icon

21měsíční dceru nezajímají hračky, vše odhazuje

diamanta
20. kvě 2015

Ahoj. Zajímá mne, jestli tu třeba nenajdu někoho, kdo měl doma něco podobného a jak to případně dopadlo. Malá není už malá, rok a tři čtvrtě. Ze zatím neznámého důvodu má centr.hypotonický syndrom, takže jsme byly na různých vyšetřeních a ještě budeme, cvičíme, nyní už je schopná jít, i když teda ta nejistota svalová je znát a pořád ji musím jistit, jít blízko ní a předvídat. Takže chůze už jakž takž nastupuje. Řeč ne. Pořád mi něco vykládá, ale to jsou jen hlasové vlny, žádné slovo, ani to klasické mami. Rozumí krásně, má oční kontakt, leccos se naučila, např ukazuje prstík na otázku kolik je ti, nebo zapiští cosi podobné slovu já na otázku "kdo je tu prcek?" a pořád miluje srandy a i je sama dělá. Takže nemám třeba pocit, že by byla zaostalá nebo tak. No, zrovna nějaké psychologické vyšetření nám třeba bylo doporučeno, i sluchu a zraku, ale jak říkám, jako matka mi tohle přijde v pořádku. Zato nechápu tu hroznou zaostalost ve hrách. Nic ji nezaujme, to jsem se nakupovala pyramid, labyrintů, kelímků, plyšáků, kostek...má hodně po prvním dítěti. Vkládačky, skládačky dřevěné, jednoduché, třeba i zatloukačky...ne. Ona prostě všechno pouze vezme, a odhodí. Prostě to mrští pryč. Když jí se synem v jeho království (pokoj a hračky) ukazujeme kde co, včetně velké magnetické tabulky, obří puzzle a kostek, tak naprosto nezájem. Jedině mu čorkne kostku a pak už jen kouká, kde je jaká škvíra, že by to tam narvala. A pak vezme něco dřevěného a buší tím do zdi. Tohle mi přišlo jak na úrovni třeba devíti měsíců i méně. Každé dítě je jiné, a jak říkám, ty problémy zvláště s hrubou motorikou a řečí ona má, ale ten totální nezájem složit sebejednodušší pyramidku, skládačku atd....to mne dneska fakt zarazilo. Panenka také letí obloukem, kočárek pro panu nezájem. Jen přeskládávání věcí, než je někam narve či odhodí. Ne, že bych neměla nic vážnějšího na řešení, ale možná právě pro to, že bohužel mám, tak bych asi ráda slyšela, že v tomhle případě o nic nejde a ta dětská hra prostě může vypadat jakkoliv. Opravdu mi nepřijde zaostalá mozkově, nejde mi to k sobě, když vím jaká jinak je. A tak si tu tak sedím a říkám si, čím to asi je, a proč to nehodit na Koně...

partyzanka91
20. kvě 2015

@diamanta: ahoj, sice mám terpve první dítě (roční holčičku), ale bohužel si nemyslím že by ses znepokojovala zbytečně a zabývala se kravinama. V necelých dvou letech už by si podle mě měla holčička hrát trochu cíleně. Naše Míša si teda taky moc smyslupně nehraje, spíš jen s věcma hází, všechno kramaří a zaujme jí maximlálně dálkové ovládání (máme takovou hračkku z tesca), nebo něco co nadotek vydává zvuky ale i to jen na chvilku (10 minut je hodně), jenže zatím jí jje jen rok.
Nevím přesně co je ten centrální hypnotický syndrom ale podle mě by to s tím mohlo malinko souviset. Psala si že přeskládává věci - nemůže se u ní třeba vyvýjet autismus? Autitstické děti bývají řečově pozadu a právě skládání věcí je pro ně typické. Já bych ten způsob jejího hraní-nehraní konzultovala určtě s pediatrem a psychologem. Držím palce a doufám že se vše ještě zpraví, třeba ten zájem o hru i řeč příjde ve vyšším věku.

diamanta
autor
20. kvě 2015

@partyzanka91 jsme v péči neurologie, rehabilitace, čekáme výsledky vyšetření na metabolické poruchy, které můžou způsobovat zpomalení až zastavení vývoje, další vyšetření dopadla zatím dobře, a do mozku se koukat na MRI jsem zatím odmítla, jelikož mám respekt z narkozy. Naštěstí máme podložen odklad očkování, protože se bojím vlivu, když se dítě tak jako tak nevyvíjí normálně. Ale o autismu zatím není řeč. Je milá, kontaktní, rozumí, a o komunikaci se neustále snaží, ať už tím hlasovým vlněním, tak koukáním do očí, pozoruje naše reakce, "svádí" nás ke hře, dělá vtipy a tak....vůbec není ve svém světě. I rukama nám něco naznačuje. Naštěstí se vůbec nenaštvává, že jí nerozumíme, je skoro pořád dobře naladěná, jak sluníčko. Chodí až teď a to jako roční dítě, a mele něco furt, jen ne slova. Té hře prostě nerozumím, jelikož smrkat umí už asi půl roku, obleče si ponožky, punčocháče, čepici, boty, a to vše asi taky tak půl roku...to je ale jemná motorika. Vlastně jsem mohla napsat, že jí dávám místo hraček oblečení, protože jedině tím se zabaví. Jinak vůbec. A také neustále tancuje na jakékoliv tóny, co se ozvou, okamžitě se řehtá a paří. Přijde mi to celkově, když se tak čtu, že to je vlastně příšerně nevyrovnané......

janahus
20. kvě 2015

@diamanta ahoj, nas syn, hypotonicky nedonoseny, operovany pro zanet ve strevech....nyni mu je2r a 7 mesicu, si taky moc cilene nehraje, s autem, s knihami, ale treba kreslit, nebo lego, ne🙂 rec je spatna, na urovni 18. mesicu, je taky chytry, zajimajiho pismenka, ale rad s vecmi hazi...je toho vic co tvoje mala muze mit, napr: ADHD, coz mame zrejme my, vyvojovou dysfazii, ale na to mi prijde jeste brzo to rozkodovat, nebo poruchu autistickeho spektra, ted jdeme do nemocnice a budou nam delat specialni psycholog vysetreni na autismus...jinak hruba motorika u nas taky spatne, nevyjde a nesleze schody, odrazedlo neda, vsechno je u techto deti na dyl, ja vim je to na palici...
Mame tu takovou skupinu: Maminky nestandartnich deti, poruchy komunikace...Pridej se, je tam hodne takovych deti, urcite v tom nejsi sama...
Co psycholozka ?

diamanta
autor
20. kvě 2015

@janahus tu skupinku jsem hledala a nenašla, sice spíš kvůli staršímu, ale už jsem to hledala. Jenže jsem našla jen diskuzi s tímhle názvem a to je samozřejmě hrozně nepřehledné. Můžeš dát odkaz, pokud je to skupinka? díky Na té psychologii jsem s ní ještě nebyla. Autismus to dle mého není, ona prostě na lidech visí, kdy se na ní podívají, kdy si s ní bude někdo "hrát", na každýho se culí, i na cizí a láká je k sobě, a pak jim vypráví. Tedy pokud zrovna nehraje hudba a ona nepaří, ale i když paří tak tu radost sdílí tak, že se dívá na nás a předvádí se...no a jelikož jsem si jista že autismus to není, tak se děsím, že by mne ji napíchly tím MMR, co má špatnou pověst právě kvůli tomu autismu. Už te´d nevím proč je jaká je. Věci jí dělají radost, když jsou pěkně mrsknout co nejdál. Doma máme bohužel všude kámen a jen tu a tam kobereček, a ona prostě potřebuje furt někoho za zadkem, protože kdyby jí podklesly nožky tak je zle. Chodí gumově, prostě nemá napětí ve svalech a i když by chtěla lítat furt, tak ji to neposlouchá. Já když jí nemůžu furt jistit, tak ji musím dát do měkkého ohrazeného prostoru a tam bohužel nejde nijak zabavit, jen těma šatama. TAkže se tam bezcílně povaluje na zádech a je to hroznej pohled na tak znuděný dítě. Vše vymrská, knížky roztrhá.. Ale jak ji dám ven, tak jen chodí, nesedne si k hračkám a nic, jen chodit a koukat, kde by co vzala a poponesla a zastrčila jinam.
A jak píšu že si chce hrát s náma, tak ji ale nezaujme hra s hračkama a se mnou. Buď si hraje s mýma vlasama, nebo po mně leze jak po prolejzačce, nebo se prostě mazlíme a já si hraju přímo s ní, nožičky, ručičky, ale opět žádný hračky. Její hra je vzít vše z bedny hraček a namrskat co nejdál.

janahus
20. kvě 2015

Kdyby ses tam nedostala, tak mi pisni, ale neni to uzavrena skupina, me to dost pomohlo, drzim ti palce, sejdeme se ve skupine 😉

zo_ja
21. kvě 2015

Kdyby šlo jen o ty hračky - jedno dítě takový mám. Prostě samo si s hračkama nehrálo prakticky nikdy. Nezájem. Zato reálný věci - hrnce, vařečky, šroubky, nářadí, kabely, pojistky, zapojování a montáže všeho možnýho zvládá od 3 let prakticky samo. Nemít sourozence, tak ty hračky nepotřebujem vůbec. Knížku rozebere i ve 4 letech, pže ho zajímá, jak je udělaná, ne co je v ní. Roční sourozenec si v ní čte a prohlíží a komentuje obrázky - a dělá to sám od sebe. Staršího ta knížka zajímá leda proto, že ji má mladší, tak mu ji třeba vezme, otevře a pak se dostává do situace "co jsem to s tím vlastně chtěl" a odloží to - obdobně s jinýma hračkama. Ale když se může podílet na míchání jídla, válení těsta, mytí nádobí, loupání, krájení, tak to jo.
Takže jen hračkama bych to rozhodně neměřila. Spíš celkovým zájmem, pokrokem. A taky dost ten pocit - mně sice jako přišlo trochu divný, že si jako s tímhle nehraje, ale v zásadě jsem byla úplně klidná, dítě dělalo pokroky, vyvíjelo se normálně nebo spíš zrychleně bych řekla. Pokud máš pocit, že je něco blbě, může to být dost pravděpodobně správně.
Každopádně můžeš zkusit košík s kolíčkama na prádlo - pokud Tě vídává věšet, naše děti v tomto věku samy vytahují prádlo z pračky, podávají, chtějí psát na papír, když to vidí, nádobí - voda je vděčné, špulky nití a cívky jsou vééélmi motivující - ideálně pokud Tě s tím vidí pracovat, navíc je to skvěle barevné. Takže to můžeš zkusit i jinou cestou.

diamanta
autor
21. kvě 2015

@janahus ať dělám co dělám, tak je to fakt fórum, to není skupinka. Vždyť je to i v odkazu vedeno jako fórum. Ono fórum má docela omezené možnosti od skupinky. TAk mne napadá leda založit si tu skupinku, ale já už jsem moderátorem jedné, tak mně to asi nepůjde. A taky je s tím spojena i práce, pokud to má hodně členů a časté příspěvky. Nezvážil by to někdo z lidí z toho fóra 😉 ?

janahus
21. kvě 2015

@diamanta nejsem v tom moc zbehla tady, tak se zkusim tam poptat...ju?

janahus
22. kvě 2015

@diamantaptala sem se ve foru, nechteji z toho delat skupinu, chceme aby se tam mohl dostat kazdy, rict nam svoje trapeni a podelit se, napis nam tam, budeme radi

diamanta
autor
22. kvě 2015

@janahus škoda že nechtějí, vždyť do skupiny se může nahlásit každý, kdo klikne "přihlásit se do skupiny" a je to. Já zas nezvládám moc ty fóra právě. Jak je tam víc jak tři strany příspěvků, už se k tomu zpravidla nevracím, a fóra kam se pořád přidává a přidává, to je úplně matoucí. Možná tam juknu, ale asi se nezdržím 😉 Díky za pozvání

silviu
16. zář 2015

@diamanta ahoj, prosim ta citam ze ste boli na vysetreni na metabolicke choroby. tiez mame na to ist, termin az buduci rok. ako ste dopadli? co vsetko v tom pokryju?