Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst
Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.
@aneta49 Vydržte, ono se to zlepší a je škoda kojení vzdát, už jen kvůli zdravotním benefitům pro dítě. Mě se malá narodila 2,4 kg a první týdny taky hodně přibírala, ale pak se to hodně snížilo a v roce 7,6 kg! Ze začátku taky chtěla být pořád a pořád na prsu, zhlédla jsem u toho všech 9 sérií Myšlenek zločince😅
UM nejenže leze dost do peněz, ale taky vám ho nemusí stejně vzít (moje začala prso bojkotovat v 8 m, ale UM nechtěla žádné), navíc může přibírat ještě víc, nebo jí nemusí dané UM sedět a čeká vás další trápení, nehledě na vlastní pohodlí - vyndat prso je vždy jednodušší, než připravit mlíko a hlídat jeho teplotu. Ono takové řvoucí mimi uprostřed noci když čeká až to trochu zchladne není nic moc...
Dr mi přijde trochu mimo. Kamarádka úplně stejná zkušenost - chlapeček přibíral nadměrně první měsíce a pak 2 měsíce nepřibral vůbec nic (opravdu 0 g), ačkoli jedl úplně stejně a pak zase přibíral normálně. V roce neměl ani 10 kg. Její dr to vůbec neřešila a jen dobře. Jiná by ho třeba už někam hnala.
S každým měsícem bude líp. Snažila bych se nějak si to kojení zpříjemnit, já třeba nechala malou ať si chrní u prsa a čučela na seriály. Teď na to někdy s nostalgií vzpomínám, když mi tu lítá celý den😂
@dominikaromanova To je z jiné diskuze, kterou zakladatelka zložila. Uváděla taˇ, že je celé dny zavřená doma, protože jejich pes nemůže být doma sáma a ona ho samotná vyvenčit nezvládne, takže ještě ke všemu musí vždy čekat, až ji přijde někdo pomoct...to by mi upřímně taky houklo...
@xdrak102 Na co čekat až voda na UM zchladne...-stačí do horké vody přidat vodu studenou,jednoduché,rychlé. Jinak UM je jak ve dne tak i v noci hotové raz dva
@aneta49 Měla jsem to podobně jako ty. Mimino bylo hladové, ze začátku jsme kojili po 1-1,5 hodině, večer usnul kolem sedmé, spal do půlnoci, pak se budil cca po hodině. Ještě ve třech měsících jedl po 2 hodinách, v noci to bylo obdobné. Taky přibíral ukázkově, na kontrole v 6 týdnech měl o 1,5 kg víc než při odchodu z porodnice, pak tolik přibírat přestal, začly jiné problémy s kojením (ragády na bradavkách, zatvrdliny). Dětská sestřička říkala, že je lepší, když přibírá z MM než z UM. Přejít na UM jsem nikdy nechtěla - vadila mi představa lahviček, odměrek, vyvařování, plánování výletů... Chce to trpělivost. Zkus odpočívat s miminkem, šátkovat, nechat vařit/uklízet maminku, manžela. Ono se to doma nezblázní 🙂
@dominikaromanova v jine diskusi psala, ze travi cele dny s miminkem v pokoji, protoze ma doma psa, kteryho nezvlada i s kocarkem a ktery bez ni nevydrzi doma sam.. to mi prijde jako nejvetsi problem. Ja vim jaky to je mit prvni dite a byt ze vseho nervozni, mit pocit, ze pediatr vi vse nejlip atd.. proto si myslim, ze nejvic ji pomuze chodit ven mezi lidi, za dalsimi maminkami atd, protoze doma mezi 4 stenami se jevi jako problem kdeco.
@veronikav31 Jenže ona si to máma taky musí v hlavě správně srovnat. Přechod na UM je ta nejjednodušší cesta a nevyžaduje žádné přemýšlení, či uvědomění si situace. Já trvám na tom, že je to spurt, ať se na Dr. a kecy o přibírání vykašle, kluk je ve spurtu a srovná se to. Pokud si tohle maminka uvědomí, bude se jí to lépe snášet. Tabulky a percentilové grafy bych zakázala, protože o ničem nevypovídají.
A dvoje antibiotika za dva roky života mi taky přijde docela dost. Má dcera byla kojená jen tři měsíce, musela jsem bohužel přestat ze zdravotních důvodů, ale je jí 3,5 a neměla antibiotika nikdy, jen snad třikrát rýmu.
@aviho Proč plánovat výlety?Stačí teplá voda v termosce,studená voda,flaška,UM v dozičce.Nechápu,proč je to pro spoustu lidí strašák,přitom je to jednoduché,stejné,jako udělat si kafe nebo namazat chleba
@beruda No,zánět moč.cest dostala když ji někde venku ofouklo při čurání-je bez plín. A měla angínu-jsme často v kontaktu s dětma. A upřímně, jsem ráda, že antibitika dostala, byť jich nejsem zastáncem, protože vidět dítě brečet když čurá a čurala krev, to fakt nikomu nepřeju a při angíně měla 40 horečky.
@veronikav31 To je úplně opačný problém a tam bylo mimčo nějak ohroženo, tady nic takovéh nehrozí. Naopak je to prevence proti budoucí obezitě.
@veronikav31 protože mi fakt přijde jednodušší vytáhnout prso. A ta představa, co všechno potáhnu s sebou na zádech (prosím neber to ve zlém 🙂 )
Jinak ono by asi ani nebylo nic příjemného takle natvrdo zastavovat tak hodně rozjetou laktaci, pokud pije, tak hodně mléka, tak se ho i hodně dělá.
@aviho Nevím, já za 2 roky netáhla nic na zádech-opravdu 😀...No,vidíš to a my jezdíme na výlety od narození dcery pravidelně, pořád jsme byli někde pryč,vlastně i teď taky,v 11m si odbourala UM, nejí sladké-nechutná jí, má ráda maso,zeleninu,ryby
@veronikav31 Když je k tomu důvod, tak proti nim nejsem. Moje dcera ale nikdy nebyla tak nemocná, aby je musela dostat, za což jsem ráda. Třeba pak dostaneme plnou palbu až nastoupí do školky.
@beruda Nasadila jsem Rybí olej a zatím pohoda,snad to tak i zůstane i nadále,uvidíme. Nejsem příznivcem těch sladkých Marťánků apd.-jsou to podle mě sračky
Ja trosku nechapu z ceho jsi tak rozhozena. Mimco krasne pribira a dohani svuj pocatecni ,,hendikep,,. Co by za to jine daly. Nevaz mimi, neoukej na cas a uzivej si kojeni 🙂. Maloktery dospelak by dal 3 hodiny bez jidla a piti a po mimcu to nekteri lekari chteji?? Mimochodem, UM je dost nepohodlne, drahe a v porovnani s MM nezdrave reseni. Navic pak casto mimca pribiraji jeste vic. Mas mlicko a !imi hezky basti, tak nic neres a bud za to rada! U nas to bylo naopak, ja musela zezacatku dokrmovat UM (a jeste ve 4 mesicich musim jednou denne) a ver, ze je to opruz (vetsi nez davat jen UM...) a v 6nedeli jsem chtela s kojenim skoncit, ale vydrzela jsem a stoji to za to 🙂.
@aneta49 Ahoj, nečetla jsem vsechny komentáře, takže mozna se budu opakovat. 1.Určitě vim 100% a nase dr. mi potvrdila několikrát že malé dítě se neumí prejidat. Bere si co potřebuje.
2. šťastná matka = spokojené dítě
3. zkusila bych na bříško treba laktobacily ( pomůžou vytvořit mikrofloru v zaludku protože mleko (MM i UM ) neni pro zaludek a střeva žádný zázrak. ( nám se osvedcily BioGaia 5ml, stačí dát 1 lahvicku)
4. ne každý pláč znamená hlad nebo bolest bříška, muze to být i napr. odloučením od matky ( stačí ze je sam v postylce nebo na podložce) nebo něčím jiným
5. zkusila bych nošení v satku, miminko to uklidní a "nebude mit možná potřebu se tak casto dozadovat jidla" a uklidní to i tebe
7. vybuduj diteti pravidelný rezim at se telicko srovná ( cas jidla (kdy on potrebuje), cas venku, cas spani...), pomůže to i tobe a odpočineš si.
8. vodu a caj bych zatím ještě odlozila jako poslední moznosti- dítě potrebuje mit z ceho rust a silit ( i kdyby to byl behem prvních let otesánek a tloustik, neni to naskodu a vyroste z toho)
9. pokud si nejsi jistá kolik dítě vypije, zkus si půjčit vahu ( myslím ze ji maji laktační poradkyně ) a budeš mít trosku prehled kolik sni a treba ti to pomůže
10. kontaktovat laktační poradkyni.
PS: maly se narodil 3,7kg a behem každého tydne pribral 0,5kd asi do 4. mesicu. když se mmmel růstový výkyv jedl v co 2 hodiny UM, jinak co 1 -3h pres rok (1.rok 12kg). není tlusty. MM 2mesice plne a další 2 jen když bylo,jinak UM, od 4. měsíce postupně prikrny. vodu a caj jsem nedávala dokud neprilsy prikrmy páč mleko je samá tekutina. nosíme od 4. měsíců a lituji že jsem nezačala driv, hodně pláče by se usetrilo.
nejse výhradně pro MM, UM, nošení apod., prostě to nakombinovat aby vse hladce probihalo.
Hodně zdaru a změn Dr!
Já jsem teda již z obou táborů - matek s Um i s MM a větší pohoda bylo pro mě teda umělé mléko. Už jen to, že dítě řve v buse, vytáhla jsem termosku - trošku teplé a studené, prášek již naměřen, nasypala a šupšup a dítě pilo. Vodu jsem si převařila hned ráno, nechala v konvici a pak jen ohřívala v mikrovlnce, přidala prášek a bylo to.
Při kojení musím vystoupit, hledám, kam zapadnu, protože venku je už zima, navíc, každý čumí, co tam dělám, než si nachystám šátek na kojení, malej je už rudý...A to si řeknu, že jsem kojila nedávno, domů to zvládne, houby. Ono to kojení není zas tak pohodlné, jak se to pořád traduje. Doma OK, ale venku - třeba v tomhle počasí - je to o vlastní kejhák a to se těším ještě na zimní radovánky...
@aneta49 Jinak vidim, ze ti pribral za mesic a pul kilo a pul... to mi neprijde nic extremniho.. muj prvni syn takto pribiral taky a dnes je to vysoky temer dvoulety kluk.. vazi ve 2 letech 13kg.. naprosto normalni dite. Zato meri pres 92cm a ocividne jist potreboval, protoze bude vysoky. Kdybych ho trapila hlady tak nevim, cim bych si pomohla. Druhy syn je jeste vetsi a taky zatim pribira cca 300gramu tydne, doktorka chvali, jak krasne prospiva... fakt si myslim, ze nemas zadny problem s kojenim, koj dal 🙂 Zkus zkontaktovat v okoli nejaky dalsi maminky, jakmile se nebudes citit sama tak vsechno se bude zdat snadnejsi.
meri 95, uklikla jsem se :D 92 by byl prumer.. a sni toho pomalu vic nez ja. A jinak 3h bez kojeni mi nevydrzelo ani jedno dite snad nikdy, maximalne v noci, kdyz spali treba 4-5h v kuse.
@soleilll mám vlastní zkušenost s dítětem narozeným o měsíc dříve a díky blbé dr. ukončeném kojení a rozhodně se žádný pocit úlevy nedostavil. žádné zlepšení pro syna ani pro mě to nepřineslo. spíš naopak. je jasné, že nemá smysl nutit kojení za každou cenu. je procento žen, které opravdu kojit nemohou nebo jim to nějak vážně ubližuje, ale většinou je to jen souhra únavy, šoku z mateřství, hormonů z šestinedělí a nevzdělaných lékařů. tyto ženy potřebuji povzbudit, poradit, pomoct, otevřít oči a seznámit je s realitou. um sice nikoho nezabije, ale přestat kojit a přejít na um tam, kde mlíčko je, je prostě blbost!
@dominikaromanova jinak moje snaha je aby si zakladatelka uvedomila ze problem nema s kojenim ale s psychikou, coz neni po porodu nic neobvykleho a rozhodne se za to nemusi stydet ani neni sama, ale tim, ze da diteti UM fakt nevyresi vubec nic, protoze tam problem neni. Spis se proste potrebuje dostat zpet do normalniho zivota, vidat se s dalsima maminkama, chodit mezi lidi.. a vyresit psa, kvuli kteremu musi byt porad doma.
Ty kráso :O no za prvé, co je to za doktorku, že takhle brzy radí čaj nebo vodu??? Za druhé...náš malý měl při propouštění z porodnice 2,5kg, taky se narodil dřív...a v 6 týdnech měl 5kg (zítra má 8 týdnů, takže bude mít zase víc) a jako ano, někdy je to boj, o prso si říká klidně i za hodinu a půl, občas za hodinu..ale u kojených dětí to tak prostě funguje, někdy mají žízeň a potřebují si jen cucnout, jindy je hlad, tak pijí pořádně...ale na nějaké "velké" přibírání se u toho nehraje. Kojené děti nabírají skokově, tj za další měsíc se mu může nabírání zastavit, nebo hodně zpomalit a nic to neznamená, prostě si nabral dopředu. Takhle tabulkově se to "může" řešit u dětí na UM. Doktorku bych neposlouchala nebo vyměnila, a poradila bych se s nějakou LP z kojeni.cz a hotovo...ať klidně přijde k vám na kafe, tebe uklidní a poradí ti a tak...Nicméně pokud z toho máš opravdu takové nervy a už to prostě řešit nechceš, tak tě asi nikdo lámat nebude ;) je to tvoje svobodná volba, mimča na UM taky prospívají hezky a nedělá to z tebe špatnou mámu. Děláš co můžeš..pokud už na víc nemáš sílu, tak to nelámej, ať se ještě k tomu nezhroutíš..Držím palečky 🍀
@astyna já bych teda mlíko v jedoucím buse míchala hůř než vytahovala prso. kojila jsem venku na lavičce i v -5st. sedla jsem si na deku, co jsem měla v kočáře, rozepla jen horní část bundy, na krku šálu, pod šálou dítě...mám zkušenosti s um i s kojením a fakt se bavím nad tím, jak vyznavači kojení hledají nevýhody na um a vyznači um nevýhody kojení 😀
Já to beru spíš prakticky. To víš, že jsem kdysi taky hledala termosku pod sedačkou v metru, když tam kdosi skočit do kolejiště a vlak najednou brzdil. Ale to se hledal na té zemi asi každý :D
@blahova_andrea ja jsem tez z obou taboru..a michani UM v noci bylo desny..takhle jsem dala k sobe mimco a spala dal..dite se napilo a bylo..
s kojenim vzdy OK, naucila jsme se kojit i ve stoje..ditko v naruci..proste kdekoliv a kdykoliv..ihned
Nečetla jsem příspěvky výše... takže možná budu opakovat, omlouvám se. Vaše lékařka to podle mě - a podle laktační poradkyně, s kterou jsem komunikovala, a i podle názorů mé lékařky, nenormální. Každopádně si myslím, že umělým mlékem se rozhodně nevyřeší "problém" přílišného přibírání. Naopak u umělého je vyšší riziko, že bude mít nadváhu...
Vůbec vás neodsuzuji, ať se rozhodnete jakkoliv, nicméně kojení je zpočátku často problematické, ale do budoucna hodně věcí usnadní... Mimču, ale hlavně i vám. Promyslete to... když nepřestanete, pravděpodobně si dost usnadníte život.
Hodně štěstí a lepší doktorku 🙂
No..my si tu vesele komunikujeme..a zakladatelka nikde..tak abychom neplytvaly energii zbytecne...

Já asi budu výjimka co poradí zkusit mu dát dávku UM a uvidíš zda bude hladové a zda bude blinkat. Upřímně, nejsem zastánkyně kojení, zvlášť když na tom matka není dobře psychicky. Mám švagrovou a při třetí dcerce měla podobný problém, jen s tím rozdílem, že malá hubla a dostala se s tím do nemocnice na kapačky, ten pohled nepřeji nikomu, malá vypadala jsem z koncentráku, i teď je vidět jak je hubená, nakonec museli přidat i UM, u kojení zůstala, nyní jí bude rok a má už 10.antibiotika,protože pořád marodí. Kdybych i já poslechla rady kojit,kojit, kojit, tak jsem s malou taky na kapačkách, protože problém byl s MM,že si nevytáhla kolik bylo potřeba hubla. Nejdřív jsem nakojila a pak jsem dala UM a to jediné pomohlo(a mám flašku kde musí tahat aby jedla-poznámka pro rýpaly, že z flašky je to jednodužší..). Pak jsem přešla plně na UM a víš co ti řeknu, že malá byla spokojená, je zdravá-za necelé 2 roky měla jen 2 antibiotika, žádné nachlazení, 1xangína a 1xzánět moč.cest. Takže zkus co chceš, hlavně ty musíš být psychicky v pohodě,protože spokojená máma se rovná spokojené dítě!!!!!!!!!!!