icon

Jak odnaučit dvouleté dítě od dudlíku?

lidija1234
4. zář 2023

Maminky prosím o radu. Malému budou za chvíli dva roky poslední 3 měsíce se stal hrozným zavislakem na dudlíku ( 0o nemoci) už byl přes den bez něj zvládl i usínat bez něj a najednou ho strašně vyžaduje. Nao byla chyba měla jsem mu ho vzít už před tím když ho nevyžadoval. Ale teď má brutální hysteraky pokud mu ho nedám zvládne i hodinu v kuse řvát. Vyjdeme ven ajde jo hnedka hledat do tašky a zase scény když jo nemůže najít. Nevím co sním mám dělat jetsli prostě natvrdo vzít a nedat a.prezit to nebo to neřešit a počkat 🤷

michaela666
4. zář 2023

Ve stejném období jsem dudlíku ustřihla savičku a nechala ho na místě, kde ho malá najde. Chvilku zkoumala a ochutnávala, pak řekla že je rozbitý a tatínek jí ho opraví. Na noc ho zkoušela, nechutnal jí a ráno ho vyhodila do koše, že rozbitý nechce. Vysvětlila jsem, že nový už kupovat nebudeme a necháme ho pro malá miminka.
Nevím jestli by fungovalo i u vás, ale zkusit to můžeš. Záleží zda si nechá něco vysvětlit a jak to chápe, abys nemusela běžet pro druhý.

pampelina18
4. zář 2023

@lidija1234 sebrat a vztekani si nevšímát, nebudu psát co bych udělala já. Ale sebrat a hold když se bude vztekat, tak si toho nevšímej akorát si vyžaduje pozornost, dnes si vztekanim vydupe dudlík za pár let iphone...

sarihy
4. zář 2023

Vyhodit bez milosti a obrnit se. Jiná rada není, pokud chceš, aby dítě mělo zdravou pusu.

me_druhe_ja
4. zář 2023

Zkusila bych pomalu omezovat a nechat jen na spaní. 🙂 nejsem zastáncem drsného odebrání. Nechávám to na obou dětech, sami si řeknou, až ho nebudou potřebovat. 🙂 beru to jako kojení: taky se spousta dětí kojí před spaním, na uklidnění klidně do 3-4 let....A dudlík plní tu samou funkci. 🙂

laloogrey
4. zář 2023

@lidija1234 Já dceru začala odvykat na dudlík po jejích prvních narozkách. Ustřihla jsem špičku dudlíku, nechala dva dny, pak další kousek dudlíku, zase nechala dva dny, a tak jsem postupně pokračovala, až z dudlíku zbyl jen kousek a dceři to samozřejmě nesedělo v pusině a moc se jí to nelíbilo. Říkala jsem jí, že jí to uzobává ptáček, když spinká 🙂 No a až se jí to přestalo líbit úplně, tak mi ho jednoho dne sama odevzdala, že už ho nechce. Celkově to trvalo asi týden 😉

mamadvoudeti
4. zář 2023

Asi ti poradím jenom pustit si tohle.

https://www.instagram.com/reel/Cp4PWGjoAqh/?igs...

veruuu_kubesovic
4. zář 2023

@lidija1234 tak jednoduše nedat? A co že si ho vynucuje, už kvůli zoubkům, ve 2letech to už není žádné mimino...a ty se obrň trpělivosti...

drakenn
4. zář 2023

A co přijít na to, proč ho najednou zvýšeně potřebuje? Nějaká změna?

areh
4. zář 2023

Měla jsem taky závisláka. Jak píšou holky nademnou, ustřihla jsem špičku a už dudlík nechtěj. První noc si na něj v noci vzpomněl, ale stačilo říct, že je rozbitý. Pak už to říkal i sám.
U vás teď ví, že když vydrží brečet, tak ho dostane 🤷🏼‍♀️ takže bych šla taky cestou stříhání

klokanka31
4. zář 2023

@lidija1234 U nás pomohlo říct že je dudlík zkažený. Když se malá nedívala, kápla jsem ji na dudlík šťávu, když si ho vzala tak ho hned vyplivla a divila se co to je, takhle dvakrát, usoudila že je fakt už zkažený a nechtěla ho 😊

lidija1234
autor
4. zář 2023

Malej nemluví a vysvětlování u nás moc nefunguje 🤷on ho ani úplně nekojka spíš si sním v té puse hraje, když tam nemá dudlík tak ruce prostě furt v té puse musí něco mít. Vím že už není mimino ale ani mě nepřijde v pohodě nechat děcko několik hodin denně brečet jenom kvůli dudlíku 🤷 jak už tady někdo psal když se dítě kojí tak se tím uklidňuje stejná funkci plní i dudlík tak já nevím🤷jinak k zubaři chodíme a konzultujeme s ním že má ten dudlík a zoubky má v pořádku.
Nevím právě zda to tak hrotit a násilím sebrat nebo zase počkat až ho nebude tak hrozně vyžadovat a pak sebrat skrz právě psichyku jak jeho tak i moji 😄

eva879
4. zář 2023

@lidija1234 Ahoj, naše děti dudlík nikdy nechtěly, kojila jsem... Ale před časem mě zaujal tento článek, posílám pro inspiraci. Někdy mi přijde, že řešíme to, co říkají ostatní a málo věříme sobě a svým pocitům...
https://www.nevychova.cz/blog/dudlik-jak-ho-odn...

eva879
Autor odpověď smazal
jupiter2013
4. zář 2023

Poradila bych dudlík nebrat 🙂 Nemá ještě ani 3 roky, tak bych byla v klidu. Po nástupu do školky, dudlat dudlík ve školce nebude, ani to nebude potřebovat. Až pak doma na uklidnění 🙂 Ale i to je v pořádku, vypořádává se tak se stresem. Můj syn se toho zbavil v 5 letech, to už jsme mu říkali že už je veliký a je čas se dudlíku zbavit. Opravdu to narozeninami skončilo. Je dobré vytyčit si nějaký cíl,kdy se dudlík vezme a povídá se o tom a pak to tak i je. Od té doby nic. První syn dudlík vůbec neměl. Dudlal si palec a také přestal v 5 ti letech. Dítě musí tomu i rozumět ,proč se jeho oblíbená věcička bere a porozumí tomu 🙂 Oba syny jsem kojila téměř 3 roky. Jeden dudlík neměl a druhý ho měl rád.

jupiter2013
4. zář 2023

Zdravý chrup mají oba, protože meli ještě mléčný chrup. Problém by mohl nastat kdyby jim rostly nové zuby

ekou
5. zář 2023

@lidija1234 u nás odcestoval na dovolenou a nevrátil se 😂

laloogrey
5. zář 2023

@lidija1234 Tak zkus to postupné ustřihávání a uvidíš... 😉 Když budeš postupně čekat, tak si myslím, že se nedočkáš a dopadne to tak, že ho bude mít i v šesti letech (už jsem bohužel takové děti viděla na vlastní oči ☹ ). Podle mně čím dřív se začne s odvykáváním, tím líp 😉