icon

Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?

sirthomas
21. led 2025

Pěkný večer,

už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...

petulkadodo
24. led 2025

@bbn Já si naopak myslím, že nejpozději od dvou let dítě potřebuje mnohem širší sociální podněty a rozličnější prostředí než jen domov a mámu. Být s mámou doma bůhví jak dlouho pak vede k tomu, źe jsou děti na mámu přehnaně navázané a mimo bezpečí domova neumí fungovat samostatně. Já neumím svému dítěti ve 3 letech nabídnout dostatečně pestrý rozvíjející program jako ve školce, ani mu neumím zprostředkovat dostatek sociální interakce s dalšími dětmi a dospělými. A ráda bych, aby z mého dítěte vyrostl samostaný sebevědomý jedinec, který si bude umět poradit s různými životními situacemi, které ho v životě potkají. Proto za mě je i pro to dítě ideální co nejdříve ho socializovat např. dětskou skupinkou. Na atomární rodině máma, táta a děti není nic tradičního. Tradiční bylo, že děti vychovávala celá vesnice a sotva se naučily chodit, trávily denně spoustu času s dětmi sousedů a sourozenci. Mámy s nimi rozhodně nebyly celé dny.

somalicats
24. led 2025

@bbn Ty děti se potřebují v určité fázi vývoje socializovat. Přirozené by bylo žít v tlupách, kde bude těch dětí hodně a kde se péče a výchova dělí mezi všechny členy dané skupiny. To dnes nefunguje, dnes naopak nepřirozeně žijeme pouze v párech a vychováváme pouze vlastní potomky. Pak je jasné, že řada dětí ve třech letech má se školkou problém, když dosud neznalo nikoho jiného, než mámu.

Co se funkce táty týče, ta je taky nezastupitelná. A já bych třeba nechtěla, aby se táta podílel jen finančně, ale přes týden ho děti prakticky neviděly, protože je v práci od nevidím do nevidím. To radši oželím trochu toho materiálna 😉

Proto to třeba u nás funguje tak, že si plánuju služby, abych mohla vodit děti do školky později nebo je pak vyzvedávat dřív, aby tam nebyly od otvíračky do zavíračky. Proto je třeba vyzvedává i manžel, i když je to s ním teď komplikovanější. Proto se oba snažíme doma v době, kdy jsou děti v bdělém stavu, nepracovat, já si dodělávám administrativní část práce, až když děti spí. A proto taky například myčku vyloží ten, kdo je zrovna u toho, proto uklízíme oba. Nebo já uklízím a on děti koupe. Nechtěla bych chlapa, který by mi nosil domů 200k, ale byl by část měsíce pryč nebo chodil domů v době, kdy děti spí nebo těsně před spaním. A dost podobně to má dnes poměrně dost žen, jak ostatně můžeš vidět v této diskusi. Naštěstí je doba, kdy si každý může vybrat, co mu vyhovuje, a podle toho žít. A ani jedna varianta není špatně, je to o tom, že každý má žít přesně tak, jak chce a potřebuje on. Ne jak si myslí někdo jiný, že by žít měl.

klokanka31
24. led 2025

@treasurka Proč by se na chlapi měl vyvíjet společenský tlak, když ženám to tak strašně vadí?

treasurka
24. led 2025

@klokanka31 Nechápu otázku.

treasurka
24. led 2025

@klokanka31 Jo, už chápu, no protože je veliká nerovnováha mezi společenskými očekáváními od muže a od ženy a celé to nastavení je k ženám nespravedlivé.

klokanka31
24. led 2025

@treasurka No jak jsi psala, že by se na chlapi měl dělat společenský tlak. Ale když se dělá společenský tlak na ženy, tak jim to strašně vadí...

klokanka31
24. led 2025

@treasurka Nemyslím si, máme vlastně svobodu...Co mají říkat ženy v islámských zemích...Tam to je na dvě věci.

treasurka
24. led 2025

@klokanka31 Nojo, vlastně, měly bychom být vděčné!

drep
24. led 2025

@klokanka31 ale ty chceš tlak, který z polovičky populace dělá člověka druhé kategorie! Člověka bez vlastních příjmů, člověka bez možnosti ovlivňovat celospolečenské dění (protože to prostě z domova neovlivníš), člověka závislého. A teda zároveň vždy s právy žen jdou ruku v ruce i práva dětí, s rozmachem práv žen se jich domohly i děti.
Ale mě ale zajímá jiná věc. Řekněme si, že se opravdu všechny zařídíme podle tvý ujetý logiky. Jsi připravená na to, že pro tvýho blízkýho s infarktem nepřijede záchranka, protože i tam jsou holky zodpovědný za 50% posádek a ta zbylá bude zrovna na druhým konci okresu? Že když tvůj blízký dostane plicní embolii s obstrukčním šokem, že na ni prostě umře, protože možná bude ten doktor, co zavede kanyly na mimotělák, ale nebude ta sestra, co se o pacienta stará 12h vkuse? A že když tvoje dítě bude mít horečky, tak tě pediatr nevezme, protože v ambulantní pediatrii je 90% žen, takže tvůj pediatr bude mít najednou desetkrát víc dětí a nebude stíhat řešit cokoliv vyjma novorozenců? Že tvým rodičům nepřijde důchod, protože i na úřadech je žen naprostá většina.

somalicats
24. led 2025

@drep Že si ani nenakoupí, protože nebude mít kdo prodávat. Nebudou učitelky, takže děti nebudou chodit do školy. Každý si bude u baráku ňuňat tu svoji kravku, chovy skončí, protože i o ty krávy se starají z velké části ženy. Jo, bude uhlí a dříví, protože horníci a dřevorubci zůstanou.
Krásný vyhlídky.

treasurka
24. led 2025

@somalicats Horíků a dřevorubců už je minimum, ne? Spíš zbydou ajťáci, popeláři, řidiči a ortopedi :D

drep
24. led 2025

@treasurka ale ortoped je bez anestezioložky dost nahranej😀 bez ní svoje “there is a fracture, i need to fix it” neudělá (to je takový interní vtip, když si to zadáš na youtube, tak si vyjede takový hrozně vtipný video).

treasurka
24. led 2025

@drep Tak dá loknout rumu a klacek mezi zuby, ne? Když se vracíme k těm starým dobrým tradičním časům...

somalicats
24. led 2025

@treasurka Jo, palicí po palici a je vymalováno 😀

drep
24. led 2025

@treasurka a jó, dyť jsem blbá. Dřív byla nejlepší anestezie rychlost chirurga a četla jsem, že Ambroise Paré dělal amputaci za 57 vteřin! To musel být nádherný pahýlek!

petulkadodo
24. led 2025

@somalicats Jojo, žádné zdravotní sestry, porodní asistentky, 70% lékařů, žádné školství (učitelky všech stupňů, kuchařky asistentky...), žádné kadeřnice, kosmetičky, uklízečky, prodavačky, sociální pracovnice, úřednice... To vše jsou obory, které kompletně stojí na ženách. Co by se asi stalo, kdyby se všechny rozhodly, že minimálně 10 let budou doma s dětmi? Nebo že budou pracovat pár let po škole a po dětech už nikdy? Šli by muži dělat tyto práce? Uživili by z platu v těchto profesích tu ženu v domácnosti? Začalo by se za tyto práce konečně platit dle pravidel mužského světa?

klokanka31
24. led 2025

@drep Když tedy už bereme zdravotnictví, tak bych teda uvítala kdyby bylo víc doktorů mužů. Zažila jsem lékaře jak na ambulancích, tak v nemocnicích, a nevím čím to je, ale doktoři (muži) jsou prostě víc v klidu, empatičtější, než doktorky.

drep
24. led 2025

@klokanka31 jasný, jako vždycky, když se tě ptám na něco nekomfortního, tak se vyhneš odpovědi a akorát se vykrucuješ. Otázka zněla jinak a byla jasně položená.

klokanka31
24. led 2025

@petulkadodo A tady vidíš že neexistuje rovnoprávnost muže a ženy, když tato povolání dělají hlavně ženy. Přitom chlapi by to jistě taky zvládli.

treasurka
24. led 2025

@klokanka31 Jestli to nebude tim, ze je doma neceka druha smena, nedelaj si v hlave nakupni seznam, nepipl jim na mobilu bakalar, a nemaj zpozdeni do skolky 😬

klokanka31
24. led 2025

@treasurka To je možný. Ale kdo má pak takovou protivnou/arogantní doktorku vystát? 😏

treasurka
24. led 2025

@klokanka31 Asi jako arogantniho muze, nebo ti nejsou?

klokanka31
24. led 2025

@treasurka Ale jo jsou, ale asi jsem ještě naštěstí neměla smůlu na blbýho doktora...

somalicats
24. led 2025

@klokanka31 A jak chceš ty muže - lékaře do té medicíny dostat, když medicínu studuje tak odhadem 70-80 % žen...

drep
24. led 2025

@treasurka ne, arogance je přece biologicky součástí pouze ženské DNA, stejně jako schopnost podat dítěti s virozou paralen nebo jít na třídní schůzky, to chlapi prostě nesvedou. Nebo tys snad někdy potkala arogantního zrovna toho ortopeda?!😀

skororozvedena
24. led 2025

@klokanka31 jistě by to muži zvládli, kdyby chtěli. Jenže za ty prachy učitelů a soc. Pracovnic, milá zlatá by se ani neobtěžovali vstát, nedejbože někam se trmácet a něco dělat. Ale moc pěkně jsi to celé otočila. To je panečku logika, tohleto 😁

treasurka
24. led 2025

@drep Jo, a chirurgy, kdyz jsme v tech nemocnicich 😅

petulkadodo
24. led 2025

@klokanka31 Tak já zažila arogantního a nepříjemného doktora i doktorku. To je spíš o lidech a ne o pohlaví. Mně zas přijdou doktorky trpělivější a empatičtější, neumím si představit třeba muže v pediatrii. Muži také typicky nedělají ty "klidné" obory vyžadující víc empatie, ale vybírají si spíš chirurgické obory, kde u toho pacient spí a oni s ním nemusí tolik mluvit, taky u operace je mnohem víc adrenalinu než někde v ambulanci nebo na rentgenu a to muži rádi.

drep
24. led 2025

@somalicats ale hlavně, tohle není otázka ani toho, jak dostat na medicínu víc mužů, prostě jde o to, že péče oproti té klokančině milované idylické minulé době tak nabobtnala, že je na ni potřeba úplně násobně jiný počet lidí. Protože dřív se idylicky umíralo na běžnou pneumonku nebo peritonzilární absces nebo diabetes. Někde jsem četla, že ve zdravotnictví a následné péči včetně té “sociální” (alias DPSky a spol) dělá snad 20% pracující populace. Tak když z toho vyřadíš ženy, tak máš trošku matematický problem🙈

skororozvedena
24. led 2025

@me_druhe_ja já vím, tvoje situace je fakt komplikovana. Zahraničí, žádné hlidání a extrémně náročná rodinná situace. Nicméně, už jsi udělala první krůček, teď už to půjde líp. Nic není ztraceno, další práce už tě zase posune dál. Hele, já byla doma 7 let se 3 dětma. Od roku nejmenší jsem musela začít něco dělat, ale nebyla jsem klasicky zaměstnána, ale OSVČ a pracovala spíš v noci. Určitě jsem měla i kliku, ale prostě už jsem ztratila pocit ze to nedohonim, práci mám dobrou a k tomu vedlejšák. Zmiňované lékařky mají tohle samozřejmě horší, 7 let by jim neodpustili. Takže se nepodceňuj, půjde to. Protože ty chceš, narozdíl od jiných...

Strana