Jak naučím 15-ti měsíční batole kousat?

jankadudova
21. čer 2012

Maminky, potrebuji radu. Muj syn - 15 mesicu ma ctyri zuby nahore a ctyri dole - dvojky nejsou jeste uplne venku. Co se tyce stravy, tak musim zeleninu mixovat, mackane si nevezme. Vzdycky se zacne bud davit nebo to proste vyplivne. Rozmixovane ji bez problemu. Rozmackany banan s jogurtem taky ok, ale treba na kousicky nakrajena broskev s jogurtem ani omylem. Priznam se, ze kdyz to plive, tak uz nemam nervy...testoviny ma rad, ale ty tak trochu "klouzou" a je to tedy celkem dobre, ale ze by treba rozkousal varenou mrkev, to nepripada v uvahu. Nevim, zda nad tim mavnout rukou nebo ho nejak nutit...nerada bych zpusobila to, ze nebude chtit jist. Jsem z toho uz trochu nestastna. Diky za vsechny tipy!

imzadi
21. čer 2012

ahojky, za me urcite nenutit a proste vytrvat, on na to jednou prijde...neustale bych nabizela neco do ruky, co muze kousat...okurku, kousek jablicka, mrkev...a jist spolecne, aby videl vas, jak jite vy.drzim palce! neboj, brzy to prejde 😉

sarihy
21. čer 2012

Moje mladší dcera měla s požíváním kousků v jídle taky problémy - šla jsem na to postupně...nejprve jsem mixovala zcela do hladka, pak trošku nahrubo, když si zvykla, tak jsem mixovala ještě trochu míň, a zase jsem čekala, až si zvykne, pak jsem začala mačkat vidličkou, postupně nechávala kousky...až si pak zvykla a tak od roku ty kousky jí úplně normálně...U Laury byl taky problém hlavně v zubech - měla strašně dlouho jen 4, takže to prostě nešlo. Ale tím, jak jsem tu hrubší konzistenci jídla zaváděla pomalu, si zvykala, takže teď už kouše vše (konzisteni jídla má stejnou jako starší 3,5letá dcera), ačkoliv má zatím prořízlou jen půlku jedné stoličky...Chce to zkoušet a zkoušet a hlavně nevyměknout a nabízet a nabízet. Navíc bych mu dávala do ruky i na žužlání kromě rohlíku a křupek třeba jablko nebo okurku. On se to naučí, ale ty mu v tom musíš pomoct...postupně, pomalu, ale asi by to už chtělo, aby se kousat učil. Chápu, že jsi z toho na nervy, já byla u Laury taky, ale uvidíš, že se to zlomí ! Držím palce !

ined77
21. čer 2012

ahojky 🙂 ,
klid, jednou se to naučí 😉 .staršímu jsem mixovala jídlo ještě dlouho po roce a půl 😅 .zoubky mu vylezly pozdě a kousky odmítal....a můžu tě uklidnit, že dnes chroupe i kuřecí kosti 😀 .
takže jak píše imzadi 😉 ...nabízet kousky do ruky, spíše ty měkčí, jít mu příkladem a dát tomu čas 😉 .

petaov
16. črc 2012

ahoj, já taky ještě sem tam mixuju, ale spíše nahrubo. Připadá mi, že toho sní více, když je to tak dohromady. S vařenou zeleninou nemá problém, ale moc toho tak nesní, tak já mixuju spíše kvůli přibírání, máme s tím problém... Jinak mi někdo říkal, že schopnost kousat nezáleží na počtu stoliček, jde to i dásněmi. Malému rostou stoličky až teď a rohlík, banán, piškot i tu vařenou zeleninu sní v pohodě. Přišel na to tak nějak sám. Dlouho to žmoulal a spíš sál, až později bylo vidět, že kouše. Jak říkám, stoličky máme až teď. Jinak broskev a jablko mi taky vyplivuje a nějak to neřeším. Udělám raději přesnídávku. Maso třeba taky,proto ho mixuju. Nabízej, brzy to zvládne sám 🙂