Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?
Pěkný večer,
už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...
@ai30 Tak např.v zaměstnání o tom rozhoduje zaměstnavatel. Na některé pozice se prostě hledají jen muži. A o všem rozhoduje odjakživa lidstvo. I to že má den 24 hodin, rok má 12 měsíců, to si taky vymysleli lidi. Taky je asi na čase, aby to dnešní generace začala bojkotovat ne? Už v pravěku bylo normální aby chlap zajistil dobrou jeskyni, šel na lov potravy, a žena udržovala oheň a starala se o přípravu jídla, o děti...Ale jo, ať si každý dělá co chce, ať si svou rodinu vede jak chtějí. Ale je také dobré se podívat jak to v této moderní společnosti vypadá. Furt rovnoprávnost, ale proč je tedy tolik rozvodů, špatná komunikace mezi partnery, při prvním problému od toho zdrhnout, a co potom děti? Z nich se vychovávají jedinci, co radši budou sami budovat vlastní píseček, než aby fungovali v rodině. Děti už dneska mají psychické problémy, šikana, vraždy, sebevraždy. Prostě tahle doba je otočená vzhůru nohama. A na tohle se dojede.
@klokanka31 Hele, a které období lidstva bylo lepší? Jako že nebyla šikana, psychproblémy, vraždy, sebevraždy?
@klokanka31 A tobe ta tvoje odpoved dava smysl? Fakt mas pocit, zes odpovedela na to, na co jsem se te zeptala?
(Btw. to 'rozdeleni roli' nefungovalo ani v tom tebou adorovanem praveku, existuje uz dostatek nalezu, ktere potvrzuji, ze zeny bezne chodily na lov.)
@klokanka31 Jinak bych ti trochu upravila to o čem rozhoduje lidstvo - sice jsme ty měsíce pojmenovali, ale jsou proto, že Země v pravidelném intervalu oběhne Slunce, a zároveň se kolem ní v té době v pravidelném intervalu točí Měsíc. Kdybych to vztáhla na naše téma, tak by to znamenalo, že chlap se rodí s krumpáčem v ruce, a žena s vařečkou a klepetem u kotníku, který přicvakneš ke sporáku. Pak by to bylo "od přírody".
@treasurka Vždycky byly vraždy, sebevraždy. Ale nemáš pocit, že to co dělají dnešní děti, už je fakt za hranou? Za mých školních let byla taky šikana, ale fakt se nestalo že by nějaký žák vzal pistoli, nůž a sekeru, a šel zabít učitelku nebo spolužáky.
@ai30 Mně nedává smysl, proč se ženský tak strašně chtějí rovnat chlapům. Vždyť si můžou být rovni i když si práce rozdělí na chlapská/ženská.
@klokanka31 No je to samozřejmě strašný, ale mám pocit, že je to spíš spojeno s tím, co je tu nově, a to jsou informační technologie, a jejich vliv na děti už od ranného dětství, a zároveň absence skutečných zážitků, radosti, štěstí dosažených jinak než dopaminobým bombardováním přes obrazovky. Moje osobní domněnka je ta, že za 30 let bude na dítě s mobilem v ruce pohlíženo stejně, jako kdybys mu dala cigáro.
@treasurka A v čem mají tedy ženy problém že nechtějí u toho sporáku být?
@klokanka31 Nemyslím si že jde o rovnost v tom dělat to co chlapi, ale v tom, abychom si mohly samy volit, jako můžou odjakživa chlapi.
@klokanka31 Protože je to třeba nebaví. Nebo chtějí, ale ne pořád.
@klokanka31 No, ony ženy s tím sporákem zásadní problém nemají, problém mají s tím, když jim někdo vnucuje, že u něj být musí 🙂
@treasurka Určitě na to můžou mít vliv technologie, ale podle mě, a i psychologů, na to může mít vliv i absence normálně fungující rodiny. Docela by mě zajímalo, kolik je dneska tradičních rodin, tzn.chlap+ženská+jejich vlastní děti. Bez rozvodů a dalších nevlastních dětí.
@treasurka Chlapa taky nebaví třeba štípat dříví, nosit těžké nákupy...Ale prostě musí.
@bramarfi Takže ženské ego 😃
@klokanka31 Proč zrovna ego?
@klokanka31 Tradičně fungující rodina a ideální rodina, jesou dvě velmi vzdálené věci. Víš kolik vždycky v těhle tradičních rodinách bylo problémů? Alkoholu, domácího násilí, zneužívání, zanedbávání, týrání, nevěr, levobočků, mezigeneračních sporů, .... Jen se o tom dneska mluví, a ženy už z ho lépe můžou utéct a zachránit od toho ty děti.
@klokanka31 Může, když se mu chce. Když se mu nechce, musí žena 🙂
@bramarfi No že se to od ní očekává, tak si "dupne nožkou" a že to dělat just nebude. Mně to přijde dětinské.
@klokanka31 Jo jo, to je to hezké: ono se to, samo se to, všechno se to 🙂
@klokanka31 Chapu, nedava ti to smysl. Ale porad jsi mi neodpovedela na otazku, jak se pozna ta 'muzska vec', do ktere se zeny nemaji cpat, aby si muzi neprisli menecenni.
@treasurka To určitě tyhle problémy jsou v mnoha rodinách. Ale zase pokud jsou ti dva rozumní, vždycky by bylo lepší místo zdrhání si sednout, komunikovat, problémy vyřešit. Klidně s pomocí psychologů, psychiatrů. Ale prostě snažit se.
@klokanka31 tak to bylo vždycky jenom se to postupně rozšířilo do všech států věčně našeho a vlivem globalizace o tom i víme.
@klokanka31 Nojo, jenže ve spoustě vztahů je žena s dětmi rukojmí, finančně závislá na muži, méněcenná na pracovním trhu, zavřená doma a neviditelná, a pro společnost méně hodnotná, protože má přece ty děti, je doma a nic nedělá. Kdežto muž, hrdina, PRACUJE (tzn. jenom chodí do zaměstnání) ! Takže pokud není schopen nějakého rozumného sebekritického náhledu, tak ho nic nenutí něco měnit. Kdežto ona se musí přizpůsobovat často až do sebezničení.
@treasurka A když ženská řekne ne? Jako já vidím u jedné sousedky od našich, přijedou z velkého nákupu, ona tahá těžké tašky, basy pití, a její chlap si vesele nese dítě v náručí. Pro mě takový chlap není chlap ale sobecký blb.
@klokanka31 No a co bys jí poradila, že s tím má dělat? Mmch. ještě je "dobrej" že aspoň to dítě vezme, představ si, že někdo nevezme, dokud žena napoprosí, a když se mu něco stane, tak je to proto, že maminka neuhlídla... ;)
@klokanka31 Ženská nemůže tak snadno říct ne, protože když to jídlo neuvaří, děti se nenajedí, když nenakoupí, nebude mít z čeho uvařit, když nevypere, nebudou mít děti co nasebe, když nenaštípe to dříví, bude v baráku zima, a tam je ona s dětma. Muž se ráno vypaří do práce, jeho to nepálí.
@ai30 Hele třeba můj táta i můj manžel mají problém s tím, když chci vzít těžší nákup. Prostě nedovolí mi to, že se s tím přece nebudu tahat. To samé při stěhování věcí, zvládnu s tím druhým odnést gauč, pračku, blablabla, ale mají z toho výčitky a kolikrát se musím hádat, že to všechno zvládnu 😄 Kde je potřeba síla, opravy domu, atd, to prostě považují za věc, kterou mají dělat oni.
@treasurka Tahle společnost je špatná v tom, že ženy neumí ocenit za to, že se právě příkladně stará o rodinu/děti. Není to na první pohled vidět. Přitom to má ve výsledku pro společnost velký význam.
@treasurka Dát si ho do latě 😁

@klokanka31 Ok, ja to nepoznam. A muzes mi teda rict, podle ceho to poznaji ostatni? A kdo o tom rozhoduje?