icon

Přestane dítě po odstavení jíst pouze mateřské mléko?

agnes_123
5. lis 2021

Hezký den,
dcera má 20 měsíců a 99% její stravy je stále MM. Je to prostě tak. Kouše, ochutnává, ale nejí. UM nechce.
Prý mám odstavit. Bojím se, že stejně bude jíst jen něco a bude to stejný boj jako doteď. Vycházím z toho, že MM jí chutná. Co když po odstavení zjistím, že jí jen jogurt a nic jiného? 🙂))

A do kolika měsíců jste kojily vy? Díky

zuzkasim
5. lis 2021

Nevím, jestli ti pomůže, že 2 děti ze 3 jsem kojila do 2 let a jedno 13 měsíců🙂 Ale vždycky jsem to dělala tak, že zavedení příkrmu nahrazovalo to konkrétní jídlo. Takže v nějakých 9 měsících jsem kojila jen ráno a večer. Říká se, že je hodně důležité, aby rodina jedla společně u stolu a dítě mělo možnost se toho jídla účastnit, je to celkem logické, dítě se učí nápodobou, pak většinou i chce, to co mají ostatní. Samozřejmě jsou různé výjimky, některé děti jsou opravdu hodně nestandardní, ale podle toho, co tak vídám kolem sebe, bývají spíš návyky rodin nestandardní. I tady spousta lidí píše, že vlastně vůbec nemá jídelní stůl, že nejí všichni spolu, krmí dítě za pochodu, honí ho s jídlem. Já musela jednomu dítěti do jídelní židličky vyrobit kšíry, jinak by mi prostě odcházelo, někdo to považuje za nevhodné, někomu to přijde normální, protože dítě se nějakému režimu musí naučit a matka má taky právo na to u jídla sedět a pomáhat krmit, ne sama od stolu odcházet, nahánět dítě atd. Nevím, jak je to u vás, každopádně ještě žádné dítě nezmřelo hlady, pokud na dosah nějaké jídlo mělo.

agnes_123
autor
5. lis 2021

@zuzkasim Tohle vím, ale nepovedlo se to. Měla jsem dát prikrm a dokrmit MM. Bohužel malá nikdy ty příkrmy moc nechtěla. Jídelní židličku má, jíme společně... Tím to není. Prostě nikdy normální jídlo před MM neupřednostnila, nepřehouplo se to a na MM klidně čeká i hlady. Je to fakt boj. Prostě to MM chce.

mourovatakocka
5. lis 2021

@agnes_123 Já kojila asi dva a půl roku, odstavení moc nepomohlo, chtělo to čas. Jsem v nejedlicke skupince na fb a co jsem vypozorovala, tak někomu odstavení pomohlo a někomu ne - a to pak byl teprve mazec, když vlastně výživa zmizela 😔 Jak je na tom váha/výška? Řeší něco Mudra?

felixfelicis
5. lis 2021

@agnes_123 to znám, nahrazování kojeni je hezká teorie, ale u dětí, které nejedi, jaksi nefunguje. Mně děti nejedly, ani když jsem odešla a byly třeba 5 hodin samy s někým jiným.
Nelamala bych to asi přes koleno a kojila dal. V první třídě už na mliku nebude 🙂

felixfelicis
5. lis 2021

Na druhou stranu by mohlo být řešení kojeni přes den omezit, nejedlik c.1 to vzal celkem vpohode (nechala jsem uspavaci kojeni a kojeni v noci), nejedlik c. 2 hodně protestoval, ale nakonec si ulomil přední zub a s ním mi bylo kojeni tak nepříjemné, že to jinak nešlo. Pořád ji ale maličko. Teď jsme všichni nemocní a jsem za kojeni hodně ráda, tak bych určitě neodstavovala úplně...

izz76
5. lis 2021

@agnes_123 Kojila jsem první dceru 2,5roku,druhou 3r a 4mesice.Prisly jsme odpoledne ze skolky a nakojila se😃 Především ta druhá byla velká kojomilovnice a taky nic pořádně nejedla. Vzhledem k tomu,ze dobře prospivala, žádné problemy, žádné nemoci, jsem dala na svoji intuici a nechala tomi volný průběh. Po tom druhém roce, se začala rozjídat a kojení měnit za jídlo, ty poslední měsíce se pak už kojila jednou dene, nebo i obden. Takže já si myslím, že odstavení by ve vašem pripade bylo předčasné.

lenerka1
5. lis 2021

Jak které dítě, u nás dokonce tříleťák po narození sestřičky vydržel z 95% na MM (kojila jsem tandem) asi měsíc než se vrátil k normálnímu jidlu. A i předtím asi do 2 let MM tvořilo většinu stravy, ostatní spíš jen ochutnával. Pak jsme se domluvili, že bude mít mlíčko jen ráno a před spaním, ale jedl dost málo, ale teď v 5 letech s jídlem nemá problém a občas se divím, kam to do něj padá 🙂

jjasmina
5. lis 2021

@agnes_123 kojila jsem do 1,5r, to už byla spíš na jídle než na MM. Brzy sme začali i solit, aby jedla, jist společně. Hlavně pokud nejí, zůstala bych alespoň u kojení no

konidana
5. lis 2021

@agnes_123 dokud jsem kojila jedla velmi malo. Treba 1 banan a par lzicek nějakého masozel, par krupek, ci kousíček chleba za cely den. V 15.m jsem najednou uplne odstavila a dalsich 14 dni zrala jak nezavrena. Pak se to srovnalo.

cilkat
5. lis 2021

Syn jedl mizerně, dokonce přestával růst a přibírat... Běhali jsme po doktorech, "stavěli se na hlavu"... Nezabíralo nic. Samozřejmě mi byla první rada nabídnuta "přestaňte kojit, začne jíst". Nejdřív jsem odmítla, kojila jsem zhruba do 2 a čtvrt roku, pak odstavila už kvůli tomu, že se nedařilo znovu otěhotnět. Nerozjedl se. Prostě přešel na kravské mléko. Cokoliv jiného odmítal.
Později jsme zjistili, že syn má vývojovou disfazii a různé smyslové zvláštnosti - pravděpodobně i proto nejedl, protože byl prostě přecitlivělý na chutě/vůně/strukturu jídla... Zlepšuje se to s časem. Ale odstavení nepomohlo.
Pokud by vás zajímalo téma přecitlivělosti víc, zkuste hledat "smyslová integrace", případně https://www.skolapapani.cz/

petrasipkova1
6. lis 2021

Syn také nejedl, nahrazení kojení příkrmem funguje jen u dětí, které jedí rádi a ochotně, syn dlooouho nic nechtěl, pak jen malinko a strašně omezený repertoár, postupně se to zlepšovalo, a ted mu je 3,5 roku, kojim přes den vyjimečně, většinou jen večer na usnutí a v noci. Přes den jí všechno a uplně normálně. UM nikdy neměl. Je to strašně individuální. Ale já jsem spokojená s cestou jakou jsem si vybrala.

jane46
6. lis 2021

Nasi Barunku jsem tu predhazovala jako nejedlika nekolikrat... Hele u nas do 1,5 nevzala nic do pusy,max nejaky omyl... Zkousela jsem chute, konzistence, kupovane, domaci, BLW metodu (na ni vyrostl starsi syn). A ano,zkousela odstavit a ona by radsi umrela hlady nebo pak radsi chytla rymu ci jinou nemoc a ja nemela to srdce ji trapit. Pak vzala na milost polevky... Slavila jsem a mela je cely den. No ale stejne jsem 15x kojila (10x v noci...). Ochutnavat zacla pred 2 rokem. No a jednu noc me kousla a z 15x za den jsem sla hned rano na 0 (a ta mala prsozavislacka to vzala uplne v pohode). Ale jist zacala postupne ne ze hned slupla porci. To tak ted, je ji 3,5.
Jo a byla i na krevnich testech... Kvuli zelezu, ale bylo to OK.
Takze za me - nabizej, zkousej, ale klidne si dej den voraz a vyprdni se na to a jen koj a pokud bude chtit jist mesic jen jogurt, pasuj do toho i ostatni veci a vydrz. Je to boj a strasne unavne.

siera1
6. lis 2021

@mourovatakocka Můžu poprosit o název té FB skupiny?

mourovatakocka
7. lis 2021

@siera1 Malí nejedlíci, tam to žije, a Maminky nejedlíků. Hodně mě to tam uklidnilo, i když nesouhlasím s různými metodami typu pustit TV, krmit ve vaně a tak 😁 Ale zkouší se tam ledacos a holky tam jsou vesměs fajn.

chrystyanna
7. lis 2021

@mourovatakocka mě u TV naopak nejí vůbec (třeba na návštěvě) ;)

mourovatakocka
7. lis 2021

@chrystyanna My tv nemáme, ale jak mám na ntb něco puštěného, tak kouká a neví o světě, neumím si představit, že by u toho jedla. Ale údajně to někomu alespoň na čas funguje.

siera1
7. lis 2021

@mourovatakocka Děkuju 😉