Jak přimět dítě něco dělat/nedělat?

lis6
7. bře 2023

Ahoj, jdu si pro radu. Přečetla jsem pár knížek o výchově nebo spíš tak prolítla, videa a tak, ale nikde jsem se nedozvěděla žádný nástroje jak dítě přimět něco udělat nebo nedělat. Umím si poradit se situací když něco chce a já mu to dát nechci. Nebo se vztekem (no dobře moje dítě není moc vzteklé). Chápu že dát na zadek, ječet jak Viktorka na splavu, nebo dokola jak kafemlejnek není účinné ale co teda účinné je? U nás je třeba problém házení věcí za postel. (Nebo když jsme u babičky tak ze schodů). Zatím mi nejvíc pomohlo to ignorovat. Ale to u babičky moc nejde, jelikož se tam vždycky někdo najde, kdo nějak zareaguje. Ale i doma ho to jednou za čas popadne a dělá to pořád. Máte nějaké nápady? Malýmu jsou 3

konidana
7. bře 2023

@lis6 vysvětlovat , a pak holt fyzicky zabránit v dané aktivitě... odvést jinam, převést pozornost...

konidana
7. bře 2023

přimět něco dělat- to je horší. to jen vysvětlováním , vlastním příkladem, formou nějaké hry, atd.

prejeta_zaba
7. bře 2023

To až někdo jednoznačně vymyslí, dostane Nobelovku. 😂

mdch91
7. bře 2023

To dost zalezi, proc hazi. Pokud proto, ze ho fascinuje, ze vec pada dolu, tak ho ber 14 dni na most hazet kaminky do potoka a treba nasyti tu potrebu. Taky to ale treba haze proste proto, ze ho bavi vase reakce a to je pak s sirsi rodinou tezky...zname, velmi klidne reaguju na kousani rocniho syna a babicka vzdycky zahraje nejaky divadlo a malej ma hned motivaci kousnout zas. Ale v tom druhym pripade, jak pises, dost zabira ignorace.

klokanka31
7. bře 2023

@lis6 A nedělá to proto, že nesmí? Že jen provokuje?

mysh_me
7. bře 2023

Souhlasim s tim, zjistit proc to dela a co potrebuje. Mozna chce jen pozornost (u babicky), mozna ho bavi to hazeni, nebo ta reakce 🤷🏻‍♀️ Nabidnout alternativu - timhle se nehazi, muzeme hazet balonem. A fyzicky zabranit, tzn sebrat to cim nesmi hazet, uklidit mimo dosah.
Druha moznost je zkoumat, proc mu to chci zakazat - nechci to pak sbirat? At to posbira sam (ano je to o 300% narocnejsi nez sebrat si to sama, ale uci ho to prirozene dusledky). Nechci to tahat za posteli? Tak to co tam hodi pak proste mit uz nebude. Vadi mi jen ze k tomu ma babicka ty kecy? A je to problem babicky nebo ditete?

lis6
autor
7. bře 2023

No každopádně ho baví reakce. Řekl mi že je to legrace to tam házet. Zabavit věci jde asi těžko. Hází tam vše co mu přijde pod ruku. A pozornosti má určitě dost. Ale když babička začne dělat tytyty že já ti dám na zadek tónem jakože legrace tak to samozřejmě bere jako hru. To je prostě marný. Ale doma se to snažíme ignorovat, často s tím dá pokoj na dlouho, ale pak ho to chytne a zas to dělá furt.

lvl16
7. bře 2023

No já bych to řešila tak, že bych synovi dala věci, které tam házet může (míčky, papírové kuličky 🤷🏼‍♀️), házela je tam s ním a udělala z toho legraci (klidně se jako společně z legrace spikla proti babičce). Předtím bychom si vysvětlili, proč nechci, aby tam házel něco jiného (mohla by se ta věc rozbít, někoho zranit…) a po akci bychom to společně uklidili. Vím, že na mého syna by to fungovalo 🙂. Když mám dobrý důvod pro to, co po synovi chci a vysvětlím mu ho, tak poslechne.

tereza0111
7. bře 2023

za me neexistuje univerzalni rada, vzdycky jde o zamysleni co dela a proc mi to vadi - tady casto prijdu na to, ze je to spise muj problem, nez problem ditete
K hazeni veci za postel - zrovna to u nas frcelo taky. Mlade bavilo, ze ji konecne veci krasne porad podavam a aportuju. Tak jsem ji vysvetlila, ze uz ji to podavat nebudu a doporucuju to tam nehazet. Brzy dosly veci k hazeni a hle - oblibeny plysak nebyl. Pak jsme se domluvili, ze ho vytahnu, ale uz ho tam nesmi hodit. Nehodila 🙂

jerrabina
8. bře 2023

Na dítě toho věku už pomalu začíná fungovat taky dohoda - já ti to dovolím když se budu moct spolehnout, že to pak uklidíš, s tím ti klidně pomůžu. A že budeš házet jenom měkké věci (...)
Nebo "když se rychle oblékneš, tak..." a buď vysvětlit přirozené důsledky (neuteče sluníčko), nebo jde i "tak ti vyjdu vstříc v tomhle" (do toho spadá i často používané dostaneš bonbon)
Což něco z toho používáme všichni, ale mě pomáhá se zamyslet co to vlastně je - něco z toho vysvětlení, něco kompromis 🙂
A samozřejmě to není všespásné, přecejen jednání s lidmi (obzvlášť s dětmi) je složité vždycky 🙂