Jak zabránit dítěti převzít nepopulární vzory?
Žádné hádky, prosím. Mám manžela, který fakt dost tvrdě pracuje. Obvykle po-pá od rána do večera. A já si převzala z domova takové to klasika -- žena zajištuje domácnost a děti a po něm nic nechci. Měli jsme to tak. Tatínek nehnul prstem doma.
Přijde, nají se, pohraje si dítětem (máme jedno) a padne.
Mě samotný to nevadí, ale zase aby si dítě nepřevzalo tenhle ne moc populární vzor, v dnešní době?
@anonym_autor jde to, moji tchyní se to povedlo naprosto parádně. Tchán přijde z práce sedne ke stolu a nechá se obsluhovat. Ale manžel i švagr jsou vychovaný,že žena není jejich služka a v domácnosti na plno fungují sami od sebe. Hodně je od dětství zapojovala do domácích prací a vysvětlovala jim, jak velká pomoc to pro ni je, když na vše není sama.
Pokud oba rodiče pracují, tak se i oba automaticky mají starat o společnou domácnost. Ta domácnost je obou.
Pokud je žena na mateřské, doma s dětmi, tak to beru taky jako práci. Je to úmorné, časově, energeticky i mentálně náročné. Takže i tehdy by se měli oba partneři starat o domácnost. V dnešní době už maminky nedávají dítě na několik hodin do ohrádky, aby mohly navařit a dokonale poklidit dům. Spíše je pro ně prioritou vývoj dítěte a jdou tomu aktivně naproti. O to víc si to žádá zapojení i druhého partnera do chodu domácnosti...alespoň nějaké.
My třeba razíme takový přístup, aby byl každý z nás plnně soběstačný, pro případ, že by bylo potřeba. Čili já umím v autě vyměnit žárovku, dolít olej nebo brzdovku atp...a partner umí poklidit, navařit, i vyměnit fence vložku 😅 Každý pak v praxi něco preferujeme a něco ne ( třeba partner čistí odpad, já ne, ale vím jak na to...já dělám účty, on ne, ale ví jak na to).
Určitě je špatný vzor to, že je v něčem jeden partner totálně neschopný a totálně závislý na druhém ( např. můj táta neuvaří, nevyluxuje byt, nenakrmí papouška, protože to NEUMÍ 😡😝, máma zase v životě nedolila brzdovku). Ono to může znít nevinně, ale v životě jsou situace, kdy je jeden z partnerů nefunkční ( absence, nemoc atp) a ten druhý by měl být schopný jej ve všem zastat.
A ty to teda plánuješ tak, že nastoupíš do práce, tam si dáš svých 8 hodin a pak druhou směnu doma? Za mě je model muž pracuje a žena se sama stará o domacnost a rodinu akceptovatelný jen v případě, že muž vydělá dostatek peněz, aby si rodina dobře žila. V dnešní době pro tři lidi bez pasivního příjmu by měl teda domů přinést měsíčně minimálně to kilo. Taky koneckonců musí pokrýt "důchod" své ženy, která neměla možnost se o něj zasadit a zajistit rodinu pro případ, že on třeba nebudu moci pracovat. Ty ale plánuješ do práce nastoupit, takže tuším, že tvůj muž nijak extra nadstandardní příjem nemá. No, pokud i potom budeš na domacnost sama, tak se z toho posereš. Nedokážu si představit, že by to vaše partnerské soužití nenarušilo. Tak pak ten odstrašující příklad minimálně dceři zaručíš tak nějaké automaticky 😁.
Když je žena na rodičáku a mají třeba ty klasické dva kousky, tak ze mě ok, že se manžel nepodílí (zas taková fuška podle mě ten rodičák fakt není), ale když oba pracují, tak se musí oba podílet i na mimopracovním chodu.
A jak zaručit, že si z vašeho nastavení nebudou děti brát příklad? Nijak. Děti si z rodiny prostě berou určitě vzorce a můžete vysvětlovat sebe víc, ale řeči nijak nevykompenzují každodenní realitu, ve které žijí. Jestli máte syna a ten bude žít v modelu, kdy máma kmitá od rána do večera a otec přijde z práce a nohy hore, to by fakt musel být opravdu výjimečný charakter, aby to samé nevyžadoval od své partnerky i on.
Jako ještě mě napadá, že taky můžete být naopak odstrašujícím příkladem 🙂 Nechápej to teď prosím špatně. Prostě buď vás budou kopírovat, nebo naopak, pokud budou vnímat že třeba tebe jako ženu to ubíjí, tak se tomu budou chtít naopak vyhnout. Mluvím z vlastní zkušenosti 🙂
Můj táta doma nehnul. Mam dva bratry, a ani jeden z nás si nemyslíme, že je to dobrý model, a ani jeden u nás to tak ve svých rodinách nemáme. Tak bych se o dítko nebala
Tenhle model fungoval kdysi, kdyz zeny do práce nechodily a byly doma. Staraly se o tu domacnost, hospodářství. Pro ne to prace byla. Ale nebylo to tak,ze chlap sebou seknul na pohovku a nehnul se. I tak fungoval. V dnešní dobe, je to uz jen pohodlnost a blbe prevzaty mustr. Zena pak doma nema chlapa,ale dalsi dite,ktere obskakuje. Ano, funguje to, dokud zena nenastoupí do prace. Ma pak i ona sebou mrsknou na pohovku? A kdo udela co je treba?? A prásk, zacnou byt problemy. Takze ne, necekej az pujdes do práce, res to ted. A i ted je uz dost pozde. Domacnost neni jen tvoje! Ale i chlapa, a i on ma stejnou povinnost jako ty. Zapojuj ho. Aby se chudak nezhroutil, tak pro zacatek z lehka. Vynest kos, uklidit hracky, pověsit pradlo, a pritlacuj. Nebo ver, ze za par let jdete od sebe. Nevydrzis to.
@anonym_autor Ja myslim,že rozděleny by to mělo být tak nějak spravedlivě. Logicky když ty mas čas na domacnost, nenecháš doma bordel,aby ho vecer uklidil manzel. Az ten cas mít nebudeš, bude se muset manzel zapojit. Kdyz jsrm pracovala na zkrácený úvazek a manžel byl v te době hodne pracovně vytíženy, byla domácnost vic na me.
Můj partner je z rodiny, kde to měli přesně takhle. Otec nic v domácnosti nedělal stejně tak o děti se nestaral. Můj partner takový není, o domácnost se staráme společně stejně tak o děti. Tchán to pochopil až ve chvíli, kdy mu žena zemřela. Je sám o domácnost se stará sám nikoho nemá, vaří peče atd. Když jsme o tom mluvili, tak kdyby mohl vrátit čas dělal by vše jinak, lituje toho, jak to bylo...
Moje máma funguje přesně takhle taky. O domácnost se stará pouze ona. O nás se starala taky jen ona. V podstatě takto jede dodnes a stěžuje si na to. Náš otec přijde domů řekne já mám hlad a sedne na gauč a je na mobilu a máma mu dělá jídlo. Ale nic mu neřekne jen si stěžuje.
Takže jestli chceš být servana jak borůvka, tak v tom klidně pokračuj.... A nebo mu to řekni. Já taky musela svýmu tátovi už několikrát říct tak snad vezmeš tu tašku těžkou ty a ne máma ne ?! No vzal, ale musela jsem mu to říct. Jo jsou chlapi, který to automaticky napadne a druhýho musíš nakopnout.
Jako ještě mě napadá, že taky můžete být naopak odstrašujícím příkladem 🙂 Nechápej to teď prosím špatně. Prostě buď vás budou kopírovat, nebo naopak, pokud budou vnímat že třeba tebe jako ženu to ubíjí, tak se tomu budou chtít naopak vyhnout. Mluvím z vlastní zkušenosti 🙂
@reeeza Děkuju, to je v pořádku. Tomu se chci vyhnout..
U nás to je tak, že partner opravdu hodně pracuje - odjíždí v 7.30 a z druhé práce se vrací kolem 22 - 23 hodiny ( 3-4x týdně) . Já mám také dvě práce, ale časově méně náročné, tu druhou si reguluji jak potřebuji. Já mám na starosti domácnost, partner kolem domu a auta. Jasně, někdy také funguje, ale vzhledem k vytížení pochopitelně minimálně. Na sebe jako rodina máme čas nejvíce 14 dní o prázdninách o společné dovolené. O víkendech je buď práce kolem domu, nebo v sezoně má dítě turnaje, na které ho bud partner veze, nebo jezdí s trenéry. Syn ví, že peníze na stromech nerostou a jejich množství se ale odvíjí od volby povolání i vzdělání, proto už ted ve 13 letech řeší, co bude dělat, kam směřovat, aby měl i volný čas. My mu to ulehčíme tak, že splatíme hypotéku, jelikož bydlení v Praze není zas úplně pohodička. Takže od nás převezme max vzorec takový že jaký si to uděláš, takový to máš. Takové to Máma - služka určitě ne, protože chápe, že každý se zapojí podle svých možností. A to že je táta unavený je pochopitelné, při takovém zápřahu.
@kamino a to jste spolu opravdu jen o prázdninách nebo o dovolené? To je smutný, radeji min peněz nez zit tohle.
@fire85 Ano, v týdnu vstávám v 6 do práce, partner v 7, takže vypraví prcka do školy. Já se vracím po 15 hodině, pokecám s dítětem než jde většinou na trénink, nebo ven s kluky, partner se vrací z práce kolem 17, nají se a jede do druhé práce. není to každý den, ale 3xc týdně je to standard, někdy 4x. Já podle zakázek odpoledne a o víkendech jezdím fotit a v noci upravuji. Víkendy se dělá to, co se v týdnu nestihne, a prcek má zápasy. Ted to jde, má jen fotbal, ale dva roky k tomu měl ještě házenou a to byl taky fičák. Pro sebe míváme fakt jen tu putovní dovolenou a většinou dva prodloužené víkendy (podle ředitelského volna ) Několik let jsem nezažila, co je jen tak si sednou k televizi a koukat - vždy u toho alespoň upravuji fotky, jako právě ted, kdy mi na pozadí probíhají akce.. A proto ač jeto strašně nepopulární já osobně ráda vzpomínám na covid, protože tolik času jsme pro sebe nikdy neměli. A nemysli si, fakt nejsme milionáři, partner v tomto zápřahu má lehce nadprůměrný plat a já i s podnikáním jsem na průměru.. Proto dítě vidí, že výběr povolání a vzdělání má klíčovou roli.
Podle mě je důležité vybudovat v dítěti zdravé sebevědomí, naučit ho, že když se mu něco nelíbí, musí si to vykomunikovat a zařídit.
Za mě je trochu škoda, že se partner ochuzuje o vztah s dítětem.
Mně je je jedno, jestli je někdo doma a stará se o domácnost, nebo chodí od práce a o domácí práce se dělí. U tebe vidím trochu problém v tom, že už teď říkáš, že bojíš toho, abys zapojením partnera do domácích prací nenadělala víc problémů. Omlouváš ho, že neumí vařit. Domácí práce nejsou raketová věda, je to jen o ochotě dělat něco nudného. Vaření je trochu složitější, než utírání prachu, ale dneska se dají najít vidoenávody, nebo web kuchařka pro dceru je super, tam je to popsánu krok za krokem, detailně vysvětleno, že uvařit zvládneš cokoliv.
Předělávání vzorců je občas bolestivé. Je to na tobě, jestli budeš hledat výmluvy, nebo cestu jak nebýt služka, ale partnerka.
Jenže on ani nic neumí! Jako vážně, neuvaří ani vejce natvrdo. Prostě je to pro něj nogo, sáhnout na něco doma. Zase si říkám, co když to bude někdy potřeba?
A děkuju za odpovědi.
@anonym_autor Ja jsem vzdycky zvedava, jake povolani muze byt schopny vykonavat clovek, ktery 'neumi' nic uvarit? Muj devitilety syn umi sam udelat palacinky. To fakt existuji prace, ktere clovek muze vykonavat, kdyz nema mentalni kapacitu ani ne desetileteho ditete?
@anonym_autor Ja jsem vzdycky zvedava, jake povolani muze byt schopny vykonavat clovek, ktery 'neumi' nic uvarit? Muj devitilety syn umi sam udelat palacinky. To fakt existuji prace, ktere clovek muze vykonavat, kdyz nema mentalni kapacitu ani ne desetileteho ditete?
Moje teorie, u těch chlapů, co neuvaří ani vajíčko, bude problém, že se to nechtějí naučit, nebo i nějaký blok, kdy je maminka zásadně nepouštěla do kuchyně, ať z důvodu, že si to sama udělá lépe, nechtěla, aby se její dítě "dřelo" v kuchyni, mohlo by něco rozbít, připálit, pořezat se, protože je nešika atd. Pak je jednodušší zaujmout postoj, já neumím vařit, učit se to nechci. Učit se vařit v dospělosti, kdy kromě toho, že si osvojuješ novou dovednost, tak ještě někdy překonáváš vzorec typu, ty nemáš na vaření vlohy. S pocitem, že na to nemáš vlohy, se ti učí něco hůř než s otevřenou myslí. Stará generace to má ještě nastavené, to je ženská práce, to já dělat nebudu. U jiné pracovní činnosti takhle mozek nevypínají a normálně jsou schopni pracovat, řešit problémy, naučit se nový postup.
Moje teorie, u těch chlapů, co neuvaří ani vajíčko, bude problém, že se to nechtějí naučit, nebo i nějaký blok, kdy je maminka zásadně nepouštěla do kuchyně, ať z důvodu, že si to sama udělá lépe, nechtěla, aby se její dítě "dřelo" v kuchyni, mohlo by něco rozbít, připálit, pořezat se, protože je nešika atd. Pak je jednodušší zaujmout postoj, já neumím vařit, učit se to nechci. Učit se vařit v dospělosti, kdy kromě toho, že si osvojuješ novou dovednost, tak ještě někdy překonáváš vzorec typu, ty nemáš na vaření vlohy. S pocitem, že na to nemáš vlohy, se ti učí něco hůř než s otevřenou myslí. Stará generace to má ještě nastavené, to je ženská práce, to já dělat nebudu. U jiné pracovní činnosti takhle mozek nevypínají a normálně jsou schopni pracovat, řešit problémy, naučit se nový postup.
@levandule_k No na to existuje oficialni termin, weaponized incompetence. Ale ja fakt nechapu jak muze dospely clovek akceptovat to, ze jeho partner neumi uvarit vajicko, tak to holt delat nebude. Co jedl, kdyz zil sam? Nebo sel od maminky sluzky honem s manzelce sluzce, aby nevkladovel? Dospely clovek, proboha, a neumi si pripravit jidlo, vzdyt je to strasny.
@levandule_k No na to existuje oficialni termin, weaponized incompetence. Ale ja fakt nechapu jak muze dospely clovek akceptovat to, ze jeho partner neumi uvarit vajicko, tak to holt delat nebude. Co jedl, kdyz zil sam? Nebo sel od maminky sluzky honem s manzelce sluzce, aby nevkladovel? Dospely clovek, proboha, a neumi si pripravit jidlo, vzdyt je to strasny.
@ai30 to jsem netušila, že to má oficiální termín. Díky za rozšíření obzorů.
Netuším, co by jedl, kdyby byl sám. Já si zrovna teď nemůžu vybavit, že bych znala v okolí někoho, kdo nezvládne aspoň jednoduché věci.
Mě tu překvapilo, že je tu několikrát napsáno ,,pokud je žena na mateřské, tak se stará o domácnost ona..." Takže úderem nástupu dítěte do školky a ženský zpět do práce začne chlap doma automaticky vytírat...
Já se právě bojím, že tím, že bysme to chtěli změnit, bysme si udělali více problémů, než užitku. Je fakt, že až nastoupím do práce, tak to třeba pomalu zkusíme - aby dítko vidělo, že se zapojujeme oba. Ještě mám čas, ale trochu mě to hlodá.
@anonym_autor hele můj muž je že 4 kluků - bratrů. Holka tam nebyla. Tchýně je naučila vše - takže když já vypadnu třeba do nemocnice- tak vím že se postará o dítě i o byt včetně vyprání a úklidu. Momentálně je na něm vytírání a věšení prádla plus vyklidit myčku. Když je něco nutné pokrajet na vaření- tak mi to přípraví a já už si pak poradím.
Takže vše je o výchově. Tchán sice říkal začal uklízet až v důchodu - ale říkal že když kluci potřebovali k dr. tak šel on. Protože jezdil autem.
Já ti povím můj zážitek s ex, ano taky vyšel z modelu, domáctnost je povinnost ženy chlap chodí do práce, bohužel i moje maminka mě vedla k tomu,že muž je vizitkou ženy, takže jsem se starala o domáctnost, vařila a pod.. Jednoho dne jsem přišla domů z práce pozdě a muž seděl v obýváku jako hromádka neštěstí, že kde jsem, že on nesvačil a jak vím, sačí vždy přesně v 16,30, což mě doslovala rozběsnilo a začala jsem ječet: Pokud mě přejede auto tak ty chcípneš hlady, protože si nenamažeš ani chleba. To byl konec našeho vztahu. Já bych teda chlapa, co chce tento model doma nechtěla ani za zlatý prase.
Já ti povím můj zážitek s ex, ano taky vyšel z modelu, domáctnost je povinnost ženy chlap chodí do práce, bohužel i moje maminka mě vedla k tomu,že muž je vizitkou ženy, takže jsem se starala o domáctnost, vařila a pod.. Jednoho dne jsem přišla domů z práce pozdě a muž seděl v obýváku jako hromádka neštěstí, že kde jsem, že on nesvačil a jak vím, sačí vždy přesně v 16,30, což mě doslovala rozběsnilo a začala jsem ječet: Pokud mě přejede auto tak ty chcípneš hlady, protože si nenamažeš ani chleba. To byl konec našeho vztahu. Já bych teda chlapa, co chce tento model doma nechtěla ani za zlatý prase.
@jolcap To snad ne...že neee? Že přeháníš? Dospělej chlap a nenamaže si ani chleba. Ach jo, kdy si matky uvědomí, že tou opičí láskou těm klukům dělají akorát medvědí službu. Není nutné, aby uměl muž uvařit jídlo hodné michellinského kuchaře, upéct bábovku, polívky a večeře o třech chodech, ale udělat si vajíčka, opéct topinku, uvařit těstoviny dle návodu, oškrábat brambory či hodit na pánev plátek okořeněného masa, to by snad měl zvládnout každý teenager. Natož dospělej chlap.
Mě tu překvapilo, že je tu několikrát napsáno ,,pokud je žena na mateřské, tak se stará o domácnost ona..." Takže úderem nástupu dítěte do školky a ženský zpět do práce začne chlap doma automaticky vytírat...
@alice180 pokud je to zdravý vztah, tak proč ne. Mezi koncem RD a nástupem do práce jsem byla rok víceméně doma, manžel práce + studium. A zastala jsem víceméně vše dobrovolně sama, s nástupem do práce se opět normálně zapojuje. Ale jako já služku nedělala nikdy.
Jsem z téhle diskuze celkem v šoku, kolik žen doslova obskakuje chlapa. Jako říct "kde mám večeři?" by si nedovolil říct doma ani táta a troufám si říct, že ani jeden z dědů (všichni narození v první polovině minulého století).
@alice180 pokud je to zdravý vztah, tak proč ne. Mezi koncem RD a nástupem do práce jsem byla rok víceméně doma, manžel práce + studium. A zastala jsem víceméně vše dobrovolně sama, s nástupem do práce se opět normálně zapojuje. Ale jako já služku nedělala nikdy.
Jsem z téhle diskuze celkem v šoku, kolik žen doslova obskakuje chlapa. Jako říct "kde mám večeři?" by si nedovolil říct doma ani táta a troufám si říct, že ani jeden z dědů (všichni narození v první polovině minulého století).
@eviicka no pokud partner vytíral i před dětmi, tak dle mého názoru to bude dělat třeba při mateřské, protože prostě se podílí na domácnosti
No bohužel já mám taky kolem sebe takové exempláře naštěstí méně. Ale zrovna teď řeším kamarádku, která chodí spát po půlnoci a ráno do práce. Jen proto, aby stihla všechno úkoly děti, úklid, uvařit atd.
Tak si o tom, jak to doma máte, s tím dítětem povídej. A všechno, co děláš, ho uč. Ať je samostatný, ať umí uvařit, ať považuje za normální, že si uklidí pokoj. Zamete po jídle pod stolem, vynese koš.... Ať s tebou vaří, peče, třídí prádlo, zapíná pračku....A když někdy přijde s tím, že tatínek nemusí, tak mu narovinu řekni, jak to je. Že chceš, aby byl samostatný a dokázal se o sebe postarat sám. Že máš zodpovědnost za to, co učíš jeho a ne za to, co umí tatínek. Klidně mu řekni, že vám to s tatínkem takhle vyhovuje. Ale že je fajn prostě umět všechno.... Naše děti třeba dobře chápou, že já nebo táta něco neumíme/neděláme, ale že každý z nás je prostě učí i to, co ten druhý z rodičů neumí/nedělá. Berou to tak, že je to pro ně dobře, je fajn být připraven na všechno 🙂.
Promluvila bych s partnerem o možné výměně práce. Můj ex taky pracoval celý den, přišel až večer a o víkendu se věnoval svému koníčku. Na mě byla celá domácnost a děti, když jsem se zeptala, zda neuvažuje výhledově o změně práce, aby viděl svoje děti vyrůstat a podílel se na jejich výchově víc než jedno víkendové odpoledne, řekl mi, že je takto spokojený a že si mám hledat po rodičáku takovu práci, abych stíhala všechno jako doteď. Takový vzor jsem dětem dát nechtěla, protože jsem prakticky sama v tom vyrůstala (nepřítomný otec, máma která obstarávala všechno, protože musela ne proto že by chtěla)...
Tím jsem chtěla říct, jako tady už někdo naznačil, že až ti skončí rodičák a bude všechno na tobě, tak se po čase z toho vážně sesypeš. To se nedá bez psychické újmy zvládnout.
@jolcap To snad ne...že neee? Že přeháníš? Dospělej chlap a nenamaže si ani chleba. Ach jo, kdy si matky uvědomí, že tou opičí láskou těm klukům dělají akorát medvědí službu. Není nutné, aby uměl muž uvařit jídlo hodné michellinského kuchaře, upéct bábovku, polívky a večeře o třech chodech, ale udělat si vajíčka, opéct topinku, uvařit těstoviny dle návodu, oškrábat brambory či hodit na pánev plátek okořeněného masa, to by snad měl zvládnout každý teenager. Natož dospělej chlap.
@ninive211 ne opravdu takový byl, dokud jsem se nezapomněla tak mi to ani nepřišlo divný jak na čas vyžadoval právě jídlo a to nemluvím o jeho pořádkumilovnosti, kdy docházelo na kontrolu jestli jsem vše správně udělala, bohužel až později jsem si uvědomila, že tohle teda ne, ty vzorce jsou prevít, mamka místo, aby stála na mé straně řešila, že bych měla být pořádnější a víc se starat o domácnost, no takhle to prostě fungovalo a já svou dceru nabádám at to rozhodně nedělá ( její chlap v tom taky vyrostl) protože bude pak otrokem

Bože, jak můj tchán. Inteligentní, ale vychcanej až na půdu. V životě jsem ho viděla ohřát si jídlo a namazat rohlík. Koště a hadr v ruce neměl. Nakoupit neumí. Na dovolenou jak dítě na tábor "Boženko, který kufr si mám vzít? Boženko, mám plavky? Boženko, kde mám pas? Boženko, kde mám batoh?" Neumí s datovkou, nemá kartu, internetové bankovnictví...přitom je opravdu chytrý a v tom co ho baví i pracovitý, jenom se mu vyplatí předstírat opak. "No tak maminka udělá marmeládu". Teď je tchýně na začátku těžké nemoci a pokud to nedopadne dobře, tak bude průser jak vrata...jinak tchýně si je toho vědoma a syny vše učila. Sice občas udělají po svém, chlapsky, ale s ničím problém nemají.
@ninive211
@voskovkyapastelky můj děda byl taky takový, tvrdil, že nakrmit dítě nebo něco doma uklidit je pod jeho úroveň. Všechno dělala babička a děda si z ní ještě v hospodě utahoval. Pak se s ním babička rozvedla a nějak to musel přežít, co mu zbývalo jiného... Ale životní úroveň neměl moc dobrou, jako malé vnouče mě to hrozně moc mrzelo, bylo mě ho líto, že takto živoří. Jako dospělá žena babičku plně chápu. Můj tchán je naprosto to samé, teď jde do důchodu a uklízet doma? To neexistuje. Ale můj chlap ho teda nezrcadlí nebo je to možná o tom, co si kdo necháme líbit. 🙂 Zkoušel to, nevyšlo to a teď se zapojuje. 😄 Ale třeba co se týče uklidu jsem mu dala na výběr, buď občas pomůže nebo vezme děti na celé odpoledne pryč nebo bude paní na úklid. Vybral paní na úklid. A člověk by si nemyslel, kolik lidí ještě stále vnímá paní na úklid jako selhání ženy. I v dnešní moderní době. 🙄 Ale jak příjde na nenadálé události, tak poradit si člověk musí, nezbývá nic jiného, když je to otázka přežití.