Ukončení kojení. Jak to co nejlépe zvládnout?

honatko092
19. kvě 2024

Jsem zoufalá. Dcera 18m je od narození nespavec, budila se na kojení i co 30 minut nebo co hodinu. Přes den i na noc uspáváme kojením, nedávno mi začala dělat při uspávání to, že si 3x cucne, dá si do pusy dudlík, vyyndá dudlík, 3x cucne a tak jedeme dokola 20 minut. Od 3 nebo 4 od rána funguju jako dudlík, cucne si, usne a za 10 minut to opakujeme. Jsem vyčerpaná. Od ledna jsem pořád nemocná, musím večer pracovat, takže jsem pořád unavená, vyčerpaná. Snažila jsem se už přestat kojit, ale večer to byly takové scény, že mi to rvalo srdce. Jsem už fakt rozhodnutá přestat kojit. Dát dceři lahvičku a klidně budu 2x-3x vstávat a dělat mléko než toto. Jakmile se přisaje, je mi už fyzicky i psychicky zle, nezvládám ten pocit přisátí. Jak to co nejlíp zvládnout? Jak přemluvit hlavu, že je odstavení ok pro dceru i mě? Kojení mám vybojované, první syn byl od narození na UM...

pilzzee
19. kvě 2024

Odjed na dve noci nekam pryc. My jsme to tak udelali, syn mel rok a pul a dve noci byl s manzelem a s babickou. Jak jsem se vratila, tak si na kojeni ani nevzpomel, zacal spat celou noc a zacal lepe jist. Uplne jednoduchy.

nelinecka1
19. kvě 2024

@honatko092 musíš být opravdu rozhodnutá, že už kojit nechceš a pak by to mělo jít. Já jsem kojila do 1 a 3/4 a jak říkáš, už mi to úplně fyzicky vadilo ( a to jsem nebyla dudlík jako ty). Prostě jsem si řekla a dost, malou jsem místo toho potulila a přes den jsem jí řekla, že už mlíčko není. Nedokázala jsem si to představit, ale nebyl to vůbec problém.

j.a.n.i
19. kvě 2024

@honatko092 No, to co popisujes není kojení, ale dělání živého dudliku...

hanka_12345
19. kvě 2024

to by byl pro me jasnej signal to ukoncit. Na toto bych se mohla vyfláknout a ses dobra ze to jeste trpis. Taky kojim ale ja mam miminko ale toto kdyby me delal v pomale 2 letech tak se na to s prominutim vyprdnu. Odjed na 3 noci pryc a mas vystarano.
Jsi otrok.
Preji ti at to jde jako po masle!

pipi_puncocha
19. kvě 2024

Já jsem u obou dětí přestávala postupně, nejdříve přes den, pak na denní uspání, pak na noční uspání a pak při nočních buzeních. Prvního syna ve 2letech a 2m a mladšího teď ve 22m - u obou to bylo více v pohodě, než jsem čekala, pláč úplně minimální, hodně jsme o tom mluvili, vysvětlovala jsem, byla jsem tam pro ně, zpívala, mazlila, hladila. Neskutečně se mi ulevilo. Vím, že spoustu lidí doporučuje odjet, ale já jsem to tak necítila - vzít mu to mléko plus ještě mámu v tak náročné situaci. Držím palce. 🍀

cherie24
19. kvě 2024

@honatko092 starší se tenkrát kolem roku takto stále budila. Bylo to i 14x za noc, 2 až 3x každou hodinu celou noc. Každý den a už jsem byla na pokraji svých sil. Tenkrát jsem jí to utnula odstavením na noc. Probrečela 3 noci. První brečela od 22 až do 5 do rána. Já brečela s ní, ale už se to nedalo. Pokaždé jsem jí nabízela lahvičku s vodou, tu hystericky zahazovala, ale nakonec to pochopila a lahvičku s vodou přijala. Kojila jsem jí pak ještě 3/4 roku. V noci se pak budila podstatně méně a pokaždé si jen cucla vody a spala dál. 🙂

j.a.n.i
19. kvě 2024

On povětšinou není problém v kojení, ale v rituálu usínání, to dítě má prso nikoliv na mlíko, ale jako usínaci pomůcku, tedy je potřeba ho naučit usínat jinak a pak to bude používat i při nočním buzení.

teate
19. kvě 2024

@honatko092 Odjet za mě ne, to doporučují někteří lidé. Ale za mě je to zbytečně drastický. Dítě přijde z ničeho nic o prso a kojení a ješte navíc z ničeho nic i o maminku? Nemůže se s ní ani pomazlit a vybrečet se u ní? To přece není nutný, v takové chvíli potřebuje dítě podporu, oporu a ne ztratit zaráz všechno to, co mělo doteď kdykoli na požádání. Samozřejmě je to jen můj názor. Nechci vzbuzovat rozsáhlou diskuzi kolem toho, co je ok a co ne. Jen uvádím zase jiný pohled.

Některé děti nejsou tak závislé, tak je to jednodušší. Ale naše v té chvíli odstavení odmítala i taťku a ségru. Nechtěla nikoho jiného než mě. Ona si ze mě dělala dudlík, to už nebylo prostě ani kojení. Ale spíš dudání.

Já jsem ukončila před 14ti dny. Ale dceři je už 2.5 roku. Zalepila jsem si bradavky náplastma. Ona u toho byla, sama mi to jedno prso zalepila, vědomě to dělala. Od té doby prsa občas pusinkuje, chce se občas podívat, říká, že se chce pomazlit apod. Ale je v klidu. Podívá se a odchází. Přestala jsem ve čtvrtek 2.5., v noci na pátek, sobotu a neděli to bylo nejhorší. Ale nejhorší snad stejně byla ta bolest prsou 😆 Kolem 5 ráno byla zvyklá mě dudat až do 8, hrůza. Taky mi z toho bylo už blbě. Ona plakala, vztekala se, nervama chodila po bytě, dokonce mi jednu “ubalila” do ramene. Podle hodinek jsme 3 noci měly kolem dvou hodin bdění. Vydržela jsem, chovala, mazlila, pustila jsem dokonce i tablet 😆, šly jsme spolu pro panenku do pokojíčku, na noční apod. (dělala jsem vše, co vlastně řekla, že chce udělat - v tento moment jsem tu chtěla být plně pro ni a udělat pro ni cokoli, aby to snášela líp) a v noci na pondělí z ničeho nic spala až do 7h. Já máme odpadla. 😱😅 Teď po 3 týdnech už je to paráda - ale mám je furt zalepený. 🤣🤣 Jedna se mi už odlepuje, tak brzo to sundám.

areh
19. kvě 2024

Já jsem přestala kojit nejdřív v noci. První dvě noci hrůza, ale do týdne syn spal celou noc. Kojila jsem pak jen na uspávání. To jsem pak vyměnila za knížku. A od té doby před spaním čteme pohádky.
U mladšího syna, který byl na kojení dost fixovaný pomohlo si prsa zalepit a říct, že mám bolistku a mléko není.

drakenn
19. kvě 2024

Tak já nechápu, proč má u kojení dudlík? Buď dítě saje a nebo má dudlík na spaní. Obě nějak dohromady nejde!
Já zakladatelka teda neobdivuju, jak je dobrá, že to trpí a otročí. Tady chybí jasně dána hranice. Buď kojení anebo dudel.
Bylo by dobré, aby ses zakladatelko dala do kupy zdravotně. Máš odpočinek, hlídání, partner pomáhá, aby sis mohla odfrknout, zrealaxovat? Co ta práce, ta tě po večerech evidentně honí. Dítě z tebe samozřejmě cítí nervozitu a napětí a proto se musí úklidňovat kojením. Takže tady je kojení ten nejmenší problém

adelisss
19. kvě 2024

Kojila jsem víc než 2 roky. Nejtěžší bylo odbourat kojení před spaním. Museli jsme najít jiný rituál. Začala jsem teda číst pohádky. Ve 2 letech už dceru knížky třeba o Krtkovi bavily. První 2 noci byly asi nejhorší, usínání 3 hodiny. Ale pak si to sedlo...

adelisss
19. kvě 2024

Jinak mě pobavila dcera větou: "Kozička je vypitá." To bylo asi tu 3. noc...

rozitta
19. kvě 2024

Ahojky, dcera má dva roky a měsíc a ukončit kojení mám v plánu už tak rok 🙈 ale jsem měkká a to prso ji nakonec vždycky dám. Každopádně teď jsem se chytla naděje, že začnu pít šalvěj - mlíko se přestane tvořit a tak se dcera pomalu sama odstaví, když už nic nepoteče🙃

pipi_puncocha
19. kvě 2024

@rozitta já jsem u prvního takhle čekala a čekala, až jsem podruhé otěhotněla a fakt už pak nic neteklo a přišlo to tak samo přirozeně.

me_druhe_ja
19. kvě 2024

Já odstavila v 10,5m. Dcera do té doby vlastně nespala. V noci se budila po hodině. Někdy i 2x do hodiny. Přes den dala tak 20-30min v kuse.
Já jsem odstavila teda ráda, já jsem kojila obě děti, ale nikdy jsem kojení nijak neprozivala a brala jsem to prostě jako levnou a pohodlnou potravu v těch prvních měsících života, nic víc jsem v tom neviděla. 🙂 takže to bylo pro mě snadné a možná i pro dceru. Ta normálně přijala UM a do měsíce začala spát krásně. V roce a půl už ani nemusís řešit UM, už v pohodě plnotučné.
Ale musíš být sama rozhodnuta, děti vycítí všechno

lis6
19. kvě 2024

Ukončila jsem jen noční kojení, řekla jsem prostě že až bude den a večer na usnutí, v noci se spí.

lis6
19. kvě 2024

Ale tedy nikdy jsem nenechávala hrát si s prsem, prostě se kojí a když nechce schovám a smůla

j.a.n.i
19. kvě 2024

@lis6 To je totiž to podstatné, plus já ani nenechávala u prsa usnout, tedy úplně malé samozřejmě ano, ale od nějakého půl roku jsem po dokojení dala dudlík, a uspala s dudlem, pak je menší šance, že bude vyžadovat prso jako uspávadlo.

lis6
19. kvě 2024

@j.a.n.i a to já zas jo, dudlík neměl a nechtěl, ale nevadilo mi kojit na uspání do 3let. Ale každej si to fakt musí udělat, tak jak to jemu a dítěti vyhovuje. V těch 3 letech bylo celkem snadné ho odstavit a naučit usínat jinak, od dudlíku to taky jde leckomu špatně...

honatko092
autor
19. kvě 2024

Ahoj všem, děkuji moc za odpovědi. Napsala jsem tady hlavně pro to, že potřebuju, aby hlava pochopila, že JE V POŘÁDKU v kojení přestat, když kojení vypadá takto a nevyspíme se ani já ani dcera. Jen na vysvětlenou: první syn se narodil akutním CS a kojení nešlo i z toho důvodu, že jsem měla půl roku poporodní deprese. Druhá dcera je přirozeně a kvůli rozkrojení jsem musela zůstat celkem dlouho v porodnici (a porodnice je pro mě kvůli prvnímu porodu velký stres). I proto je pro mě ukončení kojení po takovém boji těžké. A jen teda dodám:
- naučila jsem ji blbě usínat s dudlíkem v ruce, takže střídá dudlík-prso
- odjíždět nebudu, manžel by to zvládl, klidně i s babi, ale přijde mi to celkem drastické, to si s ní radši prožiju já a budu ji utěšovat (je na mě navázaná dost), a to nejsem úzkostlivá matka, u prvního syna jsem v jeho roce odjela na 4 denní dovolenou s manželem
- @drakenn nepotřebuju obdivovat, potřebuju podporu, že v tomto věku už je ukončení kojení ok a rady a vychytávky 🙂
- odpočinek a relaxaci mám, mám úžasného manžela a fungující babičky, ale 1. nic nenahradí 6 hodin spánku v kuse a 2. nebyla jsem nemocná jen já, ale nejdřív donesl syn nemoc ze školky, pak to chytla dcera a pak já a toto se u nás opakuje už od ledna (když byli oba zdraví, vzala si je třeba babi na celý den na výlet)
- viz moje práce, pracovat po večerech z domu musím, jinak bychom nevyšli, ale práce mě baví a naplňuje..buď si vydělám 7-10 tisíc anebo budu pobírat příspěvky (a to já rozhodně nechci) 🙂) v práci z domu problém nevidím...

teate
21. kvě 2024

@honatko092 Díky za ni, že neodjedeš! 🙏

honatko092
autor
8. čer 2024

Ahoj všem, tak už 8 dní nekojím. Jeden večer, když byla dcera hodně unavená, jsem si řekla, že zase zkusíme lahvičku UM. Mám štěstí, že jí UM i kravské mléko chutná, fakt se na to těšila. Po vypití se dožadovala prsa, tak jsem jí řekla, že už mám málo mléka a že teď budeme usínat takto. Chvilku kňourala, ale nic dramatického, tak jsem jí ponosila a do dvou minut usnula. Po třech dnech jsem zkusila dám UM v noci místo kojení a prošlo to. Po dalších dvou dnech jsem zkusila dát UM i na denní uspávání a bez problému. Aktuálně to teda vypadá tak, že si vypije mléko, potulíme se, poválíme, já povídám pohádku a ona usne. Budí se jen 1x! k ránu, kolem 5. hodiny (já mám nachystanou termosku a UM), ona si ho sama vypije a spíme až do 6:15/6:30. Šlo to bez pláče, bez hysteráků, jen to chtělo čas, ať k tomu malá dozraje. Jsem fakt šťastná, už po těch cca 8 dnech se konečně necítím jako zombie ☺️ Jo a vlastně hodně pomohlo moje nastavení, že o nic nejde, že to zkusíme, ale neukončujeme to a když to nevyjde, nic se neděje.