Jak správně reagovat na dárky od cizích lidí?
Ahoj maminky, chtěla bych znát váš názor a jak reagovat, pokud úplně cizí člověk dá vašemu dítku ve vaší přítomnosti nějaká kokina. Stalo se nám to naposledy dnes ve vlaku. Muž, který seděl na sedačkách za námi, přišel dát synovi perníček a dvě čoko mince. A za nějakou dobu ještě dva cucací bonbóny. Nebylo mi to příjemné ale zároveň jsem toho muže nechtěla urazit, že ten "dárek" nepřijmeme. Když mu pak dal ještě ty bonbóny už jsem byla naštvaná. Štve mě, že synovi vtloukám do hlavy, ať si od cizích nic nebere, že to může být past, a pak si to jak blbec vezmu 🤦♀️ Tak jsem mu "vysvětlila", že pokud je u toho rodič, tak je to v pořádku. Ale dobrý pocit z toho nemám. Jak mám příště zareagovat?
@grelen No, ani jedno nezahrnovalo sladkosti, takže to je o něčem jiném. A pokud to správně chápu, ani jedno nevyšlo. Já se bojím těch pachatelů, co byli úspěšní. Jinak samozřejmě, je potřeba používat zdravý rozum a zvážit benefity toho, když se dítě nebojí říct si o pomoc cizí dospělé osoby opoti tomu, když se jich bojí. Zdravou míru pro své dítě ale musí každý najít sám.
Stává se nám to hodně zřídka, naposledy dostal syn lizatko od prodavače vánočních stromků za nějakou "pomoc". Přišlo mi to milé🙂 Od úplně cizího cloveka asi záleží na konkrétní situaci a věku dítěte, takhle z popisu se mi to zdá dost zvláštní, umím si ale představit i to, že by to bylo ok. Ohledně bezpečnosti učím děti jen to že nemají s cizími lidmi nikam odcházet, řešit sladkosti mě upřímně nenapadlo a ani mi to nepřijde moc realne.
Člověk by měl být maximálně opatrný jak jde o děti. Můžou narazit na úchyláka, nebo zloděje...Mě když bylo asi 9, tak mě ve městě zastavil chlap s dodávkou, a že je ze žvýkačkové ankety. Že mi dá pár otázek a dostanu krabici žvýkaček. No většina otázek bylo na téma vybavení domácnosti. Kolik máme televizí, jestli máme rádio, video, auto atd. Chtěl i vědět adresu a jméno mého táty. Dodnes mi je jasné že z žádné žvýkačkové ankety nebyl 🧐
Tak já naopak byla v roli toho dítěte, co ve vlaku občas dostalo něco na zub. Jako malá(4-9let) jsem hodně jezdila s mamkou vlakem trasy dlouhé 4-5 hodin. No a zabav takové dítě 😃 ráda jsem chodila po chodbičce, ať se zabavím, no prostě dítě.... A občas se se mnou dal někdo do řeči a i jsem občas dostala něco na zub. Mojí mamce to nevadilo a když nad tím zpětně přemýšlím, nějak jsem cítila jistotu mamky v blízkosti a nevadilo mi si něco vzít. Zároveň jsem ale věděla, že být někde sama, nesmím to udělat. Prostě jsem věděla, že když je mamka poblíž, není to nebezpečné a bylo to tím jiné. Mamce jsem vždy pak došla říct a ukázat, že jsem dostala to a to. Ale to opravdu záleží dost na situaci a opravdu mohlo jít jen o mile myšlené gesto. Zároveň ti ale neberu možnost, že pokud od pohledu byl divný, že tam nějaký špatný úmysl byl, ale za mě to je silně nepravděpodobné, zvlášť když to dělal před tebou.

@ruzova_pastelka Bydlim v obci na kraji Prahy a pred necelym rokem se tu resilo ze nejakej chlap lakal na krizovatce do auta dve desetilety holky. A o par dni pozdeji se jinej chlap ve vedlejsi obci snazil nejakyho malyho kluka (kterej zrovna vencil psa) odlakat pryc pod zaminkou ze jeho maminka je v nemocnici a musi rychle za ni. Takze ja bych ty unosy deti rozhodne nebagatelizovala. Samozrejme lizatko takova hrozba neni, ale je to dobra prilezitost vysvetlit diteti aby bylo opatrne.