icon

Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?

sirthomas
21. led 2025

Pěkný večer,

už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...

skororozvedena
24. led 2025

@ultradotty předběhla jsi mě 😉 přesně, nikdy nevíš, co se, může pos*at a je lépe být připravena než překvapena. Bbn psala, že ona se vzdělává a rozvíjí, že to má pod kontrolou, ok, neberu ji to, ale teda nevím, nevin, být 15 let mimo pracovní trh... Za me příliš velký risk. Btw, teď jsem to viděla u jedné příbuzné, 20 let nebyla zaměstnána, děti ji "potřebovaly", manžel vydělal dost. A sup, ve 47 tvrdý náraz, rozvod a návrat do reality. Nakonec to ustála ale lehké to určitě nebylo.

ultradotty
24. led 2025

@klokanka31 Ano, DŘÍV. Ne teď. Třeba nás by manžel dokázal v pohodě uživit jen ze své výplaty (žijeme ve vlastním v Praze), ale já bych potom neměla důchod a nebyl by potom důvod, abych studovala a vzdělávala se. A moje kamarádka by nemohla dělat doktorku a zachraňovat životy, musela by drhnout doma podlahu.
Je to o vybalancování, které je často těžké. Já mám naštěstí home office, takže se o děti a domácnost starám průběžně, hlídání víceméně nemáme, vše musím řešit já. Plno matek ale prostě jinak nemůže (třeba ta doktorka), takže děti jsou dlouho v družině, když holt má svou služby. Není kvůli tomu špatná matka, je to skvělý člověk, který pomáhá komunitě. Její děti si ji pak budou pamatovat, jak jim vyprávěla, jak zachránila tohoto a toho týpka od vykrvácení a jisté smrti. Jako někoho, kdo měl svůj cíl v životě. To, že doma nebylo každý den vytřeno, si pamatovat nebudou.

bbn
24. led 2025

@treasurka 1) ano, chápu, že někomu dává smysl práce pro někoho jiného, placená práce, OSVČ, fakt to chápu. Mně ne. Já se realizuju jinak.
2) odkládání dětí chápu jako čas, kdy jsou děti mimo rodinu, ač by v rodině ještě být mohly nebo měly. Typicky moje děti taky chodí do školky/školy, ale jsou tam nezbytně nutnou dobu. Pořád se bavíme o tom, že já nerozumím tomu, proč si ženy pořizují děti, když ale chtějí pracovat? V tomhle mám rozpor. Pro mne to prostě znamená, že když jsem si pořídila děti, tak s nimi budu trávit čas dokud ony chtějí, dokud potřebují. A pokud vidím, že nejmladší třeba není schopná nastoupit do školky ve 4,5 letech, protože každé ráno psychicky zvrací, tak nebudu trvat na svojí realizaci v práci, protože to já chci. Jsem žena, rozhodla jsem se být matkou, tak svůj život přizpůsobím dětem, pokud to potřebují. Samozřejmě ne ad absurdum, nebudu se obětovat až do vyhoření, ale pokud jsem si JÁ (ne to dítě) zvolila, že chci být matkou, pak bych měla být ohleduplná a být tou matkou.
Proto nechápu to, že jsou ženy, které si dobrovolně zvolily býti matkami a pak zdrhají zpět do práce, protože to nedávají a býti matkou je nenaplňuje. Ano, mohly se zmýlit, to chápu, tak ale jsou (nebo by měly být) dospělé a odpovědné za svoje životní rozhodnutí. Děti přeci nejsou věci, u kterých se můžete rozhodnout, že vás “nebaví” a “vrátit” je zpět do krámu. Možná to zní divně, ale já mateřství beru asi jinak, než většina dnešních žen.

klokanka31
24. led 2025

@ultradotty Jenže tady se furt řeší doktorky, ale existují i ženy na jiných profesích. Myslíš že třeba prodavačka, učitelka sní o mega kariéře?

me_druhe_ja
24. led 2025

@skororozvedena já nepracovala 5,5 roku. A teď sice pracuju, ale na daleko nižší pozici. Těžko říct, jestli mi synův zdravotní stav dovolí vrátit se k tomu, co jsem kdysi dělala. A když jo, tak kdy. 🤷 Reálně si myslím, že by to mohlo být tak za 2-3 roky. Takže min 8 let mimo. Nedělala jsem žádnou super speciální pozici/kariéru, ale už dávno cítím, že jsem totálně mimo a všechno jsem zapomněla. takže těžko říct, jestli to vůbec bude reálné se vrátit. A když se to povede, bude to mazec....

ultradotty
24. led 2025

@klokanka31 Naprostá většina osob na učitelských pozicích jsou ženy. Pokud by byly doma, neměl by tvoje děti kdo učit. Mužů, kteří by byli ochotni to dělat (za ty peníze), je opravdu minimum. Stejně tak prodavačky - bude ti nějaký chlap (často se svým egem) sedět u kasy a pípat? Obchody mohou rovnou zavřít a vše bude online. Kariéry převratné to nejsou (tedy ty prodavačky apod... učitelky beru za velmi dobré poslání), ale je to potřeba.

gbp
24. led 2025

@bbn já ti nevím... kdo měl dopředu realistickou představu o tom, co mateřství a rodičovství obnáší?
já teda určitě ne. ano, nějak jsem si to představovala, ale realita je teda těžce jiná. navíc do toho musíš započítat nějaké biologické puzení. já jsem děti teda chtěla a rozhodně nikdy ani na okamžik jsem nazalitovala, že je mám. rozhodně to, že existují mi vynahradí vše, co mateřstvím ztrácím. ale to prostě neznamená, že jsem JEN matka. 🤷‍♀️ a ano, jsem doma už skoro 5 let a fakt už si to neužívám a modlím se, aby mi v od září vzali dceru do školky. a podotýkám, že jsem to tak chtěla. obě děti jsou plánované. ale to prostě neznamená, že je mi v tom dobře. bohužel.

klokanka31
24. led 2025

@ultradotty No na pracáku bude určitě dost chlapů co by mohli nastoupit místo povalování doma.

treasurka
24. led 2025

@bbn Ok, je to zajímavá debata. Mně v tom třeba chybí otec. Přijde mi, že RODIČE si zvolili, že budou mít dítě, pokud dítě nezvládá školku, měli by k tomu přispět oba. Taky pro mě není řešení tam dítě šoupnout, ale řešením je často nechat to vyřešit pouze ženu. Ty to třeba takhle chceš, a je to naprosto v pohodě. Jsou ale ženy, které to tak nechtějí, protože vnímají svojí rodičovskou zodpovědnost a povinnost k dítěti stejnou, jako má otec. A pokud otec dává ruce pryč, tak matka musí volit mezi sebou a dítětem. Když ho do té školky např. dá na sílu, pak je to blbě, když s ním zůstane doma, i když už potřebuje (kvůli svému duševnímu zdraví) do práce, je to taky blbě. Ale po otci se nic z toho nechce.

me_druhe_ja
24. led 2025

@bbn jenže to je tvůj postoj. Já myslím, že ti tady nikdo nebere a nerozporuje, že pro tebe je být matkou na 100% životní poslání. To je naprosto OK, jsou ženy , co to tak mají. Ale velká většina žen nechce být JEN matkami. Ale to přece neznamená, že jsou horší matky, když chtějí i pracovat a mít čas pro sebe. Například moje dcera se ve 2 letech už začala doma nudit. Do školky šla ve 2,5. Hrozně se tam těšila, miluje to tam a nikdy nebrecela. 🤷 Zatímco v ČR je jeden extrém, kdy jsou matky doma s jedním dítětem až 4 roky, tak tady je zas druhej extrém, kdy se vrací po 2-6 měsících. To si osobně nedovedu představit. Ale oni to tak mají, většina to tak dělá a už jsme tu téměř sedm let, takže už mám docela napozorovano a přesto všechno mám dojem, že rodiny tady daleko víc drží při sobě a mají obecně lepší vztah rodiče -dite než u nás. 🤷
Podle tvé teorie by byla ve Francii téměř nulová porodnost, protože tady fakt není na výběr. Pokud zůstaneš doma déle, prijdes o místo. A nezaměstnanost je tu daleko vyšší než u nás. A mám dojem, že daleko méně rodin vyjde s jedním platem.

bbn
24. led 2025

@ultradotty zcela upřímně jsme si to s mužem nastavili tak, že s důchodem od státu prostě nepočítáme, jsme oba zajištění jinak, nemovitosti, zlato, termínované vklady, investice. Nikde není psáno, že po 15 letech doma musím nastoupit jako zaměstnanec, nikde jsem nepsala, že po 15 letech budu očekávat, že si ze mne každý zaměstnavatel sedne na zadek. My, ač manžel vydělává dost, tak žijeme skromně, já třeba nepotřebuji značkové oblečení a doplňky, kosmetiku apod. Dokážu žít jak v 2kk, tak v domě, dokážu se sama postarat o spoustu věcí. Takže představa, že příjem manžela najednou nebude, mne opravdu neděsí. Zažila jsem kdejaké práce a brigády a co vím jistě je to, že se dokážu přizpůsobit a nebudu se z toho hroutit.

me_druhe_ja
24. led 2025

@gbp jako já se přiznám, že jsem si to mateřství představovala úplně jinak. Jako jasně, hraje v tom roli i nemoc syna, ale fakt jsem nečekala, že to bude takové. Pro děti dělám první i poslední, miluju je, ale nedovedu si představit, že bych už nikdy nic jinýho nedělala. A jsem fakt strašně ráda, že máme za sebou to pro mě nejhorší období 0-3 a ze jsou už oba ve školce.

alice180
24. led 2025

Jak už tu bylo řečeno, ten vztah děti se vytváří i při každodenních činnostech ne jen táta je jen na výlety, na hraní a blbnutí. Ale při těch úplně běžných výprava do školky, udělat culík, uklidit společně hračky, utřít zadek na záchodě.
Navíc všechno se v tom životě dá dohnat, ale takhle malý budou ty děti jen jednou.

ultradotty
24. led 2025

@treasurka Přesně... často, když je nějaký problém v rodině, očekává se, že to bude ŽENA, kdo volí mezi svými potřebami a dětmi/domácností. Že to bude žena, kdo běhá po doktorech, uklízí a vaří po nocích, vyřizuje všechny průšvihy, vstává v noci k nemocným dětem...žena, co nechodí do práce a musí se starat o domácnost a své životní cíle obětuje. Muž přece PRACUJE (tj. jen chodí do práce), ten to přece dělat nebude, musí vydělávat a být odpočinutý a zdravý a fit. Ten se přece nemůže obětovat.
Ale máme to v sobě dost nastavené samy, to přiznávám. Taky se obětuji. Asi hormony 😀

petulkadodo
24. led 2025

@bbn To, že se žena stane matkou, přeci neznamená, že v tu chvíli přestane být sama sebou. Řada žen má své zájmy, touhy, koníčky. Řada z nich pracuje ne proto, že musí, ale protože je to baví a naplňuje. To procento bude podobné jako u mužů. A spousta profesí a oborů se hrozně rychle vyvíjí , vyskočit z nich prostě nejde. Znamenalo by to kompletně zahodit roky studia, praxe, sebevzdělávání a zkušeností. Před pár dny jsem viděla dokument o dětské onkoložce, která má 4 děti, manžel it firmu a ona pracuje a je velmi uznávaná, i když má oproti manželovi jistě mnohem menší plat. Máš pocit, že si ty děti neměla pořizovat? Nebo že je horší matka, když pracuje? Protože tak to podáváš. Krása dnešní doby je v tom, že si většina žen může vybrat.

bbn
24. led 2025

@treasurka tak píšu sem já, tak nemůžu psát za muže 🤷🏻‍♀️ ale my jsme se takto rozhodli společně. A mělo by to takto samozřejmě fungovat všude, že když se OBA rozhodnou mít děti, tak budou fungovat OBA. To s tebou souhlasím. My taky fungujeme oba, jen jinak, než ta “moderní” rodina. On má opravdu práci jako zaměstnanec, já mám práci domov, péče o děti je společná tak, aby nám to oběma vyhovovalo - já se jim věnuji tehdy, když mám čas já, muž když má čas on a část péče se překrývá ve společném volnu. Nechodí mi peníze na účet od zaměstnavatele, chodí mi peníze na účet odjinud a máme společný účet, ke kterému mám neomezený přístup.

treasurka
24. led 2025

@ultradotty No on se často nikdo jiný neobětuje. To je právě takový ten přístup "pořídila sis dítě, tak se starej..."

treasurka
24. led 2025

@bbn Jo, však v pohodě. Asi se hodneme, že žádný z těch konceptů, ať ten váš "tradiční" nebo ten "moderní" není ani lepší, ani horší, pokud jsou pro všechny články domácnosti funkční a vedou k uspokojení jejich potřeb.

klokanka31
24. led 2025

Je škoda že tu nenapíše i nějaký chlap, jaký je jeho pohled na věc...

bbn
24. led 2025

@petulkadodo ale já přeci nenutím nikoho, aby dělal to, co ty popisuješ. Já nechci, aby všechny matky byly doma a zapomněly na sebe. Já píšu, že já ze svého pohledu to tak necítím a nechápu. Nic víc, nic míň. Když VÁM všem to tak vyhovuje, klidně si dělejte se životem, co chcete. Ale pokud jste se rozhodli býti rodiči, mělo by to tak vyhovovat všem, i těm dětem. Těm teda především, protože ony si vaši volbu nevybraly. To chci říct. Ptal se těch dětí, které jsou ve školce 6:30 - 16:30 jestli se jim to tak líbí, jestli tam být chtějí? Ano, jsou děti, které jsou tam spokojené, ale je jich minimum. Vsadím botky, že naprostá většina dětí by raději byla s rodiči.
Ale bohužel, chápu, že společnost je nastavená jinak. Chápu, že každý má právo na svůj život. Jen mi bohužel kolikrát přijde, že si dospělí neuvědomují svoji odpovědnost.

bbn
24. led 2025

@petulkadodo to musí říct ty děti, jestli je dobrá matka, já to hodnotit nemůžu 😉

ultradotty
24. led 2025

@treasurka Ano, "ty, ženo, sis pořídila..." Muž při té činnosti vůbec nebyl 😀
Hrozně mě třeba rozčilují ty články typu Donio... kde v 90% je tam napsané, že se žena o nemocné/postižené dítě stará sama. Muž prostě není, utekl, lekl se 😀 Nechápu, jak může být někdo takový srab, aby nechal matku svého dítěte, aby se v tom plácala sama, bez peněz a podpory a za hranou svých sil. Nemohla bych se sebou pak žít, být ten muž. To mi přijde jako podraz největší a vidím rudě. Chudáci ženy. Jo, ty se pak obětují, protože jinak to prostě nejde. Pán tvorstva jim utekl, protože na to byl moc slabý. Žena to dítě porodila, tak je to očividně jen její starost a její problém.

ai30
24. led 2025

@bbn A pro muze to neplati? Proc si tvuj manzel porizoval deti, kdyz chtel pracovat? Byt rodicem neznamena jen prevest prachy na ucet, kdyz je potreba a vyrazit obcas na bazen, jinak cus bus decka, uvidime se za tyden nebo 20 minut vecer. Pro me je treba nepredstavitelne, ze by moje rodina fungovala tak, ze ja mam rodinu a k tomu mam sponzora. My jsme rodice oba, stridame se pri doprovazeni, pri nemocech, pri tezkostech, a detma oba varime, chodime po skole ven, zakazujeme televizi taky spolecne. Ja jsem z tveho pohledu ta krkavci matka, co nikdy deti nemela mit, protoze nechce travit zivot jen peci o ne. Ale moje deti maji oba rodice na radosti i starosti.

treasurka
24. led 2025

@bbn V podstatě souhlasím, jen bych zase doplnila, že zodpovědnost za to, že jsou děti v nějakém ústavu od nevidim do nevidim je na obou rodičích, tzn. proč se neptáme pana otce, jak si to zařídí, aby si bral občas děti po o? Když už žena je odnosila, porodila, nakojila, tři roky s nimi doma byla, a pravděpodobně si v práci vybírá HO na všechny rýmičky, kašlíky, doktory, a pod....
Mmch. by mě zajímalo, jak by se na to tvářili muži, kdyby jim někdo řekl "Proč sis pořizoval dítě, když jsi pořád v práci?"

bbn
24. led 2025

@ai30 píšu sem za sebe, tak jsem psala o sobě, v jednotném čísle, jak to cítím já. A o 20 minutách to fakt není. Budeme tady počítat minuty všem rodičům? A budeme psát tedy v množném čísle, abychom zahrnuli obě pohlaví. Nebo mám zahrnout o dalších xyz pohlaví? Aby teda byli zmínění všichni.
Boha, já nikomu náš model necpu, žijte si jak chcete, když to vyhovuje všem v rodině.
Já jsem vysvětlovala svůj pohled na rodinu, náš pohled na rodinu. Vysvětlovala. Nenutila.

bbn
24. led 2025

@treasurka tak znova, v ideálním spravedlivém světě by se měli podílet oba rodiče stejně, naprosto stejně. Ale svět není ideální ani spravedlivý. Bohužel v patriarchální společnosti to z velké části odserou ženy. Je mi to líto, já s tím nic neudělám. Tím, že změním náš model na vašich ideálních 50:50 se celá naše rodina mít lépe nebude a já mám své koníčky a touhy jinde, než hákovat v práci. Hotovo, čau.

treasurka
24. led 2025

@bbn Jinak tedy ještě nerozumím té úvaze, že když žena jde do práce aby se realizovala a vydělávala peníze, tak to z nějakého důvodu není ok, protože má ty děti, a bylo by lepší, kdyby byla s nima. Ale muž, když vydělává peníze a realizuje se, a taky má děti, tak to nevadí, a je úžasný, že zaopatří rodinu, a nevadí, že neni s nima.

hojda
24. led 2025

@bbn ale ty to prezentujes, ze je bud a nebo, ale ono jde mit oboji, kdyz je ten parzner icjoten se vuce podilet na vychove a fungovani domacnosti. Kdyz se rozsiri zkracene uvazky a prace na home office, tak muzou byt spokojeni vsichni. Sama jsem pracovala po rodicaku na zkraceny uvazek a ty kamaradky taky pracuji casto z domova. Takze moje deti chodily ze skolky po obede, pokud tam nechtely byt dele. Nejde to u vsech profesi, ale jefajn, ze ty moznosti jsou cim dal vetsi. Takze smekam pred temi partnery, kteri si to zaridi tak, ze na x let nezaklejou manzelku doma, ale umozni ji i vlastni seberealizaci. Ted bylo nekolik let celkem problem sehnat dobre lidi do firem, takze vetsinou nebylo nemozne u tech muzu si rict o nejaky ten ustupek ze strany zamestavale, kdyz to prace umoznovala. Takze pokud je hypoteka tak cast tech penez prinese domu mazelka, sice musi treba odpravovat delsi dobu nez muz, ale muze se seberealizovat a muz si muze zase zkratit trosku ten svuj pracovni cas a travit ho s detmi.

treasurka
24. led 2025

@bbn Já se snažím říct, že bychom to po těch mužích měly chtít (my, které si myslíme, že je to správné), a že i společenský tlak by se na ně měl vyvíjet. Zda se to někdy v daleké budoucnosti přiblíží spravedlivějším možnostem pro obě strany, to netuším. Jde mi hlavně o to, že mám tři dcery a syna, a ráda bych, aby holky věděly, že je v pořádku po těch chlapech chtít to, co se chce od nich, a syn aby věděl, že má stejnou zodpovědnost a povinnosti, jako ty holky...
Tzn. konkrétně: je bordel kuchyni, on tam přijde a má ho uklidit, ne čekat, až přijde maminka, nebo až mu řekne, nebo že to vyřeší holky.

ai30
24. led 2025

@bbn Ale ja ti prece taky nic nenutim, ja se te ptam. Kdyz si zeny nezaslouzi nic nez opovrzeni a potrat, pokud neplanuji se vzdat veskerych mimomaterskych ambici, co si zaslouzi muzi, kteri tvrdi, ze je pro ne rodina priorita, ale deti casto tyden vubec nevidi a kdyz uz nahodou prijdou z prace, tak v 7 vecer?
Pochop me, mne je uplne jedno, jak to doma mate zarizene, evidentne jste asi minimalne ty s muzem spokojeni, tak to funguje. Jenom se ti snazim vysvetlit, jak propastny rozdil v narocich na peci o deti mas mezi otcem a matkou. Ano, matka rodi a koji. Byt rodicem ale obsahuje podstatne vic promennych. A pokud tvrdis, ze by byl spravedlivy svet fajn, tak by bylo fajn se obcas i zamyslet nad tim, jestli to, co rikam, pomaha ten spravedlivy svet pro nase deti budovat, nebo ho naopak znemoznuje.

Strana