icon

Ukončení “kojení” kvůli tomu, že mám málo mléka

daggg
19. črc 2019

Ahoj holky, mám doma 8mi denní miminko. Bohužel jsem se ale nerozkojila a malý je na UM. Mléko se mi tvoří velice málo a velice slabé.. Za den odtříkám max 80ml. a to nestačí ani na jedno kojení. Navíc jak píšu. Dle Dr. Je mléko slabé a malému nestačí ani jedna “sesbíraná” dávka nahrazující UM například večer. Navíc malému svoje mléko mohu dát jedině z lahve, protože se nechytí ani na kloboučky, ani na prs normálně... (Mám naprosto obří bradavky) Přijde mi tedy škoda “plýtvat časem” na ostříkávání mléka, které stejně velejvám.. Existuje nějaká rada, jak zastavit tvorbu mléka?
Věřte, že bych strašně ráda kojila.. A je mi hrozně líto, že je malý na UM, ale bohužel.. Proto bych poprosila, nelinčujte mě za můj dotaz.. Já jen potřebuji radu jak na to.
Díky

bayt
23. črc 2019

@ninive211 Jo tak přesně tyto rady jsem v porodnici taky dostala. U každého prsa max. deset minut.

janulik2008
23. črc 2019

Ale neries ostatnych ... segrina mala vyrastla na UM a je tu 🙂 tiez sa trapila lebo koj8t kojit mala revala segra nervozna skoncilo to tak ze sa kupilo UM a mala spokojna 😉

vladienka
23. črc 2019

@lastovenka mlieko sa mi spustilo az na 4-5 den po porode (CS)

vladienka
23. črc 2019

@lastovenka jo a teda stale kojim (2 roky)

alcar
23. črc 2019

@lastovenka u prvni dcery vaginalni porod - 3.den a druhy porod SC ve 30.tt dvojcata, obrovsky stres - taky 3.den, ale na odsavacce.

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Jenže ty matky tu stravu nezměnily vůbec, tak jak můžou tvrdit, že strava na mléko nemá vliv? Já to nepopírám, třeba nemá (i když si myslim opak), ale důkaz tady prostě nepadl. Tahle rádoby studie mě nepřesvědčila. Máš nějakou další?

oveckaluky
23. črc 2019

@lastovenka Nejde ani o počet žen, jako spíš o to, že každá dodala 3 vzorky mléka a jídelníček za 3 dny...

bayt
23. črc 2019

@oveckaluky Az ty dodas nejakou, co by podporila tvuj nazor. Muzem se stridat ;)

martulka6188
23. črc 2019

@oveckaluky Ja jsem studii necetla, jen sleduju tuto diskusi o ni. Vsak kazda z tech 150 zen mela jiny jidelnicek ne? A pres to bylo mleko kaloricky a pomerem zivin vice mene stejne. Nejak teda nerozumim, o co jineho jde.

m_tina
23. črc 2019

@merope neee snad na vsechno, co pises... intervalove kojeni a vazeni je nejcastejsi cesta k um, takze ja se divim taky! me totiz presne tyhle rady malem kojeni odrovnaly

m_tina
23. črc 2019

@lastovenka podle me je v tom nejlepsim 🙂 co mesicni mimnko potrebuje? prso, mliko a spanek, idealne vse spolecne 🙂
@meesha no ona to asi ani moc nadsazka neni... vycerpavajici to je, ale neni to naporad a kdyz to tak mala chce, proc ji nevyhovet... ne nadarmo je sestinedeli "posvatne" a rika se mu 4. trimestr... pro matku i dite je vse nove a prso je utecha a tonej a nicjineho na praci mit nemaji 🙂

la_amanita
23. črc 2019

Mně se po sekci pořádně spustilo mléko čtvrtý den, ale zato s veškerou parádou, musela jsem si jít koupit nové podprsenky omračujícího čísla.

veronicka89
23. črc 2019

@lastovenka elektrickou fazovou pumpou? ...

Ptz ja kojila 2r a rucni pumpou jsem kdyz jsem chtela odsat neodsala nic ....

Ale diky te elektricke pumpe jsem se rozkojila v porodnici 😉

veronicka89
23. črc 2019

Jako jeste to reknu tak kdybych jak vetsina ( co nekoji ) v porodnici mela paniku .... Mackala si bradavky ...zkousela kloboucky ..poslouchala 50 ruznych rad .....a cekala az se mi spusti mleko tak skonci syn na UM ....

puhelin
23. črc 2019

@lastovenka Moje dcerka (PV 2680 g) se taky pri bondingu neprisala (vic nez 2 hodiny jsme bondovali). Neprisala se ani necou noc, ani skoro cely dalsi den, kdy uz jsme byly spolu. Trenovala jsem na radu jedne sestry tak, ze jsem ji dala malicek do pusy, ale to bylo naprd. Kdyz zacala plakat, davala jsem ji prso na dudlani, protoze me hrozne trapil plac (byla jsem uplne vydeptana z toho, ze slysim nejake miminko plakat - ne jen to sve). Az k vecer (tzn. vic nez 24 hodin po narozeni) se povedlo a poprve se prisala. Celou noc jsem ji mela na sobe v kresle a podudlavala a pospavala. Rano mi ji zvazili o vizite a sestra se divila, ze maji asi rozbitou vahu, protoze mela "nejak moc". Dokrm jsem nedovolila. Krasne se to naucila. Ale slo o to opravdu nezacinat dokrmovat, protoze to se pak spatne koji... Domu jsme odchazeli po 72 hodinach, kdyz vazila uplne presne tolik, co pri narozeni. Priste uz vis, jak na ne.

meesha
23. črc 2019

@m_tina no ja vim, spis jsem si predstavovala jak si lastovenks predstavuje, ze dite pije intenzivne nekolik hodin v kuse :D a ze to musi byt nejaka strasna choroba 😀 tak proto, ze to nemabrat doslovne 😀
Mne to prave prijde taky fajn, co jinyho muzu miminu nabidnout 🙂

m_tina
23. črc 2019

@meesha jo tak 🙂 asi by bylo lepsi nepsta kojim, ale mam dite 20hod denne u prsa 🙂

oveckaluky
23. črc 2019

@bayt Já jsem s žádnou neoperovala 😉 navíc nikde nepíšu, že mám svůj názor nějak podložený, je to jen názor. Kdybych se chtěla o nějakou studii opřít, musela by být aspoň uvěřitelná. Tahle není ani logická, ani přesvědčivá, promiň. Používám rozum a o věcech přemýšlím, moje chyba, měla bych to v životě jednodušší...

meesha
23. črc 2019

@bayt a mas to 😀😀😀

lastovenka
23. črc 2019

@bayt Mně takovou radu dala laktační ☹

oveckaluky
23. črc 2019

@martulka6188 Třeba právě o to, že to mléko bylo stejné kaloricky... U různě starých dětí. To vám není divné? Co já vím, mléko se přizpůsobí dítěti, např. když je nachlazené, mléko je výživnější. Pořád není divné, že je u všech 150 žen stejné? Nebo že má dokázat, že je jedno, co matka jí a pije, a přitom změny jídelníčku nikdo nezkoumal... opravdu je pro vás taková studie v pořádku?

lastovenka
23. črc 2019

@veronicka89 ano elektrickou ☹

ninive211
23. črc 2019

@lastovenka Jakože kojit 10-10 a šlus? Možná po rozkojeni(i když já teda po rozkojeni velice rychle přešla na systém jedno kojeni=jedno prso), ale zpočátku zvlášť ty drobnější děti sají fakt pomalu a to kojení trvá.

oveckaluky
23. črc 2019

@meesha A tobě vážně přijde uvěřitelné, že pro různě staré děti je mléko stejné?

ninive211
23. črc 2019

@oveckaluky Tohle je podle mě blbost, jinačí složení mlíčka potřebuje čerstvý novorozenec a jiné půlroční mimčo, co už baští zeleninu a ovoce. Srovnávat kvalitu a nutriční hodnotu mm lze podle mě jen u +-stejně starých dětí.
UM je taky jednička, dvojka dle věku...s jinými poměry živin.

oveckaluky
23. črc 2019

@ninive211 Právě o to mi tu celou dobu jde, že taková studie je na dvě věci... děkuju 😘

lastovenka
23. črc 2019

@ninive211 No moje malá se taky vůbec nepřisávala. Pořád jen spala nebo plakala. Dvě laktační mi s ní pomáhaly. Vůbec jsme jí nemohly na krmení probudit. Když jsem jí probudily, tak chvíli sála, ale zase usnula anebo tedy plakala hlady.......Mně taky řekly at kojjím každý tři hodiny a dávám dokrm. Upřímně, já jí nikdy po těch 3 hodinách nemohla vůbec probrat, pořád spala. Natož abych jí zkoušela třeba kojit třeba každou hodinu..... Dva dny jsem vydržela nedokrmovat, pak jsem na to kývla. Z prsou mi nic neteklo, neměla jsem je ani nějak nalitý. Odsávačku jsem dostala dvě kapky a malá, když už se teda přisála, tak jen na pár minut a pak jen berečela a pouštěla se..... tak jsem na to kývla. Takže první dokrm dostala někdy na konci druhého dne, když už měla asi 400g dole..... Nechtěla jsem aby to šlo ještě víc dolu.

ninive211
23. črc 2019

@lastovenka Ty jo, za dva dny 400g dolů? Z tak malé váhy...to je hodně, no, fyziologický (v normě) je úbytek 10%porodní váhy za první den, pak by se to mělo zastavit a pomaličku jít nahoru. Kdyby mi malá tolik spadla, tak bych se asi taky nechala zviklat, no🙄

jankaslos
23. črc 2019

@alcar mohu tedy poprosit ten zdroj? Zdroj musí být pokud vypouštím celkem závažná a potenciálně poškozující tvrzení na foru, které čtou stovky žen a hledají radu.
Lidově? Mléko se tvoří z krevní plazmy, tam je celkem buřt, jestli jí mamka gothaj a nebo se stravuje v ekoezobio restauracích. Jasně bude rozdíl v reziduích nekvalitních chemických potravin v minimálním množství vzhledem k velikosti molekul, které procházejí do MM.
Jediné co bylo prokázáno a je pro tuto konverzaci relevantní je to, že makronutrienty - proteiny, tuky, cukry nemají závislost na tom, co matka jí a mléko je prostě produkováno tak, aby dítěti stačilo. To co ovlivňuje strava může být vitamín B12 a vitamín D, pokud je matka sama v nedostatku těchto vitamínů.

Studie například zde https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC61...

Chápu, že jste nekojila, že jste si nesedla s LP nebo nepotkala dobrou, že to prostě nešlo a chtěla jste to takhle.
Ale není nutné rozšiřovat polopravdy. To je celé. Zakladatelka chtěla poradit, ne odradit.

ninive211
23. črc 2019

@lastovenka Měla nejspíš i žloutenku, ne? To ty děti jsou opravdu hodně spavé. Moje byla chvilku na hraně, ale pak to bylo dobrý. Prostě byla drobná, slabá, neměla takový "tah"

Strana