Ukončení “kojení” kvůli tomu, že mám málo mléka
Ahoj holky, mám doma 8mi denní miminko. Bohužel jsem se ale nerozkojila a malý je na UM. Mléko se mi tvoří velice málo a velice slabé.. Za den odtříkám max 80ml. a to nestačí ani na jedno kojení. Navíc jak píšu. Dle Dr. Je mléko slabé a malému nestačí ani jedna “sesbíraná” dávka nahrazující UM například večer. Navíc malému svoje mléko mohu dát jedině z lahve, protože se nechytí ani na kloboučky, ani na prs normálně... (Mám naprosto obří bradavky) Přijde mi tedy škoda “plýtvat časem” na ostříkávání mléka, které stejně velejvám.. Existuje nějaká rada, jak zastavit tvorbu mléka?
Věřte, že bych strašně ráda kojila.. A je mi hrozně líto, že je malý na UM, ale bohužel.. Proto bych poprosila, nelinčujte mě za můj dotaz.. Já jen potřebuji radu jak na to.
Díky
@ninive211 Neměla žloutenku.Doktorka se tomu sama divila.
@ninive211 Jo, 10 min max u každého prsa, že pak už stejně nic nevysaje......
@lastovenka No ségry možná smíchaly dohromady mlezivo (to je opravdu hned po porodu, je ho maličké množství a má pokrýt nutriční deficit do doby, než se spustí skutečně mm). MM jako takový opravdu není ihned po porodu
@lastovenka no a to jsou presne ty nsmocnicni bludy, co ukoncuji kojeni :( ja na to u prvniho taky malem dojela :( ja ted teda uz kojeni, resp dobu, kdy saje, nestopuju, ptz i to, ze po chvilce usne, ale prso nepusti a sem tam podudla, nebo zase zacne pit je prave to, cp je potřeba, aby to ty prsa nastartovalo 🙂
ja to rikam plrad, kdybych u prvniho bedela o kojeni to, co vim ted, bylo by to vsechno jinak a moje druhy dite mi to jen potvrzuje 🙂
@oveckaluky podle me michas jablka a hrusky a smesujes na cem to ma byt zavisle. 🤔 navic, kdybychom meli byt presni, nevim, jaka je tvoje definice “stejne vyzivne” - kaloricky? Obsahem cukru? Bilkovin? Vitaminu? Popravde, necetla jsem studii, jeste jsem nemela klid, ale jak to bayt vysvetlovala, prislo mi to ddcela vypovidajici.
@lastovenka a teda 400g za 2 dny je mazec!
@lastovenka nepremyslej co by bylo, kdyby bylo ;) udelala jsi to, co jsi povazovala v tu chvili a s temi informacemi za nejlepsi. ☝️
@ninive211 asi jo. Já prostě nevím co jsem udělala špatně. Mlíko se mi prostě nespustilo. Jen maličko. A ani s laktační mě nespasila. Malá začala pořádně sát až ve druhém měsíci. Občas dokrm dát nemusím, ale to jen výjimečně. Dělala jsem vše dle laktační a k žádný změně nedošlo.
@lastovenka neres, co by bylo, kdyby, ber to tak, ze ted vis a az bude dalsi miminko, uz te nic nerozhodi 🙂
@m_tina Já vím! Já se o ní hrozně bála a když jsem viděla jak nemá sílu sát nebo u toho hned usne tak jsem na dokrm hned kývla. Ani nevíte jak jsem záviděla maminkám kterým se narodili děti mnohem větší, protože měli určitě víc síly sát
@meesha Ano v té studii je, že je stejné kaloricky.
@lastovenka Kamarádka si kojení musela taky krutě vybojovat (litry koho čaje, Cara, řecké seno a plískavice...prý když to užívala denně, tak dobrý, jakmile vynechala, tak okamžitě pokles v tvorbě mléka, že musela dokrmovat, ideálně jen večer, ale vetsinou skoro pokaždé), do toho ještě malej silný ekzém a ABKM, jsem se divila, že se právě na to nevykaslala úplně (díky tomu držela 11mesicu šílenou bezmlecnou a bezcukrovou dietu a zhubla strašně moc). Děláš nejvíc, co můžeš, nepitvej se v tom, coby kdyby...holt jsi se rozhodovala podle daně situace a ať do dopadne nakonec jakkoliv, tak určitě děláš to nejlepší pro ni! Ještě jsi psala, že malé teď jsou tři měsíce? To jsem u obou děti měla šílený spurt, kdy se právě dcera jeden den odmitala kojit, už jsem uvažovala o zavedení toho UM, koupila Sunar...a pak jsem se sekla, dala ji jednorázové svoje odstříkané mm z flašky na zahnání největšího hladu a pak ji prostě přinutila se přisát. U syna jsem ve 3m kojila někdy i co hodinu i mene, trvalo to cca týden, 10 dní a bylo to lepší
@jankaslos takze opravdu popiras vseobecne znama fakta, ze produkci a kvalitu (slozeni) mleka dokaze ovlivnit mnoho faktoru vc. toho, co matka ji a pije? Proc potom matky pijou litry kojicich caju a uzivaji kdeco, aby mely mleko a dokazaly dite kojenim uzivit? Proc je nutne pri kojeni hodne pit atd. ? Proc nektere matky proste sve deti ani sebelepsim kojenim nezasyti? V cem to tedy vezi?
@alcar To ti tu asi nikdo nevysvětlí...
@oveckaluky tak co tady taky cekat... Mam pocit, ze je tady kazda treti studovana LP a kazda druha si na ni hraje.
Ja jsem rada, ze me to kojeni totalne nesemlelo a vcas jsem dokazala rict ne, koncim. Mozna proto uz dokazu byt v tehle diskuzich nad veci a myslet si svoje. ☺ At se dari dvojcatkum! Ja uz to tady balim. 😀 Jsem na dovolene s mizernou wifi, tak si to tu nebudu kazit. ☺
@alcar Můžu dostat odpověď na svou otázku na ten relevantní zdroj o tom, že tvrdíte, že mateřské mléko může být pro dítě nedostatečné z výživového hlediska? Děkuji.
Existují galaktogoga - látky, které mají vliv na zvýšení tvorby mateřského mléka.
Ale opakuji slabé mléko neexistuje, pokud žena není silně podvyživená a jiné extrémní případy, protože makronutrienty v mateřském mléce své složení nemění v závislosti na tom, co konzumuje matka. Ano složení MM mléka se mění během jednoho kojení, během dne i během života dítěte. Ale nemá to souvislost se schopností matky zabezpečit výživu dítěte kojením, pokud ona chce a má podporu.
Faktorů, proč žena nenakrmí své dítě je mnoho, včetně takovýhle bludů na diskuzích. Většina z nich začíná a končí v zažitých přesvědčení a to je něco s čím nikdo nic neudělá.
Já jsem reagovala na nepravdu k téma slabého mléka, vy jste otočila a z mého příspěvku děláte úplně něco jiného. Nemám chuť ani prostor to rozebírat, takže z mé strany ukončeno.
Pokud potřebujete doplnit nějaké vzdělání, doporučuji verifikované mezinárodně uznávané medicínské studium https://iblce.org/ případně zdroje https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
Nebo kvalitní literaturu jako třeba https://bit.ly/2JMlZZp
Nemám potřebu kojení propagovat, mám klientky, které chtějí laktaci ukončit, nechtějí kojit výhradně atd.
Zakladatelka kojit nechce. Napsala jsem jí své tipy z pohledu klinické herbalistky a certifikované laktační poradkyně a snažila se vyvrátit nebezpečný mýtus, který je šířen.
To je vše.
Váš názor ani relevantní data jsem se dosud nedozvěděla, takže děkuji za Váš čas a popřeji dobrou noc.
@alcar doplnim polopate, i kdyz je skoda skoro cokoliv dodavat po tak vycerpavajicim prispevku. Litry kojiciho caje jsou vetsinou zbytecne, byt popularni, verim ze z velke casti i placebo efekt a efekt piti dostatecneho prijmu tekutin. At tak ci tak, jedna se o podporu kvantity, ne kvality. A pit se u kojeni dost musi, páč mleko je jaksi tekutina. Pocitas-li, ze nakojis kolem litru za den, tak to nejak doplnit musis. Nakonec i ten oxytocin zvysuje preventivne pocit zizne. (I kdyz teda ...ja treba jsem lempl a kolikrat si vzpomenu ve ctyri odpo a kojim uz dohromady 8 let bez problemu, ale urcite nedoporucuju zkouset 😀)
@alcar Jj, vnímám to stejně. 😉 Užívejte s prcky dovču. 😘
@jankaslos staci si zadat v googlu faktory ovlivnujici slozeni, potazmo kvalitu MM a vyjede hodne clanku na tohle tema. Ja sama za sebe uz diskuzi take ukoncila. Vzdelani v teto oblasti si doplnovat nepotrebuji (a uz ani nikdy potrebovat nebudu 😛), ale dekuji za “zdroje”. 😃 Ja jsem na strane, kdy zoufale maminy spis podporuji ve zdravem usudku a v selskem rozumu a nesnazim se je pres internet rozkojit zdroji a studiemi v hispanstine a neomilam furt dokola klise typu “prso - tredobod vesmiru” a “materske mleko je nenahraditelne” a “vydrzte, rozkojite se za dva mesice...chce to je vydrzet” a “pozvi si KVALITNI laktacni poradkyni”...vzdyt to je v kazde diskuzi furt dokola, az uz je ta masirka strasne usmevna.
Ale preji hezky vecer, v tomto si proste rozumet nebudeme. 🙂
@lastovenka 400g ...to se nezlobte ale to buhuzel neverm....
@alcar ja nejsem naka internetova propagatorka kojeni .... Ale nejsem zastancem n skupiny co se snazi kojit je z toho silene ve stresu a posloucha rady sestry v nemocnii ....ktere co tu tak ctu davaj rady teda uplne k nicemu ....
Ani skupiny co je jakoz strasne nad veci a ze taky nekojila a ze svet se nezbori...dite to prezilo ....a vlastne to bylo super....
Kazda nova mamina co nevi co a jak ma v lave 2 veci musm kojit a mliko se musi dea samo...je to priroda a tak to funguje....
@veronicka89 ano, jsem nad veci, protoze jsem kojila, kojila a kojila, pak presla castecne na UM, pak uz uplne na UM. Zazila jsem, co je to muset se rozkojit skrze odsavacku a modlit se, at decka moje mleko travi a nezhubnou z 900g na 700g. Takze jo...nekojila jsem (az po 4 tydnech), decka to prezily i na hranici 800g a svet se nezboril. A nakonec jo, bylo to super, protoze deti prezily diky UM. 🙂 Vic k tomu asi nemam co rict. 🙂
@veronicka89 opravdu. Z porodní váhy k váze těsně před dokrmem to bylo cca 400g
@lastovenka dcera zhubla z porodnej vahy 450 g za den.. ale teda narodila sa 4,160 kg tak to tak nevadilo
@oveckaluky Asi to budeš mít opravdu v životě těžké :D Když je pro tebe nedůvěryhodná i studie na 150 ženách v prestižním impaktovaným časopise. Tak to už potom opravdu žádné další lepší zdroje nemám :D Další uživatelka ti sem dala další studii, můžeš si jich vyhledat sama mraky...Bohužel sama nemáš žádnou oporu pro svoje tvrzení, kromě toho, že jak ty píšeš "si strašně chytrá, tak to máš v životě těžké".
Chápu ještě, že by pro tebe bylo ideální, kdyby nějaký vědec vzal kojící matky, systematicky by je na tři měsíce podvyživil a pak to zkoumal (za týden změny stravy fakt nic nezjistíš), ale jaksi taková studie by byla velmi neetická, že :D Takto je to zcela v pořádku, protože se předpokládá, že žena jí celý život více méně podobným způsobem, co má ráda, na co je zvyklá. A každá žena trochu jinak. Tudíž by jejich mléka měla být dle tvé logiky alespoň trochu různá. Však je to 150 žen, ne? Ale prakticky nebyla. To je ta pointa.

@ninive211 Jo, váha jí šla dolu dost a když jsem viděla, jak ode mně nepije neměla vůbec sílu sát a jen třeba pak brečela, tak jsem jí ten dokrm nechala dát. Hlavně i moje ségry, několikanásobné matky, mi řikaly, že mléko se jim spoustilo hned po porodu, tak mně teda ani nenapadlo, že by se mlíko mohlo spustit mnohem dýl, brala jsem to jako něco přirozeného, že človek porodí a spustí se mléko a když se nespustí, tak je někde problém....... No ted jen doufám, že jsem to nepos... že jsem na ten dokrm kývla....... Třeba jsem měla ještě ten jeden den čekat, třeba by se mlíko spustilo......... Ale teda nevim j čemu by to bylo když malá nesála ☹