Jak naučit dvouleté dítě přemýšlet při hře?
Zdravím nevím jak lépe to popsat ale nevím jak naučit malého aby nad věcmi více přemýšlel.malému je dva a půl roku je hrozně šikovný ale když třeba zkoušíme skládat puzzle nebo pexeso tak je mu prostě nedochází že se má snažit hledat kam to správně patří on si s tím hraje ale po svém a já nevím jak ho motivovat k tomu jak si s tím má správně hrát tečka máte někdo rady?
Dojde si k tomu sam. Pokud jeste nevidi princip a to, ze sklada velky obrazek, neni na to jeste zraly.
Volila bych jednodussi cinnosti, nebo ho nechala si s tim hrat tak dlouho, dokud si na to neprijde.
Rozhodne to neni, ze neumi premyslet. 🤦♀️
V tomhle věku objevuje svět a zkoumá ho. Až přijde správná doba, tak pravidla pexesa a skládání puzzlí pochopí.
@lidija1234 Jak píší holky, až k tomu dozraje tak mu to půjde samo.
@lidija1234 Nech ho, ať si hraje po svém. Pokud hračku neničí nebo s ní někomu neubližuje, neexistuje žádný správný nebo špatný způsob hraní. Tím, že mu budeš vnucovat svoji představu, jak si s čím má hrát, akorát omezuješ jeho fantazii i to přemýšlení.
Nektete deti prosze puzzle nechapou ani ve 3 az 4 letech. Ve 2.5 mi byla sikovna holka schopna dat dokupy max rozpuleny zviratka. Kluka to nezajimalo vubec nejaky puzzle.
@malytlustyhroch hehe... syn pastelky az do 5 let pouzival ke kdecemu, ale ke kresleni fakt ne. Treba je hazel do petky, stavel z nich stavby a furt je orezaval az je uplne orezal😅
@lidija1234 Neexistuje zadny 'spravny' zpusob hry, pexeso nebo puzzle nejsou Olympijske hry, aby se dodrzovala striktni pravidla.
PS. mne puzzle nebavilo nikdy, ani v detstvi ani v dospelosti. Myslim, ze je to super nudna cinnost. Pexeso bych vzala na milost v nouzi nejvyssi. Mam vystudovanou vysokou skolu a muj obor jsou financni analyzy (u kterych musim sakra hodne premyslet). Tzn. nemam pocit, ze by mi nezajem o puzzle v detstvi nebo o to, jak se 'spravne' hraje nerozvijelo mysleni a ze bych neumela premyslet. Byt tebou, nechala bych ho dychat a hrat si, jak se mu libi.
Budu odpovídat tak nějak všem 😄rozhodně si nemyslím že mě dítě neumí přemýšlet spíš jsem chtěla rady jestli se dá nějak podpořit v tom aby chápal jak jedna ani psala že půl a půl krávy patří k sobě. V mém okolí mám právě i dvě mladší děti které se to zvládají proto jsem se ptala jestli ho nějak "nezanedbáváme" jestli se to dá nějak podpořit aby to chápal. On si s tím moc nehraje a spíš to trhá takže ano ničí to 😄
@lidija1234 kazde dite je jine a kazde zajima neco jineho. Syna dve pulky kravy taky naprosto nezajimaly... teda na obrazku. Kdyby se ale ctvrtila opravdova krava a varilo se z toho, tak by byl v 7 nebi🤣
My začali skládat zvířátka třeba za 4 dílků a bylo to stylem " Tady má kravička hlavu a teď potřebujeme bříško, kde je? A nohy? A tady je ocásek, kam ho dáme?" Většinou jsem počkala až si je vezme sama, chvíli si s nima prohraje po svém a pak si k ní sedla a snažila se zaujmout zase moji hrou.
Kazde dite je jine,neporovnavej,urcite ho nezanedbavate. Syn v tomto veku skladal tak dva dilky k sobe,jmenuje se to mozna lotto. Ted nevim. A skladal auta. Pak prodavaji takovy ty baby-2-5 dilku. Ty dcera skladala od roku a pul. A syna netankovaly ani ve 3,4 letech. Ma jine zajmy,delala jsem s nim jine veci. Bavily ho vkladacky spis,knizky. Hrajte si s tim,co syna bavi 😀
@lidija1234 pracuji ve skolce a pri diagnostice děti je jedna z oblasti puzzle - složit k sobě čtyři dilky (rozstrihany obrázek, úplně jednoduchý, takže čtverce, žádné různě tvarované puzzle) a zvladne to tak polovina 3-4 letech děti😁. Takže ve 2,5 letech určitě není nejak mimo nebo pozadu 😊😏
Podle mě to vůbec není důležité. Nech ho hrát si po svém. Pokud to ničí, tak mu to seber a řekni, že hračky se neničí a snaž se mu vysvětlovat na příměrech hodnotu věcí. Pokud třeba má rád bonbony nebo žvýkačky, tak třeba na nich. Říct mu, že tato hračka má třeba hodnotu 5 žvýkaček apod. A že pokud to zničí, tak nové hračky se nekoupí, protože na ně nejsou peníze.
Co se týče jiného způsobu hraní, tak buď naopak ráda. To jen značí, že je syn kreativní a nemyslí rámcově, což je dobře. Nech ho být a spíš sleduj, co se sám naučí. Jakmile ho budeš učit rámcově, tak už ho nenávratně vlastně poškodíš. Už totiž jinak myslet nebude umět jako většina dospělých. A pak se všichni diví, proč je tak málo kreativních lidí, když tu kreativitu a vynalézavost sami zabíjíme takovými drobnostmi.

Nech ho byt, ať si hraje po svém. Proč dítěti vnucovat nějaký svůj “správný” způsob hry?