Jak řešit nevhodné chování cizích dětí na veřejnosti?
Tak jsem četla diskuzi na jiné platformě. Týkala se toho, že cizí dítě ohrožovalo dítě pisatelky v bazénu, načež její manžel zakročil tak, že "agresora" chytil za ruce a rázně mu vyzvětlil, že tohle dělat nesmí. Na to se zjevil otec "agresora" a málem se s manželem porval, co mu šahá na dítě. No pisatelka to slušně zchytala, zjm. za sahání na cizí dítě, ale také za vychovávání cizího. Měla si prý vlastni dítě prostě odnést z bazénu (což ona nechtěla, když ono nic špatného nedělo) a vyhledat rodiče.
S tím saháním 100% souhlasím. Já na cizí sáhla jednou v životě, protože by jinak spadlo ze 2 metru dolu. Souhlasím rovněž s tím vychováváním cizích dětí. Taky se zásadně do ničeho nepletu, nekomentuji, spíš si radši díte odvedu jinam. Ale také jsem se už dostala do pár situací, kdy cizí starší dítě nějak omezovalo to moje dvouleté, rodiče se k řešení situace neměli, já ani nevěděla, kteří to jsou a nechtěla jsem trestat syna tím, že ho odvedu jinam, když on nic špatně nedělá. Jak se díváte na situaci, kdy třeba žena řekne cizímu dítěti, ať tomu jejímu nebere hračku z ruky? Nebo ať ho přestane pořád předbíhat a nechá ho také někdy zklouznout, že je ještě maličký a potřebuje trochu prostoru? To byste brali jako nevyžádané vychovávání cizího dítěte a myslíte, že lepší je zajít za rodiči, ať jejich dítě nepředbíhá nebo nebere hračky? Raději odvedete svoje vzorné dítě pryč, než abyste řekli cokoli umravňujícímu cizímu dítěti?
Děkuji za postřehy, tohle téma mi přijde zajímavé, jelikož často upřímně nevím, co mám "správně" dělat. V naprosté většině vezmu syna a jdu s ním jinam. Ale někdy už si říkám, proč má odcházet on, když on se špatně nechová. Popravdě mi ale přijde zvláštní jít za rodičem a říkat mu "vaše dítě předbíhá to moje", jak kdybych byla nesvéprávná😀 Takže nakonec radši odejdeme😀 Jak by se tyto situace měly podle vás řešit?
@pejskarka2 počkej, takže celá situace je jednou jedna paní povídala? A tys fakt nezkusila sama něco udělat? 😣
@pejskarka2 takže policajti tam JEDNOU dojeli, děcka na ně sprostě pokřivala a výsledek je ten, že už tam teda radši nikdy nepojedou? Teda ještě že ty hochy máme!😅 Takže až budu chtít něco ukrást nebo něco něco horšího, stačí na ně houknout sprostý slovo a oni si mě přestanou všímat, ok😅
Nevím, mně tohle přijde jako hodně divný argument. Že to hned někdo obrátí na rasismus, tomu bych věřila. Ale no a co? To vážne bude policie řešit pouze ty věci, u kterých nehrozí negativní ohlas na nějaký Romee? Úplně chápu, že proti nim nezakročíte vy jako rodiče, taky mám nějaký pud sebezáchovy. Ale policie má snad nějaké postupy a předpisy a platné zákony. Ikdyby si na ně stěžovali bůhví kde, tak jim hrozí tak maximálně prošetření z inspekce a ta by jistě žádný rasismus neshledala, když by podkladem pro jejich zakročení bylo x písemných i telefonických stížností.
A takhle vznikají ty zaručené historky, najednou zjistíme, že ten kdo to tvrdí už vlastně na hřiště ani nechodí a policie, ještě ta městská tam byla jednou...
Neříkám, že takové tlupy problémových dětí nemůžou nikde existovat, ale...
@eviicka Jasný - já jsem to zažila na vlastní kůži před 6 lety. Co tam máš dál?
@pejskarka2 Toto by se ti mohlo hodit, je fajn to znat: https://www.mojecestina.cz/article/2014121501-s...
Já když vidím, že moje dítě někdo ohrožuje, nebo se nechová fér, tak to normálně a klidně řeknu hned, ještě než mě to cizí dítě naštve. 😀 Třeba nedávno jsem říkala jedné holčičce přímo před její mámou: "Prosím tě, neubližuj jí, vždyť ona ti nic neudělala."
Řekla jsem to klidně a nekonfliktně, takže ani její máma mi na to nic neřekla...
Horší bylo, když mi jeden chlapeček hodil kus ledu na břicho, když jsem byla těhotná. To jsem dost křičela a chtěla jsem ho i praštit... 🤯 Prostě jsem se lekla. Viděl to jenom můj manžel...
Včera jsem vynášela dvou klukům věk 6-8 let, protože házeli kameny na kachny. Jejich rodičům to bylo jedno, tedy do té doby než jsem jim vynadala. To začali svoje spratečky bránit, ze kachny prý nemaji u rybníka co delat.. Dementi.
@20190418 já to teda taky spíš říkám dětem, protože když už jsou rodiče zabednění pitomci, kterým je jedno, že děti něco dělají (třeba hází na kachny kamení), tak co vyřeším tím, že jim něco řeknu? Nic. Ale když se to pokusím vysvětlit těm dětem, tak třeba si z toho aspoň něco vezmou. A nebo taky ne, ale za pokus to stojí. Rozhodně je to nadějnější přes děti než přes takové rodiče. 😉 My jsme teď byli v lese v kiosku s lesním hřištěm a taky jsme domlouvali klukovi. A další 3 rodiče taky a jeho rodičům to bylo úplně putna. A to to od stolu viděli, že jejich dítě regulérně kope a mlátí ostatní a že mu od svých stolů chodí rychtovat cizí lidé a od rodičů žádná odezva. Kluk mlátil naší loktem do břicha, až spadla na zem a když jsme mu řekli, že se tohle holkám nedělá, tak se rozbrečel, tak co řešit s takovými rodiči. 🤦🏼♀️
@cherie24 akorát, že nejde o to, že si z toho to dítě spíš něco vezme (opravdu si myslíš, že za minutu dokážeš vychovat dítě když to jeho rodiče nezvladli za roky?), ale o to, že na dítě si troufneš. To, že rodičům je to putna, je tvoje domněnka. Pokud je poblíž rodič a neco ti vadí na chovaní jeho dítěte, tak se máš obrátit na něj. Je to jeho zákonný zastupce koneckonců a tobě rovný a ne nějaké šestileté dítě, na které si z pozice síly troufneš dělat ramena. Kdyby cizí matka hubovala tvoje dítě, tak úplně vidím jak jsi v klidu a přikyvuješ jí 😁
@cherie24
@20190418 situace s kachnami je taková, že pro mě by byla priorita "zachránit" kachny. A pokud byli rodiče takoví, že jim to bylo jedno, tak nepomůže upozornit ani je (pokud to ale rodiče třeba jen neviděli, tak pak ano, jít slušně za nimi). Takže já bych za dětmi asi šla, ale zkusila to v dobrém "podívejte kluci, že se bojí...".
@20190418 nejde tady vůbec o to, že na dítě si troufnu a na dospělého ne. Ale když teda kluk mlátí holky na hřišti a přijde k němu dospělý muž, který mu s klidem řekne, že holčičky se mají chránit a ne mlátit, tak mi to přijde lepší varianta než jít za rodičem, který to vidí a je mu to u 🍑. To samé mi přijde lepší vysvětlit těm sígrům, že kachna je živý tvor a po nich snad taky kamení nikdo nehází, popovídat si s nima o těch kachnách, než se hádat s rodičem, který mi odpoví, že si za to kachna může sama. 🤦🏼♀️ Prostě nebavím se s tím, na koho si "troufnu", ale s tím, s kým to má smysl. A vždycky hrozí, že to příjde řešit i dotčený rodič, když člověk rychtuje cizí dítě, takže tím odpadá i to, že se rodičů bojím. 😉
@cherie24 až na to, že jediný smysl to má se bavit s jeho rodiči...ale to chce trochu vic odvady a schopností, než usměrňovat šestiletého sígra 😉 @eviicka zachránit kachny? Ty jsi mě teda rozesmála. Úplně vidim, jak kachny poslušně sedí a čekají až jim od šestileťaka se zazračnou muškou a sílou přiletí šutr na hlavu 😁
Umravňuji děti své i cizí. Snažím se však být milá a vysvětlovat. Mám ale deformaci z práce. 🙂
@20190418 budoucnost je v dětech, které jsou tvárné. Některé děti jsou si dobře vědomé toho, že rodiče nejsou skvělým vzorem a ty třeba vyhledávají jiné dospělé, které si pak berou za vzory. Dělala jsem praxi v ekologickém centru aktivit pro děti a takových dětí tam bylo hodně. Byly až nešťastné z toho, že rodičům je vše u zadele a jsou bezohlední k okolí i přírodě. Kdežto v zabedněných rodičích žádná budoucnost není a nemá tudíž smysl s nimi ztrácet čas, energii a kazit si tím den. 🙂 Jejich postoj se tím nijak nezmění, ale názor dětí se tím změnit dá.
@20190418 A proč bych měla oslovit nejdřív rodiče, když vidím ze ti rodiče na to cumi a nedělají nic.. A není to o tom,ze na děti si troufnu, následně jsem se pohadala i s rodiči, když je začali bránit a pohrozila jim, ze zavolám policii, protože dovolí dětem týrat zvířata. Pak se raději spakovali a šli pryč.

@pejskarka2 no takže výsledek je takovej, že na to policajti kašlou to je celý.