Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?
Pěkný večer,
už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...
@sirthomas Odpovím ti jako někdo, kdo má za sebou jedenáct let doma, 4 děti, a je bez podpory rodiny, a bez odkládání k TV či mobilům. Nebyl největší problém zvládat úklid, vaření, praní, neustálé ječení, nudle, výkaly, zvratky, a zase nudle, hádání, hraní si s nima do zblbnutí, a zase řev, kojení, nošení, distribuce pozornosti, řev, řev, prdíky, čtení knih pořát dokola, oblíkání, svlékání, učení toho a tamtoho... největší problém byl, že jsi na to sám, každý den, pořád dokola to samé, a nikdo tě nevidí, třeba za celý den nepromluvíš s dospělým, protože pořád děti,jakmile se s někým potkch, nebo voláš, hned je to "mami, kakat, mami on mi udělal tamto, mami mami mami.... řev řev řev"... a táhne se to týdny, měsíce, ... Schválně si zkus, až budete mít děti nemocné, se s nima týden zavřít doma, fakt se jim věnovat, sám, a uvidíš. Myslím, že v tom je ten hlavní rozdíl, protože ještě v devadesátkách víc fungovaly širší rodiny, ještě byly babičky, tetičky, které se navštěvvaly, a pak se ten šílený nápor rozložil.
No tak hlavne moje mamka mela uplne jinou pracovni dobu nez ja.
... a ještě teda přidám. A když ta žena tohle všechno nějak zmákne, tak pro společnost to není žádná hodnota. Jakékoliv jiné povolání je víceméně oceňováno, protože tu práci dělá "pro nás", ale matka? Ta ji dělá přece pro sebe, protože si to vybrala. Co na tom, že daně jejích dětí budou jednou platit důchody a LDNky všem těm, pro které jsou to dneska jenom lemry, co si válej prdel doma na gauči. A ty jako otec? Ty jsi braný jako ten chudák, co si musí brát HO, aby se postaral o své vlastní děti. Hrdina, když jim "za maminku" utře zadek. A přitom maminka bude do konce života svým mateřstvím znevýhodněna. Vůbec se nedivim, že se dnes ženy do mateřství nehrnou.
@treasurka Přesně! V dnešní době se mají starší příbuzní rádi, takže najednou každej má svůj život, oni už si děti přece odchovali, takže co by se otravovali s malejma dětma. Z mé rodiny nefunguje vůbec nikdo. Ani na blbý kafe, že bych měla s kým půl hodiny promluvit. Max tak jednou do roka na Vánoce, nejlíp všichni zaráz. 🙄 A z manželovy rodiny díkybohu ano, ale ani ve snu by mě nenapadlo děti poslat na týden na prázdniny k jeho tetě, chtít po dědovi vyzvedávání ze školky a po prababičce jídlo 5x do týdne apod., tak jak dřív bylo úplně běžné, to už je teď prostě nemyslitelné. 🤷♀️ A k té role matky ve společnosti, ano, líp bych to nenapsala. Když se náhodou ozveš, co všechno na sobě máš za povinnosti, dostane se ti odpovědi, jestli tě někdo nutil mít děti a je to přece nejkrásnější období v životě ženy, navíc s tolika vymoženostma, tak co bys chtěla.
@prejeta_zaba Jj, kdyz si povzdechne ucitel, doktor, prodavac, postak? Politujem, podporime, mame pochopeni. Ale matka? Ta ma byt rada, ze… Jsme definovany svymi selhanimi a neuspechy 🙄
@prejeta_zaba
@treasurka
Moje máma byla KAŽDÝ den u svoji mámy, mojí babičky, která KAŽDÝ den vařila oběd a pomáhala ji s prádlem, žehlením. Každý všední den. O víkendu, jsme v 95% jezdili všichni na chatu zase s druhou babičkou. Takže se facto mama s náma nebyla skoro nikdy sama. Prej se ty dvě babičky mezi sebou moc nemusely a hadaly se, která nás bude mít na hlídání a vyčítaly si, že jedna nás měla o dvě hodiny dýl jak druhá pomalu. S tou jednou jsme každý prázdniny jezdily na týden do Tater už tak od mých 4-5 let (jsem ročník 86 a stopro jsme tam byli min 2-3x ještě za Československa).
Dneska jsou ty ženský skoro furt samy. Plus jak jsem psala o tom enormním tlaku, který na matky vytváří společnost a bohužel pak i ony samy na sebe. To je prostě brutální hlavně psychická nálož. A jak je v prdeli hlava, nefunguje ani tělo. Takže tu zas máme úšklebky, že jsou dnes ženy line.
@me_druhe_ja Máma byla samoživitelka, ale měla babičku (mojí) a její sestru. Takže do dvou let se mnou byly ve třech, pak šla máma do práce, a já do tří let doma s babi a tetou, a pak už školka, kdy mě vyzvedávala babíčka a teta. Tchýně měla v domě svojí tchýni (končila v práci ve dvě) a švagrovou, takže taky mohla do práce, a nebyla na to sama. A dodneška poslouchám jak to měly náročný, protože my máme tu myčku 😂 Si myslim, že babičkám odpadla jejich babičkovská práce, mužům jejich mužská práce (v dole, lese, armádě), ale nám ta naše zůstala včetně druhé a třetí šichty (péče o děti, starší generace a vlastní zaměstnání) .
Podle me se zapomina na jednu zasadni vec, a to, ze se driv hodne zapojovaly babicky. Jak pohlidaly, tak uvarily a jeste do zasoby, generace dnesnich prababicek si na vykrmovani rodiny potrpi 🙂 jeste dnes kdyz odjizdime od moji babicky, tak jsme oveseni taskama s jidlem 🙂
hodně z vás tady píše, že dříve fungovali babičky. Já vychovávala 2 děti v 90 letech. Domácnost jsem zvládala sama, manžel chodil do práce, ano občas jsem se raději věnovala dětem než úklidu, ten neutekl. Myslím, že děti nestrádaly, jedna babička nefungovala a moji rodiče chodily do práce, pomohali o víkendu, který jsme trávili společně, když jsem měla druhé dítě, tak si občas vzali starší na víkend. Když jsem nastoupila do práce, tak už naši byli v důchodu a tak pomohli s vyzvedáváním, vozením na kroužky a pod. Teď mám dcery a 4 vnoučata, chodím do práce, ale občas si děti vezmu na víkend, o prázdninách třeba na týden na chalupu. Dcery jsou obě na rodičovské a vše zvládají, dokonce obě částečně pracují. Ano tatínkové se zapojují, ale spíše do her s dětmi a o víkendech.
Jeste me vzdycky dorazi, jak takovy panove tvorstva jako @sirthomas se muzou podelat z toho, ze zeny maji k dispozici jednorazove plenky a pracku a co teda chcou. A v 'chlapskych' ukolech se jako nic neposunulo? Auta potrebuji minimalni/zadnou udrzbu, pristroje v domacnosti kdyz nefungujou, tak se vyhodi, hobymarkety s nabidkou vsech moznych udelatek na kazdem kroku, zaroven ale clovek nemusi nic umet, protoze na vsechno je krok-po-kroku navod na youtube, kuchyne i cele bydleni na klic, nabytek z ikei slozi i dite, na zahradu roboticka sekacka a udelatka na upravu... Ale furt ma panicek pocit, ze on 'pracuje a vydelava' (mmch to je jedna a tataz vec, ani rozepsani z toho neudela vic) a prijit musi k prostrenemu stolu, protoze se na home officu desne nadrel a tim jeho povonnosti konci.
Slovo vymoženost mi evokuje, že je to nějaký super nadstandard. Myslím, sušička, myčka jsou běžné věci a nic za, co bych se měla někomu klanět. (Jsem ráda, že je mám, dost mi to usnadňuje život.)
Já osobně nemám ráda slovní spojení "pomáhat mi v domácnosti". Ta domácnost je obou, tak ji uklízíme, tak jak to stíháme oba, ale fakt nejsem výhradním vlastníkem kuchyně a muž mi nepomáhá v kuchyni. Dělá to i pro sebe, bydlí tam také.
Přijde mi, že kdyby tohle psala žena, co všechno dělá, tak se jí tady dostane podpory a že má víc zapojit partnera do domácnosti a najít si paní na úklid.
Ne každý je na úklid a má dobrý time management.
Btw. Myslím, že hlídat děti během práce do práce je dost obětavé z tvé strany. Kdybys HO neměl a byl v kanceláři, tak to dítě nepohlídáš.
Přijde mi, že se cítíš nedoceněný za to, co děláš. Což je problém komunikace mezi vámi, kdy se musíte navzájem naučit vidět, co ten druhý dělá a ocenit ho za to. (Já třeba občas partnerovi poděkuji, že něco udělá, aby věděl, že vidím jeho práci a cením si toho, stejně tak on oceňuje mě.)
Najmi si paní na úklid, uleví se ti, ona to jednou týdně uklidí, tobě ubude práce, budeš se cítit lépe a možná by nebylo od věci, kdybyste si to šli vyříkat do manželské poradny. A zrušila bych na nějakou dobu HO, možná by partnerka viděla, co všechno děláš a že je to mega výhoda, když máš HO, tak aspoň by mohla být ráda. Někdy si něčeho začneme vážit, až když poznáme druhou stranu mince. Skloubit děti, práci, péči o domácnost je náročné, se občas nedivím, že to nějaký vztah neustojí.
A celý tenhle příběh mi přijde jak nějaký experiment, jak budou reagovat ženy na fóru, když uvidí příběh, kde muž zastává hodně práce, jestli dostane podporu, nebo ne.
@levandule_k Ja vubec nemam pocit, ze by tento konretni muz zastaval hodne prace :D Vylezlo z nej 'obcas pohlidam' pres den, vecer navarim a uklidim, ale zaroven mycka zustane dna dny nevyklizena, tak za to zenu zjebu.
@sirthomas Jak ženy v devadesátkách zvládaly 2 děti? No, asi jak která máma. Ta moje třeba přišla v 5-6 z práce, v síťovce 5 rohlíků, mlíko a paštiku, to jsme měli večeři. Ven jsme chodili od cca 4 let sami, rodiče nám žádnou zábavu nevymýšleli. Jediná interakce byla při tom, když nás jeden z nich každé odpoledne seřval nebo seřezal. Uklízelo se o víkendu, buď hromadně anebo když nás mamka vyhnala k babičce. Známkou dobře zvládnutého mateřství bylo dítě nakrmené, čistě oblečené, vyžehlené a pokorně poslušné. Řekla bych, že i tak to muselo být pro ženy náročný, protože většina chlapů tehdy doma nedělala vůbec nic. Dneska zase ten tlak na dobrou mámu vypadá jinak a těch kolonek, co človek musí zvládnout, je tak nějak víc….
Na druhou stranu se teď díky bohu chlapi docela zapojují, na druhou stranu už tedy ve svém okolí nemám moc párů, kde by chlap vydělával 5x tolik, co žena. Spíš teda žádné…
@evik19 Já znám poměrně dost párů, kde muž vydělává násobně víc a nerozumím tomu, proč to kdekoliv předhazovat. Jakože nad nějakou částku doma na nic nešáhne a ženu má jako novodobou otrokyni? Nebo za ty prachy si koupí každý den doma pořádek a obstarané děti? 🤷♀️ Tak snad rodina v domě funguje pospolu. Doba, kdy chlap od svítání do tmy tahal dřevo v lese je pryč, tak proč by měl přijít z kanceláře, kydnout se na křeslo a nechat se obskakovat? 🤷♀️ Jakože žena v té kanceláři dělá něco míň? Dělá toho obvykle stejně, do toho ještě řeší X věcí okolo rodiny a dostává třtinový plat.
@treasurka tak naštěstí já tohle od rodičů neznám. Oni by byli nadšeni, kdyby tam měli svoje vnuky nonstop😀 jenže já bydlím v zahraničí, takže smůla. Naopak furt mě lituji, jak jsem na všechno sama, jak to všechno můžu zvládat atp. Takže u mě to je "moje vina". Kdybych zůstala v rodném městě, měla bych se jako.za starých časů. 😆😆
@me_druhe_ja To ti moc přeju a v dobrém závidím ❤
@treasurka Jo, já jsem ráda, že když už jsem na všechno sama (a s tou synovou nemocí je to zas všechno jinej level), tak k tomu všemu ještě nemusím poslouchat blbý kecy, že mám myčku tak co si stezuju. 😀
Akorát občas je mi to líto, když vidím, jakou pohodu má moje sestra (má jedno dítě a i rodiče jejího partnera jsou naprosto mega ochotni a holku si berou furt jako naši rodiče) a já s přítelem byla za pět let sama večer venku 1x. Ale holt jak říká můj otec: tohle je tvoje "vina". 🙂
Tak jde asi spíš o to,že je bordelarka a starostlivost o domácnost ji nebaví.Nejde o to,že je rok 2025 a ne rok 1995.
Moje máma měla za zadkem dvě babičky v důchodu,takže hlídali i když jsme byli nemocný a máma a táta mohli do práce.
Jsem ročník 1986, moje babička šla kvůli mě do důchodu, denně mě i bráchu vyzvedávala, denně nás hlídala, pomáhala mámě. Máma byla určitě hodná máma, ale i v těch devadesátkách se žilo jinak. Dětem se naplňovali spíš fyziologické potřeby. Takže jo, furt se vařilo, každej víkend peklo, v sobotu si vyndal mop, hadry a celý den se uklízelo. Rozhodně si nepamatuju, že by si se mnou máma hodiny hrála, skládala lego, vybarvovala, že by se mnou denně chodila na hřiště nebo že bych měla kroužky v době, kdy jsem tam nedošla sama, prostě nic z toho, co já s dcerou dělám. Nebo že by se o víkendu šlo jinak než do parku (potom, co uklidíme celý byt a upečeme bábovku). My dnes s mužem s klidem překročíme drobky a jdeme radši na milešovku. A moje máma někdy pomůže, někdy vyzvedne, ale dost často má jiný aktivity a nemůže. Rozhodně nemám takový “servis” jako měla ona v mé babičce. Nicméně miluju, jak se vždycky v těchto diskuzích seběhne pár dokonalých žen, které ostatní poučí, jak jsou skvělé a vše zvládají. Obvykle zapomenou dodat, že už ale třeba neumí dojet samy s dítětem k lékaři a potřebujou taxikaření manžela, což my, líné flundry s nevydrbanýma spárama v koupelně, zvládáme levou zadní😀
A ja si myslím, ze mu na to tady přišla žena a má po diskuzi 🤣🤣🤣 už se vůbec neozyva 🫢
@drep nechtěj vidět moje spáry 🥲😆
Nečtu vše, jsem ročník 76, máma šla v mém půl roce na plný úvazek do práce, vychovávala mě babička, ta se i starala např. o žehlení a vaření. Jako dítě mám mnoho fotek z ohrádky, kterou máme doteď na půdě, kterou jsem používala i na syna, ovšem asi ne tak často 🙂 Výlety a návštěvy minimálně, od první třídy jsem měla na starosti králíky a slepice, ségra byla zas na úklid. Nepamatuji si žádné uspávání, zkrátka do postýlky, zhasnout a psát. Moc si nepamatuji, že by si s námi rodiče nějak zvlášť hráli, nějak speciálně se nám věnovali - jak jsme byly se ségrou trochu funkčnější, tak už jsme se batolily po zahradě a bylo vyřešeno. Jídlo? Co měli dospělí, měli jsme i my, jen babička když jsme byly malé méně solila. Na víkendy jsme jak začalo teplo jezdili zas k druhé babičce na chatu a máma s tátou měli čas na sebe, ale to máma většinou prala a dělala domácí práce, které nestihla v týdnu. Měli jsme klasickou vířivou pračku, vedle ždímačku, nepralo se po každém nošení, jen pokud to bylo opravdu nutné. Hodně věcí se neřešilo jako dnes. Vypustili nás po vsi a děj se vůle Boží 🙂 Naštěstí jsme se vždy vrátily a kolikrát i najedené🙂 Ne nebyly jsme sociální případy, ale tak to bylo běžné 🙂 Ten krajíc chleba s máslem se vždy pro smečku dětí našel🙂 Naše babička zas byla vyhlášená skvělou cmundou, strouhala brambory do zadělávací mísy a nestačila smažit 🙂 Joo to je krásný výlet do dětství.

@ai30 Myslíš že dítě se samo zabaví jen tabletem?