Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?
Pěkný večer,
už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...
@klokanka31 A jeden příklad z praxe: do školky nastoupil mlady muž, normálně jako učitel k dětem do třídy. Byl sympatický, hrál na kytaru, všichni z něho byli priposrani... Děti ho úplně nemusely, že byl moc přísný. A jak to dopadlo? Po 1 roce odešel, prý kvůli penězům hlavně. Chtěl hypotéku.... Takže můžou, ale nechtějí, většina.
@skororozvedena Ona je to ale opravdu otazka penez, ne ze by to muzi nechteli delat. Ja ziju v Nemecku a tady je treba pocet ucitelu, asistentu pedagogu i vychovatelu ve skolkach vyrazne vyssi. Syn treba mel zatim jen tridni ucitele muze, asistent pedagoga je taky muz, v jeslich a skolce za nas krome jednech vzdy byl jeden vychovatel muz. A byli/jsou vsichni skveli. To neni tim, ze by muzi nemeli o ty pozice zajem. To je tim, ze pokud spolecnost nekouka jen optikou patriarchatu a nabusenych agresivnich muzu-zivitelu, tak i oni maji mnohen vetsi volnost vybrat si zamestnani podle sebe a nevyhybat se oborum jen proto, ze z jednoho platu neuzivi deset let rodinu.
@ai30
@drep
Ja bych to jen na penize nesvadela. Zase se oklikou dostaneme k tomu ocekavani spolecnosti
Priklad 1 - ve skolce meli holky naprosto skveleho ucitele. Pulka rodicu zadala o prestup do jine skupiny, ze detem ucitel vadi.. A fakt je, ze opravdu nekolik holcicek se ho (bezduvodne!!) balo nebo stydelo, tezko rict, u nekoho bych rekla, ze to vadilo spis maminkam.
Prilad 2 - u porodu tretiho ditka jsem vyfasovala porodniho asistenta. Kdyz si se s mnou povidal, tak rikal, ze je docela rad, ze jsem si nestezovala, ze se casto setkava s tim , ze proste maminky chteji zenskou..
Takze na tu rovnopravsnost asi uplne nastaveny ve vsech oborech nejsme.... A kdyz se k tomu prida jeste malo penez, tak uz je to docela posledni hrebicek do rakve...
@tereza0111 Proste patriarchat je uplne naho*no i pro zenske, i pro chlapy, kteri jakymkoliv zpusobem vybocuji z predstavy tech 'muzskych veci' 🙂
@bbn Pro spoustu rodin taky není jiná možnost než, aby se žena vrátila do práce. Prostě je to nutnost. Ne každý otec od rodiny má manažerský plat, ba naopak hodně jich má i k tomu průměrnýmu dost daleko. A opravdu to není kvůli tomu, aby si kupovaly kabelčičky, ale prostě aby tu rodinu společně uživili. To je realita pro spoustu rodin.
Poznámka na okraj - od určitýho věku jsem byla fakt radši když po příchodu domu ze školy nikdo nebyl doma 😁 To jen k těm účtům, co nám děti jednou vystaví 🙂
Zajímavá diskuze. Zrovna včera jsem řešila otázku pohlaví / rovnoprávnosti / mateřství s jedním kamarádem a dostalo se mi mj. téhle reakce:
Neznám žádnou ženu, která by dokázala udělat pro děti tolik.
A já k tomu dodávám, že znám tak maximálně jednoho muže, který by pro děti obětoval tolik, co ženy. Ale tomuhle to vysvětlit nejde.

@drep Jj, to je další problém. To kvantum lidí versus objem péče, který je potřeba poskytnout. To by klokanky řvaly, kdyby najednou nedostaly potřebnou péči hned, a ještě by se o ně starali neempatičtí totálně vyhořelí zaměstnanci.