Zvyky z porodnice versus krmení doma

titti_h
8. črc 2016

Ahoj holky, potrebovala bych poradit, protoze jsem v koncich a nevim co delat. Mam doma mesicni holcicku. Prvni tri tydny stravila v nemocnici, je nemocna, takze stridave byla na jipce a stridave na dalsim oddeleni. Nemela jsem moznost ji prikladat, ale kazdy den jsem ji vozila odstrikane mliko, takze moje dostavala a umelym krmena nebyla. Sestry ji krmily klasicky po trech hodinach, dane davky - zadne odchylky. Tri dny jsme pak stravily na roomingu, tam nas sestry zase hlidaly, takze jsem pokracovala v tom, co delaly ony. Zkousela jsem kojit s kloboucky, protoze sestry tvrdily, ze bez nich pit nebude. Ted jsme doma tyden - krmim po trech hodinach, na krmeni ji budim, cast nakojim s klobouckem a co nevypije sama, dokrmim z flasticky odstrikanym. Tomu se ale ona desne brani, vzteka se u toho, je na ni videt ze dokrmovat nechce. Vcera jsem zkusila kojit bez kloboucku a mala se prisala a neco malo vypila - snazila jsem se pak si nechat poradit od laktacni poradkyne, ktera radi na krmeni nebudit, nechat ji at si rekne a at vypije tolik, na kolik se sama citi. Zkusila jsem to, ale moc to nezvladam, bojim se, ze si mala o jidlo sama nerekne, je hodne spava a ze mi vypije jen malo (podle sester by mela vypit minimalne 60 ml na jedno kojeni, ona pije cca 40 ml) a nebude mi dost pribirat nebo se nekdy vubec neprisaje (uz se mi parkrat stalo, ze plakala hlady, ale neprisala se, takze jsem pak dokrmila odstrikanym mlekem). Jsem z toho dost spatna, takze mi i ubyva mleko. Sestry v nemocnici me tak zblbly, ze mam strach z toho, ze mala pomalu ziskava spatne navyky, kojeni se brani a ja se takhle dopracuju k sunaru... nemate nekdo nejakou radu jak se s tim vyrovnat a nezesilet?

karlajasmine
8. črc 2016

@titti_h Porodnici a sestry z porodnice pust' z hlavy. Kojeni je prirozena vec.. zeny kojily po cela staleti bez hodinek, bez vahy, bez odmerovani nejakych davek. Kazde dite je jine a kazde vypije jine mnozstvi mleka, jinak rychle a jinak casto. Ty nase nemocnice me v tomto desne vytaci... ja jsem hned po prijezdu z porodnice zacala kojit uplne jinak nez v porodnici.
Na kloboucky se vykasli.. pokud se umi prisat i bez nich, tak se umi prisat.
Pokud mas pocit, ze ti po 3 hodinach nevypije dost, tak ji nabidni prso casteji, treba po 2h, po 1,5h (kdyz bude vzhuru). Ja kolikrat kojila po 1,5h kdyz byl malej vzhuru, kdyz spal, tak byla pauza treba i 4,5 hodin.

Ono se to lehko rekne, ale zkus se tim tak nestresovat 🙂 Uzivej si svoje detatko, hraj si s ni, mazli se s ni, valej se s ni, kdyz te to napadne tak ji nabidni prso, nech ji, at vypije kolik chce a kdyz zacne po case plakat, tak nabidni zase.

Ja jsem kojila stylem: Place? Treba ma hlad - nabidnu prso. Nechce? Hmm, treba ho trapi neco jineho.. prdiky?.. vymenit plinku?.. unava?... Kdyz jsem si nevedela rady, uspala jsem ho houpanim a pak nabidla prso az se vzbudil.

V nemocnici jedou takovymhle stylem, protoze nemaji cas resit individualitu kazdeho ditete. Je to stejne, jako rezim ''snidane, svacina, obed, svacina, vecere'' pro dospeleho.. je to jakysi ''manual'', ktery ovsem v realu funguje pro kazdeho jinak. Ja treba snidam hned po probuzeni, manzel po 2h po probuzeni. Ja jim velke porce a nesvacim, nekdo zase ji 5x denne male porce.... Tvoje dite je individualni, a kdyz ji nabidnes prso, tak si proste vezme kolik bude chtit, jak casto bude chtit.

izzybickerstaff
8. črc 2016

@karlajasmine presne tak, nemam co dodat☺

karlajasmine
8. črc 2016

Jeste dodam, ze je to uplne stejny pak na prikrmech. Me malej sni treba jeden den velkou snidani, pak moc nechce mliko a pak sni malej obed a velkou veceri. Jinej den treba snidat nechce, misto toho ho nakojim, pak sni velkej obed... atd. 🙂 Stejne jako my dospely... clovek ma kazdej den uplne jinej hlad. Predstav si, ze by nad tebou nekdo stal a nutil ti, ze ''musis prece obedvat kazdy den 2 kusy chleba''.... to jidlo by se tim taky znechutilo. 🙂

titti_h
autor
8. črc 2016

Takze byste se nestresovaly tim, ze pije "malo" a staci ji to na nekolik hodin? Ted ma mezi krmenim pauzu treba ctyri hodiny a stejne krmeni nevyzaduje a je to spis z meho popudu nez z jejiho :/

hz
8. črc 2016

@titti_h ahoj, rada predam sve zkusenosti-mam vsak jen jedno dite.
Kazdopadne ti chci sklonit poklonu, ze ses rozkojila i bez toho, aniz bys mela zpocatku moznost prikladat dceru. Jsi fakt dobra! ne kazda toto zvladne, klobouk dolu pred tvou vuli a odhodlanosti..
taky jsem coby prvorodicka dala na sestry a kojila kazde tri hodiny, pak doma jsem dle rad tu na MK kojila dle potreb ditete. ale syn byl taky spavy, spal v kuse i ty tri hodiny a vice, tak jsem proste po trech hodinach nakojila. bala jsem se, aby pribiral. dle meho, kdybych jej nebudila, naucil by se hlad zaspavat a to neni ok.
obecne ty rady sester z porodnice jsou takove tabulkove, zaroven i to odsati mleka-ale z logiky a vlastnich zkusenosti -clovek preci taky neji behem dne napr.stale 200g porce, da si svacinu, obed... proste jak ma hlad. podle toho i dle me miminko pije..
Doporucuji kojit a kojit, co nejcasteji. ona si zvykne i na to uklidneni u prsa. pak nebude chtit nic jineho...vypust vsechno a vsechny z hlavy a zamer se jen na sve miminko a materskou intuici, tak te povede...
drzim moc pesti, zacala jsi vyborne, vybojujes si to, jen se vykaslat na kecy kolem a vnimat jen dite... zmaknes to 👍

zmrzlinka
8. črc 2016

Zavisi od toho s cim byla mala nemocna po porodu a jak pribira.Jestli je ted O.K. koj na pozadani.Jestli ma nejakej problem,tak dodrzuj tříhodinový odstup.

slimacikmia
8. črc 2016

@karlajasmine tiez suhlasim...z porodnice som bola rovnako vystresovana ako ty, maly nechcel jest a ja som mu davala kazde 3h, presne!!! Trapili sme sa aj vyse hodiny, vela stresu, vela placu... Vykasli sa na to, urcite ponukaj prso cez den co najviac, ak bude vela plakat, nenut, uspi ju, nech si oddychne a daj potom. Ja som si dokonca kazde kojenie zapisovala, aj som maleho prevazovala...nemalo to zmysel, len som bola viac v strese. Viem, ako ti toto pride tazko realizovatelne, pretoze si na vsetko spominam, ked mi niekto radil, aby som si nezapisovala casy, aby som ho nebudila a netrapila atd, ale premoz sa a skus to a uvidis, ze bude lepsie. Malicka sa rozpije ;)

izzybickerstaff
8. črc 2016

@titti_h A pribira? Pokud ano, tak bych se nestresovala, casem bude vic vzhuru, bude zivejsi a bude to lepsi...Ja tedy prvnich nekolik dni taky budila, kdyz se za 3-4 hodiny sam nevzbudil, protoze byl malicky, nemel silu a kdybych ho pri kojeni nedrbala pul hodiny po hlave, tak by zas usnul a nenapil se...Ale po prichodu domu uz jsem mnozstvi nijak neresila (ani nebylo jak), proste jsem kojila☺ A doted kdyz place, tak kojeni zkusim jako prvni...zezacatku se taky obcas nechtel prisat, i kdyz mel hlad - jak se vzbudil po dlouhe dobe, takz hladu chytnul nerva, zacal jecet a odtahovat hlavicku a zaboha jsem ho nemohla prilozit. Manzel ho pak vzdycky vzal a chvili nosil po byte, nebo jsem mu dala cucat malicek nebo dudlik a pakrychle vymenila za prso, kdyz se trochu uklidnil...Po par tydnech, kdyz trochu vyrostl, byl nespal tak dlouho a nemel uz takovy hlad, to delat prestal. Vyzkousej, co na malou plati, ale vyprdni se na kloboucky, ver si a koj, jak mala chce a jak to citis☺

andysek2512
8. črc 2016

Davej malé kdy si řekne, já malého kojila klidně co hodinu, prostě když brecel tak jsem mu dala prso, jeho to uklidnilo a usnul😉 že začátku jsem také kojila s kloboučky ale pak co se prisal tak pochvilce jsem mu ho sebrala a pil už normálně odeme..... Teď jsou malému 4 mesice a kd z se zadari spí klidně odpo přes 4 hodiny a taky se nebudí vyloženě že by řval hlady ale prso už mu prostě dam a za hodku chce většinou zase..... Ale neresila bych kolik vypije a za jak dlouho atak.... Mě kolikrát večer vysel na prsu třeba hodinu ptz u toho prostě usíná..... Takže příkladej podle malé 🙂 a určitě to bude dobrý a neboj zvladnes to... Že začátku jsem taky měla pochybnosti že to nezvladnu atak, ale teď už je to fajn🙂)))

astyna
8. črc 2016

jsem si vzpomněla, jak jsem to tam v porodnici fixlovala a malého vážila jednou denně 😀 by mi z toho asi hráblo, takže jsem si tam vždy něco vymyslela a protože sestry si chodily pro karty až večer, vážení jsem tak nějak sladila, aby to vycházelo dobře 😎

lennus
8. črc 2016

@titti_h První příspěvek mluví za vše. 😉
Přidám svoji zkušenost. Malý se narodil o sedm týdnů dřív, začala jsem hned odstříkávat, mléka přibývalo, k prsu mi ho dali až po týdnu, kdy už nebyl v inkubátoru. Přisál se naštěstí dobře. Než jsme odešli z porodnice, říkali mi, ať každé druhé kojení dávám svoje mléko z flašky. Pěkná blbost, samozřejmě jsem dělala, co mi řekli, i vážila. Nejlepší radu mi dala kamarádka, laktační poradkyně a pak byla i u nás jiná osobně, aby zkontrolovala techniku. Ta kamarádka mi poradila vyhodit flašku a jen kojit, klidně často, jak malý potřebuje a je fakt, že jsem často kojila i co hodinu, i později, když byl starší. A musela jsem budit, tím, jak byl nedonošený, navíc v noci se tvoří mléko, což je plus, ale jsou maminky, které nebudí a vše funguje, dej na svůj pocit.
Je dobré nedávat ani dudlík, i když jsou děti, co s tím problémy nemají, ale u nás jednu dobu byl příčinou odmítání prsa. První půl rok byly občas boje, mimojiné mi dost pomohly kapky Emulips od OKG, když jsem jednu dobu měla málo mléka a pocit prázdných prsou. Kamarádka mi taky říkala, že to, co odstříkám, absolutně nemusí vypovídat stejné hodnotě, kterou by si vytáhlo dítě. Takže u druhého už se nenechám krmit takovými žvásty a budu chytřejší, klidně si zavolejte znovu laktační domů, kojte často, tulte se nahé tělo na tělo, to prý taky pomáhá. Po tom půl roku jsem už neřešila flašku ani dudlík, už to bylo dost času, kdy si vše zajel on i já a nakonec jsem kojila do 22měs. Za mě má smysl bojovat, ale samozřejmě odsuď pocuť. 🙂
Držím palce!

titti_h
autor
8. črc 2016

Ja bych rada davala kdyz si rekne, ale ona si prave moc nerika 🙂

hz
8. črc 2016

@titti_h syn si taky nerikal, tak jsem ho proste vzbudila..

andysek2512
8. črc 2016

@titti_h tak přes den budit po těch 3 hodinách nejvíce a v noci nechat spinkat🙂 ať se nadlabne přes den....🙂

lv
8. črc 2016

pokud si neříká, tak buď, jinak samozřejmě at se rozpije/rozkojíš/sladíte tak podle ní.

andysek2512
8. črc 2016

@titti_h ale pokud se ti prisava bez Kloboučku tak ji koj bez něj..... Mě pak jiná sestra v porodnici řekla ať ho přes to necham jen prisat a pak mu ho seberu, že pro ty miminka je to náročnější, ptz musejí víc táhnout než přes prso. Takže pokud se přisaje bez kloboucku tak ho už nevyuzivej🙂)))

betelgeuzz
8. črc 2016

@titti_h nepíšeš, kolik malá váží a jak přibírá, což je podle mě dost důležité. JIné je to u miminka, která má 3,5 kg a přibírá dobře, to není nutné budit, vypije si dost. JIné je to zas u miminka, které má 2,5 kg a přibírá málo, to už je potřeba na kojení budit a trošku nutit. Pokud se zvládá přisát bez kloboučky, nepoužívala bych je. A vyhodila bych i flašku, pokud chceš dokrmovat, tak po prstě přes stříkačku, ať se nekazí technika kojení. Možná by byla i fajn návštěva laktační poradkyně, aby ti pomohla s tím přisáváním.

titti_h
autor
8. črc 2016

To je pravda, to jsem zapomnela napsat. Mala se narodila o tri tydny driv, porodni vahu mela 2480 g a ted v jednom mesici ma 3050 g, takze pribira.

lennus
8. črc 2016

@titti_h Na kloboučky bych se už vyprdla, kámoška s nimi začínala, má vpáčené bradavky, malá se pak rozkojila a kloboučky vyhodili.
Pokud je menší, budila bych. Náš malý jednu dobu taky míň přibral, ale pak se to srovnalo.

izzybickerstaff
8. črc 2016

@titti_h Aha, tak nas byl taky o 3 tydny driv a 2330g☺ a to jsem ho budila, protoze sam si proste nerekl. Ale jak pribral, rychle se to zlepsilo...A teda s kloboucky mu to sani slo daleko hur (zkousela jsem si tak chvili ulevit, kdyz jsem byla pokousana), nemohl se napit...ty bych vyradila uplne. U nas to vztekani z hladu apod. trbalo tak do konce sestinedeli, a to mel syn v 5 tydnech uz 3895g, tak jeste vydrz, az mala poroste, tak se to zlepsi...ty nejlip musis vedet, co potrebuje, tak dej na sebe.

slimacikmia
8. črc 2016

@titti_h tak to pribera krasne, moj maly sa dostal na porodnu vahu po 3 tyzdnoch...

micaella23
8. črc 2016

Ja radeji budila a prikladala nebo odsavala, kloboucky byli uplne naprd, vzdyt to clovek vidi sam jak to slaboucky dite musi makat 3x vic, mala mela zloutenku delsi dobu, ke vsemu to byl extra prtavec 2,4kg narozen o mesic driv, slaba, proste jsem ji budila, az od 2,5 mesicu, co uz dost pribrala jsem jidlo nechavala na ni. Bala jsem se pred tim ze se mi hlady uz nemusi pobrat vubec a hlavne si pak zvykla jen na prsa a naucila se hezky najist

hankaros
8. črc 2016

Budila jsem v noci prvni mesic, pres den jsem ji nechala. Jak zesilila, vyprdla jsem se na to a nechala spat. Ted ma dva mesice a budi se sama. Pokud pribira, neres to a dej na svuj pocit.

bajana
8. črc 2016

Ten uvodny prispevok nie je uplne vystizny, pretoze nezohladnuje velkost a vek miminka. Moje predcasniatko som musela budit na krmenie kazdych 3,5h kym nezmocnel a nezacal sa budit sam a sam si aj jedlo regulovat (cez den kazde 2h, v noci len 2x ). Ked je dieta malicke, tak u neho plati hladne dieta=slabe dieta, unavene, nema silu prihlasit sa o jedlo a spi. Kamoske sa to stalo dokonca so starsou, mala mozno 3m ked malo pribrala, lebo vela spala, kojila ju len 5x/24h, co je malo.

slimacikmia
8. črc 2016

@bajana moj maly mal pri narodeni 4110g, takze ziadne malinke babatko a bol hodne silny 🙂 . Nemal ani zltacku a napriek tomu bol spavy a musela som ho budit co 3h, cez den aj v noci ( to by som uz pri druhom nerobila). Takze nie vzdy plati ta rovnica.

bajana
9. črc 2016

@slimacikmia ta rovnica moze samozrejme platit aj na vacsie deti, opak som netvrdila

titti_h
autor
13. črc 2016

Tak jsme byly vcera u pediatricky, ta si ji zvazila a pribrala za 12 dni 260 gramu, je to pry malo :/ takze mam pokracovat v buzeni po trech hodinach, dokrmovat odstrikanym mlekem a pokud ztratim mleko, tak umelym. Mala pije cim dal tim hur a jak jsem ve stresu, nechce ode me pit uz vubec. Jsem zrala na psychiatra.

andysek2512
13. črc 2016

@titti_h vzdyt pribira, nehubne tak bych to neřešila....
Mě maly že začátku za týden přibral jen 70 g pak jsme šli za další týden na vážení a to už přibral 280 g což už zas bylo více..... Pokud přibírá tak bych to neřešila.... Každé Mimi je jiné...
Mě malý pořad ublinkava a přibírá fakt dost, nechápu to.... Na 3 mes měl 6,51 kg:D to že Mimi nesedí do tabulek tak neznamená že je něco špatně🙂)))

andysek2512
13. črc 2016

@titti_h přibírá tak se nestresuj:-* ( ii když chápu ze ne vždy to jde vid😉) ale fakt bych se nebála pokud pribira, tak bych um nedávala..... A pokud nerve hlady tak tvé mlicko stačí🙂))

lenkas1982
13. črc 2016

Ahoj, nenech se doktorkou vystresovat, každé dite je jiné a ma jiné tempo. Moje dcera taky neměla nikdy zavratne přírůstky, v prvních týdnech jsem taky hrozně řešila, ze nepije dost, ale byl to nesmysl. Az ted nedávno v jejich 7,5 měsících jsem zažila, ze si o kojeni "řekla" (priplazila se, kdyz jsem s ni ležela na posteli a vrazila mi hlavu na prso). Nikdy netrvala hlady a v těch prvních týdnech mi kolikrát pri pokusu o kojeni usnula nebo jsem ji ani nebyla schopna vzbudit, aby se prisala. Tak jsem to proste nechala byt a zkusila ji přiložit později. A to byla narozena skoro v termínu a se 4 kg. Ono si to fakt musí postupně sednout, az zesílí a přibere, bude to kojeni o něčem jiném. 260g za 12 dni neni spatny, víš, jaký jsou v te váze výkyvy? Pred kojením/po kojeni, pred vycuranim/po něm? To me s odstupem na to přístupu doktoru hrozně stvalo, kdyz jsem si tohle uvědomila. Zvaž někdy pocuranou plenku - hned mas třeba 80g z váhy pryč. Hlavní je zkusit se uklidnit, i kdyz to šestineděli je na nervy hrozny svinec.