2měsíční miminko před spaním hystericky řve
Ahoj maminky, prosím o nějaké názory nebo zkušenosti.
2 měsíční miminko má už měsíc vždy před večerním spaním 10-30 minutový hysterický řev. Někdy začne už před koupáním, někdy po koupání, někdy si aspoň cucne mléka a začne až potom...
Přes den se to neděje, to je úplně v pohodě. V noci pak už je taky v pohodě - vzbudí se na kojení a zase usne.
Zkoušela jsem dávat spát dřív nebo naopak později, to nepomáhá. Zkoušela jsem zabalit do zavinovačky a spacího pytle, taky nepomáhá. Je plně kojená, ale když je v takovém stavu, prso ani dudlík vůbec nechce. Zkoušela jsem uspávat v jiné místnosti, jestli ji třeba něco v pokoji nevadí, ale děje se to kdekoliv jsme. Držím ji, klidně na ni mluvím a houpu - nic nepomáhá.
Máte prosím nějaké nápady nebo zkušenosti co s tím?
Moc děkuji za jakýkoliv názor, M.
@odula já to cvičení objevila dost pozdě, takže jsem cvičila až s 3. dítkem. Těm satarším holt "muselo stačit" nahřívání bříška (vyrobila jsem si polštářek s rýží přesně ve velikosti miminkovskýho bříška https://www.prozeny.cz/clanek/neutracejte-za-na... ), kruhová masáž na podpoření peristaltiky, šátkování a případně rektální rourka.
@normalnimatka 😁 jo máš recht. ale taková škoda že zkušenosti jsou nepredatelný ;)
@normalnimatka 🤣 my jsme rikali básničku ze simpsonu "jedna dvě táta jde,tři čtyři rytíři..." 🤣
https://www.youtube.com/watch?v=J3sLa_2Mp1gsi pusť celej ten díl. jestli máš tedy ráda simpsonovi. strašná prca
@odula od toho to sou zkušenosti, že si je každej musí zažít sám, no...to by jinak bylo moc jednoduchý:D i když vlastně ani ne, když zkušenosti sou i různě opačný...:D
hele dík, kouknu, ten díl neznám🙂)
@modehnalova je to strašný, ovzvlástě tím že tento stav začíná večer, kdy už jsou unavení všichni, ale neboj opravdu to přejde. Nejdůležitějsí je být s ní a být v klidu. Prostě jsme ji měli na sobě, mazlili koukali na telku, jak se zklidnila, šli jsme koupat a uspávat. Nikdy jsme ji ve vrcholu pláče nenutili nic dělat, nabídla jsme dudlík, prso, hračku, pokud odmítla znovu jsme nenabízeli, čím víc v tomto stresu se dítěti něco ,,cpe" tím to bude horší. Prostě dětskej mozeček je jak houba, ač t tomto věku dítko vypadá, že ni nechápe, je to právě naopak , zpracovává plno zážitků ze dne, jen prostě mozek neví jestě jak s nima naložit, tak je to pro miminko náročné a plače.
Naprosto ti rozumim. Hrozna bezmoc, clovek by rad pomohl, ale nevi jak. Malinka plakavala taky kazdy vecer, a hodinu az dve. Nam nakonec pomahalo sedet a hopsat na balonu, malou jsem mela na ruce. Nekdy jsem ji nahrala plinku v mikrovlnce a polozila na brisko, to ji take zklidnilo(aspon na chvili). Nejvic ovsem pomohl prekonany 3ti mesic. Takze drzim palce a preji hodne trpelivosti a pevne nervy.
Zrovna jsme to resili tady https://www.modrykonik.cz/forum/staram-se-o-detatko/miminko-dostava-zachvaty-place/
Taky myslím ze vas případ nejsou prdy, ale ventilace nahromadenych vjemu. Zkus zadanku na neurologii pro klid duse. A pockej s ockovanim!!! Muze to zhorsit
@odula nás tam treba pediatr posila bez toho abych si o to rekla. Chce mit jasno nez zacne ockovat. Za me, proc ne 🙂 a to nemame tyhle histericky zachvaty kazdej den. A neni to plac jako ma obvykle, tohle je fakt zachvat hysterie, rev, lapani po dechu, rudnuti. Breci z normálních pricin i jindy, ale to jde uklidnit
@odula jasne taky si myslím, ze neni duvod se strachovat, mimca proste reagujou na ten prival novych podnetu a vjemu. Ja to popsala, abych odlisila ze je to neco jinyho nez koliky, hlad atd.
Do kdy jste odkladali? Vlastni rozhodnutí nebo doporuceni pediatra? A kvuli kriku nebo obecně?
@modehnalova tak tím jsme si taky prošly. Nepomahalo nic. Přešlo to kolem. Třetího měsíce. Samo. Držím palce ať vám to už taky brzo přejde. Chce to jen přežít.
@cranbie vsak ja taky psala ze jsou neuro původu, vetsinou nezralosti NS. no o moc jsme neodkladali . prvni davku dostala jestli si dobře pamatuju už někdy tuším v pěti mesicich.(v průběhu sestyho měsíce). bylo to kvůli ty drazdivosti obecně. opravdu měla docela výživny záchvaty, cukala sebou í v tvrdým spánku). druhou za dva mesice. měla ale podivuhodný neuro reakce takže třetí davku jsme odložili nejvíc co to jde a ještě pořád ji nemáme. doockovat hexu chci ale kvůli těm reakcím zvazuju že mmr nedám vubec. nebo hodně pozde.
Jj, u nás jako přes kopírák🙂 Začalo to předevčírem, nad ránem se začala mrskat, převalovat, den předtím "objevila" žužlání palce. Večer řev, hysterák do usnutí - uhojdali jsme - koukala kolem a najednou to začalo. Včera už to samé a vnímám změněné chování i přes den . dráždivost, propíná se. Jinak ještě není očkovaná ničím, má dva a půl měsíce, je to druhátko. Už jsem tedy v klidu, jenom tiším a snažím se jí ulevit - zatemnělá místnost, levandule ve zvhlčovači, hojdání.
Každopádně si říkám, že spoustu věcí, co tu na koníkovi maminy spojují se změnou chování po očkování je asi jen fysiologický vývoj - sama pamatuju u mladší minimálně dva zlomy v chování, kolem prvního a i třetího měsíce - u toho posledního jsme si s přítelem říkali, že bychom za tím hned viděli nežádoucí účinky, protože jsme měli naplánované den předtím očko, ale volali od Dr, že je nemocná🙂
@odula
No tak či tak je to zátěž pro organismus...ono je to tak asi pokaždé, když jde o mimčo, co nedokáže nic říct a jenom zkoumáme projevy☹ Co to vlastně bylo, co to zpusobilo nebo zmizelo, co kdyby to či ono, co člověk mohl udělat a neudělat...no na zblaznění, zvlaště s prvnim🙂
hmm očkování bych taky odožila....ideálně až do smrti...:D s nervovou soustavou a imunitou to udělá paseku dycky. otázka je, jak a kdy se to projeví.
@normalnimatka v náručí se neuklidní, řve v mých rukou celou tu půl hodinu ☹
@normalnimatka ano, já bych nejraději neočkovala. Takže odkládám co to jde. Ale díky
@modehnalova jasně..tak jesi zabírá aspoň ten šátek, tak jedině to... nebo zkus různý polohy nošení, skákat u toho na míči, zpívat...cokoliv tě napadne🙂
@modehnalova měli jsme něco podobného, ale většinou to začalo po koupání při sušení a oblékání. Částečně pomohlo hned po koupání zabalit do suchého ručníku, deky a dát nakojit. Po pár týdnech to naštěstí přestalo. A když už začala křičet, tak se rychleji uklidnila v poloze tygříka
@modehnalova
My jsme to doma měli ještě horší. Od prvního dne porodu až do půl roku. Denně od cca 15:00. Několikahodinový hysteráky a k tomu s afektivními respiračními záchvaty. Nepomohlo vůbec nic. Koupání, nošení, zavinování, šátek, šumy, zvuky, zpívání, mluvení, jízda v kočárku, vysazení vigantolu, změna mého stravování - já kojila, někdy zafungovala pouze zavinovačka a několika hodinové houpání na fit míči ale to fakt občas. Jinak stejný scénář každý večer. Výsledek toho všeho, zoufalí rodiče, tatínek na prášky, já vyřízená a lehčí o 22 kg za 5 měsíců. Jinak dítě naprosto zdravé a vitální. Očkování poprvé měla ve 4m, vůbec žádné viditelné než. účinky, dokonce ani spavost ani teplota po žádné dávce. Jednoduše si myslím, že některé děti to tak mají a prostě to jednoho dne zmizí. Jedna starší sestra v porodnici mi řekla, že prostě si musí na tento svět zvyknout 🙂. Malá je teď v 16m neskutečně šikovná a aktivní, umí napodobovat různá zvířátka, umí dost slov, pohybově lítá a běhá, chodí již přes na 2 měsíce na nočník kakat, má vynikající jemnou motoriku a je to vysmáté dítě, které mi v noci spí 12 hodin. Běhání po neurologii a jiných odděleních Vás i malou bude hrozně a zbytečně stresovat, budou ji vyšetřovat, budete čekat, poslouchat a číst hrůzostrašné příběhy a to na klidu nepřidá. Samozřejmě je na to Vás, pouze jsem se chtěla podělit o zkušenost.
Ahoj, mame uplne to stejne muze byt pretazena, u nas to jsou prdiky pravidelne kazdy vecer, masirujte brisko ,zkuste teply obklad, cvicit s nozickama... netrva to vecnea masazi miminku ulevite, nebojte se brisko lehce promackavat... nebojte ono se to za par mesicu zlomi a, budeo zase spokojene mininko
@modehnalova A co pití? Piješ třeba bublinkové pité nebo třeba mléko? To by mohlo taky vadit. Ale křičí docela pravidelně, tak to asi z jídla moc nebude. Ještě bych zkusila dát do zavinovačky a tulit tulit. A při tom křiku jak vypadá pupík?
Tak hlasim kontrolu u neorologa, vývojove je spis napred a nejspíš to je prostě přetlak vjemu co musi tim krikem vyventilovat. Nedozrala nervoca soustava, prostě musime vydržet. Miminka maji pry rádi svuj klid, doma a mamu a tatu a zadny navstevy ani nakukovani do kocarku. No prej ti nemáme řešit ani se tim zatěžovat, to prejde 🙂 a u nás uz se to lepší 🙂 tak se drz!
@modehnalova buly šum musí byt hodně hlasitý! Pomáhá a Hlavne odstíny ruchy z okolí. Sourozenec, vareni, táta dole něco děla apod... ale je to na palici, jak je hlasitý. Prý jako sprcha, když jste pod ni, nebo fen apod. Nicméně během usnuti jsem ztlumila a bylo to fajn. Sestře pomohlo postupně pridat do sumu pohádky a ukolebavky na dobrou noc. Ale spíše si myslím, ze z toho mrnata vyrostla. Také bojujeme s večerním neklidem, ale zatím usne skoro hned V houpačce. Pak po kojení dam do postylky. Nejdříve jsme mysleli, ze je to koupanim. Ale i bez nej brecel. Dokonce i dříve než v těch 6-8. Ale nebreci jen tak. Až když opravdu ma jit spinkat. U prsa se malinko uklidní, ale utrhava se a pobreci si a tak Dokad není najedeny. Musí si odrihnout poradně Hlavne... někdy dokonce zabere na 10 minut a teprve pak řev. Mysleli jsme, ze chce naši přítomnost, ale ne. Lampicka, kolotoč, ukolebavky, zpívání, mluvení, nic. Dnes budeme zkoušet zklidnění ještě před spaním v tom posledním “vzhůru” intervalu.

tyve jako až na tu strašnou básničku a matkovskej název onoho problému... :D pardon, já z toho fakt nemůžu. vim, že je to můj osobní problém. ale mám problém vyslovit nebo napsat i slovo "miminko", natož "prdíky" a podobný jiný věci...:D