Vzdávám kojení - malý moc přibírá a pořad chce jíst
Ahoj holky,tak naše boje s kojením a vahou už byly neúnosné-probrecene dny a noci,úbytek mléka...
Od začátku- malý se narodil 2380 gramu v 8.mesici,podařilo se nám rozkojit,malý byl velmi hladový a postupně se nám i snížil interval 3 hodiny na 2,5 pak na 2..někdy vydržel i 3-4,ale vyjmecne. Kojila jsem vždy max 10 minut-vytáhl kolem 100ml už od 3.tydne...kojime takto pořad stejně,dnes nám je 7 tydnu. Na sestitydenni kontrole měl malý už 3980 gramu..pribiral enormně rychle,do toho ho trápí bříško a ublinkavani..nejraději by jedl snad každou hodinu-já už jsem nešťastná..kojení mě přestalo naplňovat,jsem ve stresu,ze se malý prejida,když mu nedám najíst po dvou hodinach,tak rve jak blázen,pak se prisaje,vypije 50 ml a usne a za hodinu opět řev.. přibral 100gramu za dva dny...už jsem to dnes nevydržela a zavolala doktorce ubrecena,ze nevím,co dal.. mám mu prý dat místo jedné dávky čaj-nechat vyhladovet a koupit uměle mléko. Zkusit mu ho dat,jestli ho zasytí na delší dobu,pak třeba nakojit a takto to střídat. Moje otázka zní,jestli to také někdo tak měl? Nepotřebuji rady jak bych měla kojit a ze to je nejlepší pro dítě... zkratka to vzdavam a doufám,ze se psychicky nějak srovnám...jen nevím,jak to udělat,abych správně mléko nadavkovala? A co když bude mít hlad dříve než po 3 hod? Dat mu čaj? Prosím,poraďte mi někdo-jsem už na pokraji zhroucení.
Anetko, proklikala jsem si v diskusi jen tvé příspěvky a musím ti napsat,že jsi mě potěšila. Na začátku jsi byla rozhodnutá, až jsem si říkala, s čím chceš tedy poradit, ale přesto jsi naslouchala radám a jsi na dobré cestě. Nebudu ti tu psát další rady, i z toho letmého čtení vidím, že ti už holky poradily snad vše, co by ti mohlo pomoct. Chci ti jen napsat, že to, co prožíváš, je naprosto normální: kojené děti blinkají, pláčou, bolí je bříška, mají hlad v různých intervalech i sakra často, občas se jen napijí a usnou a za chvilku chtějí znovu, maminky jsou unavené a pláčou vyčerpáním, že to nezvládají. Jistě že vše má své hranice a pokud se maminka trápí přespříliš, může být umělé mléko vysvobozením. Ale ve většině případů prostě stojí za to uvědomit si, že to je normální období, které trvá jen pár týdnů a pak pak je kojení prostě nejlepší, nevýhodnější a nakonec i nejpohodlnější. Držím palce, ať si také co nejdřív začnete užívat. Jsi báječná máma a zvládáš to skvěle a děláš pro svoje dítě to nejlepší na světě :-*
Chtěla bych vám všem strasne moc poděkovat! Včera jsem byla opravdu na pokraji šílenství,až si říkám,jestli já nejsem trochu blázen 🙈🙄poslala jsem tchýni pro čaje a mléko,než mi to stačila přinést,tak jsem si přečetla první příspěvky od vás a něco se ve mne hnulo,ze sakra proč to vzdát,dokud bude moje mliko(spis Smetana),tak na umele kašlu! Vzala jsem telefon a zavolala doktorce,kam chodil ještě můj manžel jako dítě,strasne si ji chválil a chtěl,abychom malého dali k ni,jenže já chytrá jsem nechtěla..no a vše jsem ji vysvetlila,povedela a ona se smála,ze malý je sikulka a krásne přibírá,ze její syn nabiral i skoro půl kila tydne a je úplně v pohodě dospěly chlap,dala mi telefon osobní,ať ji kdykoliv zavolám,takže prechazime k ni..v úterý jdeme na první kontrolu 😊snad to bude už vše jen lepsi 👶🏻Třeba dnes měl náladu malej na hraní,takže POPRVÉ nádherně pasl koníčky,to jsou okamžiky štěstí🍀
Holky,dekuju za vše! P.S. Za par dni tu budu určitě s dalším dotazem 😂
ale je to teda desny s tema doktorma jak nas dokazi negativne ovlivnit..napr. muj tata chodi na kontrolu se slabou cukrovkou..doktorka ho strasi, ze prijde o nohu a ze bude zit uz jen 5 let, jelikoz je 75 let u muzu prumer..tata ma cukr 8..ona sama je jak koule..strasny..jde od ni vzdy totalne zdeptanej..taky radim, aby ji vymenil ☹
@aneta49 pití mléka rozhodně nemá s tvojí tvorbou mléka nic společného. potřebuješ hodně tekutin, ale stačí voda nebo kojící čaje 😉 to, že se ti prsa nalívají méně může být taky normální. ne stresem, že o něj přicházíš. může to být jen ustálení. nabídka - poptávka. ze začátku se prsa děsně nalívají až bolí než si miminko určí kolikrát denně a kolik chce pít. pak se to srovná. prsa se s výrobou průběžně miminku přizpůsobují 😉
@aneta49 příznivcem vibračního lehátka tedy nejsem. ale pokud vám nesedí úplně šátek, co zkusit manducu? já ji měla chvíli půjčenou a děsně nám pomohla 🙂
Konečně někdo rozumný, kdo si nechá poradit! Většinou tyhle diskuze konci důvody neduvody.
Četla jsem i tvoji první diskuzi, a neboj, ono se to všechno srovna, mas miminko ještě maličké 🙂
A nechce být u prsu kvůli bolení toho bříška? Syn to tak taky dělal. Bolelo ho bříško a u prsa se uklidňoval. Kojil se klidně po půl hodině až hodině a to vždycky 1-2 hodiny v kuse. On jenom podudlával a když jsem mu prso vzala, tak strašnej řev, ale vážně to bylo tím bříškem. Taky jsem z toho byla úplně vyřízená, skoro celej den jsem jen kojila a neměla pomale ani čas jít na záchod. S kojením už jsem chtěla taky přestat, ale nakonec jsem vydržela a ty intervaly mezi kojením a i délka kojení se zkrátila. Nakonec jsme kojili tak půl hoďky. S bříškem už to potom bylo taky lepší. Myslím, že s UM si moc nepomůžeš. Mluvím z vlastní zkušenosti. O mlíko jsem nakonec přišla a museli jsme začít dávat UM a bolesti bříška se rozjely znovu. Zkus to ještě chvíli vydržet, vím jaký to je, ale věř, že by mohlo být i hůř a byla by škoda kvůli tomu v kojení přestat.
@aneta49 Any, to to se tak krásně čte 🙂 snad bude s novou dr. vše lepší. já nakonec taky děti nahlásila k pediatře, ke které jsem chodila jako dítě já. sice tedy v kojení jsme se neshodly, ale to už jsem měla druhé dítě a už si jela podle svého a "má pravda" se ukázala 😀 v mnoha věcech jí důvěřuji, takže za ní dojíždíme mimo současné bydliště. brzy taky získáš vlastní mateřskou jistotu a sebevědomí a už tě jen tak někdo nevykolejí 🙂
@aneta49 Super! Bude to dobrý, máš správnej přístup a to je základ 😉
držim palce...tohle je fakt normální. i ty hormony dokážou svoje! hlavně se nehroutit a snažit se brát všecko s nadhledem. je to těžký, když jsi prvomáma, ale ono to všecko časem přijde tak nějak samo, ani nebudeš vědět jak.
tak posílám objetí a bude fajn, když najdeš nějakou spřízněnou duši, kterou budou zajímat tvoje problémy a třeba zjistíš, že ta jiná osoba, ideálně máma, to taky zažívá nebo zažila a hned ti nebude připadat, že jsi nejhorší a že na to nestačíš a že tě nikdo nechápe... užívej mimčo;)
ahoj, nečetla jsem ostatní komentáře, za sebe, pokud tobě kojení nezpůsobuje bolesti nebo nějakou fyzickou či psychickou nepohodu takovou, že fakt nechceš dál kojit, koj v pohodě dál. Nejsem žádná šílená bio matka, co ti bude vykládat o tom, že kojení je nej - to je známá věc, ale pokud ti malej pěkně přibírá, buď ráda, u 7 týdenního dítěte je trochu mimo řešit jestli nepřibírá moc pokud je plně kojený. U dětí plně kojených není případné rychlejší přibírání problém. Nahrazování UM je pitomost a tvá doktorka je kráva- vyměnila bych. Ber to tak, že tvoje práce je obstarat malého, dát mu napít, když chce, přebalit, koupat, mazlit atd... a snažit se odpočívat, když je možnost. Vše ostatní počká. Takže buď v klidu, malá mi taky pila třeba i co dvacet minut v noci - jo , pakárna, taky není žádný drobek, naše dr. vidí, že je zdravá a spokojená, vše jak má být, každé dítě přece přibírá a roste jinak. Tak buď v klidu, ať si tohle období nekazíš zbytečnými obavami a stresy. Koj klidně dál, zkus zkontaktovat nějakou laktační poradkyni, pokud máš opravdu pocit, že je něco špatně- určitě ti poradí, pomůže uklidní, případně dá tipy. Navíc Děti mívají růstové spurty- skoky, to pak pijí pořád, aby podpořily tvorbu a složení mléka, tak jak jej nově potřebují, trvá to třeba i týden a pak se to upraví na snesitelnější intervaly. Držím palce, buď hlavně v pohodě. 😉
Na 6 týdnech 4kg? když napíšu, že muj syn měl na 6 týdnech UŽ 6kg a 60cm,bude ti lépe? Teď je ditko ve fázi růstového spurtu,bych řekla.. takže Chce víc a víc jíst.. časem si to sedne a bude to určitě lepší... já jsem ho měla na koze snad co hodinu.. řešila jsem to i dudlíkem.. dneska jsou mu 2 roky a je kojeny pořád..i když teď už mě spíš používá jako dudlík a proto chci odstavit
Holky,LP u nás byla hned po návratu z porodky,dokonce jsme si sedly tsk,ze si tykame,píšeme si atd..Ale mi rozhodila ta doktorka proste...takže jsem chtěla vše vzdát..mám doma tu půjčenou váhu a opět za dva dny přes 100 gramu,ale nebudu se stresovat..taťka je obr a váží přes 100 kilo,já také nejsem Drobek,tak holt malý má po kom růst 🙂 takže dnešním dnem 4200 gramu 👶🏻
Jezis to jako fakt doktorka radi? Ja od zacatku kojila na pozadani... i po 1.5h... neldy i po 3/4
@veronikav31 to nemuzes srovnavat... pises ze dite neprospivalo a hublo... to je naprosti jina situace
@chris_n a v čem je jiná, když dítě měsíc a půl prospívalo a přibíralo? Až pak začala hubnout
@veronikav31 hele ty jsi fakt mimo. tak snad se tu odpovídá úplně na jinej problém. kdyby dítě tazatelky začalo posléze hubnout, asi to bude řešit, ale snad čím dýl kojí, tím líp, ne? tvůj přístup je jak..no stejně jednou to kojení začne dělat problémy. nebude to stačit, dítě bude kousat, pak bude na prsu závislý a neuspíš ho bez něj....no tak to radši nebudu kojit vůbec...??? jako wtf?
@aneta49 však je v pořádku, že přibírá hodně. ono se to pak sníží;)
Kojila bych dal..neboj se,z kojení se nepřejí a nepraskne...😁😁 maximálně se poblije😊 váha se taky časem zpomalí..syn má teď na 2letech něco kolem 12kg... takže do 6m měl 6kg a za nějakých 18-20m!!! O dalších 6kg více..
@veronikav31 pokud neprospíva, je na míste aby se resilo pripadne prechazení na UM. Ale kdyz díte prospívá! a není problem s nepribiranim, tak neni důvod prechodu na UM...
@normalnimatka hele, psala jsem jen zkušenost, ne že se na to tazatelka má vykašlat.Někdo kojí kratší dobu,někdo dlouho a co jako, je to každého věc.A jinak můj přístup je normální, nejsem zarytý zastánce kojení ani UM, tady jde především o psychiku tazatelky, pokud bude psychicky v pohodě s kojením, tak ať kojí dál, pokud ne, tak je na místě zvážit další možnosti, protože pokud psychicky v pohodě nebude tak o MM může rychle přijít. Spokojená máma= spokojené dítě, na to se zapomíná, psychika dělá moc,ať chceme nebo ne.Tazatelka se trochu zklidnila psychicky a rozhodla se dál kojit-proč ne, nechť jí psychická pohoda co nejdéle vydrží.Ono není nic horšího než psychicky zdeptaná a ubrečená máma. Tak to vidím já a ten pohled je tedy horší než ostatních??
@chris_n Však ano, já jen psala zkušenost, že dítě přibíralo a pak už ne. Pokud prospívá tak jen dobře, pokud nebude tak je v něčem problém. Tady se týká hlavně psychiky tazatelky, pokud bude v pohodě ať kojí. Jak je vidět tazatelka se trochu zklidnila a bude kojit dál-proč ne.
Zajímavé názory doktorky 😨 Malý přibíral i kilo za týden. Kojila jsem nonstop dny i noci. U tak malých dětí je to normální, ba i žádané. Doktorka mě chválila, že mám místo mléka smetanu. Měla bys být na sebe pyšná, že ses tak rozkojila a že malý tak krásně tahá, když je nedonošený. Jiným miminkům to tak kolikrát nejde.
Kojení je někdy totiž naprosto strašný. Po akutním císaři jsem kojila bez problému od začátku až do konce, víc jak rok. Měla jsme hodně mléka a taky smetanu, až tak že dcera nechtěla jíst nic jiného, až do roka, prostě byla kozomila.
Dcera byla strašně hodná, nikdy nebrečela, hodně spala, pohodička.
I tak jsem často nabývala dojmu, že nedělám nic jinýho než jenom kojím a koukám na hodiny, kdy zase budu kojit.
I jsem to několikrát chtěla vzdát, protože jsem toužila aspoň po pár hodinách klidu.
Drž se, stojí to za to. Často vzpomínám na to, jak to bylo krásný a ty pocity marnosti a touhy po klidu už si nepamatuju, spíš mne mrzí, že jsem nekojila dýl.
Je to těžký, střídá se hrozný, strašný a dobrý... ale nikdy už nebudou malincí, neopakuje se to hlavní 🙂 Držím palce!
@aneta49 Ahojky. Napisi ti moji zkusenost. Muj syn ted 6'5let. Bohuzel neslo nam kojeni a ja to vzdala(do dnes me to hrozne mrzi) byl na UM. Brisko ho bolelo stale,pribiral hodne. Byl to buclik. Dcerka 2.5roku. Kojena od porodnice. Vybojovali jsme si to. Pribira od narozeni zase malinko. 80-100g tydne. Nas dr.do me porad hucel,at dam UM,ze malo pribirame,ale mala pritom velmi.spokojene zdrave miminko. Nedala jsem. Stale nas hnali na prevazeni,posilal nas na ruzne vysetreni. Mame i zpravu od Neurologa,ze je mala zdrave,drobne ditko. Odesli jsme od nej. A mame klid. Vysadili jsme hned vigantol a dalu nahradu a od te doby ji brisko nebolelo. Dala jsem hodnena svuj instinkt,protoze ja jsem s mimi denne. Dnes bys nepoznala,ze tak malo pribirala,je drobnejsi to jo,hl.ma byt po.kom,ale je to treperenda a certisko😉 kojene deti pribiraji skokove,nejdrive hodne,potom malo...u MM to nevadi,kdyz naberou hodne,pry u UM jo. MM je rychle vstrebatelne. Moc nam pomohlo kojeni v mnoha situacich,hl.kdyz byla nemocna,tak vzdy si MM vzala. Zkus satek...hl.bud v klidu. Mimi to z tebe citi a pak se podle toto chova. Vse delas spravne. Hodne stesti a uzivej.😉
Holky,prosím,ještě potřebuji radu...jak mám tedy správně kojit? My to dělali tak,ze jsem kojila z obou prsou stejnou dobu..teď ale po kojení ani neusne kolikrát a pořad by jedl..nebo spis cucal na uklidnění a uspani..premyslela jsem,jestli nebude lepší mi dat jedno prso a nechat mu ho třeba půl hodky a další kojení druhé prso..jenže teď jsem to vyzkoušela,už u toho usinal,tak jsem ho dala odkrknout a moc spokojený tedy není..pořad se vrti a ještě by pocucal...dala jsem mu dudlik,tak teď usina,ale přijde mi,jestli nevypil zas málo a nebude mít brzo hlad

Ahoj, nectu predchozi - jen Ti chci napsat svou zkusenost - starsi - byl na UM, nerozkojila jsem se, tak jsem dala UM a pribiral hodne rychle - doktor to neresil (rikal, ze asi po um roste rychleji, ale ze to nevadi) brisko ho bolelo, daval si UM po 2,5 -max 3 h. Mladsi - je plne kojen - po 2-3 h - no a pribira uplne stejne rychle jako starsi a brisko ho bolelo taky ;) Oba kluci v 6.m kolem 11 kg, ale narodili se teda uz jako obrici. Doktorka to neresi, jsou proste velci. Jen chci rict, ze at tak ci onak, UM nebo MM, vezmou si proste co potrebujou, blby podle me je jen kdyz nepribiraj vubec. Starsimu jsou ted 3r9m, a je na svuj vek dost vysokej, ale hubenej, uplne normalni kluk ;) tak se rozhodni hlavne tak, abys byla v klidu ty a vsechno bude v pohode ☺️🍀