Dítě, 3 roky, mluví sprostě. Jak na to?
Ahoj. Omlouvám se, ale nevím kam napsat.
Bohužel dcera začala často používat slovo " cikán, seru na to, prdel, debil "
Některé výrazy často slyší od sousedů, kteří se hádají a vše je slyšet až k nám do bytu. Některé bohužel od tchýně která je sprostá jako dlaždič a kdykoli ji na to upozorníme řekne, ať se na to vysereme. Jsem z toho zoufalá nevím jak dceři vysvětlit , že se takhle mluvit nesmí. Máte někdo zkušenosti jak na to ? Děkuji.
Důvěrně to znám. Malej -3,5let - začal používat slovo hovno, protože jsem to řekla já. Jenže to bylo prostě příšerný a jsem ráda, že jsem se ovládla a neřekla, že je tam nasráno, páč bylo. Na procházce po chodníku, proti nám jakési individuum, uhnout moc nebylo kam, před námi nasráno snad od psa... a já jsem se malýho snažila nenápadně směrovat, jenže pak už to nešlo a tak jsem řekla něco jako pojď na stranu, na otázku proč?, protože je tam hovno. A od té doby to jelo. Chodí do školky, nechci aby... nechci pochopitelně ani aby to říkal mimo školku, prostě... vysvětlování, do nekonečna... a potom jeho argumenty, že se to říká... všude to slyší... tramvaj, park, obchod, babi s dědou... co říct jako argument, že dospělí můžou... je nesmysl, takže jsem najeli na model, že když to uslyší u nás, tak se mu omluvíme, protože tyhle slova se neříkají. Uff, zabralo to.
Ale hrozný je, kolikrát jsou některý slova zahrnutý v běžné komunikaci jako normální... u těch našich mě to překvapilo a kdyby jen hovno, ale i silnější výrazy. My se "omezujme" na sakra, případně blbec. Přičemž sakra je mi vytýkáno ze školky, že jako by se to nemělo používat, což já chápu, ale přijde mi to lepší, než ta měkká sprostá slova, mimochodem moje oblíbená.
@anna0306
A to “ted” bude do kdy?
@zelenaesmolda doufám, že minimálně do 18ti :D
@xxx3d Ano tuhle situaci přímo znám. Hovno jsem už taky několikrát venku řekla, ale naštěstí to neslyšela nebo tohle neopakuje. Čím víc mluví tím je to někdy horší domluva. Dnes jsme venku viděli bezdomovce jak kadí a hned bylo proč venku, proč není doma a pořád dokolečka se otáčela a vůbec nechápala. Nejvíc mě rozčiluje když se jí něco nelíbí tak hned začne říkat to je cikán z toho mám i strach kdyby to někdy řekla venku ( naštěstí to zatím řekla několikrát jen doma ) sousedi naproti nám když se hádají řvou na sebe šíleně sprostě a pořád říkají slovo ty jsi cikán a jak to slyší tak je to hrozný. Sakra říkáme taky je to pro nás lepší varianta než doprčic protože to když řekla zní to jako dopič tak to také není nejlepší. Dnes jsem 2x uporoznila že se ošklivé nemluví a ošklivým lidem Ježíšek nenosí dárky, tak uvidím jak to pomůže....
To já tuhle za volantem nadávala jak Špaček... Moje oblíbená kur.va u každýho kdo jezdí jako kur.va...... Prostě já jsem jinak mírný tvor, a slušný.... Ale za volantem to lítá jedna radost. A vzadu se ozve.... Mami, kuva se nezika..... A mě jen v hlavě problikne... Kurva hoši Guten tag! Inu děti jsou houba. A když se neusmerni okolí, jakože neusmerni, tak jedině vysvětlovat. A stejně ti nasaje z okolí to co nechceš.
@orisek56 No my si ted nedavno pustili s muzem pusu na spacir. Resili jsme neco ohledne aktualniho deni a ja rekla "To je hajzl ten Bures, at uz jde do prdele." A nase cacora se chytla toho hajzla 🤦 Takze kocka je hajzl, stul je hajzl, vsechno je hajzl. Bych si nafackovala, ze mi to vylitlo🤦😆
Snazim se vysvetlovat, tak snad ji to brzy pusti. Uz to rika mene, nastesti.
@sudylichozrout lepší hajzl než kurva. 😁 na hajzl musíme všichni, kurva je jen pro někoho 😁😆 ale chápu. My se doma držíme, ale když mě někdo nase.... Za volantem, tak tam to fakt těžce nedávám. A než mi dojde, že vzadu sedí děti, tak je pozdě. Vrchní šéfová mi dá zpucunk a ještě to rekne takovým stylem, že mi totalne vezme dech a já jen zavřu zobák.
@sudylichozrout My se tuhle pobavili s ex. Zrovna mel deti, nevim, co tam presne bylo za situaci, ale starsi rekla "kokot". Pravda, ze to pouziju obcas za volantem, spis mi to uleti, snazim se pred holkama sproste nemluvit. Tak ji pry rekl, ze kokot se nerika. Starsi:no, rikala to maminka. Ja vim, ze se to nerika. Ex: ja to taky nerikam. Starsi: ne, tatinku, ty rikas "kreten" 😀😀😀
Naopak já bych neopakovala, ale opravila. "Seru na to" = Nechceš to dělat?. Např. A samo říct, že takto se nemluví, je to ošklivé. Můj syn taky občas s něčím přijde...
@anna0306
A co kdybys ji vysvetlila kdo to je vlastne Cikan?To s tim Jeziskem mi neprijde jako dobre reseni,je to v podstate vydirani a msnipulace.A stejne to nedodrzis tak jsou tyhle vyhruzky uplne zbytecne a neefektivni.
@zelenaesmolda Asi nevím přesně jak dítěti vysvětlit kdo je cikán aby to pochopila. 2dny je zatím ticho a neříká to, s tím, že když to přijde tak ano jsem opravdu schopná zabavit všechny dárky aby je nedostala.
Taky to aktuálně řeším, syn má rok, ale snažím se už teď upozorňovat tchána, ať mluví slušně. Říkám mu to já i manžel, vydrží mu to tak 5minut a zase, v každé větě ty nejhorší výrazy jako pi*us, ku*va atd., opravdu mi to nehorázně vadí, mluví tak nonstop. U nás doma se nikdy nepoužívalo ani např. huba, prdel...😶😶
@anna0306
Vzdyt to dite ani nevi co to znamena a nechape duvody proc by to nemela rikat.Jestli kvuli tomu nedostane darky tak je mi ji uprimne lito.
@pipi_puncocha Budu držet palce aby syn neopakoval a tchána to snad přejde. Bohužel u nás jsme došli k závěru pokud tchýně takhle bude mluvit dál přestaneme na návštěvu chodit.
@zelenaesmolda Pokud dítě zlobí a vědomě schválně něco dělá tak nevidím důvod proč by nemělo být potrestáno. Mlátit je hloupost a vědět když zlobí, není dobrota nebo něco je efektivnější.. Dnes jsme zkusili místo toho slova aby říkala čert zlobíš jako čert mi nepřijde špatné ani sprosté tak by bylo super kdyby to tak zůstalo .
@anna0306
Ona to dela schvalne protoze to vyvolava reakci.
Opravdu si myslis,ze 3 lete dite si uvedomuje kdo je cikan a vsechny rasove souvislosti nebo problemy,ktere by to mohlo vyvolat kdybyste venku narazili na particku cikanu,ktere to pobouri?
Trestas dite za vlastni neznalost vyvojove psychologie.
@zelenaesmolda Ne. Potrestám dítě za to když zlobí nebo je ošklivá, dítě nemusí chápat vyznam , ale není blbé aby nevědělo že když se řekne ne neříkat to, znamena to aby to opravdu neříkala nebo nedelala. nikdy když by za to nemohla by potrestána nebyla.
@anna0306
Dite by chapat vyznam zakazu melo.Nikdo nema rad zakazy a prikazy ve stylu “protoze jsem rekla”
@anna0306 Dej jí čas. Je malá a chvilku potrvá než si to všechno uvědomí naplno. Už asi chápe, že se ty slova neříkají a že je za to nějaký trest. Kdyby jí " ježíšek" nic nedonesl určitě bys z její reakci byla smutná i ty... Psala jsi, že už je ten slovník lepší a nahradili jste některá slova. Funguje to pořád? Vidíš nějaký pokrok?
@anna0306 Ahoj,já bych do toho opravdu dárky od Ježíška vůbec netahala.. právě, že dítě není blbé. Když mu Ježíšek nedonese dárky,tak tříleté si to bude celkem jistě pamatovat.. předpokládám, že časem se dozví, že dárky nenosí Ježíšek. Dojde jí, že jsi je tam záměrně nedala ty.. to už je lež (a zklamání) jak hrom..
Neříkala bych, že takhle se nemluví, když ze všech stran slyší, že takhle se teda mluví. Děti nechápou tu frázi, že to znamená, že to nemají dělat, chápou to tak, jak je to řečeno, a chápou, že to není pravda. U nás pomáhá, když se zeptám, jestli vědí, co to znamená. Stydí se, když je nachytám, že řekli něco, čemu nerozumí, a mnohdy se jim to vysvětlení pak hodně nelíbí. Jakože opravdu se na to mám vykakat, chceš tady mít hovínko?
@janina228 a i kdyby si to nespojila tak to zklamani,ze Jezisek nic nedonesl musi byt strasne.
@zelenaesmolda Už bych to radši spojila s Mikulášem a sladkostma než s Ježíškem. Každý rodič se těší na rozzářené dítě a takhle by se koukali akorát na slzy a zklamání. To je trošku ostrý. Navíc jestli je vidět nějaký pokrok a snaha u malé.
@anna0306 To, že Ježíšek nenosí dárky ošklivým lidem, je ovšem lež jako věž. Ježíšek nosí dárky krásným, ošklivým i úplně obyčejným lidem, nosí dárky dokonce i zlobivým dětem a zlým lidem, nosí dárky úplně všem, kdo v něj věří, a kdo mají někoho, kdo je má rád. Vyhrožovat čímkoli jiným je ošklivá lež a manipulace a lhát a manipulovat "se" nemá. Když už jsme teda u toho vychovávání...
@michaela666 Zatím naštěstí od té doby co jsem napsala dotaz je klid a neříká ty slova, když někdo zlobí tak řekne , že je čert ale naštěstí zatím se to drží tak snad to bude už jen dobrý.
@rebe Souhlasim

Bude hůř..😄 a bylo to pro odlehčení