Dát dítě ve 2 letech do jeslí, je to pro něj přínos?

jangela
24. dub 2016

Holky,myslite si,ze dat dite ve dvou letech do jesli,je pro neho prinos?Doma se nudi,nejde ho zabavit...tak se ptam...

lv
24. dub 2016

Pro mě jesle ano, pokud chceš, musíš do práce. Pro dvouleté možná nějaký ty kroužky typu montesorri, kde je něco - tvoření, zpívání, tanečky, cvičení společně maminky s dětmi.

soyevita
24. dub 2016

@jangela Já jsem dcerku dala do jeslí 2krát v týdnu na dopoledne,abych si v klidu mohla vyřídit třeba úřady,nákupy a doktory.
Bylo jí 2,5rok a já byla úplně sama na 3děti.Žádná babička,teta,otec ....
Co nám to přineslo?Malá tam nechtěla,protože paní učitelka se zlobila, že si neobouvá dost rychle boty.Pak jsme tam chytily cytomegalovir a půl roku jsme nemohly do kolektivu a musela jsem stáhnout i další dcerku že školky,aby nám domů nenosila infekce.
Takže za mě jesle ne.
Ale každá maminka bude mít jinou zkušenost 😉

tulikiss
24. dub 2016

@jangela mala chodi od dvou a pul do soukrome skolky, chodi 2x tydne na cely den a nemuzu si vynachvalit, strasne moc ji to tam bavi a moc se tam tesi. vzdy kdyz pro ni prijdu tak breci ze nechce domu. ale jsou tam i deti co vetsinu dne probreci, takze fakt zalezi na kazdem prckovi jak moc snese odlouceni.

puresin
24. dub 2016

@jangela Za me jesle ne. Tolik se dvoulete dite nenudi, aby ho neslo zabavit, a v jeslich se mu nikdo nebude venovat tak jako muzes Ty. Mam dobrou kamaradku, ktera je detska psycholozka a ta se vydesila, kdyz jsem se ji zeptala na nazor na jesle, jestli tam snad dite nechci dat. Do tri let pry proste dite patri k matce, az pak je cas na socializaci v kolektivu. Hlavne kvuli zdravym vazbam doma. Je fakt, ze ja v jeslich byla a detstvi i puberta byly velmi slozite, vztah s mamkou se srovnal vlastne az po narozeni mych deti. 100% Ti neodpovi nikdo, ale neriskla bych to ani nahodou.

bielanevesta
24. dub 2016

Malá chodila do škôlky od 2 rokov na 5 dní v mesiaci a môžem potvrdiť, že jej to veľmi prospelo. ☺☺

magdalenan
24. dub 2016

@jangela Syna jsme dali ve dvou letech do soukromé školky. Má pedagogický dozor, každý den různé kroužky, kvalitní stravu, zábavu... Jesle mi pro takhle "velké" dítě přijdou už zbytečné, nic ho tam nenaučí a vnímám je jen jako lepší dětský koutek. Alespoň co jsem tak slyšela kolem, dětem se nevěnují, jen je v podstatě hlídají.

Syn chodí do školky teprve dva měsíce a dělá úžasné pokroky. Takže můj názor je, že ve dvou letech raději školka, než jesle.

zvirka
24. dub 2016

Za mě ne. Ale já jsem asi extrém. Dodnes lituju, že šel ve 3 letech (14 dní před 3. narozeninami) do školky, kdybych to mohla vrátit, dám ho až ve 4. Bylo to moc, nakonec chodí a bude chodit jen dopoledne, i když plán byl jiný. Ale je fakt, že je odmalinka nejraději se mnou, s dětmi se seznamuje pomalu, v kolektivu je nesmělý. Spaní ve školce se vůbec nedařilo, zkoušeli jsme, nešlo to cca 6 týdnů, nakonec 1. rok ve školce spal 1x týdně a stejně pořád plakal, už večer předtím byl traumatizovaný. Tak jsem si nakonec zařídila práci, aby mohl chodit jen dopoledne a je spokojený. Tímpádem jsem spokojená i já. A určitě společně stráveného času nelituji. Já mám pocit, že pokud je dítě cca 8-9 hodin ve školce, tak pak s rodiči stráví já nevím dohromady 2-3 hodiny denně (kromě spánku). Pak dítě prakticky vychovává instituce. Samozřejmě matky manažerky, co letí ve dvou letech dítěte zpět do práce, budou mít jiný názor. Ale těch dětí je mi líto.

Ale to už moc odbíhám od tématu, omlouvám se.

monikagurthova
24. dub 2016

@puresin ahoj, ja i moje sestra jsme v jejich byly a vztah nam to s mamkou nenarusilo.....takze bych to fakt nepausalizovala 🙂

@jangela ja bych to zkusila jak se tam prckovi bude líbit popřípadě s nim pak budeš zase doma.

monikagurthova
24. dub 2016

@zvirka Ahoj neber to jako útok, ale jak to pak budete delat az pujde do školy?

zvirka
24. dub 2016

@monikagurthova Tak ze školy se chodí normálně po obědě, ne? Já tak chodila celou školní docházku. 😕 Teda kromě odpoledky, ale ta je až na 2. stupni. To už snad zvládne i můj syn :D

ivular
24. dub 2016

@jangela Tam ani nejde o to, jestli se doma nudí, ale spíš o to, jestli by ho odloučení od Tebe nestresovalo. Pokud je schopen zamávat Ti a jít, pak není co řešit, pokud by to loučení ale nezvádal (a drtivá většina dvouletých dětí by to opravdu nezvládala), pak říkám zbytečně netrápit a nechat doma.
Taky jde o to najít dobrou soukromou MŠ, ale třeba co jsem měla možnost jednu takovou poznat, tak říkám, že takhle nadprůměrně samostatné dítě bych tam s klidným svědomím dala.
@monikagurthova Tak do školy už jde dítko v 6 či 7 letech, takže ta psychická vyzrálost a odolnost je už samozřejmě zase jinde..

tulikiss
24. dub 2016

@ivular teda kdyby aspon mala zamavala kdyz jde od skolky to by bylo krasny, ale ja ji musim nasilim drzet v satne, abych stihla sundat aspon boty a pak uz bezi ani se neohlidne 😀 ale je pravda ze kdyz prijdu a vidim tam ty uplakany dvoulety deti tak je mi jich vazne lito, zvlast kdyz vim ze jejich maminka je doma a davat ho tam nemusi ☹

ivular
24. dub 2016

@tulikiss Tak to máte teda pěknou světačku - to ji v pubertě ani neuvidíte;) Je samozřejmě skvělé, že tedy máte možnost dávat ji do té soukromé školky.
Mně právě "stačí", když mi ráno brečí v náručí ten můj pětileťák - natož takto vidět dvouleté batole ☹

soleilll
24. dub 2016

@jangela Za mě jesle ano, pokud sleduješ, že je dítě v tomhle věku společenské a ne závislé na matce (nesnáší odloučení). Měla jsem rodičák do 2 let věku dítěte, takže jsem se vracela do práce a syn "musel" do jeslí a bylo to super - já byla nadšená, že se konečně můžu bavit s dospělými i pomocí rozvitých vět a na jiná témata, než je krmení, přebalování atd. a on si začal velice dobře zvykat na skupinu svých vrstevníků a budovat sociální dovednosti. Zabavení je samozřejmě jeden z důvodů, proč bych zvolila jesle, ale ne jediný.

tulikiss
24. dub 2016

@ivular ten muj starsi(v lednu mel 4) to ma uz takhle od zari co je ve skolce, breci kdyz pro nej prijdu ze tam chce jeste byt a nejvetsi tragedie je, kdyz je nemocny a nemuze do skolky. takze to maji oba v povaze, milujou deti a kolektiv. no v puberte to bude asi zajimae s obema 😀
nedavno sem si ve skolce delala srandu, ze na me snad nekdo zavola socialku, ze obe dve deti breci kdyz je prijdu vyzvednout, ze nechteji domu, ze si jeste chteji hrat. 😀 😀 😀

lenkaluk
24. dub 2016

Dali jsme dcerku mesic pred 2.narozeninami do soukrome skolky na 3 dny v tydnu. Mala je nadsena, moc rada tam chodi, tety ma rada, porad tam neco tvori, kuti, atd. Ohromne ji to posunuje dopredu. Ted ji jsou 2,5 roku, chodi tam pul roku. Ja jsem na pul uvazku v praci. Rozhodnuti dat ji do skolky nelituji a u druheho ditete udelam stejne. Obema nam to nese klady. Domnivam se, ze dite od 2 let uz na cast tydne patri do kolektivu deti. Ale v tomto se i ve svem okoli setkavam s opacnymi nazory, tak prosim muj prispevek berte jako mou zkusenost a odpoved na otazku autorce. S jeslemi nemam zkusenost, ani asi nikdo z mych znamych.

puresin
24. dub 2016

@monikagurthova Tak to myslim taky, 100% odpoved neni. Ani u sebe nevim, jestli byly jesle ten duvod. Jen bych to u svych deti neriskla.

@zvirka Skvele receno: s ditetem pak rodic stravi 10% dne. Problem jsou jedine finance, kdyz zena proste do prace musi, ale "nuda doma"...

ivular
24. dub 2016

@lenkaluk "Domnivam se, ze dite od 2 let uz na cast tydne patri do kolektivu deti." Do kolektivu ano, ale do kolektivu samo - tzn. bez rodičů, to fakt drtivá většina batolat nedá. Samozřejmě, jsou výjimky, jako je třeba ta Vaše dcera, ale jsou výjimky i v opačném směru - že i pro čtyřleté či pětileté děti to bude představovat trauma, které následně vyvolá počůrávání, noční děsy, aj. psychické problémy. Takže obecné výroky tohoto typu se fakt dělat nedají..

lenkaluk
24. dub 2016

@ivular presne tak, kazdy to ma jinak. Jeste si ale vybavuji ty lonske dubnove/kvetnove pocity, kdy uz se me zacali ptat v praci, jestli se v rijnu vratim... mela jsem rodicak na 2 roky... to jsem si neumela predstavit, ze pujdu do prace a toho maleho uzlika dam do skolky. Ale behem leta se mala hodne posunula dopredu a hlavne ta skolka je uzasna.

patrusa
24. dub 2016

Ja dala syna ve 2,5 letech na jedno dopo do soukromeho zarizeni, po 3 mesicich chodi na 2 dopo. Ze zacatku plakal, kdyz jsem odchazela, ale kdyz jsem pro nej prisla, tsk nadsene vypravel, co delali.
Dceru jsem chtela dat ve 2 letech, ale zamestnsvatel chtel, abych chodila vic, jinak da tu praci nekomu jinemu. A tak dcera sla prvne na 1 dopo tydne v 16 mesicich. Mela jsem z toho strach, ale ona to ma na haku. Jako vnukne si kdyz odchazim, ale do 5 minut je pry v pohode a zapojuje se do nabizenych aktivit. Jsou tam dve tety na 12 deti, takze na ni maji cas.
Obe deti to posouva dopredu, maji to jako zpestreni.
Podle me je to potreba zkusit, kdyz to nepujde, tak nehrotit. Kazde dite je jine

jasminecek
24. dub 2016

Nezlobte se na mě, ale snad umíte zabavit dvouleté dítě, ne? Učitelka v jeslích takových bude mít dalších 20, ta se mu nebude věnovat jako máma doma. Ale ono je lepší mrsknout takhle malé dítě do jeslí, aspoň nemusím nic vymýšlet a věnovat se. Nepochopím, opravdu ne.
A můžete mě mínusovat jak chcete 😀

zvirka
24. dub 2016

@jangela Abych se vyjádřila i trochu konstruktivně - zkuste se mrknout na aktivity přiměřené jeho věku, různé třídění podle barev, materiálů, tvarů. Dětské dřevěné puzzle, klidně už i Lego Duplo. Šla bych už i do domina, pexesa, samozřejmě jen přiřazovat obrázky, klasicky ještě ne. Jsou i knížky aktivit pro dvouleté, stačí se trochu mrknout po netu. Taky už se snad zlepší počasí (dnes to teda nevypadá 😠 ) a bude se dát chodit víc ven.

Vím, že je to s dítětem náročné, pokud to máte jako my třeba. Byla jsem na malého skoro sama, taťka od 8 do 19 v práci, takže ho víceméně ukládal, ráno spolu snídali. Zkuste něco nového, bude to bavit i Vás. Dvouleťák už leccos chápe a třeba Vás překvapí, náš zvládal hry pro čtyřleté, rád si se mnou "četl", dělal různé lušťánko..... 😉

jangela
autor
25. dub 2016

@magdalenan dekuji,ja nevedela,ze do skolky by se ji dalo dat uz od dvou let.Ja si taky myslim,ze deti v kolektivu se daleko vic nauci.dekuji za nazor 😉

jangela
autor
25. dub 2016

@jasminecek prosim Vas damo,ja jsem se ptala jestli jsou jesle prinos a ne jestli umim nebo neumim dite zabavit...moje dite je mezi detma velmi spokojene,proto jsem se ptala,jaky maji maminky nazor,jestli by to mohlo diteti ublizit....tak si sve povzdechy nechte 😉

eficenka
25. dub 2016

@jangela
rozhodně ne, dítě je připraveno být bez matky tak mezi 3-4 rokem.
pokud es doma nezabaví, vyrazte ven!
my jsme venklu 2 hodiny dopoledne , 2-3 hodiny odpoledne.
doma nejlépe 2 letáka zabavíš, když ho necháš pomáhat - dávat věci do pračky, vyrovnávat myčku, pomáhat utírat nádobí, sypat fazole do hrnce atd...

tulikiss
25. dub 2016

@eficenka a to rika kdo ze je v tehle dobe dite pripravene? kazde dite je jine a nejdou tabulkovat. kazdy den potkavam ve skolce 5 lete dite co breci a dela sceny a nechce tam byt a chce byt s maminkou, tak to je divne ma byt prece podle vas pripravene. a naopak dcera uz 3 mesice chodi 2x tydne do skolky a ani jednou nebrecela, ani jednou nerekla ze tam nechce, naopak uz nekolik mesicu predtim porad rikala ze chce do skolky.

@jangela musim rict ze sem se obavala kam se diskuze zvrhne, protoze sem cekala mnohem vic utoku super matek. urcite bych nasla nejakou soukromou skolku a zkusila tam prcka dat a uvidite. na dceri vidim ze ji rozhodne skolka dava strasne moc, pokazde donese domu novou pisnicku nebo basnicku. a je fajn i to ze mi vzdy tety pak rikaji jak se jim elinka projevuje a tak ma clovek pohled na silne a slabe stranky ditete a vidi na cem ma pracovat, protoze co si budem rikat maminka vidi svoje dite jako dokonale 😀

nunacek
25. dub 2016

@jangela Ve 2 letech bych dítě do jeslí dala jen v případě, že bych se životně nutně musela vrátit do práce a nebyla možnost hlídání babičkami / tetami z rodiny. Jinak ne. Pak bych dala ve 3 letech do školky.

kamino
25. dub 2016

Prcek chodil od dvou let dvou let do soukrome skolky na dopolede 1-3x v tydnu, podle potreby a podle toho jak chtel. Tedy kdyby bylo na nem,.je tam denne. Sundavani bot uz pro nej bylo utrpeni, uy chtel byt ve tride. Kolektiv deti max 10, dve ucitelky, denne divadlo, ktere jim hrala vzdy jedna ucitelka, tvoteni a bud prochazka venku, nebo telocvicna. Ja i prcek jsme milovali pani uciteljy, byly skvele. A nestavalo se,.ze by tam deti brecely. Jo ten muj,kdyz se melo jit domu. To byl rev. A.byla to super pruprava do skolky, vlastne zadne s deti, co proslo Kuliskovem nemelo a adaptaci nejmensi problem. Takze nevim, jestli primo jesle, ale.za me soukroma skolka s rodinnym pristupem rozhodne ano. Je jeste otazka, jak.je ktere dite vyzrale, ale to se musi vyzkouset. Prcek jecel, kdyz ho meli treba dve hodiny hlidat tchanovci co bydli v prizemi, desila jsem se co bude ve skolce a ona naprosta pohoda.. a prinos to.melo veliky, naucil se tolerovat i jine deti, tim ze je jedinacek, tak se moc prizpusobovat nemusel a tohle fakt pomohlo, bavi ho tvorit, malovat.. takze ano, ale kvalitni zarizeni.

nunacek
25. dub 2016

@tulikiss Souhlasím, že každé dítě je jiné a nejde "tabulkovat".

tulikiss
25. dub 2016

@kamino jeee super uz sem se bala ze jsem jedinej "exot" kteremu rvou deti kdyz je jde vyzvednout.