Problém s kojením. Co s tím?

16. únor 2024

Ahoj,
Malej, 4 měsíce mi ze dne na den přestal chtít prso. Mléka tam mám pořád stejně, nic se nezměnilo. Řve, vzteka se a dokud mu nedám flašku, nepřestane. Máte někdo zkušenosti...co s tím..?
Trvá to už asi 14 dní.

exbordelar
16. únor 2024

Nemam osobni zkusenost, ale zkus si vyhledat heslo “bojkot kojeni”. Treba se dozvis, co s tim.
✊🏼

titina12
16. únor 2024

A mužů se optat proč flašku? Už jsi mu přes flašku něco dávala ? Ono je to pro ty prcky pak jednodušší pač to z flašky kolikrát teče samo, a on zjistil ze je to bez námahy zatím co z prsu musí sát. Je to asi pro některé teochu barbarské ale zkusila bych ho nechat proste o hladu pač až bude mít hlad bude sát ale samozřejmě nenechat ho hodiny aby si neuhnal koliku. Ale třeba to je jen bojkot. Držím palce

sabin1233
16. únor 2024

… doporučuje se, kojenym dětem nedávat zbytecne flasku…. Pak bych se nedivila ze dite odmítá prso

junomcgaff
16. únor 2024

Nemůže ho bolet bříško? Tak to bylo u nás. Srovnalo se to samo...

palja
17. únor 2024

Může to být bojkot kojení nebo i laktační krize. Můžeš mít MS a tok mléka je menší. Dítě může mít růstový spurt a proto tak vyvádí. Má hlad, ale nechce se přicucnout (je to něco jako menší období vzdoru u takto malinkych dětí).
Já jsem si s dcerami těchto období užila až až, ale kojit jsem chtěla, tak jsem našla informace a rady, co se s tím dá dělat.
Důležité je vydržet a nedat flašku (protože tím si kojení pokazíš, dítě si na láhev zvykne a mnoho maminek tak přestane kojit). Najít polohu, ve které je dítě schopno se nakojit, nejlepší je poloha savčí (obrázky jsou všude na internetu). Nám se nejvíc osvědčilo kojit ve stoje, u starší dcery za chůze. Normálně jsem je chovala, ony řvaly a byly neklidné, tak jsem je chovala a až se trochu zklidnily, tak jsem jim nabídla prso, přisály se a pak jsem si mohla pohodlně sednout a nakojit je. Chce to ale trpělivost, být v klidu, vyzkoušet jak to dítěti i tobě vyhovuje.
A jsou to jen období, která přijdou a zase to přejde. Může se to opakovat. Některé děti tato období mají, některé děti ne.

lennus
17. únor 2024

Láhev je cesta do pekel, zkus jiné varianty - cévka, prst. Pozvi si domů dobrou laktační poradkyni. Mně vždy pomohlo pár dní krizi překonat a pomohlo to.

autor
17. únor 2024

@titina12 flašku má od narození. Musím ho dokrmovat, protože nemám dost mléka. 🙂 Ale od narození jedeme pořád to samé. Prso, někdy dokrm z flašky. Někdy jen prso..no a až teď to prso odmítá...🙂

autor
17. únor 2024

@sabin1233 nemám dost mléka. Nejsem hloupá. Kdybych měla dost mléka, flašku mu samozřejmě nedám...ale v obou prsou mám dohromady tak 70 na davku a malej pije tak tak 130..

autor
17. únor 2024

@junomcgaff no nevím...flašku normálně chce...

exbordelar
17. únor 2024

Jako kojeni ma samozrejme blahodarne ucinky, ne ze ne, ale zas bych za kazdou cenu sebe ani dite nemucila jen proto, ze se na netu pise kojit, kojit nic nez kojit. Pokud citis, ze je klidnejsi s flaskou, tak mu holt davej tu flasku.. Myslim, ze problem 14 dni je dostatecne dlouha doba pro to to kojeni zkratka vzdat a dat mu flasku. Jsem presvedcena, ze dusevni pohoda ditete i matky ma stejny pozitivni ucinek na imunitu jako protilatky v materskem mlece 😉

elesse
17. únor 2024

Mas dost mleka. Kazda mame dost mleka za predpokladu, ze jsme schopne kojit (coz nekdy nejde). Ale nemuzes ho dokrmovat lahvi. Tak ho budes kojit hodinu, menit prsa a co… jasne, ted vi, ze z lahve je to bez prace, je uz dost velky, aby se vztekal. Tak si rozmysli jestli kojit chces nebo ne a podle toho postupuj. A to, te odsajes nejaky pbjem vubec nevypovida o tom kolik toho dite sni.

kubesovaadelka
17. únor 2024

O něco dříve teda, ale takhle to začalo u nás stejně a dcera byla do půl roku už jen na UM. Též jsem neměla dostatek mléka, dokrmovala jsem, až přestala chtít prso úplně. Nejprve přes den, v noci rozespalá ji stačilo prso. to vydrželo do toho půl roku a pak už jen flaška. Radu nemám. Jen vím, že když jsem MS, byla krize o to větší a jelikož jsem MS měla po porodu neustále, nebyl týden, kdy bych nekrvacela, tak to šlo rychle. Malá byla ještě k tomu velký jedlík a po 3 hodinách když jsem odsala ze zvědavosti 70 ml max jsem věděla, že je problém a ani přes bylinky, čaje, nahřívání to prostě nešlo. Urvala by se když potřebovala mlíka daleko víc. Ve 3 měsících klidně naráz 180ml a za3 hodiny znovu. Hold někdy to prostě nejde.

veronicka89
17. únor 2024

A to třeba víš že mléko se tvoří tím když je prso stimulované ( když kojis)...hl i třeba v noci....

lennus
18. únor 2024

Odsáté mléko nemusí korespondovat s tím, co si dítě vytáhne - vypije samo, to je jeden velký mýtus a bohužel se pak sáhne po láhvi, ze které se pije snadněji, dává to smysl a je to škoda. Samotné mi nešlo moc odsávat a děti jsem nakonec kojila 22 m. a 2,5 r.
Pořád je spousta mýtů, které ženám kazí kojení, v porodnici moc odborníků není a o pediatrech nemluvě. Taky jsem po porodu nedonošence dostala pár špatných rad a řídit se jimi, nekojím. Včetně láhve, vážení apod. Obě laktační poradkyně, jedna byla u nás, druhá známá, mi řekly, ať zahodím láhev i dudlíka a jen kojím. Bez dudana jsme to tedy nedali ani u jednoho, jen starší ho dostal už v inkubátoru, s tím bylo půl roku pár krizí, mladší až po 2 týdnech doma, kdy nepomáhalo nic - kojení, mazlení, tulení.

lennus
18. únor 2024

@exbordelar Jsou ženy, co se rozkojí postupně a vzdávat to po 2 týdnech je brzy. Já u nedonošence, kdy jsme po narození nebyli spolu 2 týdny, jsem za kojení dost bojovala a jsem za to ráda. Nechtěla bych, aby mi někdo radil, ať přestanu, naopak. Ono to jde, jen je ta cesta někdy náročnější. Mně ho dali k prsu po týdnu, ale ta touha vynahradit si čas bez sebe byla silná.

kubesovaadelka
18. únor 2024

@lennus ano, je to to nejkrásnější co může být a hodně mi to chybělo, ale né každý si třeba může dovolit být s dítětem v posteli a jen se mazlit neboť má i jiné povinnosti a nebo to psychicky nezvládne že ho dítě začne odmítat a pak po flasce s UM je spokojený. Takže za mě je to každého rozhodnutí a za mě fandím těm co to nevzdávají a podaří se rozkojit ale neodzuji ani ty, co mají děti od narození na UM z jakéhokoliv důvodu, jak občas tu zazní v jiných diskuzích, že MM je to nejlepší. Ano je, ale myslím si že v 21.stoleti dokáží vypilovat UM ,aby miminku nic nechybělo

lennus
18. únor 2024

@kubesovaadelka Naprosto souhlasím, jsem pro zabojovat, ale ne to tlačit na sílu. Mně jen přijde, že začíná být doba, kdy se UM vyzdvihuje na úkor kojení. Jinak mi to přijde víc o šikovnosti dítěte než o matce, prsou apod. Mám porovnání u svých dvou.
Ale taky je doba, kdy lze podpořit kojení a hledat kvalitní informace, jenže je jich tolik, že kor prvorodičky se v tom můžou ztrácet.
Já třeba moc nechápu, že někdo poté, co poprvé byly potíže, u druhého dítěte nekojí - nechá si zastavit laktaci ze strachu. Podruhé to může být jinak, ale nikdy bych si nedovolila do toho někomu kecat, mám velkou míru tolerance, ale kamarádku bych podpořila, že má smysl zabojovat, ne to vzdávat, byla by to škoda.

kubesovaadelka
18. únor 2024

@lennus to je asi zase jen móda a je to přestane bavit. Moje babička třeba vzpomínala, že dříve byly na Sunar či Benu lístky a normálně se fasovali zadarmo když maminka nekojila. Právě děda pak koukal jak puk, když jsem mu řekla že tehdá jsem za UM davala měsíčně 2000,- když ještě neměla malá příkrm. Takže si myslím, že to je vždy trend kojit, pak nekojit, pak zas kojit a pořád dokola

lennus
18. únor 2024

@kubesovaadelka Myslela jsem, že snad pojišťovna přispívá na UM, ale vůbec netuším nebo jen některé?

elesse
18. únor 2024

@lennus vubec, proc by mela. Teda vyjimkou jsou zdravotni duvody a nejake specialni un

kubesovaadelka
18. únor 2024

@lennus nene, nepřispívá zdravému donošenemu miminku nic. Sestřenici akorát přispívali na nedonošená dvojčata, která nemohla první volně prodejné UM. Tak jim pojišťovna proplacela nenatal od Nutrilonu pro nedonošence, jakmile ale mohli normální UM tak konec a každý si to financuje ze svého

exbordelar
18. únor 2024

Mne prijde, ze dnes naopak se kojeni zase hojne podporuje.
Trend sunaru zacal po 2. svetove valce, kdy ubylo muzu a potrebovalo se, aby zeny nastoupily do prace. A to co nejdriv. Motivace zen se prizivovala podporou emancipace a take protlacovanim sunaru - aby zena mohla odejit od kojeneho decka. Zrizovaly se ve velkem jesle uz od trech mesicu veku. Sice se postupem casu zjistilo, ze takto odchazet brzo od miminka je blbost a z dlouhodobeho hlediska je to pro stat nevyhodne a materska se postupne prodluzovala, trend UM vsak pretrvaval jeste dlouho po revoluci. Rekla bych, ze podpora kojeni a celkove porodnictvi, se zacalo menit vyrazne az ted v posledni dekade.
Coz je fajn. Myslim, ze se odvedl velky kus prace.
Na druhou stranu se mi ale nelibi, kdyz se odsuzuji zeny, ktere nekoji a jsou nazyvany, ze jsou line apod. Coz neni pripad tehle diskuze, ale casto se tohle tema timto smerem zvrhne 🙄 Verim, ze kazda mama chce pro sve dite jen to nejlepsi. A jakou zvoli cestu je jen na ni.

kubesovaadelka
19. únor 2024

@exbordelar aaaamen🙏 mě vždycky všichni čerti berou, jak se kolikrát některé uživatelky pustí do zoufalé maminky, která si přijde pro radu a začnou ji bombardovat slovy všechno jde, musís, kojit kojit kojit. Ano je to to nejkrásnější a nejlepší, ale né vždycky to jde, jak z časového hlediska(více dítě, péče o domácnost, zvirata apod) tak i psychického. Já se snažila rozkojit, malá byla na mě přilepená asi týden, bradavky krvavý, bolavý, popraskaný a nakonec stejně vždy musela dostat UM. Za mě platí heslo spokojené dítě= spokojená maminka. Ať si to každý zařídí podle svého. My tu můžem jen poradit, né furt hejtovat, ty nekojis apod

janedv
29. únor 2024

Drzim palce, nenech se zdeptat. Nekdy to proste nejde. Prvorozeneho jsemv celku bez problemu kojila 3 roky, byly bojkoty, krize, zanety, ale nic, co by se neprekonalo. Dudlik mel, lahev s vodou taky.UMzadne nikdy nechtel. Po trech letech kojeni jsem si myslela, ze jsem pripravena na vse. Omyl. Druhorozena se ve 3-4 mesucech proste prestala kojit. Zadny bojkot, proste prestala. Prso odmitla, mliko vyplivla, nebrala, za par dnu se prestalo tvorit, byl konec. Vzala UM uplne v pohode. Vyrostla na UM. Takze jeden 3 roky, druha 3 mesice.... Nemuze kojit kazda, nejde to vzdy, nerozumime tomu, proc se to deje, nektere deti to tak proste maji.

etinka
29. únor 2024

@kubesovaadelka já jsem ročník 1978, mamka mě taky dlouho nekojila. Tehdy byl Feminar a Sunar, na lístky, ale normálně se platil....mamka říkala cca 12 Kč krabice. Nevím, kolik je tvoji babičce, ale zadarmo nikdy UM nebylo. Na lístky ano, ale platilo se.

etinka
29. únor 2024

Poradím ti tak. Zkus vydržet, pokud to půjde. Pokud budeš unavená, nepůjde to, tak bych to vůbec nehrotila. Nebudeš vůbec horší máma, pokud bude mimčo na lahvičce než ta, která kojí dítě ještě ve 3 letech. Dokonce ani léta používaná fráze, že kojené děti jsou zdravější nemusí být pravdivá......vždycky ale platí jedno: spokojená a klidná máma =spokojené a klidné mimčo. Držím 👍🍀.

kubesovaadelka
29. únor 2024

@etinka to mi možná babička s dědou zapomněli říct 🤔🤷, každopádně to nebyli takové rakety jako teď. Ano byli jiné platy ale jen za 2roky co je dcera na světě stouply ceny UM celkem citelně.

etinka
1. bře 2024

@kubesovaadelka ano souhlasím. Mám děti už dospělé, oba byli také od cca 4 měsíců na Sunaru....už tehdy mi připadal drahý, ale tuhle jsem valila v obchoďáku oči....🫣