Hračky na hraní přiměřené věku

agne
21. říj 2014

Aby je batole zvládlo, aby se zabavilo, bavilo ho to a postupně si s nimi vyhrálo i samo.
Kdy jste dávali anebo budete dávat:
- kuchyňku
- lego Duplo
- tabuli + křídy
- drobné hračky na rozvoj motoriky (navlékací korále, dřevěné kostky, Co kam patří, puzzle).
Prostě kdy je vhodné co pořídit, aby byla hračka pro dítě 🙂 a ne pro rodiče 😵 , prostě aby nebylo moc brzy...
Děkuji za inspiraci i postřehy a hraní zdar 😀

krystalka
21. říj 2014

@agne - tak to je dost těžké říct, protože co tak kolem sebe vidím, tak každé dítě baví určité věci v jiném věku....my třeba kuchyňku neměli vůbec (udělala jsem mu sporáček z krabice - polepila, měl k tomu nějaké nádobíčko a stačilo to 🙂 ), Lego Duplo měl asi od 3 let, ale celkově se u nás Lego nikdy nijak moc nechytlo, dřevěné kostky tu měl už určitě před 1.rokem, ty ho naopak bavily moc, puzzle skládal ve 2 a třičtvrtě, měl dřevěné, v krabičce byly 4 obrázky po 12 dílkách a on si to tenkrát vždycky všechno vysypal na hromadu a skládal to všechno současně...prostě poznal, ke kterému obrázku ten který kousek patří, tenkrát jsem absolutně nechápala 😀 , asi od necelých 2 let u nás frčí dřevěná vláčkodráha a baví ho i teď v 6,5, ale už si vybírá takové ty extra vychytávky, nicméně pořád je to nejoblíbenější hračka, pak miluje veškerou MHD, takže autobusy a tramvaje všeho druhu...ale třeba autodráha ho bavila jen chvilku a pak to tu jen leželo, on nemá moc rád hračky, kde jen mačká čudlík a kouká, jak něco jezdí, to ho nebaví, chce s tím jezdit sám.... Velký úspěch měla veškerá různá vozítka na ven - náklaďák Tatra na písek od 12 měsíců (dostal k narozeninám), plastová motorka od 15 měsíců, koloodrážedlo bez šlapek od necelých 3, od necelých 4 let klasická skládací hliníková koloběžka, pak kolo bez koleček, od 5 let velká koloběžka s nafukovacími koly....pak větší kolo....jinak jakékoli hračky jsme nabízeli tak nějak průběžně, když chtěl čmárat, tak tužky, křídy, pastelky, když chtěl spíš stavět, tak jsme vytáhli stavebnice ještě po nás a zkoušeli, jestli ho to chytne....prostě těžko se dá říct, co je ve kterém věku vhodné, každé dítko to má jinak 🙂 ...třeba jednoho našeho kamaráda nikdy nebavila motorka ani odrážedlo, ale zase si hodiny vydržel hrát s Legem, které u nás většinu času leží a práší se na něj.....

lv
22. říj 2014

Kuchyňka 2r, duplo 2, tabule 1, kostky, vkladacky velké puzle cca 18m...jinak od roku a pul vše co se tlačí /kočárek, vozík../, odrážedla..

myskin
22. říj 2014

Tak u nás - lego Duplo od 1,5 roku, nejdřív zvířátka, stavění později, kuchyňka od 2,5 roku, tabule s křídama až ve dvou letech, od 1 roku byla oblíbená kreslící tabulka (taková ta plastová s přivázaným perem), drobné hračky na motorika je dobré dávat už když začne dítě sedět. Samozrejmě úměrné věku. Pro malé děti od 1,5 roku jsou fajn magnetické stavebnice Smartmax nebo Geomax baby. Je určitě dobré pohledat na netu, mají úplně jiné hračky než Sparkys, Pompo a podobné. Zajímavý výběr mají třeba na bambinot.cz, didaktické hračky. Ale každé dítě baví něco jiného, starší dcera měla ráda jako malá hračky zpívající, blikající, ta mladší miluje skládání a montování všeho druhu.

nellygray
22. říj 2014

U nás dcera přišla do kontaktu se vším velmi brzy, protože má staršího sourozence. Kuchyňka ji bavila už v roce a půl. Duplo znala už jako miminko, bavilo ji hlavně bořit. 😀 Svoje jednoduché Duplo dostala už v roce, samozřejmě stavět to neuměla, ale hrála si s tím ráda. Tabule je oba bavil až později, až po druhém roce. Puzzle, vkládačky - doporučuju co nejdříve, tam tréninkem nic nezkazíte a nejde o objemné věci, tak se to případně dá schovat na později, když by to dítě opravdu vůbec nebavilo. 🙂
Ale je to individuální, dítě, které rádo maluje, bude mít třeba zájem o tabuli určitě dříve.

katevema
31. říj 2014

Kuchyňku doma nemáme, jen plastovou na zahradě, tu dostaly dcery loni v létě (bylo jim necelých 5 let, 2,5 a necelý rok), ale moc je to nebaví. Lego Duplo jsme první pořizovali, když bylo nejstarší dceři 4 roky a prostřední 2 roky, ale předtím jsme už měli stavebnici Megabloks (tu, která je od 1 roku). Obě stavebnice nyní střídáme, aby měly holky změnu. Tabuli s křídami dostala nejstarší, když měla 3 roky.
Vkládačky máme různé, některé jsou velice jednoduché, třeba se mají vložit tři velká zvířátka na desku, tak to už holky zvládaly někdy po 1. roce věku, složitější s více dílky kolem 1,5 roku. Kolem 2.roku začaly skládat jednoduché puzzle ze čtyř až šesti dílků.

agne
autor
31. říj 2014

@myskin Tak stavebnice Geomax Baby už je objednaná, vůbec jsem o ní do té chvíle neslyšela, ale zaujala i manžela, a to je co říct, tak uvidíme 😀

myskin
31. říj 2014

@agne Geomax baby jsme měli asi dvě sady, super byla ta se zvířátky. Holky si to braly i do vany. Letos pod stromeček uvažuju o Geomax kids nebo už pro ty větší děti. Já budu na vánoce nejspíš všechno objednávat, u nás je Pompo, Sparkys, HaM hračky, Dráčik, ale tam mi to přijde všechno na jedno brdo.