Ukončení “kojení” kvůli tomu, že mám málo mléka
Ahoj holky, mám doma 8mi denní miminko. Bohužel jsem se ale nerozkojila a malý je na UM. Mléko se mi tvoří velice málo a velice slabé.. Za den odtříkám max 80ml. a to nestačí ani na jedno kojení. Navíc jak píšu. Dle Dr. Je mléko slabé a malému nestačí ani jedna “sesbíraná” dávka nahrazující UM například večer. Navíc malému svoje mléko mohu dát jedině z lahve, protože se nechytí ani na kloboučky, ani na prs normálně... (Mám naprosto obří bradavky) Přijde mi tedy škoda “plýtvat časem” na ostříkávání mléka, které stejně velejvám.. Existuje nějaká rada, jak zastavit tvorbu mléka?
Věřte, že bych strašně ráda kojila.. A je mi hrozně líto, že je malý na UM, ale bohužel.. Proto bych poprosila, nelinčujte mě za můj dotaz.. Já jen potřebuji radu jak na to.
Díky
@bayt Za A) nepíšu, že jsem strašně chytrá 😂.
Za B) nepotřebuju, aby je někdo podvyživoval, jde jen o změnu jídelníčku, což je jaksi potřeba, má-li studie prokazat vliv stravy na mléko.
Za C) argumentovala jsi tu tím, že stačí, když každá jí něco jiného, a to mléko je stejné u RUZNE STARYCH KOJENCŮ, zároveň je teď tvůj argument další studie od LP, kde ovšem jasně píše, že mléko se mění nejen s věkem miminka, ale i během dne...
Tak kdo si tu protiřečí? Tohle fakt nemá smysl. Měj se. 😉
@oveckaluky Ano, upřesňuji, že rozdíly mezi těmi miminky v rámci věku nebyly veliké. Nakázat matkám, aby na tři měsíce až půl roku měnily svůj jídelníček, například manipulovat s tím, kolik sní tuků, sacharidů apod. nepovažuji za etické taky. Taky se měj.
@m_tina Tak @misulkari psala, že neví, kolik nakojí a malá řve, dá si dokrm a potom to mlíko blije. Je něco divného na tom dítě vážit? (Mimochodem - i moje pediatra tvrdí, že na váhu se nejlépe vykašlat, ale kdyby mi drobek extrémně zvracel, určitě je dobré tušit aspoň trošku co a jak.)
Intervalové kojení tu možná někde zmiňuji - ale u mě jsem na téma intervalového kojení dostala u pediatričky radu - budit, budit, budit - max po 3 hodinách by měl dostat najíst (jen po návratu z porodnice, že kojit po alespoň 2 hodinách kvůli bříšku - každodenní kolika není nic moc). A mimochodem tohle bylo poté, co se mi pořád nedařilo rozkojit, tak jsem dala na doporučení na MK a začala používat Medelu Calma. Malý prostě Medelu Calma odmítal (netušil možná ani, co s ní), z prsa ho to víc sát nenaučilo (no, ono taky kdy není, nenaděláš nic) a já skončila u pediatry poté, co měl tak 2-3 počůrané plínky za den v těch největších vedrech. Diagnóza? Neprospívá, podvyživený, nepřibírá. Tak jsem Medelu Calma vrátila do krabice, vytáhla znovu "jeho" antikolikovou flaštičku a začala do něj ládovat mlíko co to šlo a budit a budit a budit. Když fakt nechtěl, tak stejně nechtěl, ale v těch vedrech jsem spala pořád taky, natož dítě.
Ale každé dítě je jiné, přidávám své zkušenosti se svým dítětem - které má necelých 5 měsíců (korigovaně 3 a kousek) a váží 5 kilo. Sama nakojím, odstříkám, prostě cokoli tak kolem 500 ml za den (odhadem), mládě už teď saje, že bych skoro nepotřebovala odsávačku, ale stejně vypije vše co je (kontrolovala jsem i odsávačkou) a potom řve hlady a kouká, kde by co ještě snědl. A ne, nenechám ho ječet hlady a čekat, až se vytvoří víc mlíka. Pravdou je, že kojení teď už beru jako super bonus v noci - a jsem pro něj ochotná dělat to, že než jdu večer spát, tak ty prsa odsaju, protože když je před spaním odsaju, je toho mlíka víc (teda pokud se mládě nevzbudí, že by si dalo - když ho vzbudím, stejně moc nevysaje, protože prostě spí). A jako jo, pokud jsem odsávala na střídačku jedno a druhé prso po cca 1,5 hodině, tak mlíka bylo asi víc, ale taky jsem nestíhala nic jiného a byla z toho akorát ve stresu.
@merope ja mam s vazenim a dokrmem zkusenostnod prvniho a za me to byla cesta do pekel, na vaze mi to ukazalo, ze vypil 10, tak flaska a poblil se rev... jasne, ptz proste z flasky to teklo, tak proc to nevypit, jenze on evidentne nevypil z prsa jen 10, takze byl prepitej a proto to vyblil... ladovala sem ho jak husu!
intervalovym kojenim hl myslim to, ze kojit 10min a 10min a cau... no tak to bylo nejvic pekelna rada, ptz moje dite se proste za 10min nenakoji a nenakojil se za 10min ani ve 2letech! proste ja ho mela u prsa vzdycky aspon pul hodiny, spos vic a ted u male to tak mam taky... ona mi u prsa pospava, popiji... takze ji stopovat fakt nejde, mebo jo, ale pak mi bude rvat a ja ji budu cpat um, ptz si za 10min vytahla 15ml a ted mi tu rve hlady... jo, rve hlady, ale nemusim ji davat um, staci ji dat znova prso... ma 5t a od nejnizsi vahy po pprodu uz ma nahore cca 800g, takze asi ji moje mliko staci, ale nesmela bych ji ho davkovat na 20min po 2hod...
ale jak pises, kazde dite je jine a mam okolo kamaradky, co maji deti nakojene za 10min a podle jejich meritek uz mely byt moje deti davno na um!!!
pokud beres intervalobym kojenim to, ze dite budis co 3hod, ptz se samo nevzbudi, tak to je jina... ja tim myslim to, ze tu budu chodit s placicim ditetem, kteremu nedam prso, ptz ho melo pred pul hodinou - taky rada mych "kamaradek" - nedavej driv, musi si zvyknout, me taky mala rvala 2 dny a pak si zvykla... pardon, pro mw tohle meni, ja svoje dite brecet nenecham, i kdyby to melo byt "jen" 2 dny
rada, ze kdyz das diteti jakokouli flasku, ze ho to nauci pít z prsa je totalni kravina! a naopak to prso pak spis chtit nebude!
vidis, ja bych proste uz ted lahev nedala, zadnou, proste bych mu rvala prso nonstop, pokud by i pak porad hubnul, byla by otezka... ale ja nikdy prsa prsa nality nemela, nikdy mi z nich samo mliko neteklo, odsavackou sem odsala max 10ml... nenechala sem si namluvit, ze nemam mliko, proste sem um zahodila a ono to fungovalo
jasne, kazda davame zkusenost, ale v 5m uz se mliko do zasoby spis nedela, dela se primo pri sati, jenze pokud je zvykly na flasku, vypije jen to, co tam teochu je, dal uz tahat nabude, ptz z flasky je to jednodussi - tohle rekne kazda LP a i vetsina maminek, ze se jim proste cca ve 4-6m prestanou nalivat prsa a pak bud to neresi a koji dal, nebo zacnou panikarit a skonci na um - a ze jich neni malo, co vidim kolem sebe...
@m_tina Tak pokud jsi zvážila, že vypil 10 ml a vypil víc, tak to znamená, že byla chyba v té váze. A možná mám v tomto "zlaté" dítě - prostě pokud nechce, tak nechce a hotovo. Pokud ho ukecávám, zda fakt nechce, tak vypije tak 5-10 ml a vyblije to. Takže pokud nechce, tak ne a nemusí mi "říkat" dvakrát.
Co se týče toho "dřív" - tak já jsem hodně ovlivněná (resp. mé dítě) tím, že jako malý byl na neonatologii a tam se zpravidla nepřikládá k prsu ani při každém kojení a případně třeba jenom 5 minut - a i tak měl problém mi pak vypít mlíko z flašky, protože už to nedával. Úplně jiný svět miminek, která jsou tak slabá, že i z té flašky jim to teče málo a co nezvládnou vypít z flašky, dá se jim sondou do bříška.
Takže jsme přijeli z porodnice s antikolikovou flaškou (z ní musí docela tahat) a tu Medelu byl vůbec schopný utáhnout tak ve třech měsících (stejně jako jedno prso - do té doby pil jen z jednoho, protože druhé prostě nenarval do pusy). Jinak u té Medely není, že ho naučí pít z prsa, ale že by měla být lepší než jiné flašky v tom, že simuluje prso.
Kvůli kolikám doktorka nedoporučovala kojit častěji než po 2 hodinách, ale až na výjimky to ani drobek nevyžaduje - a když chce, tak teď už zvládá i to a dám mu (zvláště když před tím má prso a je zjevné, že mu to nestačilo).
A co se týče rvaní prsa nonstop - když ječí, zjevně má hlad, mačkáním bradavek z nich ani já nevymáčknu nic a odsávačkou taky prd a je zjevné, že tam prostě není, tak co jako s ním? Nechat ječet hlady a čekat, až se vytvoří víc (to je prostě stejně jako když ti někdo radí, že když má hlad dřív, nedat - prostě dáš a hotovo)? Mě se prsa pořád nalívají, občas mlíko i kape (ale to už teď spíše výjimečně, protože to mládě dřív vypije), ale holt je toho málo. Asi bych tomu mohla pomoci, kdybych víc používala odsávačku, to mi přijde, že když jsem pořád odsávala a dávala flaškou, bylo toho víc, ale už to bylo neúnosné a fakt mě to nebavilo - takto je to pohodlnější a i mi to přijde lepší z hlediska malého, prostě se přisaje, je tam ten kontakt, ač je tedy mléka (možná? nevím, nevážím) méně.
K intervalovému kojení (ten termín jsem neznala) - já to řešila, protože mi zase přišlo, že mládě je na prsu třeba 20 minut, já ho pořád "nutila" pít a nic z toho. Zjistila jsem, že když se opravdu dívám na čas, tak typicky pije tak 7 minut z každého prsa - a pak už blbne, žužlá to jen tak a když ho nutím pít, tak občas taky u toho usne a za chvíli se vzbudí a řve hlady. Ale teď už je stejně "dobrej", začal hezky přibírat - a je tak max 7 minut na jednom, 7 minut na druhém, vypije, co tam najde a když už není a ještě chce, tak se ozve (někdy chce, někdy taky ne, jak to zrovna vyjde).
Ale je vidět, že co holka, to jiná prsa, jinak to fungující - a důležité je, že vše jsou tak trošku rady na téma "co zkusit", ale nic se nemá brát jako dogma. Já třeba typicky odsaji dost a bez problémů, mládě odsaje asi tolik, co odsávačka. Ale jsou holky, co na ně odsávačka nefunguje. A na závěr - doktorka v porodnici mi říkala, že při mém věku a konstelaci kolem budu kojit tak šestinedělí a ne déle a jelikož tak 3 týdny z toho jsem kojit nemohla kvůli lékům (a to nebylo zřejmé, jak dlouho to bude a vypadalo to na dýl), tak mi chtěli i zastavovat laktaci. No a kojím už skoro 5 měsíců (ač tedy ty 3 týdny na začátku se holt mléko vylévalo, protože to byl spíše chemický koktejl než co víc).
80 ml rozhodne neni malo na jednu davku. Osmidennimu miminku staci jedna davka 10-20 ml... Slabe mleko neexistuje. Mleko se tvori dle potreb ditete, je v nem vse co konkretni dite potrebuje, pokud nepouzivate kloboucky (ktere jako bonus dostatecne nestimuluji prsa k tvorbe mleka a to se přestává tvorit). Laktace bezne nastupuje 3.-5. den po porodu, nekomu i pozdeji. Kojení funguje na principu nabidka/poptavka. Pokud se koji 1x za 24h, je mleka na 1x za 24h. Pokud se koji kazdou hodinu, je mleko kazdou hodinu. Pokud chcete kojit, zahodte flasku a kojte. Pokud ne, laktace se da zastavit salveji nebo homeopatiky.
@katyhyna Osmidennímu miminku 20 ml rozhodně nestačí, ve 4 dnech by měly vypít 40 ml, v týdnu tak 60-80. Syn mi v porodnici 4 dny po porodu zcela běžně vytáhl "sedesatku" z prsa. S ostatním souhlasím, mléko se tvoří dle poptávky a když není přímý kontakt s miminkem, ale pouze odsávačka, je ho prostě méně, protože produkce neumí pružně reagovat na poptávku
Este taka poznamka- prve tyzdne som kojila kedykolvek, obcas aj po hodine, kojila som aj 40 minut vkuse! Hlavne nepocuvat blbosti od doktorov a starsej generacie 🙄
@drep Já když byla kvůli něčemu jinému teď u pediatričky, tak jsem si ho schválně nechávala zvážit - protože najednou se mi často stávalo, že vypil prso, vypil druhé a nutrilon už nechtěl. A bylo to taky jak píšeš - hrozně rychle. Ale přibírá dobře, takže pohoda. On se umí ozvat, když mu to nestačí - holt v noci a ráno zpravidla stačí, odpoledne už jak kdy.
Když to nejde, tak to nejde. Sama jsem příkladem toho, že i s prsama B se dá nakojit krásně předčasně narozené ALE savé dítě, ale nedá donošený líný človíček 😀 prošla jsem si peklem odsávání, výčitek a podání Bebivity tehdy již měsíčnímu synovi. A litovala jsem, že jsem to neudělala dříve, ta pohoda poté, jak to ze mě spadlo. Nic si nevyčítej. Já jsem měla 2 návštěvy z Mamily, ženský koukly, zkontrolovaly, vzaly si 500 Kč a šly....to jsem si mohla přečíst na netu taky...Druhý syn - nar 37.tt - byl extrasavec, z porodnice jsem odcházela s jeho ještě navýšenou váhou a to měl sotva 2,5kg, táhal jak divý, 250 ml vypil z jednoho prsa již ve 3 měsících, druhé už ani nechtěl (proto vím množství, odsála jsem ho). Mohla jsem kojit panelák,a to jsem si prošla 2x zánětem, střevní chřipkou i angínou. Byla obr poptávka, tak to šlo. V půl roce předehnal staršího bratra v jeho 6m tehdy na UM.
Já si zastavila laktaci svazováním prsou, dělala jsem to plenkou, odstříkáním jen do úlevy, také šalvějové čaje jsou bezva, zázvorová limonáda taky.
@daggg Ahoj, tak jak jsi na tom? Jak se máte?
@lastovenka
@m_tina
Nekojím, ale jsme spokojení všichni i na UM. Malý roste úžasně, pije jak má, spinká a budí se po 3-4rech hodinách. Přepadnou mě občas výčitky, že jsem nebyla schopná se rozkojit, ale zase jak říkám... Malý prospívá a je šťastný on i já 🙂
@daggg To je fešák!!!!😀
Ten je boží. 😍 Hlavně, že jste oba spokojení. 😊

@alcar Az na to, ze problemy zacinaji u zdravotnickeho personalu, ktery prvni vychazi ze stoletych nepodlozenych bludu (protoze nutnost kontinualne se vzdelavat tu neexistuje). A k tomu rady matek a babicek, co v zivote nekojily. To je ten kamen urazu. A bud ma zenka dost energie a schopnosti dohledat si informace sama, neridit se tim, nebo kolikrat zbytecne prestane kojit. I tahle diskuze je prehlidka bludu - kojeni max. na deset minut, max. co dve hodiny, slabe mleko, dokrmy uz dva dny po porodu atd. Takze apelovat tady na selsky rozum mi prijde tezce mimo.