Jak naučit dítě na nočník před nástupem do školky?
Ahojky holky, omlouvám se za anonym,ale už se stydím za sebe,že jsem po dvou měsících nezvládla syna naučit na nočník 🙈. Synovi jsou 2 roky a 8 měsíců (nočník jsem zkoušela i v roce a půl ,kdy mě do toho tlačila moje mamka) ,pak jsem otěhotněla a většinu těhotenství jsem trávila s hlavou v záchodu hodně těžké těhotenství jsem měla. No nic ,dceři je teď 8 měsíců a syna ne a ne naučit na nočník ,zkoušela jsem ,že běhá doma nahatý ,ale čůrá i kadi klidně na podlahu,přiběhne oznámí ,ale na nočník ne,pak když ho okriknu ,tak si běží sednout na ten nočník a tam sedí třeba 20 minut někdy se ještě vyčura ,někdy nic. Za měsíc by měl nastoupit do školky a já se obávám že to do té doby nezvládneme. Maminky prosím pomozte ,jak na to ?zkoušela jsem i dávat samolepky na nočník ,za každé vycurani a máme i na záchod dětské prkýnko ,tam jsem ho taky dávala a taktéž bez úspěchu . Už jsme zoufalá a hodně. Předem děkuji za každou radu
A proč se stydíš? První syn začal chodit na nočník chvíli před třetími narozeninami. Děti k tomu musí dozrát. Zvlášť kluci tohle mívají víc na háku než holčičky. Já ho motivovala tím, že když se vyčůral do nočníku, tak jsme tleskali, to se mu líbilo.
@pe_tu_ss_ka děkuji za podporu ,no rodina a okolí to válí na mě ,tak jsem to nějak pochopila,že za to mohu ja
@guliii protože jsem právě myslela,že za to můžu já ,buď že jsme nezacali brzy a nebo že nejsem důsledná
@guliii taky děkuji za radu
Ne, za tohle určitě nemůžeš, 2 roky a 8 měsíců ještě není věk, kdy by nutně musel být na nočník zralý. Chce to čas a vyprdni se na hloupé řeči okolí. Mimochodem, to že by měl za měsíc nastoupit do školky je rozhodnutí tvé nebo to ti poradily rodina a okolí?
Rozhodně za to nemůžeš ty, k tomu si prcek musí dospět sám. Do školky musí? Možná to podvědomě hrotis kvůli ni a ani si to neuvědomujes.
Jestli jde do školky od září, tak si dejte v učení pauzu, minimálně 14 dní, klidně třebas i ten měsíc. Dát normálně pleny, nočník schovat. A a zkuste to znovu týden či dva před nástupem. A uvidíš. Třeba to klapne😘 Pro začátek bude bohatě stačit přes den. Na spaní mívají některé děti pleny mnohem déle - klidně i do 5 let.
@gruyerre mysleli,jsme s manželem ,že je dobré kdyby začal chodit třeba jen na dopoledne ,aby se začal začleňovat a hlavně i ta imunita, co jsem viděla a slyšela,tak stejně ty školkovne děti jsou často nemocný ,než si právě tělo zvykne. Děkuji za podporu a radu vážím si toho
@veroniquecz tak to je asi dost možný,že to opravdu hrotim já kvůli školce ,děkuji za nazor ,moc si toho vážím a máte všechny pravdu ,prostě vykašlat se na okolí a nehrotit to.diky díky
@konidana teda ,moc děkuji už jsem o tom přemýšlela,takže rada fakt to nehrotit prostě teď ten nočník zkusit schovat,protože fakt já vlastně trápím i syna ,protože jsem pak smutná ,že se nám to nedaří a on na mě kouká a chodí a hladí mě pak.dekuji slova podpory někdy opravdu hodně pomůžou 😉👍
Hlavně mu tím nevytvoř blok. Opravdu není dobré na něj tlačit. Když mu vytvoříš blok, může to pak trvat dýl než se na nočník naučí. A hlavně se fakt netrap co kdo řekl. Dřív sice děti byly bez plen, ale matky je pořád převlékaly a utiraly louzicky. Už jsem i slyšela, že děti privazovaly šátkem, aby jim z nočníku neutikaly 🙄. Venku ať klidně běhá bez pleny, ať poznává tělo, hlavně ho nenutit. Času má dost. A i pocuravani v noci je v pořádku do 6 let. Než se to dítě naučí vše ovládat tak jak má.
Jinak jestli to není úplně nutné, tak bych malého klidně nechala ještě rok doma. Jestli to zvládneš. Kolikrát jsou děti na školku zralé až kolem těch 4 let a jdou pak úplně napohodu.
Naše starší šla do školky ve 3 a 3/4, a také má o 2roky mladšího bráchu. Ona teda už před 3. rokem prudila, že chce jít do školky (od 2let ukecaná až hrůza a mladšího bráchu taky furt nechtěla jako ocásek). Takže natěšená a od 2.dne tam byla od otvíračky do zavíračky. Když teda chodila. Ten první rok způlky prokašlala. Nic jiného jí nebylo , ale s urputným suchým kašlem do školky fakt nemohla. Časem si to sedlo.
Takže moje rada je, fakt nic nehrotit a nechat to plynout, tak jak to jde 🙂
Souhlasím s @konidana, syn šel ve 2 a 9 měsících, strašně se těšil na děti. Ale teď bych po zkušenostech bych ho nechala doma. Sice chodil na záchod tou dobou, ale stejně byl víc doma než ve školce (nemoci a tak).. jestli může být s vámi doma, nelámala bych to přes koleno a nevytvářela sama na sebe a na malého tlaky.. on k tomu dospěje. Usyna i u dcery nám pomohlo zařadit rybí tuk (dáváme tekutý od rosity, teď už oba mají tobolky). P
Mladší dcera si taky dávala na čas, nočník/záchod úplně ignorovala (bylo jí cca 2,5). Jednou mi ruply nervy a při odstraňování nějaké fakt podařené akce jsem nadávala jak špaček... "Ty nejsi holčička, ty jsi prasátko... holčičky chodí na záchod, ne do kalhot..."
Koukala na mě a když jsem jí natáhla čistý kalhoty, tak jen: "Tak fajn..." od té doby ani jedna nehoda, úplně 100% úspěšnost i v noci.
Mají to prostě v hlavě. a jednou najdou důvod proč opustit plínky. Takže si nedělej starosti, jednou k tomu záchodu dozraje.
Prosím Tě, hlavně klid. Asi jsi začala moc brzo.
Fakt se hlavně hoď do klidu, vysvětluj a trpělivě per špinavé prádlo.
Můj syn chodil v 10 měsících, ve 2 letech mluvil ve větách, ale na nočník ve dne to zvládl až 2 týdny před třetími narozeninami a plínu na noc jsme odbourali až v pěti letech. NO A CO???
A co pomohlo? Když jsem se s tím smířila, přestala to řešit na sílu, měla spoustu věcí na převlečení a trpělivě prala... Klid, ono to půjde! 😘
Teda holky tolik podpory to jsem nečekala ,jsem dojatá ,ale jako fakt ,moc jste mi pomohly a máte každá ve všem pravdu. Nebudu to hrotit ,díky mladší může být klidně doma ještě ten rok ,já stejně nejdu do práce a já ho nechtěla dávat do školky, abych měla klid,já to chtěla fakt kvuli synovi ,ale máte pravdu prostě na to není ještě zralý . Ještě jednou všem hrozně moc děkuji a všechny rady si beru k srdci. Normálně mi spadl kámen se srdce ❤️ ještě jednou všem moooc dekuji
Až dozraje mozek, tak s mírnou podporou to bude ze dne na den, s minimem nehod a bez stresu. Hlavně nezadělat přílišným tlakem na psychickou zácpu.
@lenerka1 jj naprosto souhlasím ,měla jsem totiž k tomu našlápnuto ,proto jsem psala o radu ,strašně si toho vážím ,že mi hezky radite ,já se bála ,že budete říkat ,že si za to můžu sama ,ale já se opravdu snažila ,prostě nám to nejde a už jsem dala zase plinu jak radila jedná maminka a počkám třeba týden nebo 14 dni a zkusíme znovu , na školku kašlu,tak nastoupí později ,hlavně ať nemá žádný blok a že jsem na to opravdu už zadělávala vím sama 🙈 . Do stresu jsem dostávala už i manžela no prostě celé to bylo z mojí strany špatně holky všem děkuji
A opravdu 2 měsíce vkuse zkoušíš a syn je přes den bez plen? Nebo to po pár po kusech vzdáš a plenku vrátíš a pak zase zkoušíš? Protože to je potom z toho zmatený. Nevěřím, že by to za 2 měsíce bez plenek nepochopil. Starší syn byl v tomhle oříšek, 2 týdny jsme měli počůrané kde co, ale nakonec to pochopil. Nehody pak ještě byly. Na nočník si nikdy nesedl. Čůral ve stoje na záchod. Když už jsem se rozhodla, tak už jsem mu plenku nechtěla vrátit. Nenech se do toho tlačit okolím. Až se sama rozhodneš, tak mu plenku seber a už nevracej, ale musíš být pevně rozhodnutá. A zkus třeba ten záchod, když odmítá nočník. Školky bych se nebála. Tam to naopak pochopí rychleji, když uvidí další děti chodit na záchod. A učitelky mají pro občasnou nehodu pochopení.
Chce to fakt trpělivost. Aktuálně se snažím dceru naučit na nocnik ( za mesic 2 roky), nemáme naplánované teď žádné akce, jsem s ní fakt jen doma nebo na zahradě. Plenku jsem ji sebrala, litá bud nahata nebo v kalhotkách, neustále vysvetluji a opakuji, že se cura a bobek dělá do nocniku, několikrát za den ji tam posadim a sedím u ní a opět říkám, co po ní chci a teprve dneska se dostavily první vlaštovky, kdy si sama asi 3x během hraní doběhla na nocnik 🥳🥳🥳🥳 udelala tam obě potřeby....všechny úspěchy jsme řádně oslavily, tleskala jsem, chválila jsem, proste velky mejdan 😂...samozřejmě, že se ještě několikrát vycurala mimo, ale to mi to pomohla uklidit, nevynadala jsem, jen jsem ji opět zopakovala, že to nevadí, že příště ale zkusí zase ten nocnik....a takhle pořád dokola...
Na začátku prázdnin nechtěla ani sedět na nocniku, ale vždy chodila říct, když udělala něco do plenky, moc dobře chápala, co se po ní chce, tudíž jsem si říkal, že na to v létě vlitneme....
Takže držím palce, oni se to ty děti sami nenaučí ( a počítám s tím, že od vás dostanu cocku)
Držím palce, ono to půjde, jen to prostě chce vydržet 😊
U nás bylo to samé syn se to naučil když mu bylo 2 roky a 8 měsíců do té doby byl nočník úhlavní nepřítel. Zkoušeli jsme koupit tréninky s oblíbeným obrázkem ze si je nesmí pocurat, ze začátku se v nich počůral tak jsme zase dali plinu a druhý den zase, počůral se ale hned běžel na nočník to už byl úspěch že si na něho jen sedl a od té doby tam začal chodil a byl bez plen. Takže fakt každé dítě na to má svůj čas, starší dcera byla bez plen v 18m a syn ve 2 letech, každý je jiný. Teď má 15 m syna a uvidíme u něj, rozhodně nebudu do ničeho tlačit
Syn začal až po 3.narozeninach, ze dne na den i v noci a bez nehod. Jsem moc vděčná našemu pediatrovi, že to nehrotil a na 3.lete prohlídce jen řekl, že klukům to trvá déle.. taky jsem nejvíc vnímala tlak okolí (třeba i maminek na krouzcich). A prý u nás obecně se na to šíleně spěchá, že už v roce se děti posazuji na nočník a žel některé maminky to prezentují jako svou zásluhu... Jinak pro srovnání kamarádka od 2 let syna tlačila na nočník, neustále psala, jak se někde počural, vykakal....měla s tím fakt nervy a nakonec její syn to zvládl podobne jak můj, jen u nich to bylo s daleko větším bojem...opravdu to souvisí se zralosti nervové soustavy.
Není důvod, aby sis cokoliv vyčítala, toto je zrovna věc, kde vůbec není vhodné porovnávat vrstevníky a už vůbec není dobré tlačit na pilu, protože to může způsobit psychický blok a pak se z toho ... Jestli tě to uklidní, tak pro syna byl záchod (nočník se u nás ani u jednoho z dětí neujal) "sprosté slovo" až do 2 let a 9 měsíců. A pak, ze dne na den, plínu odhodil a už ji nikdy nepotřeboval. Prostě ze dne na den se tam ta informace v mozku propojila se signály těla a bylo to. Takže klid, ono to přijde.
Syn má 3,5 a a bez plen přes den je tak měsíc. U nás byl největší problém, že jakmile neměl plenu, tak hysterák, už od miminka byl ochotný vydržet s holým zadkem jen ve vaně 🙈 No a dokud měl plenu, tak ho nic nemotivovalo, aby do ní nečural. Zkoušela jsem to průběžně asi od 1,5 roku, ale prostě to nešlo. Přitom zhruba od dvou let chápal, na co je nočník, i ho párkrát použil. Někdy krátce po třetích narozeninách byl bez plen doma a u babi, ale venku a v dětské skupince je měl. Tak jsme zkusili odplenkovat úplně, jenže během dvou dnů dvě "nehody", pokaždé v autě nebo skoro doma. To se zaseknul, nešlo s ním hnout. Takže jsem to snad na měsíc nechala úplně být, potom postupně neměl plenu u babičky (předstírala, že jsem je nedala do tašky), po pár dnech doma (vždycky třeba 15 minutová "diskuse", že plena nebude). Když byl komplet doma i venku bez plen asi tři týdny, tak jsme je přestali dávat i do skupinky. A úplně v pohodě, sám si dojde na záchod, jenom zahlásí, že jde. Nemá problém s nočníkem, záchodem ani venku, přes den spí málokdy, ale bez plenky. Jo, pár nehod bylo, vždycky těsně po probuzení. Ale opravdu stálo za to vydržet. Jen to teda trvalo na můj vkus dlouho, no. Ale prostě musel dozrát. Kecy okolí jsem pouštěla jedním uchem dovnitř, druhým ven 😉
Děkuji za Vaše příběhy a rady moc to pro mě znamená a jsem tak ráda ,že v tom opravdu nejsem sama. Moc mi pomohlo číst i Vaše příběhy a díky Vám prostě chápu,že na něho už nemůžu prostě tlačit až to přijde,tak to přijde a na okolí prostě kašlat ,i když to je teda taky někdy boj..

Není se zač stydět, nejde to naučit, musí k tomu dozrát.