Jak moc dítě vyzraje mezi 2. a 3. rokem?
Ahoj maminky. Jak moc vaše dítě vyzrálo mezi 2. a 3. rokem? Bylo připraveno jít do školky? Já mám totiž trochu obavy u své dcery. Nyní má 20 měsíců a mnoho toho ještě neumí. Zatím pořádně nemluví, sama se lžičkou nenají, neumí ještě chodit v botech (samostatně chodit totiž začala až v 17 měsících, takže to zatím trénujeme), o nočník zatím taky nejeví zájem. Rozumí mi, když jí něco říkám, to jo. Umí si sama říct jinak, že něco chce: třeba přinese mi knížku, abych jí popisovala a ukazovala, co je na obrázku nebo četla), přinese si láhev s čajem, abych jí to správně naklopila a mohla se napít (z hrníčku ještě taky pít neumí, to taky trénujeme, ale zatím stále kucká a pak to nechce vůbec a to kucká, i když jí to naklopím velmi málo). Ona teda vždycky byla taková rozvážná od narození. Když jí to nešlo, tak to prostě nedělala do doby, než byla přesvědčená, že jí to půjde. Takže vývojově byla vždy trochu pozadu a měla to ve skocích, žádné postupné přechody u ní nebyly.
A za další, chci se zeptat těch maminek, které dítě daly do školky až ve 4 letech, jak se to řeší administrativně? Musí se tedy prodloužit i rodičovský příspěvek do 4 let na úřadu práce nebo stačí jen prodloužit rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele na 4 roky? Vím, že mi už nemusí pak držet místo, ale to není pro mě směrodatné, protože stejně své předchozí místo už nemám, protože se mezitím zrušilo celé mé oddělení a nové vytvořily v Praze, takže téměř všechny kolegyně dostaly odstupné, jelikož jim neměli co nabídnout za jinou práci. Spíš mi jde o to, zda po 3. roce si už musím platit zdravotní a zda se mi i ten 4. rok počítá do důchodu. Moc děkuji.
Do třech let jsou vidět obrovské vývojové změny snad každý měsíc. A dcera ještě nemá ani 2 roky. Takže buď absolutně v klidu.
Mezi 2 letym a 3 letym ditetem je obrovsky rozdil. Tvoje holcicka nema jeste ani 2 roky,je ji teprve pres rok a pul. Ted se dite meni a uci fakt rychle. Za rok bude uplne jinde 😀 Ja jsem sla do zpet do prace,kdyz byly dceri 4 roky. Do skolky tedy chodila od 3,5 let,ale ja se v praci domluvila na neplacenem volnu. Zustala jsem pobirat rodicak do 4 let. Takze bud si muzes protahnout rodicak do 4 let (jestli se te uz netyka ta nova 3 leta varianta) a budes doma. Nebo si vyberes rodicak jak budes potrebovat a pak se nahlasis na urad prace do evifence uchazecu o zamestnani a zazadas o podporu v nezamestnanosti nebo se muzes nahlasit na zdravotni pojistovnu jako osoba pecujici o dite do 7 let veku ditete. To nebudes muset hradit zdravotni pojisteni. Ale socialni ano nebo se ti to nebude zapocitavat do duchodu.
Ano, dítě vyzraje v tomto věku hodně. Nemusíš se ničeho bát. Na nočník se dítě učí až před 3.rokem života, než nastupuje do MŠ. Nejlepší metoda odplenkování je Nechat to na dítěti, která spadá do období 2,5-3 roky. Třeba ve 2 letech dítěti někde umístíš nočník, aby si na něj zvyklo a ono na něj postupně začne chodit úplně samo. Není vůbec potřeba ho posazovat a nutit sedět, dokud nevykoná potřebu. Co se týče řeči, dítě vyzraje jak nastoupí do MŠ a uslyší mluvit další děti kolem sebe, budou na něj mluvit celý den učitelky a bude mít spoustu dalších podnětů 🙂 Jako rodiče musíme být jen trpěliví!
@syranella Syn čerstvě 3 roky. Odplenkován na den ve 2 letech, od 18 měsíců měl nočník na seznámení - bál se ho. Takže ho měl v pokojíku a zkoumal ho. Pak si sedal v oblečení. No a ve 2 letech jsme odplenkovali (jen na den, na noc má stále - necháváme tomu čas do léta a zkusíme pak i noc, ale odmítáme mu zabavovat čaj po 5.hodině a nebo v noci - má to po mně, v noci piju taky.). Asi 4krát měl v noci za posledních půl roku sucho, ale je vidět, že má prostě tvrdý spánek.
Pokud jde o mluvu - nechtěl mluvit a tak jsme nasadili omega 3 a vibovit a během už 2týdnů začal jazýček rozvazovat. Je to 5 měsíců a mluví ve větách.
Jinak co se týče ostatního, tak tam jsme tedy neměli problém - v 1,5roce už sám jedl, v roce už zkoušel učící hrnek, utekl 1 roku a za 3 měsíce už běhal, ale je to tím, že se vůbec nebál.
A ke školce - budem ho zapisovat na další školní rok, tak uvidíme, jak to dopadne. Pokud ho vezmou, bude mít 3,5roku.
@syranella na pití je super učící hrneček od Philips Avent, naše děti ho měly od 1 roku a pěkně se s ním naučily pít a ušetřilo mi to nervy (s tím, že bude všude mokro). Na nočník se první dcera a syn naučili až kolem 2,5 let (druhá dcera už kolem 1 roku). Takže je to opravdu hodně individuální. Syn není ve 3 letech moc nemluví, ale nastoupil do školky a postupně mluví čím dál víc a lépe. Kolektiv dětí mu hodně pomohl. S lžící neporadím, první dceru jsem krmila dlouho. Druhou o něco méně a kluk se sám od sebe naučil jíst už v jednom roce, protože než jsem nandala všem dětem a sedla si k němu, že ho nakrmím, tak prostě vzal lžíci a zkoušel se najíst sám (ano, jsem krkavčí matka), vždy jsem mu pomohla, ale cca od 15 měsíce chtěl jíst pouze sám. Neměl prostě nervy na to čekat, až si k němu sednu a nakrmím ho. První dcera šla do školky až ve 4 letech, ale jelikož jsem byla na rodičovské dovolené s druhou dcerou (mají od sebe 23 měsíců), tak s prací atd. neporadím.

Obrovsky. Raketově. Teď nemůžeš hodnotit, jak bude nebo nebude zralá a připravená. Moje mladší chodila v 16m, na školku byla v pohodě připravená (měla 3r a 2 měsíce).