Jak řešit nevhodné chování cizích dětí na veřejnosti?
Tak jsem četla diskuzi na jiné platformě. Týkala se toho, že cizí dítě ohrožovalo dítě pisatelky v bazénu, načež její manžel zakročil tak, že "agresora" chytil za ruce a rázně mu vyzvětlil, že tohle dělat nesmí. Na to se zjevil otec "agresora" a málem se s manželem porval, co mu šahá na dítě. No pisatelka to slušně zchytala, zjm. za sahání na cizí dítě, ale také za vychovávání cizího. Měla si prý vlastni dítě prostě odnést z bazénu (což ona nechtěla, když ono nic špatného nedělo) a vyhledat rodiče.
S tím saháním 100% souhlasím. Já na cizí sáhla jednou v životě, protože by jinak spadlo ze 2 metru dolu. Souhlasím rovněž s tím vychováváním cizích dětí. Taky se zásadně do ničeho nepletu, nekomentuji, spíš si radši díte odvedu jinam. Ale také jsem se už dostala do pár situací, kdy cizí starší dítě nějak omezovalo to moje dvouleté, rodiče se k řešení situace neměli, já ani nevěděla, kteří to jsou a nechtěla jsem trestat syna tím, že ho odvedu jinam, když on nic špatně nedělá. Jak se díváte na situaci, kdy třeba žena řekne cizímu dítěti, ať tomu jejímu nebere hračku z ruky? Nebo ať ho přestane pořád předbíhat a nechá ho také někdy zklouznout, že je ještě maličký a potřebuje trochu prostoru? To byste brali jako nevyžádané vychovávání cizího dítěte a myslíte, že lepší je zajít za rodiči, ať jejich dítě nepředbíhá nebo nebere hračky? Raději odvedete svoje vzorné dítě pryč, než abyste řekli cokoli umravňujícímu cizímu dítěti?
Děkuji za postřehy, tohle téma mi přijde zajímavé, jelikož často upřímně nevím, co mám "správně" dělat. V naprosté většině vezmu syna a jdu s ním jinam. Ale někdy už si říkám, proč má odcházet on, když on se špatně nechová. Popravdě mi ale přijde zvláštní jít za rodičem a říkat mu "vaše dítě předbíhá to moje", jak kdybych byla nesvéprávná😀 Takže nakonec radši odejdeme😀 Jak by se tyto situace měly podle vás řešit?
Moje zkušenost tak nějak zjednodušeně ukazuje, že rodiče se dělí na dvě kategorie: ti, kteří své děti vychovávají a povětšinou i na hřišti nějak hlídají, takže v problémové situaci spolupracují při řešení problému, případně jsou v pohodě s tím, když s jejich dítětem nějak běžně komunikuješ. Tudíž vlastně ani probém nevzniká. A pak jsou ti, jejichž dítě si hraje bez jejich sebemenší pozornosti, i kdyby mělo jiným dětem nožíkem upižlávat hlavičky, jejich rodiči je to jedno, ale jakmile se vůči tomu jakkoli vymezíš, všimnou si hned a jsou zatraceně hlasití, že jsi měl požádat je a netraumatizovat jejich děti tím, že na ně promluvil cizí člověk. A tyhle děti bývají ti, kteří ubližují ostatním způsobem, že odejít fakt není řešení. Nedávno jsem měla konflikt s paní, jejíž dcera na tu mou házela kamínky a sprostě jí nadávala, aby z hřiště vypadla. Když jsem holčičce řekla, ať přestane, že hřiště je pro všechny, spustila zoufalý nářek a maminku bylo slyšet až o pár ulic dál. Ale dítěti neřekla vůbec nic, takže situace pokračovala. Chodila jsem pak půlmetru od dcerky, aby se k ní tohle dítě nepřiblížilo, a ona chodila za námi, sprostě nadávala a říkala věci jako Vypíchnu ti oči a podobně. Když dodala Maminka tě nemá ráda a dá tě do klokánku, vztek na to asi čtyřleté dítě mě celkem rychle přešel...
Pokud by cizí dítě ohrožovalo moje dítě v bazénu, tak bych mu klidně i jednu koupila přes ruce. Jinak když cizí děti agresivně reaguji, berou hračky nebo obtěžují moje děti tak na ně houknu a klidně servis i rodiče, nevychovával cizi, nevysvětlují nic. Prostě houknu a většinou přestanou. Pokud by šlo do života ohrožující situaci, tak bych klidně jednu koupila přes ruce. Nesmí se to, ale nenechám si kvůli cizimu harantovi zabít vlastní dítě. A svoje klidné dítě bych rozhodně pryč nebrala ať si rodiče odvedou toho svého spratka.
Pokud by se cizi dite chovalo špatně k mému dítěti a rodiče by nezasáhli, nemám problém tomu děcku vynadat. Nikdy bych ovšem na dite nesahala, to už bych raději odešla, nebo požádala jeho rodiče ať si dite spacifikují.
@95newmommy2020 ok, slovne upozornit a zabranit nevhodnemu chovani, to jsem delala taky (naposled na nadrazi, kdyz dve divciny ze sousedstvi, co znam od pohledu, prechazely koleje tesne u vlaku, tak to jsem je sprdla a vysvetlila ze takto ne) , ale ten tvuj dovetek uz mi prijde zbytecny a pres caru.
@prejeta_zaba Ono i házení na skluzavku, když si je hodí a sklouzne a po dojetí případný zbytek v dráze uklidí, ať po nich nejede další dítě, kterému by to mohlo vadit, je pro mě taky v klidu...ale hlídám ten úklid.
@lenerka1 🤣🤣🤣 Hlídám ten úklid 🤭
@lenerka1 no popravdě tohle mně osobně už přijde opravdu jako vychovávání cizích dětí. Ozvat se na cizí dítě, pokud nějak ohrožuje nebo obtěžuje to moje, to mi přijde v pořádku. Ale říkat, ať nehází kamínky na klouzačku nebo do vzduchu, když tím nikoho jiného neohrožuje a hlídat, zda dítě po sobě uklízí...to už je čistě v rukou rodiče a jeho výchovy. Kdybych měla chodit za každým prtěte, co vezme erární lopatku z pískovistě a pohodí ji někde vedle na zemi, nedělám nic jiného😀
Zrovna s tema kaminkama jsem i cizim detem rikala, ze ostatnim detem, co se budou klouzat se to libit nemusi, ty kaminky tam. Ale je fakt ze vetsinou jen v pripade, kdyz jsem tam takove deti videla, ze jim to fakt vadi. Rikala jsem to cizim stejne jako svym. Na tom "nasem" hristi pred barakem.
@konidana Jo, bylo to nevhodný, ale vylítlo to ze mě. Jsem zaujatá. Stejně mi asi nerozuměl. Ještě jsem měla několik souhlasných reakcí z okolí. To mě dost překvapilo, ale očividně ten kluk tam štval všechny. A navíc mám zatím fakt bohužel takovou zkušenost, že jakmile je někde nějaký hodně divoký až neomalený dítě, tak povětšinou “umi azbuku”.
Jsou zřejmě vychovávaný jinak nebo jiná nátura.
@95newmommy2020 je to jina natura. Ale na facku jsou nekteri jedinci napric narodnostma. To uplne nesouvisi.
Tak situace s kamínky byla taková, že dítě vzalo hrst kamínků a vyhazovalo je do vzduchu. Ty kamínky padaly i na ostatní děti, kterým to zas taková švanda nepřišla. V tom případě mi přijde dobře, danému dítě vysvětlit, že se to nedělá, Kamínky na skluzavku by se neměly zbytečně dávat, protože to časem naruší povrch skluzavky. Asi taky hodně záleží na materiálu skluzavky. Další věc je, že některým dětem to na té skluzavce vadí.
@ada22 máš samozřejmě pravdu a dělat by se to správně nemělo. Ale nikdo z nás není správce hřiště, aby chodil za cizími dětmi a poučoval je. Od toho je prostě rodič a jeho dlouhodobá výchova. Jedním ponaučením od cizí paní dítě nezměníš a nevychováš.
Na cizi deti nesaham. Rozhodne ale nemam problem na cizi dite houknout, nebo se velmi neprijemne podivat a dat najevo, ze situaci sleduju, pokud dela neco vaznejsiho (strkani, hazeni kamenu na hlavu, nadavky, stupnujici se dotirani apod.). Jeste kdyz vidim, ze to rodic toleruje, nebo dela, ze nevidi. Vymezit se vuci nevhodnemu chovani mi neprijde jako snaha vychovavat cizi dite. At si dela co chce, ale nase hranice mu ukazu. Stalo se nam treba se synem v herne, ze ho obtezoval cizi vetsi kluk. Cokoliv si nas Krystof vzal, kluk mu hned bral z ruky, chodil za nim a vytrhaval mu veci z ruky, aniz by si s nimi hral, jen mu je chtel brat. Malej se s nim snazil domluvit, nezabiralo, pak mu ten kluk tak prudce vytrhl auto z ruky, ze nas malej padl na zada a dost se uhodil do hlavy. Maminka si fotila selfie u kavy, nepritomna celou dobu. Takze jsem chlapce zpucovala sama, ze takto rozhodne ne. Pokoj mu uz dal. Nevidim v takove situaci duvod stahovat sve dite, ktere si uziva neco na co se tesilo, kvuli agresorovi co na nej utoci.
Však ano, mluvila jsem o hlídání úklidu vlastních dětí (milují jezdit točitou skluzavkou a hodit si pod nohy hrst kamínků a nevidím v tom nic špatného jako prejeta_zaba v házení kamínků nad hlavu, když to nikoho neohrožuje 🙂 ) Asi jsem to nenapsala moc přehledně, to bude tím horkem, omlouvám se za mylný dojem 🕊️ Ale představa, že mám v merku své tři rychloopičky (rozuměj děti, co rychlostí blesku vylezou kamkoliv a houpou se na nejvyšším trámu klidně hlavou dolů) a k tomu stíhám hlídat, jak kvalitně úklidí skluzavku cizí dítě, mě pobavila, a moc by se mi hodilo mít tuto super schopnost i doma 😁
@lenerka1 aha, no já si říkala😂 tak to to vidíme stejně🙂 taky to nevidím jako takový problém, jen to pak po svém dítěti shrnu na zem.
Ale jsou i rodiče, co celou dobu chodí za svým dítětem a zakazujou mu skoro všechno - kamínky se nehází, na tu klouzačku se leze jen z druhé strany!, ten kočárek je pro holky - hraj si s autem, ta bábovka patří na písek - neodnášej ji...Tak jsem myslela, že asi to některým dělá dobře u toho ještě trochu porovnat i cizí dítě😄
U nás mame gang dětí, které by měly už chodit do školky a školy, ale nechodí (hádejte národnost). A to je postrach celého okolí. Kdokoliv je vidí na jakémkoliv hřišti, tak se na patě otočí a jde pryč. Jejich pokřikování to je naše hřiště a kdo sem vleze chcípne a podobné lahůdky odradí ty mírné. Ti drsnější nebo věci neznalí, jako já poprvé, tam zkusí vlézt a začne teror. Nejdřív slovní - plný sprosťáren. Když je okřiknete, přidají na intenzitě.
Jakmile si uvědomí, že nehodláte odejít, zaměří se na vaše děti. Začnou házet kameny. Říkat jim opravdu zlé věci typu - vydloubnu ti oči a hodím je po tvojí mámě 🤮
Pokud chce dítě jít na jakykoliv volný kus prolézačky, tak se tam rychle presunou a kopou a hází kameny. Je jich vždy cca 6-10, takže to stíhají skvěle. A co si s takovými počnete? Budete na ně volat policii? Chcete se pak dohadovat s jejich rodinou?
No já jsem radši, tak jako zatím všichni, zvolila ústup. A to samozřejmě za šíleného řevu - hurá vyhráli jsme zase.
No leželo mi to v žaludku. Dokonce jsem přemýšlela o spojení všech rodičů, co chodí ve městě na hřiště a že bysme něco hromadně podnikli.
Ale kamarád policista mi to rozmluvil - řekl že by z toho byla řežba s jejich rodiči - že oni jsou schopní poškodit všem majetek a pokud by to nestačilo, tak zavolat Romeu a udělat z toho celostátní skandál, kde budou oni chudinky vyhánění rasisty z veřejných hřišť.
No a tak to děláme jako všichni ostatní, jak je zahlédneme tak jdeme na jiné hřiště.
Ale vždy se mi otvírá kudla v kapse. Né že ne.
@mourovatakocka Kamínky na skluzavku je podle mě takovej highlight dětských her. 😀 neznám dite, který to nemá rádo. 😀 ale vím že většina dospělých je na to dost haklivych. Takže pokud jsme na hřišti sami, klidně ať si hází kamínky do aleluja. Pokud je na hřišti dítě, co si taky hází, tak ať si klidně hází společně. 😀 ale pokud vidím, že to některým vadí a nebo je rodiče za to peskuji, tak to nesmi ani moje děti. To samý lezení po skluzavce opačne= jsme sami, ať si lezou. Jakmile by tam překáželi jiným, zakáz.
Někdy mi je těch dětí, co jim ty matky stojí furt za zády líto. Fakt kam se to dítě hned byť jen o 30 cm soupne se taky. Všimla jsem si, že pak ostatní děti se nepouští do interakcí z takovým dítětem když mu máma číhá za zády.
@pejskarka2 Hele a co kdyby kamarád policajt s tím něco udělal?? Si nějak tohle neumím představit, že by se stalo u nás, trochu jsem se teďka vyděsila...
@mourovatakocka I on má svázané ruce, protože rasizmůs 🤷. Ale naštěstí se drží pohromadě, takže zvládnou okupovat jen jedno hřiště a ve městě je jich dost 🙏 Dcerce už je 11 a asi v 8 letech mi povídá, mami dnes jsme si ve skole povídali o multikulturním prostředí a jak nás obohacuje. A já řekla paní učitelce o indiánech (naše soukromá šifra) a ona radši prevedla řeč jinam 🤣🤣🤣 Takže asi takto - už od mala je i ve škole učí, že se mají ignorovat. 🤦 Je to velmi smutné, ale bohužel je to tak. Musely by se změnit zákony. A i ti nejvýše postavení se toho bojí a radši tento problém ignorují 🤷.
@pejskarka2 jako já nevím dělala jsem s romskymi dětmi plno let a z policajtů respekt měli. Vždycky. To spíš kamarád nechce.
@pejskarka2 Je to na houby situace. Ale upřímně bych asi psala jeden nasraný mail na radnici za druhým. Předpokládám, že zřizovatelem je město.
Na druhou stranu, když dělají brajgl na hřišti, aspoň neškodí nikde jinde...
Přiznám se, že na ty kameny reaguju u všech dětí bez rodičů. Protože ve školce mi přesně takhle rozbil kluk ze třídy hlavu na 5 stehů. Házel údajně na strom dál od dětí, ale kámen se odrazil a trefil mě o kus dál úplně jiným směrem.
Jinak souhlasím s většinou nemám problém se vymezit. Při ohrožení svého dítěte bych cizí dítě za ruku chytla, abych zabránila útoku.
@alice180 bydlíte v Usteckém kraji? Tady si měšťáci musí dávat sakra pozor. Hned se všechno překrucuje na Romea a vždy vyjde policista jako rasista.. Četla jste někdy články na Romea? Třeba jak vzal zlý důchodce rasista na ně sekeru. Ve finále se ukázalo, že krafali před domem a svým autem blokovali příjezdovou cestu. Několikrát byli důchodcem vyzváni aby tím autem uhnuli a když už tam stál opravdu dlouho, tak vzal z kufru do ruky sekeru. A byl označen za šíleného rasistického důchodce. A hlavně komentář Romey stal za to. Prý Romové poklidně postávali před domem 🤣🤣🤣 No očití svědci říkali neco jiného.
Proti cizimu dítěti se nikdy nevymezuji, považuji to za výstup z pozice síly. Mým rovnoměrným "protivníkem" je jeho rodič. Nehledě na to, že je to totálně kontraproduktivní - viz příklad v příspěvku. Sebekritičtější člověk přejde do ofenzivy, pokud mu někdo doslova či obrazně šahá na dítě.
@pejskarka2 bydlím v ústeckém kraji. Bydlím přímo v ústí nad labem. Jezdila jsem tu roky záchranku. A přesto jsem nic podobnýho nikdy nezažila, zažila jsem emotivní výlevy někdy s asistencí policistů. Promiň, ale tohle jsou takový ty historky, co se sice nikdy nestali, ale proč se tu nad tím nerozhořčit🙈
@pejskarka2 nemusím bydlet v ústeckém kraji. Přes sedm let jsem pracovala s romskymi dětmi a vyjadřuji se k problematice děti na hřišti. Když došlo ke konfliktu s dětmi a byli jsme nuceni policajty zavolat, vždycky pro ně byli autorita.
@alice180 U nás, když tam MP dojede (dle mých informací se tak jednou stalo) na ně sprostě řvou a pak utečou. A příště už nikdo nevyjede, když vědí, že utečou. Nikde v dohledu žádný rodič, takže identifikovat se také nedají. I když já už jsem trochu mimo. Moje dcera už na hřiště nechodí. Tak nevím, jak je to teď. Ale za nás to bylo opravdu takto. Třeba i u nich vyrostla lepší generace 🤷.

@prejeta_zaba Přesně, mladší miluje házení kamínků - vždycky velmi bedlivě hlídám, aby tam nikdo nebyl a pokud se někdo dostane blíž, hned vysvětluju. Ale proč by neměl? A na skluzavku to vždycky cinkne, to je přece super. Aspoň to tvrdila mláďata 😜 To už pak je taková ta úzkost lehce přehnaná. A kde se mají děti vyřádit...