icon

Jak naučit dvouleté dítě přemýšlet při hře?

lidija1234
27. kvě 2024

Zdravím nevím jak lépe to popsat ale nevím jak naučit malého aby nad věcmi více přemýšlel.malému je dva a půl roku je hrozně šikovný ale když třeba zkoušíme skládat puzzle nebo pexeso tak je mu prostě nedochází že se má snažit hledat kam to správně patří on si s tím hraje ale po svém a já nevím jak ho motivovat k tomu jak si s tím má správně hrát tečka máte někdo rady?

krisstina93
27. kvě 2024

Nech ho byt, ať si hraje po svém. Proč dítěti vnucovat nějaký svůj “správný” způsob hry?

strom14
27. kvě 2024

Dojde si k tomu sam. Pokud jeste nevidi princip a to, ze sklada velky obrazek, neni na to jeste zraly.
Volila bych jednodussi cinnosti, nebo ho nechala si s tim hrat tak dlouho, dokud si na to neprijde.
Rozhodne to neni, ze neumi premyslet. 🤦‍♀️

levandule_k
27. kvě 2024

V tomhle věku objevuje svět a zkoumá ho. Až přijde správná doba, tak pravidla pexesa a skládání puzzlí pochopí.

klokanka31
27. kvě 2024

@lidija1234 Jak píší holky, až k tomu dozraje tak mu to půjde samo.

jaja01k
27. kvě 2024

@lidija1234 Nech ho, ať si hraje po svém. Pokud hračku neničí nebo s ní někomu neubližuje, neexistuje žádný správný nebo špatný způsob hraní. Tím, že mu budeš vnucovat svoji představu, jak si s čím má hrát, akorát omezuješ jeho fantazii i to přemýšlení.

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
konidana
27. kvě 2024

Nektete deti prosze puzzle nechapou ani ve 3 az 4 letech. Ve 2.5 mi byla sikovna holka schopna dat dokupy max rozpuleny zviratka. Kluka to nezajimalo vubec nejaky puzzle.

konidana
27. kvě 2024

@malytlustyhroch hehe... syn pastelky az do 5 let pouzival ke kdecemu, ale ke kresleni fakt ne. Treba je hazel do petky, stavel z nich stavby a furt je orezaval az je uplne orezal😅

zanett
27. kvě 2024

@lidija1234 Neexistuje zadny 'spravny' zpusob hry, pexeso nebo puzzle nejsou Olympijske hry, aby se dodrzovala striktni pravidla.

PS. mne puzzle nebavilo nikdy, ani v detstvi ani v dospelosti. Myslim, ze je to super nudna cinnost. Pexeso bych vzala na milost v nouzi nejvyssi. Mam vystudovanou vysokou skolu a muj obor jsou financni analyzy (u kterych musim sakra hodne premyslet). Tzn. nemam pocit, ze by mi nezajem o puzzle v detstvi nebo o to, jak se 'spravne' hraje nerozvijelo mysleni a ze bych neumela premyslet. Byt tebou, nechala bych ho dychat a hrat si, jak se mu libi.

lidija1234
autor
27. kvě 2024

Budu odpovídat tak nějak všem 😄rozhodně si nemyslím že mě dítě neumí přemýšlet spíš jsem chtěla rady jestli se dá nějak podpořit v tom aby chápal jak jedna ani psala že půl a půl krávy patří k sobě. V mém okolí mám právě i dvě mladší děti které se to zvládají proto jsem se ptala jestli ho nějak "nezanedbáváme" jestli se to dá nějak podpořit aby to chápal. On si s tím moc nehraje a spíš to trhá takže ano ničí to 😄

konidana
27. kvě 2024

@lidija1234 kazde dite je jine a kazde zajima neco jineho. Syna dve pulky kravy taky naprosto nezajimaly... teda na obrazku. Kdyby se ale ctvrtila opravdova krava a varilo se z toho, tak by byl v 7 nebi🤣

michaela666
27. kvě 2024

My začali skládat zvířátka třeba za 4 dílků a bylo to stylem " Tady má kravička hlavu a teď potřebujeme bříško, kde je? A nohy? A tady je ocásek, kam ho dáme?" Většinou jsem počkala až si je vezme sama, chvíli si s nima prohraje po svém a pak si k ní sedla a snažila se zaujmout zase moji hrou.

kristyn86
27. kvě 2024

Kazde dite je jine,neporovnavej,urcite ho nezanedbavate. Syn v tomto veku skladal tak dva dilky k sobe,jmenuje se to mozna lotto. Ted nevim. A skladal auta. Pak prodavaji takovy ty baby-2-5 dilku. Ty dcera skladala od roku a pul. A syna netankovaly ani ve 3,4 letech. Ma jine zajmy,delala jsem s nim jine veci. Bavily ho vkladacky spis,knizky. Hrajte si s tim,co syna bavi 😀

nick1234
29. kvě 2024

@lidija1234 pracuji ve skolce a pri diagnostice děti je jedna z oblasti puzzle - složit k sobě čtyři dilky (rozstrihany obrázek, úplně jednoduchý, takže čtverce, žádné různě tvarované puzzle) a zvladne to tak polovina 3-4 letech děti😁. Takže ve 2,5 letech určitě není nejak mimo nebo pozadu 😊😏

syranella
1. čer 2024

Podle mě to vůbec není důležité. Nech ho hrát si po svém. Pokud to ničí, tak mu to seber a řekni, že hračky se neničí a snaž se mu vysvětlovat na příměrech hodnotu věcí. Pokud třeba má rád bonbony nebo žvýkačky, tak třeba na nich. Říct mu, že tato hračka má třeba hodnotu 5 žvýkaček apod. A že pokud to zničí, tak nové hračky se nekoupí, protože na ně nejsou peníze.

Co se týče jiného způsobu hraní, tak buď naopak ráda. To jen značí, že je syn kreativní a nemyslí rámcově, což je dobře. Nech ho být a spíš sleduj, co se sám naučí. Jakmile ho budeš učit rámcově, tak už ho nenávratně vlastně poškodíš. Už totiž jinak myslet nebude umět jako většina dospělých. A pak se všichni diví, proč je tak málo kreativních lidí, když tu kreativitu a vynalézavost sami zabíjíme takovými drobnostmi.