icon

Ukončení “kojení” kvůli tomu, že mám málo mléka

daggg
19. črc 2019

Ahoj holky, mám doma 8mi denní miminko. Bohužel jsem se ale nerozkojila a malý je na UM. Mléko se mi tvoří velice málo a velice slabé.. Za den odtříkám max 80ml. a to nestačí ani na jedno kojení. Navíc jak píšu. Dle Dr. Je mléko slabé a malému nestačí ani jedna “sesbíraná” dávka nahrazující UM například večer. Navíc malému svoje mléko mohu dát jedině z lahve, protože se nechytí ani na kloboučky, ani na prs normálně... (Mám naprosto obří bradavky) Přijde mi tedy škoda “plýtvat časem” na ostříkávání mléka, které stejně velejvám.. Existuje nějaká rada, jak zastavit tvorbu mléka?
Věřte, že bych strašně ráda kojila.. A je mi hrozně líto, že je malý na UM, ale bohužel.. Proto bych poprosila, nelinčujte mě za můj dotaz.. Já jen potřebuji radu jak na to.
Díky

bayt
21. črc 2019

@misulkari Tady bych treba mela otazku - blije. Co ti na tom prijde nestandardni? Syn blinkal prvni pul rok dost, sem tam i do roka. Dale - co je divneho mit dite co hodinu u prsa? Takto byl syn i vice prvni ctyri mesice.

bayt
21. črc 2019

Jinak abych šla s kůží na trh. Syn v porodnici nepřibíral, nerozkojila jsem se. To je bod, kdy by už spousta ženských dala UM (však na to dokonce naléhal manžel a moje matka). Podepsala jsem revers, šla jsem domů do klidu a hned na den odchodu z porodnice jsem si pozvala laktační poradkyni. Doma jsem se konečně rozkojila.

První dva měsíce mě bolelo kojení natolik (i přes návštěvy tří laktačních poradkyň), že jsem kolikrát brečela bolestí. Syn byl kolikrát na prsu co patnáct minut, hodně ublinkával, blbě spal. Opět bod, kdy by spousta žen už v nevědomosti dala UM, protože by si myslely, že asi mají málo mlíka, že to není normální atd.

Těsně před půl rokem měl syn měsíc, kdy se strašlivě vztekal u kojení, střídavě se přisával, pouštěl, odmítal prso, bylo to o nervy jeho i moje. Opět bod, kdy mi spousta lidí radila, ať dám UM a spousta žen by i dala.

Pak přišel bod, kdy mi odmítal příkrmy, rozpohyboval se, a sice se kojil tak nějak normálně, ale prostě přestal přibírat. Pediatra po JEDNÉ návštěvě vydedukovala, že to snad bude na UM. Opět jsem ho nedala.

Syn měl v roce přes deset kilo! A takhle bych mohla pokračovat. Nepíšu to sem, abych si honila triko. Mně se hodně věcí nepovedlo a zdaleka si nemyslím, že jsem v něčem dokonalá matka. Píšu to proto, že té neznalosti nebo strachu koluje mezi lidmi opravdu hodně a je mi to až k nevíře.

m_tina
21. črc 2019

@misulkari s prvnim sem to mela to stejne, u me za tim byla neinformovanost a chytre rady... ted mam 4t druhe a "kojim" tak 20hod denne a mala je v pohode, u prvniho mi tohke doslo az po 6nedeli a nakomwc sem kojila vic jak 2,5r
jesrli mas pocit, ze uz si zkusila vsechno, tak kojeni vzdej 🙂

m_tina
21. črc 2019

@bayt souhlasim, mela sem to dost pldobne, bohuzel a bohudik!

journals
21. črc 2019

@bayt to je pěkně napsáno! 🙂

@hankaviki Ale prd, bereš si to moc osobně, očividně je to citlivé téma... Když si to bereš tak moc k srdci, tak tu zase z druhého tábora může zaznít, jak si ty, které sáhly po UM neuvědomují, jak je kojení náročné. Protože ono to u hodně případů není jen kojení zadarmo. Je to často o tom, si to vybojovat a často to bolí. Sakra bolí! To je to, co tu píše ta druhá strana - že kojení neznamená (nemusí znamenat) sednu si a kojím. Ano, některé šťastné ženy to tak mají, ale dost často to tak není, ale vy z toho děláte jak kdyby to bylo zhůry dáno a ženy se o to vůbec nemusely zasloužit. To zase štve mě. Zvlášť, když si vzpomenu na ty strašné bolesti. Ale jsem na sebe pyšná, že jsem to nevzdala.

A abych tě uklidnila, nejsem žádná kojomilka, ono "magické" kojící pouto mezi matkou a dítětem které je tu často až ezotericky popisováno fakt necítím a jsem strašně ráda, že mrně přechází na příkrmy, protože mě kojení táááák nebaví 😕 A za to, že někdo sáhne po UM fakt nikoho neodsuzuju. Jen mi v tomto případě přijde škoda vzdávat to teprve po 8 dnech. Je to jedno s druhým - návrat z porodnice, čerstvé miminko, psychika... 8 dní je pořád brzo.

(Píše ta, co aktuálně už několik dní vstává k mrněti KAŽDOU hodinu, takže by UM někdy fakt uvítala 😃 )

ninive211
21. črc 2019

Po osmi dnech vzdávat kojení mi přijde zbytečně brzy, pokud opravdu bys ráda kojila, jak píšeš, pozvisi někoho domů, ať se na tebe a miminko podívá, opraví techniku přistátí atd. Že odsaješ odsávačkou málo, není nic zvláštního, já plně kojila dvě děto(mladšího 25m dosud kojím, nevím sice z čeho, prsa mám vycucaný, ale furt vyžaduje, tak asi mlíko je) odsála jsem úplně maximálně 60ml v den, kdy mi dcera kojení bojkotovala a prso si vzala až asi po 12h(Sunar jsem nedala). Mně pomohla na rozkojení homeopatika a opravdu hodně, hodně pít, litry kojícího čaje. Tak pokud syn výrazně nebývá na váze, dala bych tomu ještě šanci, když ani toto nevyjde a budeš vědět, že to nedáváš, můžeš dát s klidem UM, ostuda to není, ale vzdávat to pár dní po porodu, že to nejde, mi přijde škoda

lucajda17
21. črc 2019

@daggg
Pokud si uz kojeni a laktaci nezastavila, davala bych malemu alespoň to co odsajes, i kdyz je to jen 80 ml, i kdyby min, aspon neco.
Ver jak moc ti rozumim. Me se mliko spustilo az treti den po porodu a jeste diky jen odsavacce. Dcera se nebyla schopna prisat. Mam vpacene bradavky, po porodu bez mlika a pokusy o nakojeni v delce 45 minut me uplne odrovnali. Mala celou dobu jen brecela, mela hlad a ja se porad snazila ji nakojit. Potom dokrm strikackou a na odsavavku. V porodnici jsem spala za pet dni sest hodin. Ani nas nechteli pustit domu, jen kvuli me,, neschopnosti '' dceru nakojit. Doma jsem si rikala, ze to urcite pujde, budeme v klidu obe, ale prd. Pred kojenim zvážit, nakojit-tedy se pokusit nakojit. Po 45 minutach revu prevazit, zjistit ze vypila 0 ml, udelat Nutrilon, nakrmit a jit na odsavacku. Vydrzela jsem to tri tydny. Denne jsem spala hodinu. Kdykoliv mala usla, sla jsem odsat mliko a modlila se, at spi aspon 20 minut. Po trech tydnech jsem padala na hubu, slysela hlasy, mela vidiny. Rekla jsem si, ze takhle uz to dal nejde. Pokusy o kojeni jsem vzdala. Mala mela na stridacku MM a UM. Odstrikavala jsem potom uz jen trikrat denne, v noci jsem odsavani zrusila, at se vyspim. Az teprve potom, co jsem si rekla, ze kojit proste nebudu, ze budu jen odsavat mliko a davat k tomu umělé, jsme byly obe v klidu. Odsavala jsem necelých pet mesicu.
Kdybych mela mit druhe dite, ktere by se mi v porodnici nechytlo samo a nemela ani mliko, neresila bych to a dala rovnou UM. Zazit toto znovu bych uz nechtela.
Pokud si se dostala do stavu, kdy uz to psychicky nezvladas a denne brecis jako ja, ze nejsi schopna nakrmit sve dite, tak se na kojeni jako takove vykasli. Jestli se chces zbavit mlika, odstrikej pouze do ulevy, at se mlika tvori min a min.
Preji ti hezke mateřství a ver, ze nebudes spatnou mamou jen proto, ze nekojis.

Vzdy, kdyz se zalozi diskuze o kojeni, tak se zeny rozdeli na dva tabory. Ty, co jim kojeni neslo a byly z toho zoufale a ty co kojit mohly, i kdyz nektete si to vydrely. Je mi smutno z toho, ze se kojeni takto moc resi. Vzbuzuje to ve vsech zenach nutnost kojit, ze jedine takhle je to spravne a kdyz jim kojit nejde a diteti daji UM, tak se k tomu okoli nepostavi nijak dobre. Prvni otazka me jedne kamaradky byla, tak doufam, ze kojis? Na dcerku se ani nepodivala. Druhe kamaradce jsem se sverila, ze s kojenim asi seknu, ze uz nemuzu. Jeji odpoved. To ses teda pekne blba. Od znameho prednasku o protilatkach a co to mliko vsechno obsahuje a ja to male odpiram. To se priznam, ze jsem ho poslala do prd.... Vzdyt je preci nejdulezitejsi, ze se mi narodilo zdrave dite a jestli kojene je nebo neni je uplne jedno. Vzdyt je to jen kojeni a jsou dulezitejsi veci v zivote. Takhle to aspon vidim ja.

ninive211
21. črc 2019

Jinak nechápu, proč odsáté mléko vylíváš, i kdyby měl být syn z 90% na UM, tak každá kapka mateřského mléka od mámy je přece dobrá, ne? Alespoň že začátku. Tchyně prý takto odsávala 3měsíce, v porodnici jí syna "naučili" na flašku a on už se nechtěl přistát, no bodejť, když z flašky to teče samo, že. Tehdy se kojení tak neprožívalo a něco jako laktační poradenství neexistovalo.

oveckaluky
21. črc 2019

@korneliusa Napadá mě něco o potrefené huse... zkus si to po sobě, ale i po některých dalších, přečíst znovu. Přijde ti to jako empatické řady nebo snaha někomu pomoct? Mně ne. A většina těch, co píšou, že UM není špatné, taky píše, ať to nevzdává, všimla sis? O "idiotském" Sunaru tu třeba nikdo jiný nepsal, například. Každá prostě není tak úžasná, aby se jí dařilo všechno tak, jak to říkají "odborníci".

lastovenka
21. črc 2019

@ah1234 3 dny byl bez jídla?to ti ten dokrm nenabídli už dřív?to sis o něj musela říkat?

m_tina
21. črc 2019

@lucajda17 a tady je videt, jak je to o okoli a jak je to idividualni... ja kojila a ted kojim znovu a tech kecu, ze nonstop kojim, proc kojim tak dlouho, proc nedam um... vrrrr

alcar
21. črc 2019

@oveckaluky ja myslim, ze my s nedonosenymi dvojcaty bychom mohly vypravet, co je to boj s kojenim.

lastovenka
21. črc 2019

@korneliusa To by mě zajímalo kdo zbytečně nadužívá UM. Co to je zase za hovadinu?

m_tina
21. črc 2019

@lastovenka m se laktace spustila taky az 3. den, vic nez 72hod po porodz.... bez dokrmu!

lastovenka
21. črc 2019

@korneliusa No když umělá výživa je podle
Tebe posraná a MM nepřekonatelný,tak proč jsi ten
Sunar dávala? A proč sis teda to MM od nějaký ženský nekoupila a nekrmila tim tvý dítě?

lastovenka
21. črc 2019

@korneliusa jo. A právě kvůli tyhle debilitě pak domácí porody dopadají špatně. Když matky nechtějí pomoc lékařů.

hankaviki
21. črc 2019

@journals už zase děláš z UM matek pohodlné ženské, které to vzdaly z netrpělivosti. Právě um matky si nejvíce uvědomují že je kojení náročné když jim samotným se nepodařilo

lucajda17
21. črc 2019

@m_tina
Vzdycky se najdou dobre duse, ktere rady poradi i kdyz o jejich radu nikdo nestoji.

ah1234
21. črc 2019

@lastovenka doktorka nedovolila mu nic dat, musela som si to vylozene vydupat a vyzerala som tam jak debil.. ja som nemala problem s mliekom, to som mala. Je pravda ze niekedy sa mlieko spusti az po 2-3 dnoch a ono nevadi, ked je dieta bez jedla par dni, sme na to prisposobeny.. ale moj syn bol maly, narodeny skor, furt spal, nechcel sa prisat na moje debilne prsia (mam obrovske kozy a uplne debilne bradavky).. takze ja som si ho proste vydupala, tem dokrm, aby pribral a mohli sme iste domov. Tam bol iba na MM, kojila som a odstriekavala, ale maly sa vobec neprisal a ked uz tak nevladat sat.. ani LP nepomohla 😂

journals
21. črc 2019

@hankaviki A kde konkrétně to z nich prosím dělám??? Kde konkrétně to píšu? Nečti co zde není!

ah1234
21. črc 2019

Inak teda mamicky.. napriek tomu ze by ma ako veganku nikdy nenapadlo, ze kojit nebudem a keby mam druhe dieta a je to mozne, tak kojim.. ale ak tak, som jedina ktora prave naopak povazuje UM za paradu pre lenive matky? Pre mna je UM taaaak pohodlne..

hankaviki
21. črc 2019

@journals tak proč mi píšeš o náročnosti kojení??? Trvám si na tom že právě um matky vědí o této náročnosti nejvice

lastovenka
21. črc 2019

@korneliusa Přečti si prvotní autorčin příspěvekg ptá se jak zastavit tvorbu mléka a ne jak kojit. Někomu prostě kojení nejde a nepůjde ani kdyby si k sobě vzala sto laktačních poradkyn.

hankaviki
21. črc 2019

Já se tazatelce nedivím, že má obavy z toho že její novorozenec 8 dní pořádně nejedl a hledá způsob jak ho nakrmit. I pomocí um

oveckaluky
21. črc 2019

@alcar Přesně... já ho teda vzdala, musela jsem. I když jsem měla na výběr, buď odsávat a snažit se rozkojit, za cenu pravděpodobné další operace, která mě čeká stejně, nebo se dát do pořádku, abych byla co nejrychleji v pohodě, a mohla být s prcky a starat se o ně, a tu operaci odložit, až trochu povyrostou. Pro mě byla volba jasná, i když pro jiné maminky možná vypadám jako někdo, kdo radši sáhne po UM, z vlastní pohodlnosti. Ale já byla v tu chvíli prostě šťastná, že po dvou dlouhých týdnech můžu být konečně s nimi. Když máma vidí své děti až dva dny po narození a jednoho se nemůže týden ani dotknout, když se po nálezu velkého ložiska čehosi v jeho mozku modlí, aby se to ztratilo a miminko bylo v pořádku, a modlí se o to 70 km od něj, kojení je to poslední, na co myslí. Kdo nezažil, nepochopí...

lastovenka
21. črc 2019

@korneliusa a kde zakladatelka píše že ji kojení jde? Podle tebe to, že napsala že se nerozkojila, znamená že ji kojení jde?!?! tvl teď jsem tu dostala záchvat smíchu jak si někdo dokáže tak jednoduchou větu překroutit k obrazu svému😀

hankaviki
21. črc 2019

A ano, je to citlivé téma. Co jiného než kojení by mělo mít status citlivého tématu

journals
21. črc 2019

@hankaviki 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

hankaviki
21. črc 2019

@lastovenka taky jsem hledala v dotazu to, že kojení jde. Nejde, když je dítě po kojení hladové

meesha
21. črc 2019

@lastovenka smarja josefe, to nechapes tu nadsazku? Obcas mam pocit, ze lidi nechapou psany text 🙈 (idiotskej internet 😛)

Strana