icon

4měsíční syn se otáčí ze zad na bříško, a co dál?

nugetka20
18. říj 2016

Synovi jsou 4 měsíce. Otáčí se ze zad na bříško.... a co dál? Jaký je další postup, resp. co by měl dělat dál? Jak ho podpořit a co s ním "cvičit" za hry? Děkuju za tipy

anniesfibis
18. říj 2016

@nugetka20 nejlepsi bude nedelat nic..jinak tohle je zpracovano snad vsude, staci si zadat psychomotoricky vyboj..konkretne teda bude nasledovat druhe vzprimeni, klek, mozna plazeni, lezeni, sed, stoj, obchazeni a chuze idealne v tomto poradi, aje kazde dite je jine..

olga_
18. říj 2016

@nugetka20 Postup? Dítě si to zařídí v ideálním případě samo, samo se naučít sedět, chodit atd. Netřeba pomáhat (ve smyslu posazování, chodítek atd.).
Pro přehled, jak vývoj postupuje - např. knihy Kiedroňové - Rozvíjej se děťátko.

nugetka20
autor
19. říj 2016

@anniesfibis jÁ TO MYSLELA TAK, ŽE DOKTORKA SE MĚ OBČAS NA PROHLÍDCE PTÁ, JESTLI DÉTĚ DĚLÁ TO A TO (JAKOŽE POKUD JÁ DÁM MÍČEK DO STRANY, JESTLI HO SLEDUJE). TAKŽE BYCH CHTĚLA VĚDĚT, CO S MIMINKEM DĚLAT, ABY SE PRÁVĚ ROZVÍJELO SPRÁVNĚ.

JINAK JSEM TEDA MYSLELA, ŽE NEJDŘÍV SE DÍTĚ POSTAVÍ A TEPRVE POTOM POSADÍ... ?

olga_
19. říj 2016

@nugetka20 Podívej se do té Kiedroňové. Má tam i přehledný plakát jednotlivých fází rozvoje v různých oblastech (psychomotorický, sociální, jemná motorika, zrak, sluch, atd.). To je přesně to, co hledáš. Jsou tam i tipy, jak dítě v jednotlivých činnostech zdravě podpořit, jak si s ním v tomto smyslu hrát a rozvíjet ho. A co naopak nedělat, abys mu v přirozeném rozvoji nebránila, něco neuspěchala apod. (pasivní posazování, pasivní chůze atd.).
Je tam popsaná přesně i ta posloupnost.

Pro hrubou představu, ten plakát vypadá takto: http://porodni-asistentka.wbs.cz/metodicky_plak...

olga_
19. říj 2016

@nugetka20 Jinak dítě se postupně vzpřimuje. Sed předchází ve vzpřimování stání. Posiluje se postupně jednotlivé svalové skupiny. Na stoj musí mít dostatečně posílené záda, břicho, nohy atd. (prostě všechno) a to se děje 1. a 2. vzpřímení, plazení, (dostatečně dlouhé fáze) lezení a pak i sedu...

nugetka20
autor
19. říj 2016

@olga_ DÍKY, PODÍVÁM 🙂

olga_
19. říj 2016

@nugetka20 Pak dej vědět, jestli pomohlo a je to to, co jsi hledala 😉.

nugetka20
autor
19. říj 2016

@olga_ Bohužel plakát je příliš malý :( ale knížku jsem si objednala

olga_
19. říj 2016

@nugetka20 Ten plakát je přiložený v knížce.

astyna
19. říj 2016

@nugetka20

Také se nás ptá, co už Honzík umí, ale spíš raději říkám sama, co už zvládá 🙂 zkus to taky tak. Mám doma knížku Rozvíjej se děťátko a občas jsem jukla, co tak děti umí ...

anniesfibis
19. říj 2016

@nugetka20 sed a stoj nejsou na sobe tavisle..dulezite je,,ze sed je z lezeni ne z pritazeni, ani na jedno neni striktni nirma jako napr. u toceni na bricho nebo druheho vzprimeni...nedelala bych s ditetem uz nuc..prace to sledovani micku jsem z nudy delala a tocila se uz ve 2m a to neni vubec dobry, nebot pobyla min. casu na zadech a nektere svaly nebyly fost podilene a vlastne vubec na zadech nepobyla a na brisku jeste nebyla pripravena vydrzet, takze to bylo velice narocne

nugetka20
autor
24. říj 2016

@olga_ Knížku jsem koupila, ale plakát v ní není - paní ho bohužel po stěhování nemohla najít. Bylo by možné mi sem vložit třeba foto, nebo kopii v pdf? Moc by mi pomohl.

olga_
24. říj 2016

@nugetka20 Teď jsem delší dobu v zahraničí, ale příští týden se vracíme. Až se oklepu a dám dohromady domácnost, mrknu na to a pošlu.

nugetka20
autor
24. říj 2016

@olga_ Děkuju, děkuju