Jak ženy zvládaly rodinu bez moderních technologií?
Pěkný večer,
už nějakou dobu mi nedává spát, jak je možné že ženy v minulosti zvládaly dvě a více dětí. V dobách, kdy například neexistoval Homer Office, pružná pracovní doba a tak. Mám se ženou dvě děti a ta je naprosto nezvládá bez víceméně toho, že jsem furt ji k ruce tzn permanentní HO, popřípadě dodělávání restu hluboko do noci. Když vidím jaké máme vymoženosti doma, pračka se sušičkou, myčka, jednorázový pleny, koupený příkrmy, tak mi to přijde jako super úspora času. Přesto žena nezvlada-nestiha. Snažím se co nejvíc pomoct, když žena potřebuje cokoliv tak i během pracovního pohlídam . Večer uklidím, navarim. Jak jste to teda dělali dříve když to nebylo? Můj táta v devadesátkach pomáhal, ale dělal tak 10% toho co já, s tím že v tý době skoro něco jako HO neexistovalo a máma to zvládala, protože chápala, že otec pracuje a vydělává abychom neskončili pod mostem. Já mám doma naprostý peklo, a kdykoliv zmíním že se snažím pomoct, ale nemůžu ji být 100% času za zadkem a HO je práce. Tak je zle... Tak jak jste to dříve maminky zvládaly? Je mi to solidní záhadou a smekam před vámi...
@pampelina18 Och, tak ty jsi dokonalá. My ostatní totiž ležíme celé dny u fejsbuků a chudinky chlapi nemají napečeno. 😂 Chápeš, že ne každá ženská chce od 4 od rána kmitat mezi plotnou a nočníkem? Představ si, že každá si tady upečeme, uvaříme, normálně se věnujeme dětem a nemáme to za jedinou náplň života. 🤷♀️ Netvrdím, že chlap má přijít z práce, dostat mezi dveřmi mop a nastoupit druhou směnu, ale tady se bavíme o tom, že jednou za dva dny uklidí umyté nádobí a může se z toho zbláznit. Vždyť je to absurdní. Proč bys tady ještě měla někomu vyčítat, že si něco přečte na mobilu? Ty sis nikdy nesedla ke knížce, o novinám, k filmu nebo k tomu telefonu? Jako fakt žiješ v tom, že žena nemá nárok na minutu osobního volna a má od 4 do 22 běhat jen kolem ostatních? A proč, k čemu je to přesně dobré? 🤷♀️
@gbp ne nepotřebovala, odpočívám s dětmi. Mám to tak od mala, je to můj relax. Děti běhají kolem mě na zahradě, ta starší už se zapojuje a chce mi pomáhat baví ji vidět, co lze vše ze dřeva vytvořit. Když řídím firmu ,tak Tod elán když spí, má to tak nastavené. Neodsuzuji ženy co si stěžují, jen lituji jejich muže, jestli to tak vyznělo. Tak se omlouvám. Jen když vidím, třeba sousedku co má jedno dítě a pořád si při každém kafi stěžuje, jak nic nestíhá a přitom co patnáct minut venku kouří a pije kafe, tak mi to přijde na hlavu. A to má doma chlapa na Ho, co jí nonstop pomáhá.
@prejeta_zaba nikde nepíší, že běhám jen kolem plotny a ročníkům . Mám dost času na sebe. Kolem děti nebehate 12 hodin denně nonstop. 🙂 jen si to chce pořádně uspořádat čas.
Milý pane, když už teda vyděláváte násobně víc než kdyby se Vaše žena vrátila do práce, tak jí zařiďte paní na úklid a budete mít klid. Čím vy, krom vaření, přispíváte k domácnosti?
Já u dětí chodila na brigády. K chodu domácnosti se rukou přidával i manžel, byť teda on do práce chodil. Nikdy se slovy nepozastavil, že není uklizeno nebo vytřeno. Myčku jsme tehdy neměli. Chodilo se s dětmi ven, na kroužky, ... Jako fakt, asi jsem v porovnání s Vaší ženou taky lenoch, protože mě fakt neutřené nádobí nějak neiritovalo a vyndaná myčka teď taky ne 😀
U nás se maká. Dámy mají svoje úkoly, přes které nejede vlak. Do školy chodí samy, na kroužky taky. Jediné, tak je vyzvedávám, protože chodí kolem vyhrazených lokalit, kde v minulosti byly problémy.
Jsem dítě osmdesátek. Moje máma mě strčila do jeslí, protože musela zpátky do práce. Musela, protože by jí pak dali místo kdekoli jinde v rámci mateřských školek než na svém původním místě. Jelikož mi jesle nevyhovovaly, tak mě hlídala babička, která byla v důchodu. Ráno přišla, uklidila, navařila.
Táta odjížděl po 5h ráno do práce a vracel se podle zakázek zhruba 14-15 h. Máma podle směny v práci. Táta se zapojoval do chodu hodně - uvařil, vypral, uklidil. Nicméně na výlety se moc jezdilo. Snad jen o prázdninách. Možná i tím, že ve školství dovolená ve školním roce moc neexistuje. Víkendy se uklízelo nebo bylo na zahradě. Jo a některou sobotu ve škole 😀
Každopádně, od první třídy jsem chodila do školy sama. Družina nic, rovnou domů. Nejlíp ještě vyzvednout bráchu v jeslích / školce. Úkoly samostatně, postarat se o bráchu. Vypadnout ven a vracet se k večeru.
Dnešní děti to mají jinak. Mají mama/tata-taxi, furt jim někdo stojí za zadkem, mnohé berou zvýšený hlas jako své selhání a nevýchova styl se adoruje, aby se dítěti nezkřivil náhodou vlásek a nemusel doma hnout ručičkou.
@kayty Tak pokud jsem pochopila správně, tak on se zapojuje tím že vydělá peníze 🤷♀️
Taky byly unavene, jenom si tu dobu idealizuji.
@pampelina18 Ono je to oboustranné. Fakt jsou některé ženské na nic, a chlapi chudáci (taky mi manžel kolikrát vypráví co kolegové a nestačím zírat). Ale pak jsou i někteří chlapi k ničemu, manžel měl dva kolegy, buď furt neschopenky, když už v práci byli tak se vůbec nepředřeli, bez omluvení si nepřišli do práce, takže pár áček...oba měli doma manželky s miminem, a prostě sr*li na to. A bylo jim jedno, že je z práce vykopli. Takže bohužel obě pohlaví můžou být k ničemu.
Já si třeba z dětství v těch devadesátkách pamatuju, že mě mrzelo, že se nám naši nevěnovali, že neměli čas na naše problémy (jasně, že to byly z jejich úhlu prkotiny, ale pro děti děsně důležité), že jsem k nim neměla moc důvěru, že se s námi nemazlili (fyzicky, ne přeneseně), a že jsem záviděla kamarádům,u kterých ty vztahy byly vřelejší a bližší. Ne že by nás neměli rádi nebo my je ne, ale prostě důležitá byla práce,nejen výdělečná, ale v domácnosti nebo na zahradě.
@sirthomas celou diskusi jsem nečetla, ale odpovím v krátkosti. Dříve byly ženy všeobecně zvyklé pracovat víc, měly více dětí a zvládaly samy, většinou. Dnešní generace má spoustu vymožeností, ale je pohodlnější. Maminky nejsou schopny uvařit jednomu dítěti a manželovi, když jsou na mateřské, protože je to nebaví a můžou si dovolit koupit hotová jídla. Vaší paní bych vinu nedávala, každý jsme nějaký. Já už jsem z generace 40+ a dve děti jsem zvládala s přehledem. Jsou 2,5 roku od sebe, máme RD, menší hospodářství a jedno dítko postižené. Manžel musí pracovat od rána do večera, aby byly finance a mě by nikdy nenapadlo ho otravovat s tím, že mi má pomoct s nádobím nebo vyprat. Dělá spoustu dalších věcí kolem domu, v domě, ty technické a ty zase neumím já. Ale já si všude dojedu a to i s dětmi, když byly malé, nakoupím, vyřídím. Prostě to máme takto rozdělené. Hodně vařím, peču, zavařuji, jsme na vsi. 🙃
Ale znám i stejně staré ženy, které nevaří, nepečou, neuklízí a bez manžela za zády neumí ani nakoupit. Prostě takové to pohodlí je jim vlastní. A kde není vůle.....😁😁Pokud Vaše žena vyrostla a takto je zvyklá, tak s tím nic neuděláte, holt ji budete muset pomoct tak, jak jste si to doma nastavili. Zařiďte si paní na úklid a budete spokojení oba.
Nicméně odpovím primárně na otázku: ženy dříve zvládaly dvě děti i více, protože byly pracovitější a prostě to tak bylo společensky nastavené. Dnes mají jiné priority, mohou cestovat, budovat kariéru.....
@klokanka31 a ten co chodí do práce a doma neudělá lautr nic ten k něčemu je a ženská není chudák ?
🎈
@alice180 No pokud ženská nechodí do práce, pak by měla zvládat všechno v domácnosti sama ne?
@pampelina18 tak vis co, treba muj manzel je rad, ze s detma dokazu pracovat a taky ze si vypiju to kafe, pri kterem si prectu co se deje noveho ve svete, pripadne si klidne i ctu tu knizku. Nebo travim cas vybiram dovolene a planovanim, co tam vlastne budeme delat. Je rad, ze kdyz pak prijde domu, tak si spolu mame porad o cem povidat. Ze kdyz si spolu probirame dulezite novinky, tak jsem v obraze a dokazu udrzet krok a vest s nim porad diskuzii, oceni to mnohem vic nez kdyby prisel, doma bylo naklizeno, ale ja bych nemela poneti o nicem z toho, co ho zajima. Je rad, ze o vikendech casto nekam vyrazime, kde je rezervovane ubytovani a alespon hruby plan, co tam budeme delat.
A jo, z neciho pohledu se flakam, sedim u pocitace a cucim na fotky mist a zajimavosti nebo si porad ctu zpravy, zatimco mi musi chodit pomahat uklizecka.
@klokanka31 pokud chce zůstat jako žena v domácnosti, tak to lze předpokládat. Pokud je žena tzv. "doma" z důvodu péče o děti v rámci MD/RD, tak ne.
@la_amanita A proč ne?
@etinka možná by nebylo od věci si tu diskuzi precist, protože se tu většina shoduje v tom, že jako děti byly někde odložené. Též mám plno fotek v ohrádce nebo v choditku to samé i partner. Já třeba žádnou ohradku ani pro jedno dítě neměla. A nemám ani robotické vysavače ani myčku na nádobí. Vařím normálně. Uklizime společně s partnerem.
Jako odpustila bych si poznámky o pracovitosti žen. Protože nevím na základě čeho to někdo může posoudit.
S partnerem jsme partneři. Ve všech sférách běžného života tudíž i v péči o domácnost a děti. A jsem ráda, že mám takovýho chlapa a ne macha.
@klokanka31 no, ale ona je doma kvůli péči o děti, ne o domácnost a chlapa ne. Až skončí rodicak tak se bude starat o děti, domácnost a ještě chodit do práce. Není fér se o děti domácnost starat společně, jelikož oba ji užíváme a oba jsme rodiče ?!
@tereza0111 tak tohle zvládám taky v pohodě 😀 a mám u toho ještě uklizeno. Dokonce mi teď děti spí a já koukám na tv, mám kafe, dortík co jsem dopoledne dělala a na plotně se vaří oběd 😂 a vím, že teď mám hodinu atd dvě na sebe 😂 takže jdu koukat. Koukám, že máte dost zkreslené vidění. Prostě ženská co je v pohodě doma, má uklizeno vše, tak vlastně nezvládá komunikovat s manželem a chystat výlety na víkend. Tak welness mám na víkend zabukovaný od pondělí, večer máme na sebe čas již od 18:00 takže my máme pohodu 😂
@alice180 A máš pocit že péče o dítě je 24 hodin denně? Pokud ženská na mateřské nezvládne vaření a uklízení, pak promiň, ale je sakra líná. Když pak nastoupí do práce, tak to je jiná, tam by se teda měli podílet oba partneři.
@alice180 tak žena vždycky byla doma od toho aby se věnovala dětem, domácnosti a manželovi. Teď je jiná doba, teď jsou ženy chudinky, protože se samy starají o děti a domácnost. Z chlapů se stávají nagelovany buzici, co sotva umí privrtat poličku a ze ženských se stávají chlapi 😂 ( o domácnost se nestarat, ale honit kariéru) trochu se nám ty role začali prohazovat. Za pár let to bude tak, že chlap bude doma starat se o domácnost a děti a ženský budou honit ega a kariéry. 😂
@alice180 já jsem ze tří dětí, vyrostli jsme v osmdesátkách, v žádné ohrádce a ani jeslích. Do školky jsme šli všichni až na poslední rok před školou. Mamka, světe div se, vše zvládala. Když mi bylo 5, naší začali stavět. Svépomocí, sami dva. Když bylo potřeba, pohlídala nás jedna babička, druhá nefungovala. Ale jen občas. A všechno šlo. Doma nemám žádného macha😁😁 ( ani teda nevím, co to je), ale pracovitého chlapa, co udělá kolem baráku vše a pomůže mi, když potrebuju. Ale standartně neuklízí, nevaří, nepere. Asi i v tom je rozdíl, byt nebo rodinný dům a zahrada taky nejde srovnávat. Takže každý to máme takové, jaké to je. A tu pracovitost, tu si neodpustím. Také koukám kolem sebe a někteří jedinci práci nevymysleli, a to myslím chlapy i ženské.
Nikdo neříká, že nedokáže. Ale proč by proboha měla ?! Proč by měla být líná, když partner za ní vytře schody nebo uvaří večeři.
@etinka no pracovitost... tenkrát si moc neměla na výběr, ženský byly prostě uhoneny služky bez vlastního života..... stačí se zeptat generace, co měla malé děti v v 70, 80 a začátkem 90.let. pak začaly ty novodobé vymoženosti, společnost změnila myšlení a tak je to správně.
@klokanka31 Vydělává peníze, které kdyby tu rodinu neměl, tak by je jako nevydělával? Kdyby žil sám, tak si musí domácnost taky obstarat k té práci, pokud tedy nežil do svatby v mamahotelu a péče o něj nepřešla plynule z matky na manželku🙈. To není pak partner, to je další dítě do rodiny, o které se ta žena stará😔. Proč tu existuje model, že vstupem do manželství přechází všechny domácí práce na ženu????
@pampelina18 😁😁😁 tak žena vždycky byla doma od toho aby se věnovala dětem, domácnosti a manželovi … 😁😁😁 To je strašný názor.
A také dříve ženy neměly volební právo a byly v podstatě majetkem chlapa. Díky Bohu za pokrok.
@etinka víš, ale život je otázka priorit. Můj šéf vždycky říkal, že nezná nikoho, kdo toho za jednu směnu stihne tolik jako já. Vždycky jsem měla o 1/3, někdy i polovinu víc pacientů než kolegové, vždycky jsem si brala ty nejkomplikovanější a měla je zaléčený a vymazlený. To se klidně přetrhnu. Ale fakt se nepřetrhnu kvůli bábovce, kterou si můžu koupit nebo kvůli prachu, na kterej nikdo neumře. Priorita je pro nás jednoznačně společný čas, jak s dcerou tak nás jako partnerů, sport, vzdělávání a zdravý vaření. A na všechno ostatní čas a energie buď zbyde nebo nezbyde.
@etinka Ja se v tom zacinam nejak ztracet. Na budovani kariery clovek jako nepotrebuje pracovitost? Kdyz tvrdis, ze driv byly zeny pracovitejsi, dnes maji jine priority jako budovani kariery... Takze deti + dokonala domacnost = pracovitost, deti + nedokonala byt funkcni domacnost + kariera = lenost?
@hojda No a když je ženská bez chlapa, tak taky musí zvládat práci, domácnost i děti 🤷♀️
@klokanka31 to sice jo, ale nemusí u toho poslouchat blbý kydy 🤣

@pampelina18 já právě ne. to ty jsi to tak napsala. soudíš všechny, které to nemají jako ty. já souhlasím s tím, že není potřeba si pořád jen stěžovat. vše je o prioritách. když si chci číst, tak si prostě čtu a je mi jedno, že tu mám bordel a nejsem dobrá hospodyňka. ale nestezuju si pořád, že něco nestíhám. ale ruku na srdce, ty si někdy nepotřebovala upustit páru a postěžovat si? upřímně ti závidím co vše stíháš. a kde máš děti, když pracuješ?