Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst
Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.
Necetla jsem příspěvky,ale dotaz mi připomíná oba dva syny. Neměli dudlík,narodili se v termínu ( takže neměli co dohánět) a kojila jsem podle jejich potřeb. Nějaké intervaly jsou na houby,natož že má dítě jíst nejdřív po 2h. Kojila jsem klidně půl hodiny,a za hodinu znovu. Nebo nakojit,odrihnout,někdy blinkal,opět nakojit a už byl spokojený a spal. Když jsem se vybodla na intervaly,um a představy jak to má být správně,tak jsem se psychicky velmi zklidnila a měla jsem pak spokojené mimco.
@kacasa no zakladatelka nechtěla přesvědčovat o důležitosti kojení. spíš chtěla najít duše, které to měly stejně, rozhodly se jak plánuje a podělí se o vlastně pozitivní zkušenost. přijde mi, že chtěla podporu v tom přestat kojit. jenže si myslím, že je jistě víc žen, ne jen já, které na jejím místě byly, to rozhodnutí pod vlivem stejných okolností udělaly a rozhodně ho za správné zpětně nepovažují ☹
@blahova_andrea bohuzel no...jako..rozhodnout se nekojit..ok..pokud jsou problemy, mleko neni atd..ale kdyz je mlika dost a dite spokojene pije..tak tomu proste nerozumim..spis bych to videla na psycho pomoc..srovnat se vubec s celou situaci, nez jen s kojenim
@aneta49 i já jako nekojici matka, radím kojte dál a váhu netěšte. po Um bude tlustci ještě víc 🙂. opravdu stres toho, že hodně pribira kojeny dítě bych nemela.
Pokud by jste byla vyřízena u toho, že kojení nejde, boli, dítě nepribira, tak mi přijde mnohdy nejjednodušší řešení sáhnout po Um. tady opravdu ne
Já jsem byla jako prvorodička hodně zmatená, různé doporučení,dítě bez návodu.. pak jsme ve 4 týdnech skončili v nemocnici na dva dny,a tam mě právě zklidnili,měla jsem servis a čas jen na sebe a mimco,a tam mi poradili vykašlat se na představy,intervaly apod. U druhého už jsem takhle jela rovnou od porodnice a nebyl jediný problém.
A ohledně přibírání,je úplně normální že zpočátku děti pribiraji rychle,zvlášť když mají co dohánět. Můj neměl co,z porodnice jsme šli s porodní váhou plus pár gramů,za měsíc přibíral +- 1kg. Tlustý není a nikdy nebyl. Po půl roce se příbytky zmenšily a od roku též.
@astyna moje slova s tim kojenim...ne kazda matka je z neho nadsena. Prvni dceru jsem kojila a dvojcata kluky jsem kojila s dokrmy UM. Na verejnosti je kojit oba naraz neslo, pokud jsem kojila jednoho, tak jsem se jen modlila, aby ten druhy behem kojeni toho prvniho nerval. A stejne tak to bylo v noci. Vetsinou je trapily v noci prdy, takze se u toho kroutili a protestovali. Kojit kazdeho zvlast, tak to dve hodiny nespim a vzbudime cely barak. Tak jsem v techto pripadech davala UM a razem slo vsechno tak nejak lehceji. Priprava UM je zdlouhavejsi, nez vytahnout prso, ale samotne krmeni oproti kojeni uplna pohoda. Vim presne, kolik vypijou a podle toho uz mam odhad, kdy zas budou mit hlad. Tohle je u tech dvojcat proste k nezaplaceni. Tam uz to proste neni o tom zapadnout rano s miminem do postele a valet se tam a kojit cely den (kor kdyz je doma jeste dalsi dite/deti). 😀 To jsou rady jak noha...
Ahoj, nam se Alex narodil s 3.330 g na konci sestinedeli mel 4.900 g, kojila jsem skoro furt, vycerpavalo me to, hodne se budil, v noci jsem kojila co hodina, bylo to hrozne narocne, kojeni je neco jako prace na plny uvazek, ale zatla jsem zuby a ted zpetne, kdyz ma prcek rok, jsem za to rada, takze bych chtela apelovat na to, abys to vydrzela, ale pokud to nepujde tak to holt nepujde, vsude se pise, ze dulezite je, aby byla spokojena matka, a pak bude i dite, takze asi tak...
Jo a jeste jsem si vzpomnela, co mi rikala LP - materskeho mleka se mimino nepreji a vubec nevadi kdyz ublinkava.
Pročítám průběžně vaše rady,názory a zkušenosti,moc za všechny děkuji... je mi líto drobečka odtrhavat od prsu,nedat mu ho,když ho chce atd.. zkusím to ještě par dni jet podle jeho potřeb.. uvidíme,jestli bude spokojenější on i já...jen se bojím,abych měla ještě dost mléka..stresem se mi přestaly úplně nalejvat prsa..jinak doufám,ze mu po tom nebude ještě hůře..bolí ho pořad bříško.. pracuji v lékárně,takže jsem zkoušela opravdu všechny kapky a přípravky.. jestli zkusím vyřadit mléčné výrobky..ale nesníží se mi ještě víc tvorba mléka?
Jinak přiznávám,ze bych nejspíše potřebovala nějakou pomoc odborníka..
@aneta49 myslím , že tím že vyřadíš mléčné výrobky se tvorba nesníží..tvorba mléka záleží na příjmu tekutin (zkus kojící čaj) a též se říká..jaká je poptávka, taková je nabídka..množství mléka se neustále upravuje dle potřeb dítěte.
Pocit nalití prsou ustoupí..to je normální..
Hlavně to chce opravdu klid.
Na bříško..pomáhá zahřívat, masírovat a cvičit s nožkami..nosit třeba v klubíčku atd
Přeju hodně trpělivosti
@veronikav31 Máte recht, každopádně jsem ale ohledně teploty měla občas pochybnosti - jednou málo, podruhé mi to přišlo v kuchyni ok, ale u postýlky moc. Ale je fakt že to člověk určitě vychytá. Zkoušeli jsme chviličku. Chtěla jsem poukázat na to, že při vyndání prsa tohle odpadá...
Všechno tohle děláme,bohužel asi to chce čas...
piju caro,fenykl i kojici čaj..uvidíme no.. on proste křičí hlady,dam mu prso,chvíli tahá a pak už usina,když mu ho vezmu,tak chce ještě a proste to je teď poslední dny takhle dokola,když jsem měla nalita prsa,tak si vycucl za 10 minut svoje a klid..
Nemám vůbec nalitá prsa...kojím osmiměsíční dítě a mléka mám dost.Kojím často, neměřím žádné pauzy mezi kojením...někdy kojím snad celou noc😀 a o tom to je😉
@aneta49 prsa se nenalívají proto, že už prcek není novorozeně...je normální že změknou a nejsou nalitá (jsou samozřejmě ženy, co mají mléka přebytek a děje se jim to furt, ale běžnější je, že změknou a trochu se vyfouknou🙂 ), už máme tuto krizi taky za sebou, nechtěl se toho chytat, protože mu změkla, furt řval, kroutil se, odtrhoval se a chtěl často - bodejť by ne, když se nebyl schopný pořádně napít;)..ale dalo se to asi za týden do kupy 🙂 a co se týče mléka - upravuje se to podle miminka a mléko se tvoří u kojení...může mít taky spurt a nebo bojkot ...to je u kojení prostě občas na pořadu dne/týdne🙂 není to nic ojedinělého..a opravdu není tlustý a ani nepřibírá moc🙂 přibírá tak, jak potřebuje..pak ti poroste víc do délky🙂 chce to jen překlenout to období, kdy se blbě chytá, chce často a prsa si musí tvořit mlíčko trochu jinak .. ale jak už jsem psala, je to tvoje volba a tvoje věc, hlavně bych se být tebou dala do pohody psychicky, pak to půjde všechno daleko líp..🌷
nebala bych se ze nemate nalita prsa, ja mam cosi jako skoro minus acka a prcek vesele sosa... jo a delka kojeni u nas byla vzdycky kolem max 10min, a jakyho mam spokojenyho tlustouska😀 s temi prdiky se me osvedcilo hlavne zmena stravy u me, treba caj jsem vubec nemohla, maly po nem prdel, stejne jako banany apod... nejbezpecnejsi bylo jist detske presnidavky, to malej byl bez boleni briska uplne🙂
Hlavne jez. Ja jsem nepijan a kdyz jsem prodelala o vikendu strevni chripku a nemohla jist,byla to muka. Na me kojici caje nefunguji, musim kvalitne jist, to jsem pak jak dojna 😊😀
Holky,moc dekuju za podporu..znáte to-najednou vám přijde,ze je všechno špatně a proste nastane takovej stav bezmoci...moc jste mě podpořily a uklidnily..
A ještě se chci zeptat..když malý takhle pocucne a usne a pak se vzbudí třeba za 3 hodiny(takže od většího kojení to je celkem 5 hod)nemůžu o to mliko přijít úplně?
@kacasa moje mala oribura hodně... A kojim da se rict porad... Ona ma prs musto dudliku.. ted tu uz sedim tak pul hodky ona slj a sem tam pije.. nekdy toho mam taky dost hlavne kdyz musim varit a uklizsr.. tak to delam tak ze si ranl uklidim uvařím a pak sem porad s malou... Jinak pribirani neres... Mala uz ma ve dvou mesicich 6 kg a to se narodila a mela 3 kg :D syn byl to same... Teda jeste vic... Narodil se take se 3 kg a v šestinedělí mel 6200g v pul roce 12 kg.. a ted ve 3 letech je to hubenej kluk ;)
@aneta49 mne mala niekedy spi v noci aj 7-8 hodin vkuse.. a mlieko mam 🙂 neboj prsia sa prisposobia.. aj ja mam za sebou par kriz, kvoli chorobe ni ustupilo mlieko a prezili sme to bez UM, akurat na mne asi tyzden nonstop visela.. ked sa v noci zobudi po hodine, dam prso, ani nemusi pit, len si podudla a je to.. ja kojenie milujem, kojim v lahu takze pohodicka, tulim sa s malou v posteli niekedy aj dve hodiny len tak, obcas si cucne 🙂 a pribera mesiac za kilo
@aneta49 Ahoj, písnu ve stručnosti o mojí holčičce - narozena přesně v TP, váha 3270 g, délka 49 cm. Když nás pustili z porodnice po 4 dnech, tak měla 2960 g. O týden později měla o 350 g!!! více jsem se zhrozila:D Ale je fakt že jsem ještě trošinku dávala MM i s UM. Pak UM letělo do špajzu a je tam do teď. Přibírala jak váhově, tak do délky, hlavička v normě. Ted na 4 měsících 65 cm a 6800 g. Taky nejsem happy z toho, že je už tak "těžká" - bolí mě z ní záda:D A naše kojení? Nejvíc toho vypije v polospánku v noci a přes den zhruba po 2,5 h - 3 h. Dost toho také vyblinká, jak sebou mele a je na bříšku. Ale brečí minimálně a je spokojená, takže fakt neřeším, že má už tolik🙂 Kojení si užívám a jsem ráda za každý den. Asi víc než váhu a délku bych řešila růst obvodu hlavičky - pokud by to nějak moc vybočovalo z tabulek. Jo a můj fígl ... v poslední době mi ráda usíná při kojení a někdy je taková že sebou u toho mele a prso i odmítá, tak jí dám dudlík a ona usne okamžitě:D A další fígl - v noci ji cca od 2. měsíce nedávám odříhat. Mám monitor dechu (kdyby náhodou), ale jak se nakojí v polospánku, tak prostě pokračuje ve spaní a fakt ji nemám zájem budit. NO a kojíme i 3x za noc a já se v klidu vyspím s minipřestávkama i 8-10 h. Jo a moje nejlepší kamarádka mi radila (má dvě děti a obě kojila do 3 let), že mám kojit dle toho, jak mimčo potřebuje, ať už rozestupy časové, tak to jak dlouho je dítě u prsu. No a tahle rada mi pomohla nejvíc 🙂 Drž se a hodně štěstí a hlavně zdraví!
V první řadě bys měla zapoměnout na radu, že dítě se má kojit po 3 hodinách. 2 hodiny jsou uplně v pohodě, i méně. Dávej mu jak často potřebuje, bude spokojený on a pak i ty. Každé zabrečení samozřejmě neznamená hlad, ale pokud pije tak to hlad nebo žízeň bude. Ublinkávání je normální. Jo a můj syn měl za šestinedělí váhový přírůstek 1500 gramů 🙂 taky se mi to zdálo hodně, blinkal skoro pokaždý a bolelo ho břicho, doktorka mi radila, ať zkusím kojit kratší dobu, tak jsem ho vždycky odpojila když už jsem měla pocit že je najedený a bylo to lepší.. Jo a když jsem měla pocit že mám mléka méně, pila jsem hodně kojícího čaje, to bych pak mohla nakojit celej barák.. určitě budou různé vitaminy a doplňky stravy na tvorbu mlíka
@aneta49 já jsem to v dobách, kdy v noci moc nepil, řešila odsávačkou, protože jsem taky měla pocit, že mlíčko po dlouhých pauzách mizí. Po "cucnutí" i kojení jsem vzdycky odsála, i když najednou třeba jen 20, 30 ml, jednak se krásně zvýšilo množství mlíka a jednak jsem za pár nocí měla pár lahviček zásobu v mrazáku a když byl spurt a řval hlady - jako bych je našla ;) a byli jsme v pohodě 😁

mm se prejist mimco nemuze, vezme si jen to co potrebuje... hold dohani co nestihl nabrat v brisku🙂 s um ti pribyde starost jestli davas dost nebo malo, to bude jen horsi, zacarovany kruh.... potrebujes se srovnat ty psychicky, zkus nejakou dobrou dusi v podobe treba laktacni poradkyne, se kterou vse vklidu proberes🙂 drzim palce, nevzdavej to i kdyz je to obcas pekna otrava!