Indiánská metoda učení dítěte na nočník-máte zkušenost?
Ode dneška zkouším, tak chci znát zkušenosti těch z Vás, které tuto metodu na dětech vyzkoušely🙂. Pokud nevíte, o co jde a zajímá Vás to, přidávám odkaz na článek, kde je vše popsané🙂. http://www.vanickovani.cz/jak-se-zbavit-plenek/
Díky za případné příspěvky😉!
Ani nevim ze je to indianska metoda, ale prave jsme tim prosli, chtela jsem vyuzit leta. Syna jsem vysazovala na nocnik cca od roka, ale vzdy absolutni Historical, nechtel tam sedet, evidentne vubec nechapal co po nem chci. Tak jsem to nehrotila a jen obcas zkusila vysadit. Ted kolem 20.jsem si ale rekla ze za chvilku konec leta, a nalemu budou na konci zari 2 roky, takze uz je fakt cas. Plinku jsem vzala a uz nedala. Venku byl bez nehody skoro hned, horsi to bylo doma, protoze stale odmital nocnik i prkynko na WC. Takze jsem ho musela nosit curat ven, treba v 6 rano😂😂😂 pak se jeden den sam to sve vlastni iniciativy vycural do nocniku vestoje, sice bylo nacurano i kolem, ale vychvalila jsme, tleskali jsme😀 od te doby se to v nem zlomilo a klidne si sedne, jak na nocnik, tak i na zachod, a to i bez prkynka kdekoliv mimo domov. Cele to trvalo asi tyden, bez sebemensiho tlaku, proste uplne prirozene. Problem mame s kakanim, on se do nocniku asi boji, jeste ani jednou se nam to nepovedlo. Vzdycky se nekde schova a tam se pokaka. I kdyz ho pozoruju a kdyz vidim ze chce tak ho posadim tak to zadrzi a pak pocka kdyz chvilku nekoukam a rychle se nekde schova a je to. Rikam si ze do toho asi potrebuju taky dospet, nebo nevim. Kdyby jste mely nektera tip jak to odbourat tak budu rada. Kamaradka dava na kakani dceri dvou a pul lete plinu, sama si o ni rekne. To mi prijde teda mimo. A jinak jsme taky hodne venku, nosime vsude nahradni obleceni. Nehoda se stane vetsinou kdyz je malej zabrany do hry a nebo mezi vice deti, takze zapomene. Pres noc i poledni spani plinku davam, je skoro vzdy sucha, presto ale jeste davam, protoze jeste nemam chranic matrace. Necekala jsrm ze se nam to podari tam rychle, protoze prvni syn mel plinu skoro do 3 let. Tam ale hrala roli moje nedulednost a to, ze jsem nekdy plinku znovu dala a tim ho zmatla.
Ahoj holky mam dotaz ještě. Učim malyho na nočnik,ale pul dne trenujem doma a pak venku běhá na zahradě nahatej,ale nočník už nedavam. Tim asi dost narušuji ind.metodu že. Davate venku nočnik vy co mate zahradku?
@lucinkaxxx je fakt sranda jak to má každé dítě jinak-u nás zase je to vpohodě doma, ale venku to ne a ne cvaknout, jeste si nerekl, vzdy až po a to je to dnes presne 14 dní co jsme začli....možná poradím s tím kaděním do nočníku- můj syn potřeboval soukromí, taky se vždycky někam zašil, tak jsem si vypozorovala kam se zašívá nejčastěji a dala mu tam nočník. kaká vždy plus minus ve stejnou dobu, takže jsem ho předtím vyslíkla, aby mě k tomu vubec nepotřeboval a nevšímala si ho - a pak jsem jen z pokoje slyšela juuuuuuu, což značí že je v nočníku nadělení. teď to tak dělám každý den a vždy s úspěchem, jakmile mu manžel přemístí nočník jinam, tak se nemůže vykakat, prostě potřebuje mít své místo a být sám.tak můžete zkusit něco podobného....
Holky, ještě dotaz ohledně učení na nočník. Naučilo se některé z vás dítko na nočník v době, kdy ještě vůbec nemluvilo? Syn sice spoustu věcí chápe, všemu rozumí, ale co si budeme povídat, ta komunikace není taková jako s dítkem, které už mluví. Tak mě napadá, jestli to třeba není i tím, že ještě nemluví...
@veveruse14 super, moc diky za tio, urcite zkusim. On teda chodi normalne sam, nerika si, svlekne se sam, a kde je nocnik vi. Schovava se pod stul nejcasteji. Tak ho orestehuji tam😂
Jak to resite venku? Mám Teda dvojčátka takže náročnější. ...ale ptám se jich, jestli chtějí curat zkusíme i pocurat stromeček ale nikdy nic a pak se pocuraji za chvíli :-*
@smallinka u nás to samé, navíc když to chci zkusit, tak ječí, ale pak se klidně do minuty počůrá.čůrání na stromky je mu ukradené, nějak nevím co s tím, tak čekám až mu to docvakne....a modlím se aby ještě chvíli vydrželo pěkné počasí...
a jak řešíte různé pochůzky typu úřad, pošta, obchod? já jsem plínku nedávala, ale v obchodě se mi to vymstilo 😎 , tak teď dávám, ale přijdu si jak magor:před poštou někde v ústraní mu nasazuju plínu, za pět minut ji zase sundávám, přijde mi to divné, navíc ho to obtěžuje, což chápu, ale zatím mu nelze věřit že se nepočůrá a nějak fungovat musíme 😝
@veveruse14 presne. Taky si rikam ze to chce čas. ..ale včera se na hřiště přede všemi pocurali obě a jedna do pisku. ..☹ a nevím asi bych ji mela i přes to pocurani vzít k tomu stromku aby věděla jak spravne? Doufám že se brzy naučí říct . ...ale jedna mi zalezla do domečku a něco knourala. ..ale než jsem přiběhla. ..chce to asi rychlou akci 😉
@smallinka
@nunik23 holky, doufam 🙂. Ale stejne je to narocnejsi, protoze kdyz mu neco vysvetluju, nikdy nevim, jestli me chape. Deti v jeho veku, co uz mluvi, na vsechno neco odpovi a je jasne, ze pochopily. Ja teda myslim (doufam), ze chape velmi dobre, co se po nem na nocnicku chce, ale je linej a ja holt nemam tolik casu jako pred druhym porodem, tak to holt vypada, jak to vypada ☹
já začínám myslet,že už nočník bere jako židličku a dělá my naschvály.jo je malý ještě malý,ale dost věcí chápe,mám nočník ve tvaru židličky,běhá bez plíny hodinu třeba nic neudělá,tak se ptám sem tam jestli nechce čurat a říkám kam má a co dostane.Posadím ho na nočník,on se po pár minutách zvedne a jde pro knížku,pak jí prohlížíme na nočníku a třeba po 5 minutách když nic neudělá ho nechám jít,hm a do dalších 10 minut ani se počůrá,ale uplně jinam než má ☹
máte to některá taky,že bez plínky třeba hodinu nic neudělá a pak dám na spaní a do hodiny je plná?
@nunik23 přesne dneska. Ukazuje na nočník a curi a ona ze ne a už se pakuje aby tam nemusela a za minutu ani ne slyším čuravý zvuk na koberec ☹ tak mi reknite jak nemam byt nastvana ☹ moje kamarádka má asi zázračnou dceru tak nechtěla vůbec na nočník ani sednout. ...tak jsem ji poradila ať dá nějakou sladkost za odměnu a pak ji zatleska....a rikam si, že naše holky aspoň sednou tak to budem bez plen dřív a kámoška i pise za 4 dny ze jsou bez plen ......
Ale je pravda ze párkrát me i mile překvapily když v me nepřítomnosti sedly samy od sebe na nočník a vykonaly potřebu. Tak asi ty začátky budou takove nejisté. ....🙂
Holky tak ja hlasim ze jsou to 3 tydny co jsme zacali, a uz tyden jsme bez nehody co se tyce curani. Stejne tak neni plinka pocurana behem spani. Ale ten bobek…. Vzdy se nekde schova kdyz se chvilku nedivam 😂
@smallinka no mít dvě, tak nevím-už takto mám pocit že poslední dva týdny nedělám nic jiného než ze ho sleduju jak ostříž a číhám kdy se mu bude chtít.
taky úplně nevím jak se k tomu postavit-pákrát se mi podařilo ho zachytit při akci a pomoct mu aby se teda nepočůral úplně, ale stejně se příště zase počůral, tak nevim....
minulý týden měl dva dny, kdy se mu nedařilo ani doma a to jsem se musela chodit uklidňovat do jiné místnosti, protože mě to strašně štvslo 🙄
napadlo mě, že když se jich zeptáme jestli nechtějí, tak sice řeknou že ne, ale tou otázkou jim to připomeneme, tak se pak počůrají, tak si to vysvětluju.
@loc děti velice dobře rozumí i když zatím moc nemluví, neměla bych obavu že nechápe. ten můj sice už něco říká, ale taky má chvilky, kdy je mi schopen odsouhlasit že je nosorožec 😀
Naše čerstvá zkušenost s touto metodou vyšla na 1*, za necelých 5 dní už si poprvé náš tvrdohlavý synek-2,5roku, který odmítal všechny mé způsoby odplekování, sám řekl, že chce čůrat, doladíme ještě noční plenku a občasné nehody zvláště v zápalu hry,ale jinak mohu zcela doporučit 😉
@stannerovi hmm, tvrdohlavy synek... To mame podobne 😀. A teda i to druhe mimco k tomu. Akorat muj syn je o par mesicu mladsi, je mu 25 mesicu. Muzu se zeptat, jak to presne probihalo? Sundali jste plenku a kdyz cural, dali na nocnik? To u nas neproslo, on je tam ochoten jit pouze, kdyz mu zacnu cist z jedne knizky, kterou ma bohuzel spojenou s nocnickem a vycura se tam jen nahodne ☹. A s druhym nemam porad cas ho hlidat a lakat na nocnik, navic, kdyz zacne mladsi brecet, tak ho to rozptyluje a z nocniku nic neni:(. Diky;)
Každý jednou , ať už prošel indiánskou či jinou metodou, čůrá na záchod-všimněte si. Tak klid-většina dětí to stihne i do nástupu do MŠ. 😉
@loc Předně je dobré vypozorovat,zda si váš malý poodchází na velkou potřebu třeba do jiné místnosti či rohu nebo prostě tam kde má na to tzv. soukromí,podle toho se prý částečně pozná,zda je na tuto metodu odplenkování zralý,ale ve dvou letech už by být měl,ačkoli každé dítě je "jiný unikát" a proto je nutné k tomu i tak přistupovat🙂Nočník u nás vůbec neměl úspěch a první den, to přiznávám, bylo šílené, syn po mně po sundání plínky a oblečení trenek doslova házel asi 3 hodiny pleny a řval,že chce plínku,takže začátky bývají krušné, pak samozřejmě následovalo počůrání a pokakání všude možně po bytě,takže koloběh praní a čištění vás určitě nemine,ale po každém počůrání jsem ho vysadila na záchod a v klidu bez lamentování už po 20. řekla, že se čůrá a kaká tam a že se musí říci,chce to hold svatou trpělivost a ještě i teď,když si hraje nebo je zabraný třeba do pohádky se ho raději stále ptám,někdy to prostě neuhlídají,než si to zcela zafixují jako samozřejmost,chvíli to trvá i nám chvíli trvá než se něco naučíme...Také pomáhá příklad,takže pokud ve svém okolí máte nějaké podobně staré dítě, se kterým se kamarádí a to už čůrat umí na záchod/nočník je dobré s ním/s nimi pobýt,aby to tzv. zkouknul...Jinak s tím druhým dítkem je to opravdu náročnější, taky to občas nestihnu stále sledovat a při kojení malé reaguji třeba až na třetí zakřičení:"Mami,čůr,čůr", ale s notnou dávkou trpělivosti to určitě časem zvládnete,co mám zkušenost od kamarádek, trvá to v závislosti na vyzrálosti dítěte zhruba týden až měsíc od prvního sundání pleny(je potřeba už mu jí opravdu dávat jen na spaní-nedávám ani do auta na delší cesty, raděj pod něj pro jistotu dávám podložku a ptám se ho + beru kupu náhradního oblečení🙂)...Tak hodně zdaru,držím pěsti 😉
@stannerovi diky 😉. Kaka na 3 mistech. Bud v loznici u okna nebo v rohu u balkonu (soukromi) nebo kdyz je zabrany do tv, tak zustane tam. No ja uz tuto metodu zkousela asi pred 2 mesici a nevyslo to, plenu jsem to vratila. Jinak stejnym zpusobem jako u vas (porad dusledne posazovat a rikat zde se cura a kaka) jsem ho v 16 m naucila sedat na nocnik (plenu stale mel) a behem par mesicu delal do nocnicku skoro vsechno, ale po narozeni druheho se to strasne zhorsilo. Stacily 3 dny u moji mamy behem pobytu v porodnici, ktera ho tam nedavala a pak ja nemela tolik casu ho tam tak pravidelne davat a dopadlo to tak, ze ted se tam vycura nebo vykaka jen vyjimecne. Asi toho indiana jeste jednou zkusim a budu se snazit na to max zasoustredit. Uvidime
Je to náročné,pokud to všichni z rodiny důsledně nedodržují,já jsem to právě proto raději nechala až po porodu, navíc jsem na to v těhu,jak se mnou cvičily hormony ani neměla nervy,takže nic jiného mi ani nezbylo🙂Zkuste to,určitě to klapne a jemu to v hlavince zase brzy sepne🙂
@stannerovi dekuju, uvidime 🙂
@veveruse14 taky mě to napadlo, že to připomenu a ony se počůrají jinde? chjo ☹

Ráda bych zkusila, ale plenu dávám i na polední spaní....do postýlky. A taky máem koberec je to naprd ☹ ikdyž čurání pak vydrhnu, kartáček furt to smrdí ☹(((((((