Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?
Pěkný večer,
už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...
@kamino Krásná vzpomínka. Já tohle vždycky čtu v těch generačních diskuzích - znáš to, jak se tam staroušci bijí v prsa, jak oni měli nejlepčejší dětství a dopřáli ho svým dětem - lítání po venku ať už na vsi, nebo na sídlišti a jak dneska helikoptéry nenechají chudáka děcko jít ani samotné ze dveří. A naopak mladé matky tepou staré za to příšerné zanedbávání a chudinky tehdejší děti (dnešní rodiče) zobou antidepresiva a citově strádají.
Prostě jiná doba, jiná společnost. Ale vždycky se najde někdo, kdo by rád srovnával nesrovnatelné a řešil, co je lepší a co je horší.
Naši oba pracovali v místě bydliště. Ve 14:05 byly oba doma. (Teď je běžné končit v 17:00)
Do školy jsme se dopravovali samy nebo jsem byla na krku starší sestře. Ta mě i vyzvedávala ze školky. Celé dětství jsme v podstatě strávili bezprizorně bez jakéhokoliv hlídání venku. Domů se chodilo jen najíst a pak až "rozsvítily lampy". Naši v podstatě nevěděli, že chodíme do školy. Nikdo po nich součinnost jaká se očekává teď, nechtěl. Kroužky nebyly žádný. Pralo se a uklízelo se v sobotu. Do školy jsem chodila ve stejném oblečení celý týden, měnilo se jen spodní prádlo. Ten život celkově plynul úplně jinak.
@kamino No nevim, prave. Mne prijde, ze dneska to mnohe matky podavaji jako hotovou vec: nespis s ditetem? trauma, nenosis? trauma, nevyhovis vsem pozadavkum? = nerespektujici = trauma, nesedis vedle ditete imrvere? = zanedbavani = trauma, dite venku bez dohledu? = pedofil utoci = trauma, spatna matka… 🙄
@treasurka nezapomeň Ježíšek= lež, trauma
@treasurka Hele, já nevím, k terapeutovi nechodím, psychotesty k PČR jsem udělala napoprvé (i když nenastoupila 🙂 ) Nevidím žádné omezení. Jako jediné co je, že nejsem na rodině úplně závislá. Jako máme se rádi, navštívíme se, ale není to takové závislé... Se ségrou jsme samostatné jednotky. Syna rozmazluji trochu víc, ale taky to nehrotím, teprve čas ukáže, jestli to byla cesta správná.
@treasurka U nas to bylo podobne jako u @kamino a to jsem teda mladsi o 10 let a vyrustala jsem v Praze. Ja uz od 3 let behala venku sama (kolem baraku),do skoly a ze skoly hned od prvni tridy s brachou. Po skole domu jen tasku,pod oknem jsem volala o rohlik ke svacine. Zrovna nedavno jsem si rikala,jak ty moje deti casto napominam v tom,co maji/nemaji delat. A ze me takhle nasi nenapominali. A kdyz jsem si vybavilo,co jsem delala za cicoviny (napr.jsme sjizdili se sestrenkami a bratranci na postelove matraci schody na chalupe),tak mi doslo,ze ja nemela takovy dohled. Kdyz jsem si odrela koleno,tak jsem zatla zuby,abych nemusela pak zustat doma...Leto jsem travila s babickou na chalupe a domu se chodila jen napit,najist a vyspat 😀 Vesnice olna deti. Ted tam chcipl pes,deti chodi nestastne z hriste,ze tam nejsou deti. Vsichni svoje atrakce na zahrade...Syn teda ted zacina chodit sam ven i v Praze,ale je mu 8 let. To ja uz davno bylo profik...
@kristyn86 Jojo, jsem ročník 83 a z Prahy mám podobné vzpomínky. Třeba jak jsme šplhali ve vnitrobloku po hromosvodu až skoro do druhýho patra, a pak se vyškubl ze zdi ten kolík, tak jsme slaňovali dolů. I ta fyzička byla jiná 🙈 Kdyby to dělali naši, tak je přerazim, ale nás nechytli, a mám na to super vzpomínky.
Necetla jsem celou diskuzi. Nicmene obcas premyslim o tom samem, sama vidim, ze to nezvladam, ze muj muz se na chodu domacnosti a peci o deti podili mnohem vic nez se kdy podilel muj tata, natoz dedove, a stejne to nezvladame. Ale zjistila jsem, ze je to i tim, ze dnes mame mnohem vetsi naroky, hlavne na peci o deti. Driv se nikdo moc nestaral o psychickou pohodu deti a jejich rozvoj, deti byly "podrizene" rodicum a nikdo se jim vlastne moc nevenoval tak jak to delame dnes (nikdo jim nenaslouchal, byl to frontalni pristup ze dite dela co se mu rekne). A dalsi vec je, ze dnes i strasne moc casu travime neprimou peci o dite, travime cele dny a tydny (hlavne na internetu) tim, ze mu shanime to nejlepsi. Nejlepsi barefoot boty a merino obleceni na miru, nejlepsi skolku v sirem okoli, nejlepsi kolo, nejlepsiho pediatra... Driv dite slo do spadove skoly (nikoho nezajimalo jak je hodnocena, jaky je styl vyuky a jaci jsou ucitele) a ke spadovemu doktorovi (nikoho nezajimalo jaky ma pristup k ockovani a jak se k nemu objednava), obleceni podedilo po bratrancich (cislo sem, cislo tam, je jedno jak sedne a jak vypada), kolo melo od souseda (moc velke/male/tezke? Nezajem, ber nebo nech byt.) Dnes vsechno moc "hrotime" - z velke casti proto, ze kompenzujeme vlastni traumata z detstvi, kdy nam toto doprano nebylo (natoz nasim rodicum). Takze ano, kdyz tehdejsi spolecnosti na tech malych cloviccich nezalezelo (co si v sobe odnesou do dospelosti z detstvi) tak pece o ne byla v podstate mnohem snazsi i kdyz si clovek pripocte prani vsech tech plen. A protoze zeny byly uz od detstvi staveny do role, ze jedine, co ma byt v zivote jejich touhou a ambici, je uklizeny dum a nema ani snit o nicem jinem, tak ty zenske proste vyply vsechny emoce a pracovaly jak stroje a nebyly tak na nervy z toho, ze by chtely nejakou karieru nebo konicky nebo aspon vypadnout na vikend s kamoskami, nemely vycitky z toho, ze na dite kricely, nemely vycitky z toho, ze k veceri neposlytly optimalni pomer bilkovin, sacharidu, vlakniny a vitaminu.
Pokud nechceme rezignovat a chceme, aby vsichni clenove domacnosti byli zaroven platnymi cleny spolecnosti bez psychicke (komplexy menecennosti a z nich plynouci zavistivost, zarlivost, neduvera a xenofobie, velmi rozsirene mezi starsimi generacemi) i zdravotni (vbocene palce u nohou kvuli nepadnoucim botam v detstvi, skolioza kvuli tezkym skolnim brasnam a neergonomickemu nabytku, cukrovka 2.typu kvuli nezdravemu stravovani) ujmy, tak dnesni pece o deti i se vsemi vymozenostmi je narocnejsi nez driv, k tomu chce mit clovek slusnou praci, na kterou se musi taky trochu soustredit, a nechce byt jen doma - kdy mate planovat vsechny dovolene, krouzky, konicky, sport apod.? A co domacnost? Ono 5 hracek se uklizelo snaz nez 50.
A tehdy se mnohem vic zapojovali prarodice. Kdyz ja byla mala, moji prarodice byli vsichni v duchodu a pritom plni zdravi a elanu. Dnesni prarodice stale jeste pracuji a v mezicase si resi vlastni zdravotni problemy. Take mivali vice sourozencu a drzeli se i v sousedskych komunitach. Dnes je to jen na rodicich.
Ale den porad ma jen 24 hodin. Takze se neda stihnout vsechno.
@sirthomas jsem žena a nechápu co dnešní ženský nezvládají. Máme děti, víc jak jedno a budeme mít další. Peču, vařím , uklízím každý den, každý den si s dětmi hraju, učím se. Od 4 let umějí počítat do 20 v 5 už i číst. Nemám vymoženosti jako ostatní ženský a ještě k tomu zvěřinec doma. Děti jsou od 1-8let. A přijde mi, že furt se nudím. A děti? Ty mají energie tolik, že jakmile přijdeme z venku, tak už vymýšlejí jinou blbinu mít děti s ADHD je hustý. 😀 😀 . Když to vidím okolo, jak si neustále stěžují a přitom se půl dne jen flakji, tak je to hrůza, půl dne stráví na fb, či diskuzích jako je tato a pak kňourají, že nic nezvládají a že to je strašně složitý. Ono kdyby se vypl na celý zeměkouli internet, tak bys viděl jak hned vše zvladnou a ještě si odpočinou.... Oni ty ženský nesmějí být líné a místo výmluv jsem unavená dělat něco proto aby nebyla. Můj den začíná 4:30 a končí ve 22:00.
Chlap je v práci od 6-16. Nikdo mi doma s ničím nepomáhá a já to ani nechci. Chlap není od toho aby se staral o domácnost, když je ženská doma a v podstatě má nonstop 3 roky dovolenou. A pokud to ty ženy nedávají, tak ať si to prohodí s chlapem. A další věc dělat si děti po 30ce je u ženských další hovadina. To už ta energie není taková jako ve 20. A teď mě klidně sežerte, protože pravda bolí. Můj manžel přijde domů, každý den má napeceno, navařeno, uklizeno. Přijde z práce a má kafe na stole a nikdy mě nenapadlo si na to stěžovat. Naopak mi to dělá velkou radost. On zase přinese výplatu a celou mi jí dá na domácnost a věci co potřebuji. A ano 2 děti je prd, není to nijak náročné a takové jaké si to uděláte, takové to máme. Zkuste si vychovávat 5 děti. To už by většina těch co si stěžují, skončila v blázinci. 😀
@treasurka tak sis ty děti neměla dělat. Já bych třeba vyměnila všechno za to abych mohla být další tři roky s dětmi doma. Je to věk, který je u dětí nejlepší. A že je vše dokola? No a ? Vždyť to jsou děti. Vždyť všechno je pořád dokola. Když chodíš do práce je to to samé. A pokud máš s dětmi jedno a to samé každý den, tak děláš něco blbě. My nemáme ani jeden den stejný a máme každý den něco jiného. A prdíky a vše k tomu patří. 🙂 pokud si stěžuje na to, že je každý den to samé a pořád dokola, tak si je neměla mít.
@prejeta_zaba Vstavam takto brzy, protože musím. Manžel vstává něco po 3h a štvalo by mě, kdyby mi tam začal rámusit s nádobím. Nemá na to prostor, jako já.
@amenophus Mně se nezdá, že by si dříve děti nesly více psychických problémů než dnes. Naopak právě ta péče mi přišla přirozenější a volnější, děti musely být kraetivnější a přitom svobodnější při své zábavě a zálibách. A to přiznávají i psychologové, že podíl duševních problémů v mladší generaci roste. A nevím, jestli je opravdi hodně matek, které chystají jídlo přesně podle výživových tabulek a bojí se jejich neodržení.
@1772 tak dneska ta výchova dětí je celá na hlavu. Prostě je to celé špatně. A díky tomu jsou ty děti méně soběstační, zmenšují se jim mozky a nedokáží to co před 30 lety děti v jejich věku. Za chvilku je budou i rodiče ve 30 vodit za ručičky do práce, protože to jsou chudinky.
1. Nevěřím, že nejsi troll. Osobně tě tipuju na nějakou uštvanou ženu 50+, která závidí dnešní generaci rodičů malých dětí možnosti.
2. Pokud náhodou nekecáš, tak by sis měl možná promluvit se ženou a ne ji shamovat na internetu a dělat z ní neschopnou.
A k tvé otázce. Šouply děti do školek, jeslí a prarodičům (kteří byli v 50 v důchodu), netrávily s dětmi aktivní čas, protože měly plno práce a vychovaly z nich často emocionálně oploštěné lidi s poruchou vazby.
Jinak moje máma byla žena v domácnosti, měla jedno dítě a další nechtěla, protože i tak měla pocit, že je vytížená 🙂.
@pampelina18 nechápeš, protože podle sebe soudíš ostatní. každý si nevybral péči o domácnost a děti jako svou nejlepší životní náplň. dokážeš si představit, že to někoho i nebaví?
@gbp je to troll co vždy k podobným tématům píše takto vyhrocene, aby to vyvolalo hádky.
@me_druhe_ja Přesně. Podle mě tu nějaký chlap popisuje své vlhké sny o tradwife :D.
@pampelina18 Kolik máte dětí a jak dlouho jsi/budeš doma? Jaké máš plány do budoucna, až se i to poslední dítě zavře v pubertě do pokojíčku a nebude už tě tolik potřebovat?
@gbp tím pádem si nemá dělat děti a rodinu
@pampelina18 tohle jsem čekala! takže budou mít děti jen ukázkové hospodyňky, které to naplňuje a zaplaví celý svět, protože jiné geny nedostanou šanci 😁 a všichni budou šťastný! nikdo si nebude stěžovat a o chlapy bude konečně jednou pořádně postaráno!
@hojda máme dost děti, mám firmu, takže do budoucna mám plánu dost. Do toho malují obrazy na zakázku, renovují stary nábytek a dělám dřevěný nábytek na zakázku. Pokud to vyjde tak ještě další 4 roky . 🙂
Ne nejsem chlap ani troll.
Manžel když mi občas vypráví, co jeho kolegové mají doma za ženský a jak na ně nadavaji a nejraději by je prohodili oknem, protože si pořád stěžují a nic jim není dobré. Tak jako většina žen tady, tak to je hrůza. Chudáci chlapi. 😂 Ze začátku k nám jejich ženský chodili na párty co pořádáme. Když zjistili jakou my máme pohodu a jejích manželé na to poukazují. Tak už dámy nechodí 😂 😂 lepší říct, že jsem troll, než si přiznat pravdu. Jedno a dvě děti jsou prd. Ale kdyby ženy zde přiznali barvu, tak už by si nemohly hrát na ty chudinky. 🙂
@gbp když vidíš jen tohle, tak to je tvůj problém. Chápu, že někdo vidí jen černou a bílou a nic mezi. 🙂 mám dost kamarádek, co si to doma užívají a budují si přitom kariéru a ještě doma mají vše v dobrém stavu a nikdy jsem je neslyšela si stěžovat. Ale ženy co si od rána do večera stěžují a potřebují ještě chůvy apod. Tak si nemají dělat děti. To není dobrý do budoucna. Líné matky.

@drep ja mám takovou “dokonalou” známou, všechno žehlí včetně ponožek, každý den vytírá celý dům… co na tom, ze dítě jde ven 3x do roka a žije jenom před televizí 😆