestře..Která vám dá kalíšek a nazdar..Jaký UM a kolik se dává si najdi sama.(Jsem prvorodicka )..
OTÁZKY zní:
Jaké UM dáváte?
Budíte doma děti po 3h ? I když spí?
Za jak dlouhou jste začali kojit ? (Mala mi na prázdno saje každé ty 3h aby se udělalo mléko.. Ale musí to být vážně ty 3h od sebe ? A 15min jedno prso ?
Děkuji za odpověď 🙄🙈

jjasmina
7. říj 2021

Hodně záleží jak pribira a já konkrétně jsem ze začátku budila a kojila a kojila, v noci je to top na zvednutí laktace. Rozkojila jsem se 4.den a pak nejvíc doma, to byla malá na prsu furt

uzivatelkapetra
7. říj 2021

Má dudlík? Pokud ano tak pryč s ním a udělej dudlík ze sebe, ležte spolu co nejvíce (ale jak tě bude brát spaní, tak samozřejmě ji dej do postýlky) v těsném kontaktu a pij hodně kojící čaje. Malého mi v porodnici dokrmili jen když už opravdu nebylo jiné cesty, doma jsem žádné UM neměla a už naštěstí ani nebylo potřeba.
Taky jsem brala homeo na rozkojení, ale už si nevzpomenu na název, někdo jistě doplní

makovice88
7. říj 2021

Homeo na rozkojeni se jmenuje Ricinus communis 5ch. Zkus poridit a zobat, mne to mleko opravdu rozjelo (3. den po porodu). Jinak dokud jsem mleko nemela, tak jsem prsa stimulovala aspon odsavackou.
Jinak v nemocnic jsem to mela stejne, stale tam nekdo chodil, taky me to stvalo 😀 Ale neboj, az se dostanete domu, bude to v klidu a ustali se to. Malou jsem zpocatku taky budila, ale nebyla schopna sat, proste chtela spat, tak jsem pak nebudila (doma, v porodnici jeste jo).

codal
7. říj 2021

Za mě kašli na rozestupy, vem si ji do postele, lež, dej jí prso a nech ji, ať ho žužlá a stimuluje. Žádné po třech hodinách, měj ji u sebe co nejčastěji,jedině tak se ti začne tvořit mléko. A v noci tak ze začátku co nejčastěji, v noci se tvoří mlíko nejvíc.. A snaž se jít co nejdřív domu, tam to všechno půjde snáz, budete ve svém prostředí, vlezeš s malou nahatá do postele, obložís se jídlem, co ti chutná, pitím (co nejvíc pij) a budete si užívat jedna druhou. Homeopatikum taky může pomoct.

sirinfirst
7. říj 2021

Tvl to je zas laktační poradenství jak za socializmu.. Ne, při kojení neplatí žádné časy - ani rozestupy ani délka kojení. U UM je to něco jiného, to se po třech hodinách dává. Jak se máš v tomhle rozkojit? Jak dáváš to UM? Idealni by byla cevka u prsu, ale to by se tím musel chtít někdo zabývat.. Nejlepší, co teď můžeš, je být s ní co nejvíc v kontaktu, ideálně kůže na kůži, klidně ji nech na svém hrudníku ležet jen v plence. A nabízej co nejčastěji, kdykoliv projeví zájem. A žádné dudlíky 😉

monii007
7. říj 2021

Ty porodnice.... 🙈 Me tam taky desili a pak jsem prisla dom a byla to pohoda. Kdyz jsem byla v porode, pripadala jsem si jako nejhorsi a neschopna matka a rikala jsem si, ze to asi nezvladnu. Jenom deptaji lidi.

Po dvou dnech jsem se rozkojila v nemocnici a kojila jsem podle maleho, jak si zamrcel, nekdy to byla hodinka, nekdy pul hodinka. To same i doma a postupem casu se to upravovalo. Ale stejne jsem kojila casteji nez po trech hodinach. S UM je to jine. To by clovek mel nejak dodrzet 😉
A jinak prsa u kojeni je fajn ze zacatku stridat. Pak můžeš uz kojit jen z jednoho, az se to mliko pekny vytvori, a stridat po tech intervalech.
A maleho jsem v noci nebudila, ted cekam druhe a taky nebudu budit 😉 jen kdyby neprospival, nebo malo pribyval.
Drzim palce a nestresuj. Ony ty setry umi byt prijemne na tom šestinedělí 🙄🙏 jak budes doma, tak si to vse sedne a udelate si svuj rad a rytmus.

krisstina93
7. říj 2021

To slyším prvně že se po porodu hned druhý den dává um, takhle se nerozkojis. Musíš dítě často přikládat, jinak žádné mléko nebude. Já přikládala pořád, jakmile byl malý vzhůru, takže klidně co hodinu a mléko jsem měla druhý den a třetí už sme plně kojili. Jídlo jsem měla svoje, muž donesl, to nemocniční se jíst nedalo. A spánek je na prd no, to je pořád něco, vizita pro tebe, vizita pro dítě, laktační, návštěvy, uklízečka, tam se dveře netrhnou, ale jde o 3 dny, to se dá prezit.

makovice88
7. říj 2021

@monii007 Nektere porodnice jsou v tomhle udesne. Nase ma titul Baby friendly hospital, vsude se tim pysni. Ze se zameruji na spravne techniky kojeni a bla bla. Pak sestra na sestinedeli rekne vystresovane prvorodicce bez mleka: Vy nekojite? Tak mi ji dejte, my ji dame UM. 🤦‍♀️ Namisto aby s kojenim pomohly, fakt nechapu a prijde mi to smutne.

gracinka7
7. říj 2021

Jo, v nemocnici je to děs. Pořád tam někdo courá, řvou tam další děti, jídlo se nedá jíst. Přitom spousta maminek tvrdí, jak si to v porodnici užily 🤷
Vydrž, už jen chvili. Nech si od může přinést něco k jídlu, s plným žaludkem se to tam bude snášet lip.
Když miminko přibírá dobře, rozhodně nebudit.

katule1990
7. říj 2021

Na tvém místě bych zkusila zavolat nějaké laktační poradkyni, ať ti poradí. Dávat UM není dobrá cesta. U nás v porodnici aspoň dávali mléko z mléčné banky. Na kojení je nejlepší mít miminko co nejčastěji na sobě a nechat ho zkoušet sát. V noci bych po 3 hodinách nebudila, pokud nedochází k nějakému velkému úbytku na váze. Jinak chci vyjádřit podporu a soucítím. Byla jsem v porodnici taky nešťastná, nesnášela jsem, jak mi všichni říkali, ať si to ještě užiju, dokud se o mě někdo stará. Byla jsem tam 8 dní. Zlatě doma! Nevím, co je skvělýho na tom, že na pokoj někdo courá co 20 minut, že člověk nemá vlastní sociální zařízení k jednomu pokoji, že jsou na pokoji další mimina, co celou noc křičí a že tam dávají jídlo, co se nedá pozřít, že na mě křičí bezdůvodně sestra, co vstala zadkem napřed. Taky jsem měla cukrovku a moc dobře vím, jaký odporný dia věci plný umělých sladidel mi tam denně nosili. Fakt strava po matku po porodu. Nehledě na to, že porodem cukrovka končí, ale to nějak nechápou. Já jsem si nechala z domů navést jídlo (šunky, sýry, pečivo, něco dobrýho sladkýho...), jinak bych tam kromě jinýho ještě padla hlady 🙄. Nebýt prvorodička s komplikacema, tak se snad i po tom císaři s 2 kg miminkem odplazím domů.

lachtanice86
7. říj 2021

Zakladatelko to co dostavas k jídlu přece nesouvisí s těhu cukrovkou. Ta končí porodem. Pokud mas hlad, řekni chlapovi at ti něco doveze, žádný problém. Porodnice byla otrava, ale nijak zásadně mi to tam nevadilo. S kojením neporadím, ja dala um od začátku.

levandule_k
7. říj 2021

Na kojení potřebuješ klid a pohodu a to tam očividně nemáš. Hlad je také stresový faktor a stres nepřispívá k bezproblémovému kojení. Já bych zaúkolovala příbuzenstvo ať mi donese jídlo. (Když jsem hladná, jsem protivná).

Doma se to všechno zlepší, držím palce ať vás brzo propustí a ty si můžeš užívat krásné chvíle s miminkem ❤

teryem
7. říj 2021

Tak přesně proto jsem podepsala za sebe revers přesně na hodinu tři dny po císaři, když mi řekli že malá je v pořádku.. Nevydržela bych tam už ani o hodinu dýl.. U prvního se mi rozjelo po tomhle celkem těžký poporodní blues, teď u druhého to na mě šlo zase a řekla jsem si, že už to nemůžu dopustit.. Celou noc jsem ležela v porodnici na netu a hledala, jestli prostě můžu jít s malou domů.. Každej den se modlím, abych už do nemocnice nikdy nemusela.. Hodně štěstí přeju 😊

veruuu_kubesovic
7. říj 2021

Sunar oranžová krabice
Nikdy jsem nebudila...proč???až se mi prcek vzbudil tak jsem buď u starší dcery dala UM, nebo mladšího syna nakojila...
Poprvé se mi kojit moc nedařilo, podruhé jsem se v klidu rozkojila už v porodnici

lachtanice86
7. říj 2021

@teryem ja mela cisare letos a automaticky mě pouštěli 3.den. pry se to tak dělá uz rok a pul u nas. Tak se divím, že jinde ještě trvaji na delším pobytu

katule1990
7. říj 2021

@lachtanice86 U nás dávali jídlo pro diabetiky i po porodu s těhotenskou cukrovkou. Ptala jsem se na to a jen krčili rameny. Měla jsem vždycky ještě větší šmakuládu než spolubydlící.

lenka421
7. říj 2021

Neprocitala jsem diskusi, ale davat UM prvni a druhej den po porodu je akorat cesta k tomu nerozkojit se, v tomhle to je v nasich porodnicich hrozny. Zadna maminka nema tak brzy mleko, priroda to zaridila tak, ze miminka maji jeste dost zivin z briska a i bez um nevyhladovi dokud se cca ten treti den nerozkojis. Do te doby tim ze ji das um ji bereš motivaci aby sala od tebe. Jinak na rozkojeni prikladat jak jen to jde, ja kdyz ted byla se synem v porodnici tak druhou noc rval pokud nebyl prisatej, zacinal mit asi hlad ale vydrzela jsem a "kojila" jsem ho vleze v posteli velkou cast noci. Druhej den bylo mlika ze sestry koukaly... Taky se me ptaly ve tri rano jestli nechci dokrm... Takze byt tebou se vykaslu na pravidla a mam miminko co nejvic na prsou.

ellyem
7. říj 2021

Já syna nikdy nebudila na kojení. V porodnici jsem vždycky zalhala, že ho co 3 hoďky budím. Už od narození to je ubrečené mimčo, takže jsem byla ráda, když spal. Doma si pak udělal režim svůj, teď má 2 měsíce a budí se sám co 2 hodiny 🙂

alilali
7. říj 2021

Proč dávají UM? To by mě nasralo... 😳

Jinak k tvým dotazům:
1.) Já zkoušela Hipp i Sunar, zvítězil Sunar, ale až 5 měsíců po porodu, do té doby jsem kojila, teď dceru kojim + příkrm Sunar.
2.) Nebudim, už od nemocnice jsem s oběma dětmi ležela i spala v posteli a na prsu byli kdykoliv si řekli, abych se rozkojila. Syn měl dudlík, dcera ne. Tady ty 3 hod jsem dodržovala jen v nemocnici skrz to měření teploty, doma už podle miminka. Doporučuji fakt s miminkem buď v posteli, klidně i celej den ať je na prsu, jestli chceš kojit, tak tohle je dobré k tomu se rozkojit.
3.) Začala jsem kojit, jako, že mi teklo viditelné mléko po 3 dnech, ale třeba kamarádka až po cca 10 dní, do té doby dokrmovala, malá ji nepribirala, ale nevzdala to, chtěla kojit a povedlo se, nyní již bez přikrmu.
4.) Nemám vyhraněný čas na jedno nebo druhé prší ač se to doporučuje. Kojim třeba deset minut z jednoho a dvacet z druhého. Někdy jen z jednoho a pak mám jedno prso velikosti 3 a druhé 2 😀🤣🤣

Chápu tě, já v nemocnici také trpěla, hlavně hladem, doma jsem snědla úplně vše 😀 ale pozor, mrkni na net co můžeš a nemůžeš. Já musela vyřadit rajčata, hrozno, to malé nedělalo dobře, naopak čerstvé pečivo jí nevadí. Synovi nevadilo nic, tam jsem mohla jíst vše. Každé miminko je jiné, každá žena je jiná a také její zkušenosti. Já ti píšu svoji zkušenost neznamená to však, že je to správně. Doma už bude vše jiné, budete mít svůj režim, ty jako máma budeš mít nějakou intuici a tak se neboj, že něco uděláš co by miminko ublížilo.

alilali
7. říj 2021

@ellyem Vy jste nemuseli zapisovat do papíru teplotu, atd?

teryem
7. říj 2021

@lachtanice86 no tak u nás nikoliv.. Nejdřív pátej den

ellyem
7. říj 2021

@alilali Zapisovali jsme jen kojení, zvracení, močení a stolici. Teplotu vůbec 🙂

eviicka
7. říj 2021

Hodně toho už tu bylo napsáno, jen pro uklidnění, já se plně rozkojila 10. den po porodu, jako makala jsem na tom od začátku, ten týden byl syn víceméně na Nutrilonu, ale povedlo se i po takové době. Asi tedy pomohla i homeopatika Ricinus Comunis.

lachtanice86
8. říj 2021

@katule1990
@teryem jo ty jídla nestojí za nic, ale neni problém si nechat něco přivést. Ty jo a až 5.den? To je dlouho no, ale u nas mi říkali, že pokud je to bez problémů tak nazdar už 3.den. jako takhle, já byla ráda