icon

Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst

aneta49
1. lis 2017

Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.

andelka
1. lis 2017

Pamatuju že jsem párkrát též odstříkávala,když výjimečně spal v noci 6h,to už byla velká pauza. Ale jinak to nevadilo,po delší pauze dost vypil a zas se to srovnalo.

dosjan
1. lis 2017

@aneta49 Dobrý den, chtěla bych Vám jen napsat svou zkušenost, třeba Vám pomůže, oba moji synové měli porodní váhu méně než tři kila a oba během šestinedělí hodně přibrali - jeden přes 1800 g, druhý dokonce přes 2400 g (ten lámal rekordy v sání už v porodnici), kojila jsem oba na vyžádání - první měl bolení bříška, i ublinkával, druhý ne. Pediatr pouze konstatoval, že kojím zřejmě smetanu, jinak neřešil. Velké přírůstky trvaly ještě do třech měsíců, kdy měli snad tři brady, pak postupně váhové přírůstky klesaly, starší měl v roce 9,5 kg, mladší jen 8,5 kg (tou dobou pořád kojeni) a oba jsou dnes velmi hubení a dlouzí. Co se týče četnosti kojení - tak byla období, kdy chtěli pít "ukázkově" po 3 hodinách s obdobími, kdy chtěli pít furt, do toho ten mladší vůbec nechtěl dudlík - takže jsem sloužila v mezičase jako dudlík já. Zkuste vydržet, bolení bříška je masakr, ale i to jednou přestane - u staršího syna pomohlo masírování, cvičení, zahřívání, krém Pupík, probiotika a čas. Držím palce a přeji, ať je brzy lépe a můžete si miminko už jen užívat bez trápení🙂🍀

pavlina212
1. lis 2017

@aneta49 Ještě mě napadá, že někdy děti vyžadujou hodně častý kojení, když je při refluxu pálí. Můžeš mu od toho pomoci zvýšenou polohou po kojení a opatrnou manipulací. Miminka mívají špatně dovyvinutou záklopku (časem se to spraví samo), takže je to trápí.
Ještě jsem si vzpomněla na zkušenost mé sestry. Její syn na začátku přibíral kolem 250g týdně a pediatr žertoval, že ségra nemá mlíko, ale kojí smetanu 😀 Každopádně byl doktor hrozně spokojenej, jak synovec hezky prospívá. Jako miminko byl s faldíkama, ale do jednoho roku mu s rozvojem pohybu zmizely.
A další info, které by ti mělo přidat na klidu: děti přibírají skokově, třeba kdybyste šli na vážení o dva dny dříve, byla by doktorka spokojená a ty bys nemusela řešit nic.

pavlina212
1. lis 2017

Koukám, že smetana se objevila už o příspěvek výš 😀

vanea
1. lis 2017

@pavlina212 by mně zajímalo co kojím já, když nám nabral za týden i 350-400g 😂

normalnimatka
1. lis 2017

ježiši kriste...
jako nebudu pročítat celou diskuzi, ale teda doktorku sis vybrala opravdu strašnou :D
žádný extrémní přírůstky neexistujou, kurňa, ta příroda asi ví, co dělat, ne? že dítě blije a bolí ho břicho s tím nesouvisí.
též jsem kojila dost často, celou dobu, kdy byl plně kojenej to bylo tak po hodině a půl. syn byl nejedlík, a to byla teprv lahůdka, když jsem kojení co 1,5 hodiny řešila ještě v jeho skoro roce:D
a kdybych klukoj dávala jíst tabulkově, tak bude hladovej, protivnej a uřvanej... i tak jse se snažila to občas natáhnout aspo%n an těch 1,5, když mi furt někdo tvrdil, jak se mu v břiše bude mixovat mlíko a že je potřeba dodržet aspoň takovejhle interval ( a stejně to je blbost i tak).
kojení je stokrát jednodušší, co se přírůstků týče. prostě dítě krmíš a ty prsa a dítě si s tím poraděj. UM naopak budeš víc řešit, kolik dávat, po jaký době, co když bude mít hlad, nebudu ho přecpávat, když mu dám častějc? nesmim přece přesahovat dávku!
a taky je normální, že kojený děti přibíraj nejdřív hrozně rychle a pak se ten růst dost zpomalí. děti na UM to víc mívaj takový konstantní. tušim.

kojení je hodně o psychice. neposlouchej debilní rady rádoby odborníků (ehm, co věděj pediatři o kojení? třeba to, že bys neměla kojit častjěc, než jednou za 3 hodiny...ehm, který kojený dítě to vydrží?:D) a nech to přírodě. pokud ses rozkojila, jde to pak opravdu samo! jen věřit svýmu tělu a miminu. nervuješ zbytečně, hoď se do pohody a pak budeš za kojení ráda, je to krásný a daleko pohodlnější, než um. o jiný prospěšnosti nemluvě. fákt, holka. byla by to škoda🙂

normalnimatka
1. lis 2017

jo a to ještě synek i když se kojil tak často, tak to trvalo teda o dost dýl, než 10 minut:D myslim, že se dostal až za pár měsíců třeba na 20minut.. a opravdu to nebyl žádnej otesánek.

pavlina212
1. lis 2017

@vanea No tak už jedině máslo? 😅 😅

normalnimatka
1. lis 2017

@veronikav31 promiň, nedá mi to... nechápu, jak můžeš radit, že znáš z okolí podobnej případ - švagrovou, jejíž dítě ale bylo vyhlublý? to je snad úplně něco jinýho, ne? tam je asi evidentní, že to dítěti nějak nestačilo.... ani nechápu, jak se ti to mohlo spojit v hlavě, že je to jako "podobnej problém"?
(a kdybys bejvala kojila, možná dítě neprodělá ani tyhle všecky nemoci..to je jako málo? za dva roky dvoje antibiotika atd?:D to už jen tak mimo... mně to přijde docela dost. )

že tobě přijde kojení složitější na sžití a fungování, neznamená, že to je tak i u tazatelky. jsem si téměř jistá, že kdyby se vysrala na blbý rady ohledně intervalů kojení, nemá žádnej problém. tvůj případ a tovjí švagrový byl jaksi úplně někde jinde.

normalnimatka
1. lis 2017

@aneta49 a jak ses ptala na ty pauzy mezi kojením, ono se to prostě ustálí. když budeš prcka kojit, jak si řekne, mlíko se bude tvořit optimálně, a i v noci můžeš klidně vynechat 5 hodin a mělo by to bejt v pohodě úplně.
jinak bříško je na houby, ale to chce jen čas. a s UM by to nemuselo bejt lepší! spíš klidně i naopak.
jinak ten fenyklovej/kmínovej čaj, bych zkusila dát přímo jemu, malinko přes stříkačku, a hlavně laktobacily, pokud jsi zkoušela různý kapky pro mimčo a nezabíraly, zkus sama brát probiotika v tabletách.

normalnimatka
1. lis 2017

@vanea nebo maskarpóne:D

marketa11112
1. lis 2017

Ahoj, ja mam tri a pul mesicni holcicku. Pres den kojim po hodine a pul, max po dvou, v noci asi 3-4 x ...mala mela pri narozeni 3 kila, spadla na 2,77 a v 1 mesici mela 4,44...pribrala tedy temer kilo sedmdesat. Druhy mesic uz to bylo jen kilo, dalsi 800 g...ted uvidime, ma zatim asi 6,6 kila.....kazdopadne kojeni je super..kdekoli, kdykoli pripraveno..ja kojila letos uz v bance, na financaku, na matrice, v obchodaku, na stavebnim urade, u zubare....jsem exot....ja za kojeni svych deti bojuji, je to za me nejvic, co jim mohu dat...u prvniho syna to byl boj, je nedonoseny, cekal me sileny strach, nervy, odstrikavani, zkouska trpelivosti a nakonec i to kojeni, do 11 mesicu nakomec castecne. Syn byl poprve nemocny ted na podzim, tedy temer ve trech letech..a to mel jen trochu kasel a rymu...prinesl nam to manzel z prace.....me pri synovo vytrhli dva zuby, ted uz zase dva...napsali mi antibiotika a ja je kvuli kojeni nevzala..a po tydnu me pusa boli snad stale stejne jako prvni den...ale to dam....kvuli dcerce....nekdy mam pocit, ze kojim porad..a to mezi tim beham jeste k synovi, musim obstarat zahradu, psi, siju pro deti obleceni, zavaruji..pristavujeme k domu, ted budeme predelavat schodiste...ale kojim...kdykoli dcerka chce..
Vazim si moc toho, ze nam to jde . a moc doufam, ze to zvladneme alespon do jara...

marketa11112
1. lis 2017

Jinak nevidim duvod, proc davat caj, nevidim duvod, proc nedat miminu napit kdykoli si rekne...proste vytasim prso, kdyz ho chce...a ze pribira? Zrovna u nedonosencu je to bezne, oni dohaneji vse rychleji....moc to hrotis...chce to kliiid....bud rada, ze basti...pokud mas jen jedno dite, udelej proste vse, co je potreba.
Jinak moje mala tri dny po porodu tahala padesatky, pak uz nevim, nevazila jsem.....nech to take na prirode. Ale prirustky se zpomali, neboj. Jinak nase mlada u kojeni usina, prdi, ocumuje okoli, mazlime se, pri teple pije na zizen.....nekdy pije pet minut, jindy treba deset a pak si podudlava
..vetsinou ji necham a druhou rukou obstaravam jeste syna...pohoda

hany_bany
1. lis 2017

@aneta49 mně malá začala docela rychle spát víc jak 3 h v noci, v 6 týdnech i 6-8, s o mlíko jsem nepřišla (taky jsem se bála). Časem se zase budila častěji, jak už se víc pohybovala, tak jí to asi nestačilo... nestresuj a koj 😉

veronikav31
2. lis 2017

@normalnimatka Tak hele, se švagrovou se mi to spojilo protože, malá jim taky ze začátku hezky přibírala a v měsíci a půl obrat. A jinak to, že malá měla zánět moč. cest je kvůli tomu, že jsem nekojila? K smíchu. To postihuje i dospělé a dost často a to značí, že taky s nimi není něco v pořádku? Malá prochladla když jsme dávali venku čurat-je v 21m bez plíny a holt ve škaredém počasí když si venku řekne tak dáváme čurat a to je snad špatně? A krom toho všechny neteře co byly kojené jsou nemocné jak na běžícím pásu-mám sedm neteří. Tak proto se mi to spojilo. a hlavně nejdůležitější je psychika tazatelky, proto jsem psala o UM, pokud to pro ni znamená že dá UM a bude na tom psychicky dobře tak proč ne, protože pokud se bude nervovat kvůli pláči prcka tak o MM může rychle přijít!!! a to pak může vést z tomu aby nepřibíral, vše se vším souvisí. Takže je jen na tazatelce zda bude dál kojit a nebo dá UM

ejmate
2. lis 2017

Ježiš to je hrozný tyhle debaty....nevím o čem se tady pořád hádáte. Jednoznačně je mateřské mléko pro miminko nejlepší, ale určitě ne za cenu vystresované matky i miminka. Nejdůležitější je pohoda obou. Dítě se nepřejí! Na rozdíl od dospělých u něj ještě pořád parádně fungují hormony oznamující nasycení, takže se miminko nebude přežírat jako my dospěláci. Vezme si tolik kolik potřebuje. A jestli chce každou hodinu, tak bych se pěkně vy..... na nějaké tabulky a řídila se miminkem...co byste matky dělali, kdyby se vám dítě narodilo o pár století dřív??? Nebyl žádnej internet, pomalu žádná literatura o tomhl, a doktora si mohli dovolit jen bohatí....všichni se řídili potřebami miminka. Tak se tak řiďte a vykašlete se na nějaký debilní tabulky a rady ostatních. A to, že se tady budou dva tábory ženských dokola hádat jak to je správně asi tazatelce moc nepomůže....

ladylass
2. lis 2017

Udělej to tak abys byla hlavně psychicky v pohodě, jestli je pro tebe lepší přestat kojit tak na nějaké rady nehleď a udělej to, já to tak udělala u syna a nikdy jsem toho nelitovala, když dává člověk UM ví přesně v kolik a kolik jídla mimčo dostalo, lépe se vše koriguje a hlavně pokud ti to navodí pohodu tak do toho jdi. Dcerku jsem kojit chtěla ale nakonec jsme po 6ti neděli nemohla a to z důvodu že nebylo čím... Prostě třeba moje tělo není na kojení stavěné, nebo jsem prostě nedokázala se do toho nutit a je mi to jedno nenávistné pohledy jsou mi u prd.... A za mě určitě dodržovat interval aspoň 2 hodin je to důležité u syna jsem to chvíli nedělala a bolelo ho břicho právě z toho jak se mu míchalo nové a staré mlíko v bříšku nestíhal trávit, bříško jako balon no děs... ten interval dodržuj jak mezi kojením tak mezi UM, dítě jídlo potřebuje strávit, ty taky nejíš 24hodin v kuse, a pokud brečí a chce kontakt nemsíšt ot hned řešit že mu narveš "kozu nebo flašku" prostě ho nos třeba v nosítku nebo se mazlete... A také by bolení mohlo být od vigantolu... ten určitě už dáváte a doktorka na něj nedá dopustit, zkus pár dní vysadit třeba i to pomůže....

normalnimatka
2. lis 2017

@veronikav31 nebudu se tady o tom dohadovat. prostě tazatelka měla úplně opačnej problém. že tvojí švagrový dítě nejdřív přibírlao hezky a pak se to otočilo, vůbec ale vůbec nic neznamená.
a je mi úplně jedno, proč tvoje dcera měla zánět. tys upozorňovala na to, že byla nemocná jen tolikrát a brala atb en tolikrát. tak jsem poznamenala, že to teda není žádná výhra a že kdyby byla kojená, tak MOHLA bjet nemocná ještě míň. tudíž jen poznámka, že neivm, proč jsi to vůbec zmiňovala.
samozřejmě, že je nejdůležitější psychika, ale tady, jakove spoustě jinejh případů působí na špatnou psychiku především špatná informovanost, za což bohužel můžou i porodnice, resp. personál a pediatři, který podávaj debilní informace. spousta matek by si ušetřilo nervy a MM, kdyby víc hledali informace od povolanějších. ne vždy, často.

normalnimatka
2. lis 2017

@veronikav31 oprava UM, ne MM....

aneta49
autor
2. lis 2017

Holky,nehádejte se tady🙂 to jsem nechtěla,rozdělit vás na dva tábory a abyste na sebe stekaly jak psi ☹ vážím si obou názoru.. opravdu dekuju 🙂
Už se těším,až malej trochu povyroste..to bříško se snad srovná..on chudinka jak tlačí,tak si ublinkne ještě třeba hodinu po jídle a pak začne kuckat a takhle pořad dokola..jedine kdy je v klidu,je když leží bříškem na mě a to vydrží spinkat většinou a ani netlaci..ale nemůžu ho zas mít cele dny na sobě..šátek mame,zkousime,ale zatím nenašel úplně zalíbení..ještě mi kamarádka nabízela na pujceni vibrační lehatku,ze by ho to uspalo i naklepalo prdiky,mate zkušenost?

ladylass
2. lis 2017

@aneta49 já vibrační lehátko doporučuji, měla jsem u obou dětí a byla to úleva

alishka111
2. lis 2017

@aneta49 pokud budeš kojit dál, tak zkus pít fenyklovej čaj. Ty, nějak to přechází do mlíka a u nás to dělá zázraky. No a třeba hlídat stravu,pokud to už nedeláš. Je to vopruz, ale mě stačí si dát jakýkoli pečivo, nebo syrovou zeleninu a je peklo... dietu mam přísnou, fenylk mi leze i ušima, ale mám díky tomu taky klidný dítko v podstatě bez prdíků...

veronikav31
2. lis 2017

@aneta49 Já vibrační lehátko mám, ale nikdy jsem vybrace nepouštěla. A co zkusit jej zabalit do zavinovačky, sednout si na gymnastický míč a jemně se pohupovat i s mimčem? To u nás zabíralo, třeba někdo navrhne něco dalšího. Nejsem si jistá zda vibrace jsou ty pravé ořechové

veronikav31
2. lis 2017

@normalnimatka Jinak já měla jak v porodnici tak i doma LP-certifikovaná osoba s mnohaletými zkušenostmi, kamarádce zachránila kojení, mě to nepomohlo. Jinak taky záleží jakou si rodička vybere porodnici, od toho tady nejsme abysme zavrhovali vše co souvisí s porodnicemi a doktorami, jinak se můžeme vrátit do pralesa aby nás léčili šamani a nemusíme chodit rodit do porodnic, mít LP apd. vymoženosti

normalnimatka
2. lis 2017

a dávat spinkat na bříško jsi nezkoušela? když spí na tobě na břiše, tak je dobrej, tak proč ho nezkusit položit na postel, hladit po zádičkách, až bude spát? nešlo by?
jinak zkoušej taky polohy, co mrňousovi vyhovujou...tygřík, klubíčko...nebo právě naopak mu to nemusí vyhovovat...

opifka
2. lis 2017

Ještě jsem neslyšela, že by se novorozenec přejídal, to je opravdu zvláštní diagnóza. Je přeci dobře, že prospívá a vše dohání. Co se týče těch intervalů kojení, dala bych tomu čas, oni se ty děti taky samy srovnají a načasují.

UM je dobré v případě, že už mu nestačí MM, což u takhle malýho díťátka trochu pochybuju (syn dostával od 5. měsíce, ale to jsem opravdu kojila snad fakt co půl hodiny a z obou prsů). Moje zkušenost je ta, že MM mu udělalo tedy líp, než UM. Po porodu byl na UM cca 3 týdny, než jsem se rozkojila a strašně trpěl na koliky.

A to vaření UM v noci mě teda štvalo. Když jsem se rozkojila konečně, tak jsem jen vytáhla a spala dál :D

hul
2. lis 2017

Časem se to srovná 🙂 ze začátky jsem taky kojila tak často 🙂 a ze přibírá je dobře. Horší by bylo kdyby nepribiral. Dávat UM a nebo čaj je kravína. Male miminko potřebuje maminku a prso. Tak to prostě je 🙂 Já plně kojim i ted v 9 m. A neměnila bych ....

aneta49
autor
2. lis 2017

Na bříško dávám i dompostylky,někdy vydrží hodinku spinkat někdy vůbec..je to různé 🙂 piju fenykl,dáváme laktobacily-mne i jemu,babycalm,nejím podle mého nic nadymaveho a stejně chudinka trpí..o Vigantolu vím,ze muže způsobovat nadýmání,ale myslím,ze vynechat je pro nej pak daleko horší,než ho brát..přece jen teď bude zima a sluníčka tolik nebude a doplňky stravy obsahující vitamin D nejsou s vigantolem srovnatelné :-/

kacasa
2. lis 2017

@aneta49 Chce to vydrzet..bolesti briska pominou tez s vekem.. ale s tim Vigantolem..nevim..zkusila bych ho chvili nedavat, jestli se to zlepsi..ono se nic nestane.. Koukala jsi na Swanson?

zmrz_lina
2. lis 2017

@aneta49 místo Vigantolu mu pořiď Swanson nebo jiné. A s tím fenyklovým čajem bacha - někdy paradoxně ty bolesti může způsobovat, místo aby ulevoval 😉

Strana