icon

Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst

aneta49
1. lis 2017

Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.

kacasa
1. lis 2017

@pavlina212 Mne tez pediatr znicil kojeni u prvniho ditete..zacali jsme dokrmovat UM a pak kojeni ustalo uplne..u druheho ditete jsem na to byla pripravena a kojila jsem dlouho a mam tedy i srovnani...Kojeni je o mnoho pohodlnejsi..nez opruz s UM
Moje kojena dcera tez byla poradne miminko, ale jak se zacala pohybovat atd..bylo to normalni dite..Materskym mlekem se nejde prejist a nemuzeme ani mluvit o nadvaze miminka..Moje dcera ani nechtela prikrmy..zaclala s prikrmy az v 7. mesici

audrey44
1. lis 2017

Souhlasim s holkama... rozhodne bych kvuli tomuhle na UM neprechazela. Syn taky pil kazdou hodinu. V noci spal s bradavkou v puse! Vubec bych to neresila. Vyhodit hodiny z bytu a radovat se z toho, ze pribira na vaze 👍

jerra
1. lis 2017

Ahoj, no rozhodne neposlouchej doktorku prosimte. Jako davat tak malemu miminku caj/vodu a naprat ho UM, kdyz mas dost MM, to vetsi blbost z ust vypustit nemohla uz.
Maly je jeste malicky a ze nepije po 3-4 hodinach je naprosto normalni. Ty prece taky nejis a nepijes presne po 3 hodinach. MM je u miminek jak jidlo, tak piti. Takhle male miminka muzou pit klidne po 3, 2, 1, 0,5 hodine a je to v poradku. Taky bych ho neodtrhovala od prsa po 10 minutach kdyz chce jeste pit. No tak si pak odrihne, treba i odblinkne. Mimca blinkaji, pak se zase dopiji.
Ze pribira je taky v poradku. Z MM opravdu obezita nehrozi. Max miminkovske faldiky a neboj ze by je pak nevybehal ;)
No a pokud byste opravdu chteli prejit na UM (ale z vlastni zkusenosti je fakt vetsi opruz v noci delat mliko, nez nakojit), tak je vic nez jiste, ze i UM bude chtit casteji nez po 3 hodinach a co pak? Nechas ho plakat hodinu hlady? To asi ne...
Takze chce to klidek hlavne ;) Pokud chcete opravdu pomoc, tak zavolejte laktacni poradkyni (hlavne ne vasi MUDr.). Ja bych doporucila nejaky satek/nositko na miminko, telo na telo a at se koji jak chce a potrebuje. Nereste intervaly, nereste vahu, vyprdnete se na vazeni pred a po jidle kdyz pekne pribira. A ono si to casem sedne 🙂 Pokud ho boli brisko, tak zavedte nejake kapicky (u nas byl nej BabyCalm, ale jsou i dalsi).
A pokud se citis vycerpana, cemu verim, tak si uprav rezim podle miminka. Zalezte spolu do postele, spete zaraz at si aspon trochu odpocines. Ono to fakt casem bude lepsi 🙂

danask88
1. lis 2017

Já mám právě taky blbýho pediatra, je to starý pán, tak 80 a taky jsme mu zezačátku děsně věřila že je starý, zkušený. Jenže, nutil mě kojit přesně po 3 hodinách z čehož jsem se málem zbláznila, v noci někdy podle budíku přesně po 3 hodinách nechtěl vstávat tak jsem se ho ptala co s tím, že spí tvrdě. A on radil štípat do tváří a polívat studenou vodou a já mu to zblblá chudáčkovi dělala ale stejně někdy vstávat na kojení prostě nechtěl. A pak v půl roce přišel pediatr s tím, že nemá už moje mlíko pro něj dost vitamínů (nedělal mi rozbor mléka 😀 ) a nutil přejít na UM plus příkrmy plus na noc kaše. No pak jsme po měsíci zjistila že je to kravina a že mi nejí a nepřibírá a už to nešlo vrátit zpět. Od tý doby ho vůbec neposlouchám, nevyměnila jsme ho jen proto, že ho mám 5minut od baráku, ale chodím k němu jen na prevenci a pro potvrzení na tábory a školy v přírodě. Kluk naštěstí vůbec jinak nestoná a pediatra nepotřebuje. Kdyby stonal tak bych vyměnila. Teď stejně budu pro malou co čekám hledat jiného lékaře, protože chci odklad očkování a nechci už podobně pitomé rady ale zatím jsme nenašla :(

kacasa
1. lis 2017

@dominika1986 chapu..jen proste kojene deti extra tekutiny nepotrebuji , kdyz je vse v MM, na UM je to neco jineho a tak myslim, ze cajik od Welledy bude kvalitni ;)

audrey44
1. lis 2017

Jeste jedna vec - verim tomu, ze miminko pije proste tak, jak potrebuje 😉 Jinak k ty vaze, svagr vazil v roce 17kg. Zakazala bych veskery tabulky...

kacasa
1. lis 2017

@danask88 to je des... no..ja tez slysela rady o dodrzovani intervalu a maly pak rval hlady..a kdyz jsem mela dokrmovat..zacla jsem z lahve a tim byl slus s kojenim uplne.. kdybych kojila jak potreboval syn..normalne by pribiral...jsem ho chudaka pekne trapila ☹

liko77
1. lis 2017

Také jsme bojovali s kojením, pak malý přibral za týden přes 0,5kg a zas pořád řev, protože ho bolelo bříško. Rada dětského lékeře byla, dodržovat rozestup mezi kojením alespoň 2,5 hodiny, ideálně 3 hodiny. Mísí se mu natrávené a čerstvé mlíčko a proto bolení bříška. Opravdu si syn za pár dnů na režim zvykl a vše bylo O.K. Jsem panu doktorovi hrozně vděčná, díky tomu byl synek spokojený, krásně spal, neznala jsem kojit celý den, celou noc. Spokojené dítě, spokojená máma.

dominika1986
1. lis 2017

@kacasa ano, to je určitě pravda, navíc i MM má takovou vodovější strukturu (nechci tedy hovořit za všechny, jde o mou zkušenost), že zde nějaká dehydratace určitě nehrozí, když bude dítě jen kojeno.

fallingstars
1. lis 2017

Já se přidám k ostatním, je podle mě blbost končit nebo omezovat kojení, když mléko máte a malý přibírá. Naše malá ze začátku taky přibírala hodně, za dva dny třeba “normální” týdenní přírůstek, a nikdo to neřešil. Já jsem upřímně byla ráda, že mlíko mám, znám od kamarádek, když řešily opak a byl to děs... ty první tydny jsou celkově náročný a na hlavu, ale prcek je ještě malej, holt možná ani tak časti nemá hlad, jako chce být s Tebou. Malá blinkala hrozně (ale to není nic proti tomu, jak blinká teď, když jede na příkrmech a přetáčí se tam a zpět 🙄😬), dávala jsem ji na radu doktorky odříhnout několikrát během kojení, před kojením ponosila v klubíčku nebo na tygra, aby šel přebytečný vzduch jeste i před kojením ven, a spala ve vyvýšené poloze a bylo to lepší. Nenapadlo by mě to řešit ubíráním jídla...
Ještě bych to zkusila, říká se, že po třetím měsíci se to uklidní, sehraje a je líp (u nás to tak bylo). Na druhou stranu, pokud bys z toho měla být nějak dlouhodobě ve stresu, za to ani to kojení nestojí a podle mě se teď trochu přeceňuje. Ale zkrátka bych si řekla, že to zkusíš vydržet třeba ještě těch pět týdnů a uvidíš...ale vyčerpání (možná víc psychický než fyzický) je součást mateřství, to je holý fakt 😂

karlajasmine
1. lis 2017

@aneta49 tvůj problém nemá s kojenim nic společného, tvůj problém je ten,že celý dny sedíš doma a řešíš blbosti. Koj dál, změn doktora, a pores si hlavně psa, ať můžeš mezi lidi. Fakt si upinas k nesmyslum misto abys byla ráda že ti dite tak krásně přibira.

pavca1982
1. lis 2017

Malé je 8m.z 95% jen kojím a budu ještě do roka.Vážíme přes 10kg.😉

dominikaromanova
1. lis 2017

@karlajasmine ,
buď tak hodná a přestaň zde autorku urážet. Nevím kdes přišla na to, že sedí celé dny doma a již vůbec nevím, co s tím vším má společného pes. Zase jedna co si potřebuje rýpnout do někoho jiného.

astyna
1. lis 2017

Ahoj, já tě asi trošku chápu. Mě se narodil syn v 37.tt (3 dny před ofiš donošeností) s váhou 2450 gr, z porodnice šel s 2300 gr. První dva měsíce přibíral taky dost, asi 1,5kg za měsíc. Ale nyní se už stopl a váha se ustálila - i doba kojení. Neboj, ono se to spraví. Nevzdávala bych to, protože tak malé dítě - hlavně nedonošené - nemá vyvinutý trávicí trakt na umělé mléko.

Pokud máš jen jeho, fakt se mu věnuj, a věz, že bude lépe. Mě taky nějak extra kojení nebavilo, i s téměř 2letákem za zády a zadkem, z toho byla "nutná povinnost pro přežití". Začalo mě to bavit, až se malý začal usmívat a laktace se ustálila, že neteču a prsa už nebolí.

Já jsem v létě zkusila taky vodu, to měl podobně týdnů jako ten tvůj - ani mi to nevzal...

slimacikmia
1. lis 2017

@aneta49 no to by bola škoda, keby ste s kojením prestali... Môj malý mal tiež dlhé obdobie, kedy jedol každú hodinu, vo dne aj v noci. Tiež toho vypil veľa, v pol roku mal cez 9 kíl, ale ani mne, ani dr. našťastie nenapadlo s tým skončiť. O kojenie sme bojovali dlho a mali sme ďaľšie problémy, každá si proste niečím prejdeme, nálada väčšinou je vtedy vždy dosť na figu, ale je dobré vydržať. Tiež som v hlave myslela len na to, kedy sme kojili, koľko vypil, kedy budeme zas, to je normálne. Keď priberá dobre z kojenia, tak je to omnoho lepšie, ako keď bude priberať z UM a tomu ver, že bude, neskončí sa to tým, že sa uspokojí s menšín množstvom a začne priberať podľa nejakej priemernej krivky... Nechajte to na prírodu, tá to zariadi najlepšie. Keby ste žili niekedy v minulosti, priberanie by si neriešila, bola by si šťastná, že dieťa krásne naberá.

astyna
1. lis 2017

@pavca1982

Ten mateřský plurál je někdy úsměvný 🙂

soleilll
1. lis 2017

@aneta49 Jestli jsi rozhodnutá skončit s kojením (nebo ho omezit), protože ti to způsobuje stavy, který popisuješ, udělej to. Vyprdni se na názory tetek na netu a řiď se svými pocity. UM není žádná tragédie a jestli to malýho zasytí a tebe dostane do pohody, tak sem s ním! Nejdůležitější je spokojená matka, pak se to odrazí i na dítěti. Držím palce, aby se tenhle stav brzo zlepšil. (Prdy teda přestanou až tak za měsíc, ale i to pomine.) Buď statečná.

beruda
1. lis 2017

@aneta49 Moje dcera se narodila v 35 týdnu a ani z daleka tolik nejedla. Naprosto souhlasím s ostatními, že přidávat UM a vodu je blbost. Ale chtěla jsem hlavně napsat, že kolem 6 týdne života dochází k růstovému spurtu - miminko chce víc jíst, více roste. Dcera to měla taky tak, kojila jsem po hodinách a byla jsem naprosto vyřízená. Mám jedinou radu, řiďte se miminkem, kojte jak potřebuje, na všechno se doma vykašlete, dobře jezte a odpočívejte, cca za 14 dní bude po spurtu a kojení se zase srovná.

kacasa
1. lis 2017

@soleilll rada nad zlato....

soleilll
1. lis 2017

@kacasa Díky. 🙂

kacasa
1. lis 2017

@soleilll myslim, ze tohle mluvi za vse...
Jsem zastánkyní sekce na přání, nesouhlasím s kontaktním rodičovstvím a demokratickou výchovou.

Taky neprosazuji kojeni za kazdou cenu kdyz to nejde..coz neni tento pripad...ale to co pisete vy je vrchol...rada od tetky jak vysita..

soleilll
1. lis 2017

@kacasa Ale já v této diskuzi přispěla zakladatelce a nehodlám řešit nebo snad obhajovat své názory s tebou. Taky vidím, v jakých skupinách jsi a je to tvoje věc. Tak si dej pohov.
Omlouvám se za off topic...

Pokud je kojení vopruz, ženská jen trpí, brečí a nevidí žádnou pozitivní změnu, navíc dítě je nespokojené, pak si myslím, že je pro všechny zúčastněné nejlepší přestat a nakrmit dítě jinak. Kdo nezažil, težko sudí, ale ten pocit úlevy a osvobození je těžko popsatelnej. Předčasně narozené děti možná mají trochu jiné potřeby, možná bych to konzultovala ještě s jiným pediatrem. Rozhodně spíš, než tady na netu s laktační ligou. 🙂

ejmate
1. lis 2017

@aneta49 Švagrová měla podobný problém, akorát teda malá nepřibírala, ale jak popisuješ, vypila málo a to jí nechávala třeba u prsu i hodinu a pak řvala za hodinu a půl jak tur a chtěla znovu, kojením už to nijak nesrovnala a přešla na UM. Od té doby je dítě v klidu, vypije velkou dávku najednou a pak 3 hodiny spí 😉 jsou obě spokojené, takže pokud z toho máš stres, vykašlala bych se na to a klidně na UM přešla. Není to žádná tragédie 😉 Přeji hodně štěstí 🙂

smudlinka24
1. lis 2017

Necetla jsem vsechny prispevky, jen jsem chtela napsat, ze po umelem mleku se vetsinou pribira mnohem lepe nez po materskem (zkusenost moje a mnoha mych znamych a kamaradek), aby to nebylo jeste horsi ...

kacasa
1. lis 2017

@soleilll ja nikoho soudit nechci..ale tady ma zrejme spatne rady od sveho pediatra..ne vsichni pediatri jsou do kojeni zasveceni..bohuzel
pani nebreci, jelikoz nema dostatek mleka tad..ale je zoufala, ze ji dite breci..zrejme hlady..pokud dodrzuje casove intervaly a chytla tyto stupidni rady

hojda
1. lis 2017

@soleilll Problém je tom, že kojení je nějaký proces a jen málokomu jde bez problémů hned od začátku, zvláště prvorodičce, ono opravdu chvilku trvá, než si vše sedne a ukáže se jestli to půjde nebo ne. Takhle to prostě po porodu je, není moc maminek, které se po porodu cítí super a spokojené. Zabalit to v tomto případě je holý nesmysl. V tomto případně je problém, to že miminko moc přibývá a to se UM nevyřeší. Co bude dělat s miminem, které bude na UM a bude řvát hlady, dá mu UM a bude přibejvat 2 tolik☹.

soleilll
1. lis 2017

@smudlinka24 Mám se starším trochu jinou zkušenost, ale měl reflux. Určitě je ale častější to, co popisuješ ty.
@hojda To samozřejmě. Zvlášť prvorodičky jsou často překvapené, že něco tak přirozenýho vlastně vůbec nejde "samo" (včetně mně). Nicméně každá máme hranice snahy, kterou do toho chceme vložit, jinde. Zažila jsem spoustu narážek na to, že by stačilo pro to udělat víc... Někdo holt nechce nebo nemůže, takže zakladatelku chápu, pokud si zvolí "snažší" cestu UM. Interval krmení to může zlepšit, přibývání na váze spíš ne.

hojda
1. lis 2017

Prostě mi přijde 7 týdnů moc brzo, řekla bych, že se kojení ustálí tak ve 3 měsících, navíc od druhé měsíce ty mimča přestanou tolik přibejvat (většinou).

ema1984
1. lis 2017

Ach jo...ty zatracené intervaly, proč se na nich furt lpí?? Některé rady doktorů jsou fakt trestné. Mateřské mléko není UM, snadno se tráví. Ani jedno dítě jsem nekojila po třech hodinách. Klidně i co hodinu, prostě jak mimčo potřebovalo. Žádný stres z toho nebyl, spíš naopak, byla jsem ráda, že mám uklidňovadlo - prso🙂 A rychlé přibývání?? Co je na tom špatného?? Mě jednou za týden přibral malý 600 g a sestřička s doktorkou se jen smály. Nehledě na to, že přibývání se postupně zpomaluje, sedmitýdenní má na to nárok.

78marcela
1. lis 2017

Ja byla taky docela v haji, malej se teda narodil jen o dva tydny driv, ale se žloutenkou a potreboval si vyplavit z tela bilirubin a pil porad..fakt co hodina, pulhodina na prsu..blil jak sakal, jak se prepijel..pribiral pul kila tydne, byl to docela mazec, od starsi dcery jsem toto neznala, tam byl boj o kazdy deko, aby pribrala..
Ale verim tomu, ze si tim sam lecil tu žloutenku. Jak.mu.klesla, zacal pit cca od dvou mesicu celkem.normalne.
Ted pribira tydne asi 150-200 gramů, pijde.po dvou trech hodinach a je pekny, celkem spokojeny miminko.
Tvuj malej potrebuje dohnat drivejsi narozeni, potrebuje zesilit, proto se tak cpe..ale bude to delat i s UM, takze si nepomuzes.
Pockala bych, ono si to sedne.

Strana