icon

4měs. kojenec váží 5670 g, je to málo? Začli byste s UM?

strikenn
18. srp 2016

Ahoj maminky, dnes jsem byla na preventivce ve 4 měsících. Domík má 5670 g a 58 cm (jen kojen), přírůstek tedy 350g a 1 cm od poslední preventivky. MUDr. radí přikrmovat UM, do čehož se mi moc nechce, chci kojit co nejdéle. Je podle vás váha nízká a začali byste s UM? Díky za vaše rady.

Strana
z2
karlajasmine
18. srp 2016

No je to maly prirustek.. Jak casto kojis? Kojila bych rozhodne casteji a zacala pripadne s nejakou zeleninou. UM je blbost davat, tim si zkazis kojeni, kdyz uz, tak bych spis zacala s prikrmy.

strikenn
autor
18. srp 2016

@karlajasmine kojím každé 3-4 hodiny, v noci 2x. Minulý týden jsem měla zánět v prsu, tak si říkám jestli to nemá souvislost.

danikrop
18. srp 2016

jé to je drobek. naše Emilka ve 4 mesících 7,160 kg - 64 cm :D plně kojena
@strikenn já ale teda kojim každé 2 - 3 hodiny - říká si tak sama - možná pije málo... jak dlouho je přisátý? já v noci kojim klidně i 4 x..

jhoki
18. srp 2016

@strikenn A křičí hlady?

jhoki
18. srp 2016

@danikrop Syn má 7,5 měsíce a nemá ještě 7 kg, každé dítě je jiné.

horsiee
18. srp 2016

@strikenn zkus zacit dávat nějaký příjem třeba k obědu. Dr jsou občas jak smyslů zbavené když někdo nejede přesně podle tabulek a hned cpou UM. Rozhoduješ ty!

horsiee
18. srp 2016

@strikenn pardon příkrm a ne příjem 😊

strikenn
autor
18. srp 2016

@jhoki ne, nekřičí, je spokojený

strikenn
autor
18. srp 2016

@horsiee neměl by být příkrm až od 6 měsíce? MUDr. říkala, že je ještě brzy.

strikenn
autor
18. srp 2016

@danikrop přisátý je i půl hodiny, ale celou dobu nepije, pak už to jen tak žmoulá a hraje si 😀

barumat
18. srp 2016

Nějak jsem nenašla, kdy byla ta poslední preventivka? Pokud jako u nás ve třech měsících, tak je to opravdu hodně malý přírůstek, zvlášť k těm celkem hezkým předchozím číslům (pokud měl ve třech měsících 57cm a přes pět kilo, tak je to podle mě akorát). Tak bych to asi taky spíš řešila příkrmem v poledne a uvidíš. Taky je samozřejmě možné, že pokud takhle hezky přibýval a najednou to přestalo, tak máš málo mléka. Ale to bys poznala, byl by hladový, plakal by, dožadoval by se častěji. Takže bych dala v poledne nějakou zeleninku a taky můžeš dát na noc pár lžiček kašičky. Ta se taky dělá i od 4. měsíce. Jinak jen doplňuju, že holka kojená není od 2. měsíce, do té doby byla kojená s dokrmem a teď má ve čtyřech měsících 6kg a 60cm.

barumat
18. srp 2016

@strikenn Všude jsem teda četla že od ukončeného 4. měsíce, protože v té době začíná dětem tzv. imunologické okno - lépe snáší nové látky a nevytvářejí se tak moc alergie.

horsiee
18. srp 2016

@strikenn no u plně kojených mimínek je to kolem 6. měsíce, ale u dětí na UM od 4. Kamarádce holčička málo přibírala a ke kojení jim dr. doporučila občas kousek banánu a tak. Sice ovocem bych nezačínala, ale pár lžiček podle mě neublíží. Není to o tom napěchovat do mimča celou dávku, ale postupně. 3 lžičky, 5 lžiček, 10.... . Náš prcek přibýval pěkně a začali jsme s příkrmy před měsícem a půl a sní tak 100g k ,,obědu,, a 100g ovoce k svačině a zbytek dokojím. Snědl by asi i víc, ale myslím, že není třeba to do něj cpát pod tlakem když mám dost mlíčka a prospívá.

astyna
19. srp 2016

Jak vysoký otec dítěte? Třeba to bude menší kluk, tak nemůže mít třeba velký přírůstek.

Můj syn je od 4.měsíce na umělém mléku a příkrmech, do té doby přibíral kolem kila měsíčně a 2-3cm na délku, ale zase jeho otec je vysoký chlap 🙂

z_u_z_a_n_a_1988
19. srp 2016

Ahoj, ja nejsem doktorka, ale vaha mi nizka nepripada..ja mam 6 mesicni holcicku a vazi cca 6400 g a doktorka s tim problem nema.Vahu, co ma tvuj chlapecek, mala mela asi v 5 mesicich.Jen je teda pravda, ze merila 66 cm, ted muze mit kolem 70 cm. Podle me i me doktorky je dulezite, jestli je mimco spokojene, cile a chutna mu. UM bych asi taky nedavala, pokud se ti zda, ze mas dost materiny.Prikrmy jsou mozne i od ukonceneho 4. mesice, tak pokud se ti zda, ze je maly hladovy, zacala bych se zeleninou k obedu.

linee
19. srp 2016

@strikenn za jakou dobu pribral tech 350g?
Jinak tolik mela moje holka v 5m. Proste pribira mene. Ja zkousela um, ale nechtela, takze ji ocividne stacilo kojeni. Radeji bych kojila casteji, ale pises, ze ti hlady nekrici. Nech to na nem.
Jinak i kdyz byla mala kojena, ja zacala s prikrmy od 4.mesice - pribirala opravdu malo, um nechtela, nebrecela hlady a pri castejsim kojeni blinkala jako sakal (a to blinkala uz i bez toho hodne). Takze zacalo prikrmovani.
Co ti rikala doktorka?

strikenn
autor
19. srp 2016

@linee Přibral to za měsíc. MUDr. říkala, ať vážím a pokud nebude rozdíl před a po kojení 106-125, tak mám dokrmit UM. Už pracuju na zvýšení laktace, tak snad se to rozjede. 🙂

kacikaci
19. srp 2016

@strikenn Každé dítě je jiné! určitě bych se nenchala stresovat tabulkami..pokud máš pocit, že mimčo je spokojené, tak bych nedávala určitě UM. První příkrmy bych začala, až když uvidíš, že se dítko sápe i po Tvém jídle, teprve tehdy je na příkrmy připravené. Stačí poslouchat potřeby dítěte, to je celé. A co člověk, to úplně jiné potřeby..Jedno dítko jí po 3 hodinách, jiné po hodině. Stejně tak to máme i my dospělí..
Držím palce, ať je vše ok, a mimi je stále tak spokojené, jako doposud 😉

jhoki
19. srp 2016

@strikenn Pokud nemá hlad, určitě bych do něj UM necpala, řekne si sám, kolik potřebuje.

strikenn
autor
19. srp 2016

@kacikaci díky 🙂

bbibianca
20. srp 2016

Zadne UM. Nas maly mel porodni vahu 4070 a v 6 mesicich mel sitva 6 kg. Od 6. jsme zacali s prikrmy a v jedenacti mesicich mel 9300 g. Je spokojeny. Nic mu nechybi. Ze zacatku hsem byla tsky vystresovana, ale ted uz si rikam, ze jsem byla trubks. Nalivala jsem se meltou nekolikrat denne. Nas maly byl schopny lezet u prsa nekdy i hodinu. Proto od 4. Mesice spi s nami v posteli. Byla jsem pak rano nepouzitelna a od te doby jsme spokojeni vsichni maly se probudi. Nekdy nestihne ani zamrcwt zatuka na me a ja mu hned dam.

eeddi
20. srp 2016

Dcera má v 6 měsicich 5650 g, 63 cm. Přibira pomalu,ale přibira, takže nás dr.do UM nenutila, je kojena a od 4. měs. má příkrmy.

evulina77
20. srp 2016

@strikenn přidej kojení přes den a taky v noci. Přes den zkus co dvě max tři hodiny a v noci aspoň 3x. Poradím super stránky kojeni.net. Mě hodně pomohly. Pokud je malý spokojený, má dost počuraných plínek, tak bych se do UM nehrnula. Nemusí to pomoci a příjdeš o zbytečně o mlíko...

krteczech
20. zář 2016

@strikenn Každý na to má jiný názor. Já plně kojím a lékařka mi doporučila už od 4. měsíce příkrm, protože malý je drobeček a přibere vždy málo. A také moje alergoložka mi doporučila, abych začla již od 4. měsíce, prý jako prevenci alergii.

balet
20. zář 2016

My mame ve 4 mesicich 5400 g a jsme plne na UM 😉

balet
20. zář 2016

@balet Uzivejte si kojeni...😉

franerka
20. zář 2016

Kolik měl porodní váhu? Jinak já bych zkusila homeo ma zvýšení laktace. Mě i pomáhali pití cara.častěji koj...doporučuji co dvě hoďky. S příkrmy bych ještě chvilku počkala..cca měsíc..taky je důležité jaké má genetické dispozice...tabulkami se neřiď...v noci se budí sám na nakojení?

zuzajda20
20. zář 2016

@strikenn Určitě nedávejte UM, mě malá přibírala tak 100 g za měsíc a i méně, tak mě to ve 3 měsících vynervovalo, více jsem dokrmovala, až jsme přešly úplně na UM a dneska má 9 m a váží 6,5 kg a vypije mi co 3 hod 90 ml um, tak žádná sláva, tak si říkám, že jí to prostě tenkrát asi stačilo, protože do 6 m mi vypila jsenom 30-60ml um a prostě více nechtěla

andysek2512
20. zář 2016

@strikenn 350 g za měsíc? To stačí. Me pribíral 500 g a vice a ted v 6 mes mám co nosit, ma 8 kg(to ja mela na roce😀)
Takže pokud nehubne a přibírá neřešila bych to🙂 kamaradky holcicka je drobek a na roce nemá ani 8 kg🙂)))

Strana
z2