Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst

aneta49
1. lis 2017

Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.

kacasa
1. lis 2017

@aneta49 jaaaj co je to za blbost? to se mi absolutne nezda..
nechcete kontaktovat laktacni ligu a pozadat o radu tam?

misuled
1. lis 2017

Pokud mate moznost, kontaktujte laktacni poradkyni, da vam zasvecenejsi rady nez vase MUDr. Ale nikdy bych nedala tak malemu diteti vodu nebo caj. Podle me vas spis stresuji spatne informace a prijde vam, ze na tom, jak maly pije, je neco spatne, ja si to ale nemyslim. A ze deti ublinkavaji neni taky nic zvlastniho, neni zadna zaruka, ze brisko boli z prejidani a UM to vubec spravit nemusi. Myslim, ze vam to jde skvele a ze se vse jeste upravi (ale ze chce byt maly u prsa neni jen vyraz hladu, chce byt u maminky)

anazuzzuzana
1. lis 2017

Okamžitě bych vyměnila doktorku... malej je nedonošenej, krásně to dohání a ona ti radí přestat kojit? Můj se narodil v termínu s 3740g a na šestitýdenní měl přes pět a půl kila, první víkend po návratu z porodnice přibral 150g... to je naprosto normální, že takhle hodně přibírají a je to to správné. Dělají se jim faldíky, mají pořád hlad = jsou zdravé. Jako fakt ti neporadím, jak dávkovat mlíko, navíc s čajem (před koncem 2. měsíce!?!?!), ale určitě nebudu jediná, kdo ti napíše, je to, co ti radí doktorka a to, co sis ty sama vydedukovala (přejídá se, je moc tlustej), je blbost! Kojit prvné měsíce pořád, klidně i po hodině je naprosto normálnía stadardní. Doktorka asi zastydla před padesáti lety, kdy se radilo kojit po třech hodinách, aby ženská ztratila mlíko a mohla zpátky do fabriky budovat socialismus. Good luck!

kacasa
1. lis 2017

@misuled presne tak..je to pekna blbost mu nahrazovat cajem, vodou nebo mu cpat umele mleko..MM je to nejlepsi co mu muzete dat

aneta49
autor
1. lis 2017

Co nadělám..už jsem absolutně bez nálady a vždy po dokojeni přemýšlím,jestli má dostává za jak dlouho zase budeme kojit atd... čaj mu mám dat na zaplacnuti bříška..ze prý jeho váhové přírůstky jsou extrémní

chimneysweeper1
1. lis 2017

Syn taky přibral z 4500 na 6380g během 4 týdnů a doktorka se zatvářila, nic teda neřekla, ale já začala kojit po 3 hodinách a víc, mezitím jsem synovi stanovila režim hraní, pak vycházka při které usnul a vzbudil se na další kojení plus minus ty 3h. Přestal šíleně přibírat, režimu přivykl a už tolik ani neřval. Přejídal se a blinkal a jak se mu to vracelo, tak řval. Snížením intervalu měl možnost mléko strávit a v klidu se nakojit až mu bylo zase dobře. Kojení nevzdávejte.

vosinka
1. lis 2017

Zažila jsem tohle prakticky stejně 2x, oba synové byli maličcí (2,6kg) a jedli by pořád, u prvního mi doktor řekl, abych zkusila míň krmit, že moc rychle přibírá, to mi přišlo fakt srandovní a odpověděla jsem, aby to malému zkusil vysvětlit. Když jsem jeden den krmila míň a přesně po 3 hodinách, prořval malý většinu dne a večer už jen hystericky škubal hlavičkou, nakrmila jsem ho pořádně a za tenhle "test", bych si nejradši nafackovala. U druhého syna už jsem nic podobného nedopustila. Oni prostě jedí, jak potřebují a trápit miminko hladem je blbost. Oba už jsou velcí a nadváhou rozhodně netrpí, spíš jsou to vyžlata.Jo a já pokaždé přišla o mlíko ccapo 2 měsících (z jiných důvodů), takže pak byli na UM a že by je zasytilo víc, tak to ne, pili jako kyselina a ani intervaly se neprodloužily (takže místo kojení jsem neustále míchala mlíko). Takže z přibírání mějte radost, kvůli tomu kojit nepřestávejte, pokud vás to psychicky ničí (chápu), pak klidně, nejdůležitější je klid a pohoda. Hodně sil, ono se to srovná.

kacasa
1. lis 2017

myslim, ze pokud ublinkava, coz je normalni..je logicke ze to pak chce opet doplnit a ma hlad..nevidim na tom nic divneho..
jedina divna je tu doktorka a vy potrebujete spis uklidnit.
Je jeste malicky a nejake dodrzovani predepsanych intervalu je blbost! i kdyz dite nema hlad..chce byt v bezpeci u maminky a vy mu pak mate cpat caj.
Chapu, ze to muze byt unavne a vycerpavajici a le radim vymenit doktorku a kontaktovat linku kojeni

kacasa
1. lis 2017

a souhlasim..ze pripravovat UM je jeste daleko vetsi vopruz..kor v noci

anazuzzuzana
1. lis 2017

@aneta49 žádné novorozenec se nepřejídá, není obézní atd. Opravdu si bere to, co potřebuje. Přece jej nebudete trápit hlady. Buďte ráda, že se má takhle krásně k světu. Kojit každou chvíli je normální, opravdu. Extrémní by bylo, kdyby měl v roce patnáct kilo, ale necelá čtyři kila po šestinedělí není žádný extrém. Prostě krásně bojuje s tím svým znevýhodněním v podobě předčasného narození. Pane bože, tyhle doktorky by měly vrátit diplom

dominika1986
1. lis 2017

Já bych se zase čaje tak strašně neobávala, např. v dm mají německý bio bylinný čaj weleda (Hipp a další značky), který je velmi kvalitní a přímo na něm stojí, že je od prvního týdne života. Dávala jsem ho taky, stejně tak převařenou kojeneckou vodu, obojí mi také poradila dětská doktorka. Jednalo se ale o nekojené dítě a o doplnění dalších tekutin zejména v letních vedrech, kdy UM samotné by bylo moc "hutné". Obojí bylo snášeno bez problémů.

kacasa
1. lis 2017

@dominika1986 ano..jednalo se o nekojene dite..coz se pani netyka....

danask88
1. lis 2017

@aneta49 můj kluk pil po 1hodině, taky mi se mi narodil menší, 2800g a pak rychle přibíral. O tom to není, potřebuje dohnat vrstevníky, kteří se kolikrát narodí třeba s 5kg. To co vám poradila pediatrička je podle mě úplný nesmysl. Můj kluk do půl roku byl plně kojen i po té jedné hodině a nabral celkem dost, doma mám čísla která bohužel nevím z hlavy ale nedávno jsem se na to dívala, myslím že měl kolem 8mi kg určitě. Pak jsem vinou podobně blbých rad pediatra kojit přestala a ustala mi i tvorba a pak začalo to pravé trápení. Nejedl, odmítal cokoli vzít do pusy a hubnul. To trvalo až do 3 let kdy se konečně rozjedl a začal zase nabírat. V roce měl 10kg a v 3 letech 11! Byl kost a kůže. Teď s dalším už vím, že si nemám nechat radit kraviny 🙂 Držím palce ať to zvládnete ale ty rady pediatry bych ve vašem případě minimálně konzultovala s laktační poradkyní, když kojení ustane, můžou přijít mnohem horší problémy, i zažívací jelikož UM není tak dobře snášeno, i psychické pro vás i dítě.

lucie_91
1. lis 2017

Co potřebuje, to dostává. Jedna paní má holčičku 6 týdnů a má 8kg - narozena nějak kolem 3,5kg. Místo mléka má prostě smetanu neli tekutej tvaroh, mimčo vytáhne málo, ale plně ho to vyživí... neblbněte... co bychom my ostatní daly za takové supermlíčko... a mudr vyměnit... tohle není mudr...

Moje dcerka se narodila 2,89kg, ve 3 měsících měla teprve 3kg a začali jsme od 4.měsíce dokrmovat UM. Fakt neblbněte. U kojeného dítěte neexistuje nadváha! Mudr jen čumí do tabulek, místo aby čuměli do vlastního rozumu.

hojda
1. lis 2017

Tím UM se problém, ale asi nevyřeší, bude chtít prostě hodně UM a po něm bude přibejvat ještě víc....U kojení bych rozhodně zůstala, otázka je jestli každý pláč je opravdu hlad, ale to musíš poznat ty☹.

kajalka
1. lis 2017

@aneta49 Moje děti přibíraly kilo za 10 dní. Doktorku máme skvělou, jen chválila, nejede na tubulky. Nech to sednout do 3 měsíců a pak se rozhodni, takhle malý miminka jsou masakr a mnohé maminky si sáhnou na dno. Děláš možná nevratný rozhodnutí, kojení je zázrak, i když se výrobci snaží nabulíkovat lidem, že to není pravda.

blahova_andrea
1. lis 2017

z rad pediatrů jsem už vyléčená ☹ bohužel, ale v otázce kojení jich moc fundovaných asi není. je blbost, že dítě z kojení moc přibírá. lepší než moje žravka, co byla furt na prsu a přibírání nikde a zas strašili s tabulkama opačně. přikrmovat a kdesi cosi 😝 nebudu ti radit, jak kojit, když o to nestojíš, ale je to škoda. mě nikdo s prvním synem neporadil a tak jsem to po měsíci taky totálně psychicky v háji vzdala. ale nic se tím nevyřešilo. poznamenalo mě to na hodně dlouho a flaška není samospásná. i tak se krmil co dvě hodiny, jen jsem si tím přidala práci s věčným nakupováním um, lahviček, vyvařováním a chystáním. vím, že je ti teď zle, tak se chceš chytit stébla, ale možná neuvažuješ úplně ideálně. bohužel toto člověk zjistí až po tom špatném rozhodnutí. já tehdy neznala koníka, neměla jsem dobrou pediatru, o laktačních poradkyních jsem taky neslyšela, moje máma nekojila...kdybych věděla, co vím dnes...

tanak
1. lis 2017

@aneta49 Doporučuji hlavně neřešit žádné intervaly a množství vypitého mléka vážením, hold má prostě třeba žízeň nebo hlad dřív než za 3 hodiny, může mít i růstový spurt...vždyť to přece nevadí že přibírá hodně a pije každou hodinu...kojení neplní jen funkci obživy, ale miminko se u prsu uklidní, cítí blízkost...A vytáhnout prso je podle mně jednodušší než chystat umělé mléko, vymývat lahve...píšu z vlastní zkušenosti, kdy jsem se u první dcery řídila radami doktorů a dalších "odbornic" a kojení po necelých 3 měsících vzdala. Malou bolelo bříško a ublinkávala...nespravilo to ani UM - měla prostě reflux a na bříško pomohly probiotika. U druhé dcery nic neřeším, pije si kdy chce a kolik chce...Chce to hlavně klid, pokud přibírá, tak si vytáhne mléka kolik potřebuje....Bříško z častého kojení bolet opravdu nemůže...zkusit sobě nebo i miminku dávat právě vhodná probiotika...😉

konidana
1. lis 2017

kojené děti mohou přibývat na váze velmi nerovnoměrně... časté kojení může být způsobeno růstovým spurtem, cca kolem toho 6.týdne, pak mezi 4. a 6. měsícem, .... Kojení nelze nedávkovat špatně 🙂 , pokud kojíte tehdy kdy dítě potřebuje (někdy to opravdu bývá co hodinu a desetiminutové kojení fakt nemusí stačit - chápu, že to je na palici 😅) časem se to srovná, ale první rok s miminkem je pořád nějaké změna 😅 Každopádně vám začíná vám velmi náročné období , držím palce, ať vše zvládnete 🙂 a jestli to sama už nedáváte opravdu doporučuji dobrou laktační poradkyni, která se specializuje i na poporodní psychické stavy matky. Zdá se mi, že by vám psychologická podpora pomohla.

blahova_andrea
1. lis 2017

@aneta49 čaj na zaplácnutí bříška? to jako fakt? ten se dává dětem pokud mají um a na doplnění tekutin, třeba v horku. a že dítko bolí bříško? no tak mu možná vadí něco, co jsi snědla. možná se mu prostě jen dovyvíjí útroby. myslíš, že um mu fakt pomůže? víš, kolik jich třeba budeš muset zkusit, než narazíš na nějaké co ho netrápí? co zkusit bio gaiu nebo jiná probiotika?

kacasa
1. lis 2017

Pokud se citite vycerpana..radim tez byt ted proste trochu "sobec" ci jak to nazvat..
proste vyprdnout se na uklid atd..at se trochu zapoji manzel a rodina..a vy kdykoliv maly spi, spete s nim..kojte. kdyz maly projevi zajem..mazlete se
Dite tez pozna kdyz je matka nervni a pak to prenasi na miminko..a je jeste opravdu brzy na nejake zavery..jendejte pocitove..vzdyt je to maly mrnous chvilku na svete..potrebuje mamu v pohode a mliko, kdyz ma potrebu
Zkuste se uklidnit, posilam pohlazeni

konik4525
1. lis 2017

Můj syn také hodně přibíral kojenim a to nás nechtěli pustit z porodnice že zhubl..doma to dohnal, Mudr však chválila jak nám to jde, jen se ptala jestli nedokrmuju UM tak jsem řekla že nee a ona říkala že potom je to přibírání OK a ještě prý že podle nějaké studie bude malý chytrý když tak přibírá jen po kojeni;) buclaté miminka jsou krásné a aspoň mají zásoby když by přišla nějaká nemoc.. tvoje Mudr asi nebude úplně idealni..

dominikaromanova
1. lis 2017

@aneta49,
souhlasím s názory kontaktovat laktační ligu a vyměnit lékařku. Já jednu dobu musela kojit malou co hodinu, ano, bylo to sice na palici, hlavně v noci, ale zvládnout se to dá. Jestli malému dáš UM, již ho nikdy nepřivedeš zpět k MM. A ještě jedna věc, když jsem přecházela s malou na UM a to jen proto, že se v podstatě ve 3/4 roce odstavila sama, vše včetně dávkování a vhodné UM mi doporučila lékařka. Rozhodně mě neposlala do obchodu a poraďte si sama. Čaj nám byl doporučen nejdříve kolem 4 měsíce, ale jistá si tím úplně nejsem.
Netvrdím, že máš zůstat u MM, ale rozhodně bych se poradila i jinde

westie
1. lis 2017

@aneta49 Neumim poradit s prechodem na UM, jen bych chtela povzbudit - nas maly se narodil v terminu, ale taky hodne pribyval, neznam z hlavy ta cisla, ale byl to podobne raketovy narust jako u vas. Taky jsem se stresovala, ze to bude otesanek, aby nemel nadvahu atd. Nase doktorka me naopak uklidnovala, ze pribira hezky a ze je to proste statny hoch🙂. Ublinkavani resi snad vetsina maminek, nam pomohlo najit vhodnou polohu - napriklad jsem ho skoro nemohla chovat v klubicku, protoze i hodinu po jidle se mu to vracelo. Nechci vas premlouvat, abyste prechod na um jeste zvazila, protoze pokud vam to pomuze psychicky, tak jedine dobre. Jen chci rict, ze jsem mela stejnou zkusenost, kojim stale (11m) a jsem rada, ze jsem to vydrzela. Naopak mam pocit, ze s prechodem na prikrmy se jidlo syna zhorsilo, uz davno to neni statny hoch, je spis hubenejsi a ja jsem rada, ze kdyz nesni moc prikrmu, tak ma alespon to mleko. Ale hlavne preji, at se dostanete vy do pohody, at uz bude postup jakykoliv!

loupacek
1. lis 2017

Miminko není dospělý, aby vědělo, že má mít hlad po 3h. Všechny 3 jsem kojila dle jejich potřeb, tedy klidně co hodinu.
Vyhladovět miminko. Uf, je mně špatně.
Taky doporučuju laktační poradkyni. Hlavně teda se vzdát přesvědčení, že kojené dítě se kojí v intervalech.

sassanca
1. lis 2017

Nedá se než nesouhlasit s ostatnima. Doktorka mi přijde uplne mimo! Moje holcicka přibrala za sestinedeli 1,7kg a doktor se jen smál, jak to kojení jde dobre. Taky kojim často,někdy mam pocit, ze cely den jen kojim. Ma ted zase asi spurt. Ale to je normalni, naprosto.
Dyt to dite musi z něčeho brat energii. Rostou přímo pred očima. Jeste si to kojení dobre rozmyslete. Všechny víme, jak je to náročné, ale zkuste to.

pavlina212
1. lis 2017

Chci tě upozornit, že podle mě ti dává pediatr velmi špatné rady. Zničil ti kojení jen kvůli své omezenosti a hlouposti.
Vždycky jsem si myslela, že pediatr by měl být ten největší odborník na kojení. Vždyť je to logické - kojení jako přirozený způsob výživy, pediatr jako lékař, který posuzuje vývoj a radí s výživou. Bohužel jsem velmi rychle vystřízlivěla ☹
Nevidím na tom, co popisuješ nic znepokojujícího.

alishka111
1. lis 2017

@aneta49 Ježiš... Dítě moc přibírá tak mu naordinuje UM? Tak to pardon, ale to je podle mě hrozná blbost. UM je i přes úpravy mlíko odkrávy pro tele, to znamená že je dělané na výživu mnohem rychleji rostoucího mláděte. Šance, že bude po UM dítě tlusté, je podle mě násobně větší. Jinak úpravy - ehm, přečti si složení umělého mlíka, než ho malýmu dáš... to je na úvaze každého.
Mimochodem u dcerky jsem taky kojení vzdala, z podobných důvodů - jednak teda blbej začátek a s tím spojený bolesti, ale klasika byla hladová, nevydržela "předepsané" 3 hodiny, navíc pro moje prsa byly takové intervaly moc dlouhé a mlíko po 14ti dnech zmizelo ☹ Teď mě to hrozně mrzí, že jsem nebyla líp připravená...
Syn (8 týdnů) je také veliký v 6ti týdnech měl 5kg a hodně hladový, kojím některé dny skoro pořád, někdy 2 hoďky vydrží. V noci max 3-4. Většina kojených dětí co znám nevydrží přes den 3 hodiny ani omylem - to je interval pro krmení UM, ne MM - to se tráví takřka okamžitě.

Moje rada: pokud chceš ještě zkusit kojit, hoď se do pohody, to je totiž úplně nejdůležitější. A věř svýmu dítěti. Koj, kdy se Vám chce, ono se to samo ustálí. Čaj, nebo vodu klidně dej, to si myslím, že není nic proti ničemu, i když asi zbytečné - pokud kojíš za krátkou dobu po posledním kojení, tak je mlíko "vodové". A zkus nějakou LP, nebo je spousta stránek...
A nebo, pokud už je toho na tebe moc, tak UM v klidu dej, vyroste na něm také dobře, jako moje dcerka a spousta jiných dětí, které jsou živé a zdravé. Ale třeba moje dcerka je astmatička a alergička a já si vyčítám, že k tomu mohlo to nekojení a ta děsná spousta chemicky upravenýho kravskýho mlíka přispět ☹

alishka111
1. lis 2017

@aneta49 Jinak si troufám říct, že ublinkávají snad všechny děti, nemají dovyvinutou tu záklopku, a bříško? Na to je UM 100x horší, s dcerou to bylo peklo, plakala x hodin denně, i přes espumisany a hrozně drahý speciální mlíko. Malej kojenej, i když se říká, že kluci na to trpí víc, je naprosto v pohodě. Brečí skoro výlučně jen hlady, pijavička moje nenasytná 😍

dominika1986
1. lis 2017

@kacasa reaguji pouze na tvrzení, že se takto malým dětem v žádném případě nesmí dávat čaj či voda, nikoliv na otázku kojení či nekojení. Že daná paní zde kojí, jsem samozřejmě již z názvu příspěvku pochopila, ale děkuji za vysvětlení😉