icon

8m. syn se neplazí, nesedí, mám zažádat o rehabilitace?

papka
8. kvě 2015

ahoj, syn má 8 měsíců a týden a bohužel pořád nesedí, neplazí se, pořád se přetáčí na bříško a řekla bych, že koluje do stran ale na místě. všichni okolo mi tvrdí,že by měl už sedět, tak jsem ho násilím dávala sednout, sedí ale má kulaté záda a padá do stran. nemám s ním nějak cvičit? díky za radu, už začínám panikařit, jinak je moc hodnej ale na bříšku dlouho nevydrží, vzteká se. 🙂

Strana
z3
alcar
8. kvě 2015

Na sezeni a lozeni ma cas do 10. mesice! Vubec to nehrot, podle popisu je tvuj syn vyvojove naprosto v normalu. 😉

mysonek
8. kvě 2015

@zupik81 to je blbost, v 8 měsících rozhodně nemusí sedět. Sed je složitý. Ale mělo by být na kolínkách. Ale spousta dětí také není a jsou zdravé. Ale sed většina dětí zvládne až z lezení. Nicméně souhlasím s tím, že pokud dítě neumí nic je dobré aby ho někdo pořádně prohlédl aby se nezanedbal případný problém. Také je dobré sledovat jemnou motoriku. Pokud tam je nějaký problém, tak se dítě většinou opožďuje i v jemné motorice. Malá v 9m neuměla lézt, plazit se ani neseděla, ale když dostala oběd tak se sama najedla rukama a dokázala z jídla vybrat hrášek a sníst ho. Takže i když jsem na rehabilitaci raději šla, tak jsem tušila, že bude nejspíš v pořádku a je jen líná 🙂

zo_ja
8. kvě 2015

Že nesedí, nevadí, že nechodí, nevadí. Ale plazit a lozit po 4 by v těch ca 8 měs. měl. Pokud se Ti něco nezdá, zkonzultuj s MUDr a příp. včas fyzioterapii.
Rozhodně ho neposazuj, nestav, nedávej do chodítka atp. a vše nech, až to udělá sám = má na to - svalstvo atp. jinak mu ublížíš.
Jedno dítě mi třeba v 5 měs. stouplo, půl roce obcházelo nábytek, ale sedělo až v 10 měs, v roce samo spolehlivě chodilo v jakýmkoli terénu. Jiný si v půlrroce stouplo, od půlroka samo sedělo, chodilo samo až někdy skoro až roce a půl... Už už... A nee. Chci jen říct, že i u sourozenců ten vývoj může běžet jinak než dle tabulek, ale měl by být pokrok, může být pomalý a postupný, a taky jsou nějaký termíny, kdy to přestává být ok, a tam spadá to lezení v 8 měs.
Plus pokud se na jednu stranu pohybuje výrazně jinak. Může být nějaká malá nesrovnalost, která se za chvíli při fyzio cvičení spraví a je to na pár týdnů, když se to včas podchytí.

zupik81
8. kvě 2015

@mysonek Četla jsem to na plakátu u doktorky, v knize o vývoji dítěte, plus jsme to řešili i s foniatrem 😀 Ale je možné, že se to nějak změnilo. A jak jsem psala výše, jedno dítě jsem rehabilitovala a bylo hlídáno na neurologii. Paradoxně ten fakt v osmi měsících neseděl, ale už lezl po kolenách a už se vyškrábal i do stoje. A ze stoje si pak teprve sednul 😀 U druhého jsem právě řešila ten samý problém, 8.měsíc a neseděl. No, nakonec to stihnul 😀 U něj jsem poprvé viděla šikmý sed a byla jsem tím naprosto fascinována 😀
Já myslím, že není uričtě důvod jančit, že v 8 měsích nesedí. Ale jestli se nevyštrachá ani na kolínka, tak bych zpozorněla 🙂 No ale přesně jak píšeš, spousta dětí na kolínkách taky není a jsou zdravé. 🙂

verushe20
8. kvě 2015

Moje dcera má taky 8 měsíců a už měsíc leze přes celý byt, stojí v postýlce a sedí s přidrženýma ručkama. Ale zase moje kamarádka má stejně starou holčičku a ta zatím taky nic neumí... Takže je to prostě o tom,že každé dítě je jiné. Myslím ,že sedět ještě v tomto věku spousta dětí neumí takže já bych to nějak extra nehrotila. dřív nebo později na to dítě totiž samo přijde..

alcar
8. kvě 2015

Holky co mate porad s tim 8. mesicem?! To neni pravda. Lezt by se dite melo naucit az behem 9. mesice a vim, ze dr. jako meznik povazuji 10. mesic. 😉

gepe
8. kvě 2015

@alcar zrejme jakesi tabulky 😅

kvakuska
8. kvě 2015

@papka já myslím, že normy a tabulky jsou od toho, aby se porušovaly ... každé dítě je originál a vyvíjí se jinak ...
... naše dcera už v porodnici pásla koníčky, ve 14 dnech se obracela bříško a dokázala jako housenka vylézt ze zavinovačky (odšprtala se patičkama ven), prostě byla vždycky takové pevné miminko a tak to šlo dál, až se na začátku devátého měsíce sama rozběhla ... naše sousedka (zdr.sestra) mě sprdla, proč prý jí to dovolíme? no a naše lékařka také nebyla nadšená, ale znala její vývoj odmalička a věděla že si na vše přišla sama a že jsme ji fakt do ničeho netlačili (naopak, já myslela že alespoň do roka budu mít veget, dcera byla jiného názoru) 😝 ... a můžeš mi věřit, že tak malé chodící dítě je o strach, sice chodí, ale ten mozek ještě není vlastně na to chození zralý a může si ublížit na každém kroku, třeba 10x zakopne o stejnou věc a nenapadne ho příště se jí vyhnout, to už mozek ročního dítěte zvládá
... opačný příklad: na plavání s námi chodila holčička, která se v 10 měsících jen nemotorně plazila, ale častěji se spíš jen kutálela, prostě oproti jiným dětem ( stejně starým) byla hodně neohrabaná a zpomalená ... potom přišly prázdniny, 2 měsíce jsme se neviděly a v září si tahle holčička přišla na kurz po svých ... prostě v momentě kdy k tomu její tělo bylo přiipravené to šlo ráz na ráz ... maminka holčičky i její lékařka byly v klidu, dávaly jí čas a vyplatilo se ...
... dcera kamarádky se naučila nějak v 8-9 měsících sedět, ale nikdy se vlastně neplazila ani nelezla, nesnášla když ji někdo dával na kolínka ... místo lezení se pošupovala dopředu v sedě po zadečku, vypadala při tom jako postižené dítko ... nakonec začala chodit až v 16 měsících, dnes chodí do druhé třídy a ani teď třeba při hře si neklekne, prostě polohu na kolenou nemá ráda a brání se jí ... ani tahle holčička neměla žádnou indikaci k nějakým rehabilitacím ...
... takže jak vidíš, důlěžité je svému děťátku důvěřovat, nesrovnávat ho s vývojem ostatních dětí, nesnažit se ho tlačit do něčeho, na co není připravené a hlavně neposlouchat chytré rady kamarádek ... třeba tvoje dítě bude ukecané a všechny předběhne v mluvení nebo vynikne v něčem jiném ... a to že se malej na bříšku vzteká je přesně to, co ho časem přivede k tomu, že místo vztekání by se měl víc snažit a začne se plazit a lézt ... na sed nespěchej, to je to nejsložitější, co se díte musí naučit, stává se že dítě umí obcházet nábytek, ale neumí sedět ... s doktorkou se klidně poraď, ale pokud dělá letadlo, za chvíli se odšprtne a poleze ... a počkej až mu budeš postupně ubírat oblečení, 🙂 čím nahatější dítě, tím víc toho dokáže, ony třeba punčošky a tepláčky ten pohyb hodně omezují

alcar
8. kvě 2015

@gepe no prave ze v tech tabulkach pisou 9. mesic. 😀 A v nejake odborne publikaci jsem cetla, ze meznik je 10 mesicu. Stejne jako s pasenim konicku... Melo by umet na konci 3. mesice, ale dr. davaji sanci jeste mesic. 8. mesic je opravdu jeste brzy to hrotit a posilat na rehabky, pokud dite zvlada oporu na natazenych rukach a pivotovani. Plazeni nehraje roli. 🙂

alcar
8. kvě 2015

@kvakuska krasne napsano 👍

daasenka85
8. kvě 2015

Naše Anet začla kloudně držet hlavičku snad v 4,5 měsících, neříkám, že je to vpořádku, chvilku jsme cvičily Vojtovku, ale byly jsme tam jen párkrát a pak se začala v 5,5 měsících přetáčet, takže ok. Lézt, sedět a stavět se začala v 10 měsících, vše najednou 🙂 Ale pokud jsi neklidná, řeš to s odborníky, tady Tě některé maminy koukám akorát vystresují, že Tvé dítě není ok ☹(((( Neboj...

gepe
8. kvě 2015

@alcar achaaa 😀 nase pediatra ma v cekarne jakousi plakato-tabuli, kde je mesic po mesici, co by melo dite zvladat z hrube i jemne motoriky 🙂 pokazde jsme to s manzelem studovali a vzdy zjistili, ze nase mlada je netabulkovy dite, vzdy to mela ruzne na preskacku 😀 co mela umet napr v 7 mesici, neumela, ale delala uz pritom uz neco z 9 mesice, atd 🙂 dr to nejak nehrotila, ani kdyz na rocni kontrole jeste mala nechodila, rekla nam, ze ma do 18ti mesicu jeste cas 😉 A je fakt, ze veskery jeji pohybovy vyboj byl zdy skokove a ze dne na den, ze jsme fakt kolikrat koukali a nechapali 😅 Ja se napr pry nebatolila, ani neplazila atd., mame jsem se v pul roce v postylce pomoci sprusli rovnou sama postavila 🙂

alcar
8. kvě 2015

@gepe hele a vis, ze to je vsechno prece spatne... 😀

olusenka
9. kvě 2015

@papka Přidávám dva zajímavé odkazy, které mohou pomoct. Pro klid duše, bych si nechala od pediatra předepsat fyzioterapii, lepší tam chodit zbytečně než něco zanedbat (paní se na dítě podívá, řekne co a jak, poradí, rozhodně to neuškodí).
Stále platí, že každé dítě je jiné,má jinak rychlý vývoj, záleží taky na tom, jaké má podněty ve svém okolí, jak se s ním zachází - (ne)správná manipulace. Dobré je taky stejně staré děti nesrovnávat.
Na sezení i lezení má do 10.měsíce čas, na chůzi do 1,5roku. Podle popisu mi přijde, že se vyvíjí normálně, pivotuje, je na bříšku, zajímá se o hračky, chce ho to motivovat, dávat zajímavé hračky kus před něj, kam nedosáhne, aby měl chuť se k nim dopídit, ale nijak mu nepomáhat...
http://www.psychomotoricka-poradna.cz/psychomot...
http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...

irennn
9. kvě 2015

Náš začal taky pozdě kolem sedmého měsíce, vybrala jsem si Bobath cvičení, po jedné rehabilitaci kdy si jen hrál se rozplazil, po druhé rozlezl na třetí jsme už nemuseli. Chodit začal až v 17 měsících, mel svůj čas své tempo, zato ráno vstal a šel, a večer už utíkal! Prostě k tomu dozrál, a pak ty děti dohnal nekecám za jeden den, sama dr.rikala ze lítá jak kdyby chodil rok.jinak sedl si z kolinek až v 11 měsících, sed nepotřeboval, nezajímal ho, byl stále v pohybu na čtyřech a hrál si na bříšku

julietta111
9. kvě 2015

@papka Mám úplně stejně starého syna a minulý týden se začal pomalu plazit. Ale je hodně pohodlný, takže leze pomalu a jen když něco hodně chce🙂Starší dvě děti byly rychlejší, ale nerěším to každý přece není podle tabulek🙂 Určitě ho neposazuj. A na sezení má fakt ještě času dost. Od okolí je to nepříjemný poslouchat, ty rady atd, ale nespěchej na něj na vše má času dost. Hlavně, že na něm vidíš popkroky a jestli bude lézt v 8 nebo 9 měsících je fakt jedno.

janapavlik
9. kvě 2015

@andrrriiik já to psala jako reakci na odpověď výše, že paní Kiedroňová ve své knížce doporučuje nechat děti, aby se samy posadily až kolem 9. měsíce. Tak by mě zajímalo, co by řekla na to, že třeba moje dítě na hrací dece z lehu se posadilo úplně samo 😅

janapavlik
9. kvě 2015

Jsem to nedopsala, samo v 7. měsíci 😀 Nejde přece říct, nechtě dítě, aby se samo posadilo až kolem 9. měsíce. To ho nemám nechávat na zemi si hrát? jak tomu zabráním, aby se posadilo dříve než kolem toho 9. měsíce? Asi jde o to, že nemá ještě zpevněné zádové svalstvo, ale stejně tomu přece nezabráním, aby se dítě samo posadilo dříve.

ilonkaseda
9. kvě 2015

@papka tento odkaz už tu je,ale dám ho znovu aby si ho nepřehlédla,je to tam moc pěkně popsané..a nenech se zatlačit do závodů ,že to či ono už ten či onen dělal..to není důležité a kamarádce co radí posazovat tento článek dej určitě přečíst,snad pochopí jaký je to nesmysl
http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...

ilonkaseda
9. kvě 2015

@janapavlik pokud to dělá samo,asi tomu moc zabráni nejde i když ta kulatá záda co popisuješ nejsou ideální..pokud krom toho i leze,tak se to srovná,ale byla by škoda,kdyby kvůli předčasnému sedu dítě nelezlo

janapavlik
9. kvě 2015

@ilonkaseda dítě trochu povyrostlo a už dávno běhá 😅 Jen jsem si vzpomněla, jak to bylo tenkrát u nás 😉

papka
autor
9. kvě 2015

holky moc děkuji, jsem klidnější, odkazy jsem si uložila, jakmile bude malý spát, přečtu. on je hrozně šikovnej v jídle. špičku rohlíku do ruky, sám kouše (máme 8 zubů), převaluje v pusince, nedusí se, to samé banán - šup do ruky a papá ho - naškrábanej, rozmixovanej nechce. na neurologii jsme byli před 2 měsíci, mudr se něco nezdálo, vše v pořádku, jen dávat na bříško aby posílil svaly. do nějakého 7 měsíce na bříšku nechtěl být, řval jak tur. ted je tam skoro pořád,dokonce i spí na bříšku.

papka
autor
9. kvě 2015

včera jsem jela autobusem, byla tam maminka a její dítko krásně sedělo v kočárku, nebylo opřeno, mělo teda hrozně kulatý sed,kulaté záda, tak jsem ji poprosila kolik že má měsíců, že krásně sedí a ten můj nic a ona mi řekla, že má 6 měsíců a že doma lítá v chodítku jak čert, no prosím a pak si člověk připadá, že dělá něco špatně, ale říkám jsem starší, je mi 38 a trochu syna více řeším, u dcery se toto vůbec neřešilo, ani se nepamatuji.

julietta111
9. kvě 2015

@papka No vidíš jak je šikovný v jemné motorice a jídle. Náš třeba nemá zub ani jeden, kousky jídla taky zvládne, ale třeba straší syn jedl mixované vše do roku. Ikdyž zuby měl, tak to nezvládal a zvracel. Každé dítě je prostě jiné.

mysonek
9. kvě 2015

@papka tak pokud má malý dobrou jemnou motoriku a navíc ho před 2m viděl neurolog tak můžeš být naprosto v klidu. Malá byla to samé, také krásně kousala. Zvládla ukousnout švestku i se šlupkou a to měla asi 3 zuby 🙂 Kamarádky o 2 týdny starší holčička to plivala. Vím, že jí kamarádka mixovala snad do roka. Takže každé dítě je jiné. Ale je jasné, že dokud si nesedne, nebo se nepohne z místa, tak to bude náročné. Malá byla od 8 do 9 měsíců pěkně vzteklá jak už chtěla, ale nešlo jí to. Pak si sedla a začla se plazit a byla najednou hrozně spokojená. 🙂 Jo a malá teď v roce a půl i krásně mluví, to také děti, které brzy koušou a mají dobrou jemnou motoriku zvládají brzo, takže se máš na co těšit. Ale samozřejmě to nemusí být pravidlem.

papka
autor
9. kvě 2015

mysonek přesně jak píšeš, náročné , vzteká se, někdy to nevydržím a povolím a bud hračku dám, nebo ho posunu.
🙂

evulina77
9. kvě 2015

@papka no tak to jsi potkala mamču, která spíš svému dítěti ubližuje, v půl roce dávat dítě sedat a ještě to chodítko, pro mě naprostá hrůza ☹
Jinak pokud tvůj malý nechtěl být na bříšku do 7. měsíce a ty jsi ho na bříško moc nedávala, až teď, tak je jasné, že musí nejdřív pěkně zpevnit všechny svaly (poloha na bříšku) a pak teprve může lézt. Bez polohy na břiše to nejde a tvůj malý jede podle motorického plánu...

gepe
9. kvě 2015

@alcar domnivam se, ze me tenkrat nejake tabulky nezajimaly, kor co mam udelat nejdriv 😉 😀

veri0007
9. kvě 2015

@papka moje malá má teď 7 měsíců a týden a neumí se ani přetočit na bříško. Byla jsem na neurologii, máme předepsané rehabky. Velmi taky napomáhá psychomotorickému vývoji plavání. Malá je v pořádku, jen má opzdilý vývoj, jen se prostě doktorům nevleze do tabule. Neotáčí se, ale už se začíná plazit. Domnívám se, že vám rehabky určitě pomohou, ale je třeba hledět na to, že každé dítě je jiné ve ývoji. některé chodí v 10 měsících, jiné v roce a půl teprve kolem nábytku. Rozhodně ale nedávej dítě do sedu!! Může to mít své následky třeba i za 10 let, ne hned...

andrrriiik
9. kvě 2015

@janapavlik Aha,tak to jo 😉 Jinak já si právě myslím,že pokud to dítě začne dělat samo,byť o 2 měsíce dříve(sed,lezení,stavění se...),jsou jeho záda připravená.Proto jsem to u dcery neřešila,ani by mě to nenapadlo,že by to mohlo být špatné.A problémy se zády nemá 😉

Strana
z3